Senast en femåring vann Prix d’Amérique var Bold Eagle 2016; Face Time Bourbons stallkamrat hos Sébastien Guarato, och även Bold Eagle var då sin ungdom till trots i favoritposition. Bold Eagle hade varit sin kulls suverän från mitten på treåringssäsongen och motsvarade direkt förtroendet när han kom upp i äldre eliten.
Face Time Bourbon
hingst fem år e. Ready Cash – Vita Bourbon e. Love You
21 st: 18–2–0
Rekord: 1.10,8m* – 1.10,6am*
Insprunget: 1.068.550 euro
Uppfödare: S.A.R.L. Haras Saint Martin
Ägare: Scuceria Bivans SRL
Tränare: Sébastien Guarato
Körsven: Björn Goop
Största segrar:
Grand Prix de l’U.E.T. 2019
Criterium des 3 Ans 2018
Cruterium Continental 2019
Prix de Sélection 2019
Championnat des 3 Ans 2018
Face Time Bourbon har också gått fram som kullens bästa häst och jämförelsen mellan Bold Eagle och Face Time Bourbon är ofrånkomlig – de är dessutom båda Ready Cash-söner – och Sébastien Guarato har inte aktat sig för att själv jämföra hästarna när han fått frågor i ämnet.
– Face Time Bourbon är min nya Bold Eagle, sade han tidigt, och tillade direkt:
– Men lite snabbare!
Just snabbheten, speeden och tempoväxlingen, har varit Bold Eagles stora signum på väg upp till att nu stå vid tröskeln att bli vinstrikaste franskfödda häst någonsin (han har 50.000 euro kvar till Timoko och Bold Eagle passerar denne om han är fyra eller bättre på söndag). Face Time Bourbons uppfödare Rainer Engelke har sagt, i en intervju som återgavs på sulkysport.se igår, att Face Time Bourbon egentligen inte är som en fransk häst utan de ”amerikanska kromosomer” som finns i hans stamtavla har slagit igenom till hundra procent: ”Kanske ska man se Face Time Bourbon som en avvikelse!”
Björn Goop vill inte ge sig in på några sådana diskussioner men konstaterar:
– Face Time Bourbon kan ses som amerikansk i typen på det sättet att han är en naturtravare. Rund i gången och en enorm talang. Han är komplett egenskapsmässigt, går bra i alla positioner, både i ledningen och bakifrån och på olika bantyper och underlag. För mig har det varit en fantastisk resa att få vara och känna den utveckling denna topphäst haft sedan jag börjande köra honom när han gjort några starter som treåring, säger Björn Goop och kommer sedan in på något som kanske motsäger uppfödaren Engelkes tes om Face Time Bourbons hundraprocentiga amerikanska egenskaper: USA-hästar har inte så ofta utveckling kvar när de blivit fem-sex år, men det anser Björn Goop att Face Time Bourbon har.
Till nästa vintermeeting kommer hästen att lägga på sig ännu mer muskler
– Till nästa vintermeeting kommer hästen att lägga på sig ännu mer muskler, utvecklas, och förhoppningsvis är han då ännu bättre än han är nu.
Egentligen har Face Time Bourbon redan bevisat att han kan allt; han är bra på lång distans på Vincennes och vann Grand Prix de l’U.E.T. på tusenmetersbana i Finland. Grand Prix de l’U.E.T., då det handlade om en enorm uppvisningsseger med en avslutning – åkandes – i 1.07-tempo sedan Goop satt in attacken 700 kvar, är ett av de hittills blott två tillfällen Face Time Bourbon varit toppad.
– Ja, i Finland och Criterium des 3 Ans är de två gånger htitills som hästen förberetts med toppningsupplägg inför loppen. Nu i Prix d’Amérique är det tredje gången hästen toppas. Jag har pratat med Guarato om hur hästen känns i träningen efter Criterium Continental och han har varit mycket nöjd, säger Björn Goop.
Pratat med Guarato om hur hästen känns i träningen efter Criterium Continental och han har varit mycket nöjd
I det sistnämnda loppet, genrepet inför Prix d’Amérique, var det nära att Face Time Bourbon åkt på sin blott fjärde förlust i karriären. Det är en öppen fråga hur det gått om inte Campo Bahia galopperat i ledningen vid upploppets början, även om Björn trodde att Face Time Bourbon skulle hunnit fram med den 1.07-avslutning som han ånyo var på väg att iscensätta.
Det alltså utan att hans häst då var toppad?!
– Face Time Bourbon var inte vässad inför Criterium Continental utan gick ut i det grundjobbad, säger Björn Goop.
Den saken vidimerar väl också Sébastien Guaratos fokus på Prix d’Amérique för den nyblivne femåringen, ett fokus han haft sedan tidigt på fyraåringssäsongen. Normalt är Criterium Continental den viktigaste uppgiften under vintermeetinget för franska fyraåringar. Så var det nu alltså inte för Face Time Bourbon. Man hade toppningsplanen en månad längre fram i tiden.
De senaste två åren har Prix d’Amérique vunnits på 1.11,2/2.700 meter, en tid som Face Time Bourbon noterade redan som fyraåring då han i augusti vann grupp II-loppet Prix Jules Thibault. Att favoritskapet i Prix d’Amérique hamnar på den nyblivna femåringens manke är naturligt om man ser till vad han gjort, men Björn Goop ser inte loppet på söndag riktigt så.
– Alltså, jag ser ju positivt på uppgiften och vet att jag kan lita på min häst. Jag vet att Face Time Bourbon har fysik, speed och mentalitet för att kunna vinna. Men samtidigt är det ett jämnt lopp i år. Starten är alltid ett viktigt moment i Prix d’Amérique och just den här gången känns starten väldigt avgörande. Detta för att det är många som vet att deras chans att sluta långt framme ligger i att komma bra till från början.
Jag vet att Face Time Bourbon har fysik, speed och mentalitet för att kunna vinna
Det är väl lite ungefär samma läge som fjol, då du körde Readly Express med bra vinstchans mot ett ”helt batteri” Jean-Michel Bazire-hästar?
– Ja…och det är en av de saker som har att göra med att starten blir så avgörande. Kommer alla Bazirehästarna bra till blir det svårare för oss andra göra saker under loppet. Men det är en av förutsättningarna och jag tar mig mycket hellre an det med en bra häst som har egenskaperna som krävs för att vinna än med en som räknas med liten chans!
Som svåraste motståndaren räknar Björn just Bazires Davidson du Pont, och det har delvis att göra med storloppet Prix de Selection förra vintern. Då vann Face Time Bourbon med Davidson du Pont som raketspurtande tvåa.
– Då hade Face Time Bourbon 25 meters försprång på Davidson du Pont i starten. Nu är det lika start. Visst, Face Time Bourbon har utvecklats sedan dess och är bättre nu än för ett år sedan, men det kanske Davidson du Pont är också. Belina Josselyn måste man förstås räkna med bra chans att vinna när hon i Prix de Belgique visade att hon hittat toppformen igen. Dessutom har jag respekt för Delia de Pommereux. Hon ska också nämnas tidigt, säger Björn Goop.
Björn Goop vann Prix d’Amérique 2018 med Readly Express; ett lopp där just starten blev ett kritiskt moment och där till slut huvudstartern tappade kontrollen över vad kuskarna gjorde. Björn Goop var en av de som ”tänjde på reglerna” och fick vidkännas 700 euro i böter och två dagars avstängning för det som hände innan starten till slut äntligen gick.
Som en konsekvens korrigerades reglerna så att det nu är väldigt dyrt att orsaka omstart i Prix d’Amérique: en procent av förstapriset (4.500 euro!) och avstängning, som dessutom acceleras om kusken har omstarter ”i bagaget” och dessutom kanske råkar bryta mot flera av startreglerna.
Samtidigt har en viktig justering skett allra senare tiden av hur startproceduren går till.
– Sedan ett par veckor tillbaka är det huvudstartern som bestämmer när kommandot ”30 sekunder till start” ska komma. Tidigare var det automatiskt 30 sekunder efter en omstart, säger Björn Goop.
Björn Goops facit i Prix d’Amérique
9 st: 1–1–2
2006 Scarlet Knight (tränare: Stefan Melander) – 0
2007 Conny Nobell (Olle Goop) – d
2012 Iceland (Stefan Melander) - 0
2013 Quarcio du Chene (Björn Goop) – 0
2015 Timoko (Richard Westerink) – 3
2016 Timoko (Richard Westerink) – 2
2017 Timoko (Richard Westerink ) – 0
2018 Readly Express (Timo Nurmos) – 1
2019 Readly Express (Timo Nurmos) – 3
2020 Face Time Bourbon (Sébastien Guarato) – ?
Det gjorde hela startproceduren mer chansartad och stressad än vad fallet är när huvudstartern kan ta hänsyn till ”hur det ser ut” efter en en eventuell omstart. För de (ofta fältets bästa) hästar som vill komma iväg fritt och ostört vill gärna vara långt ut i ytterkant av banan och alltså gå ut från startområdet som de första när skylten som visar sekundnedräkningen (från tio sekunder) tänds. De hästarna har haft längst väg tillbaka in i startområdet och sedan trafikproblem att hantera om de vill komma till samma framskjutna läge i ”startkriget” igen. Det var en viktig orsak till att startproceduren halvt om halvt bröt samman för två år sedan. Nu kan huvudstartern hålla kommoandot ”30 sekunder” tills han ser att det verkar vara (åtminstone någorlunda) ordning och reda bland ekipagen.
– Det här är väldigt nytt ännu, men jag har i alla fall upplevt det som en bra justering av reglerna, säger Björn Goop.