Fokustema
Krönika
Läs senare

Loppen med kunglig glans

Drottning Silvias och Konung Gustaf V:s Pokal har bytt skepnader vid flera tillfällen, men numera är båda löpningarna av internationellt snitt. Fyraåringar från alla länder är välkomna att deltaga i pokalloppen på Åby.
Av
Claes Freidenvall
Gustaf V fanns ofta på plats på Åby under somrarna. Och på lördag tävlas det om hans pokal. Faksimil Åbytravet
Gustaf V fanns ofta på plats på Åby under somrarna. Och på lördag tävlas det om hans pokal. Faksimil Åbytravet

Samtidigt betyder det att en medeldistanslöpning värd namnet saknas för de svenskfödda fyraåringarna att mäta sina krafter mot varandra. Å andra sidan blir travsporten mer och mer kosmopolitisk och Åby har valt att ”hänga” med i tiden. Eller hur man nu ska se på den saken…

Kunglig glans har det varit över pokallöpningarna och många minns säkert när Kjell P Dahlström hade Drottning Silvia och Kronprinsessan Victoria på varsin sida om sig efter Ina Scots finaltriumf i Drottning Silvias Pokal 1993.

Åby har också haft kungligt besök tidigare och även innan Kungapokalen blev Konung Gustaf V:s Pokal. Från början instiftades loppet nämligen som en jubileumslöpning för att hylla Åbybanans femåriga existens. Redan det första året (1941) var loppet Åbys högst doterade löpning med en totalprissumma på 5.300 kronor.

Först 1948 bytte jublieumslöpningen namn och Gustav V fanns på plats (14.e året i rad) för att överräcka den kungliga pokalen till Rolands tränare och körsven Hugo Nordqvist. Gustav V tillbringade nämligen några veckor under sommaren på Särö där han hälsade på kabinettskammarherren James Keiller.

Jubileumslöpningens första upplaga (1941) var en intressant historia ur flera perspektiv. Från den gyllene 1936-årgången möttes Big Noon och Golden Weddning. Den förstnämnde kom med seger i Åby Stora Pris i bagaget, medan Golden Wedding räknades som landets främsta femåring vid den tidpunkten efter ha vunnit det ledande storloppet – Walter Lundbergs Memorial på Sovalla – för äldre travare i Sverige. Där besegrade hon Big Noon och hon hade aldrig fått stryk av honom innan de skulle stångas mot varandra på Åby.

Förlorade aldrig mer

På Åbyfältet, som den kombinerade trav- och galoppbanan var namngiven vid den tidpunkten, skulle det bli ändring på den saken. ”Kejsaren” vann Åbys Jubileumslöpning på 1.22,8 och därefter förlorade han aldrig mer mot Golden Wedding.

Värt att notera är att året efter skrev de båda hästarna svensk travhistoria; Big Noon blev först i Sverige att trava under 1.20 – han noterade 1.19,4 – medan Golden Wedding å sin sida var det första stoet som sprängde 1.20-vallen. Hon travade 1.19,8 som slagen och på den tiden var det möjligt att blir svensk rekordhållare utan att vinna.

Konung Gustaf V:s Pokal är det särklass dyraste och mest värdefulla vandringspris som finns inom svensk travsport, men också omöjligt att erövra. För det krävs att en och samma hästägare vinner Kungapokalen tre år i rad. Till dags dato har ingen ägare ens lyckat vinna loppet två år i rad…

Proppositionen för Kungapokalen har ändrats vid flera tillfällen. Under olika perioder var loppet öppet både för tre- och femåringar. Det två första upplagorna vanns av treåringarna Magnifik (1948) och Roland (1949) och den första femåringen som vann var Carlatera 1951.

Till den 35:e upplagan – året var 1983 – renodlades Konung Gustaf V:s Pokal till ett rent fyraåringslopp och i samma veva instiftades Drottning Silvias Pokal för de jämngamla stona.

På lördag är segrarens belöning – i jämställdhetens tecken – lika stor i Drottning Silvias Pokal som Konung Gustaf V:s Pokal. Hela 976.880 kronor kvitterar vinnarna ut och det är den näst högsta segerchecken i löpningarnas historia.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Sätter demokratin ur spel

Det öppna brev som ATG:s ordförande Peter Norman och bolagets verkställande direktör Hasse Lord Skarplöth skickade till galoppen och travet i Skåne i fredags var ingen vacker läsning.
Det gav inte bara uttryck för översitteri utan visar också hur de höga herrarna svävar helt i det blå.
Av
Claes Freidenvall
Antikens Grekland anses vara dem västerländska demokratins vagga. Foto: Joao Marcelo Martins
Antikens Grekland anses vara dem västerländska demokratins vagga. Foto: Joao Marcelo Martins

Huvudet på spiken slog Lutfi Kolgjini i sitt svar till Norman och Lord Skarplöth och kallade det för ”härskarteknik på hög nivå.”

Håkan Birger, ordförande i Skånska Fältrittklubben, är inte heller speciellt imponerad av Peter Norman Hasse Lord Skarplöths tankar och inte minst ”att representanter för ett spelföretag som ägs av travet och galoppen och således indirekt av Skånska Fältrittklubben ska tillrättavisa och läxa upp sina ägare.” En anmärkningsvärd ordning och attityd, skriver Håkan Birger i ett svar.

Vad handlar då frågan om?  

Jo, Skånska Travsällskapets medlemmar har på styrelsens förslag fattat demokratiskt beslut om hur ”Nya Jägersro” skall utformas.

Dotterbolaget ATG:s ordförande och vd skriver att medlemmarna i Skånska Travsällskapet låter känslomässiga argument stå i vägen för rationellt tänkande och uppmanar till att sätta ett demokratiskt fattat beslut ur spel.

Alltså anser Norman och Lord Skarplöth att Skånska Travsällskapets medlemmar saknar förmåga och kompetens till att fatta rationella, faktabaserade beslut.

Ett häpnadsväckande övergrepp i sportens föreningsdemokrati och underkännande av sina ägare.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Galoppens framtid hotad

Galoppens framtid på Jägersro är fortsatt en öppen fråga – men hur ser egentligen framtidsutsikterna ut för fullblodssporten i Sverige och i Norge?
Och då tjänar ändå en galoppör i Sverige i snitt 17.141 kronor per start. En svensk travare drar in 11.419 kronor...
Av
Claes Freidenvall
Galoppen har stora bekymmer både i Sverige och Norge och framtiden ser allt annat än ljus ut... Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Galoppen har stora bekymmer både i Sverige och Norge och framtiden ser allt annat än ljus ut... Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Trav- og Galopp-Nytt i Norge att Övrevoll Galopp har stora problem och att samtliga anställda på banan är permitterade i olika grad. Övrevoll har ställt in årets sista tävlingsdag av ekonomiska skäl. Två tjänster har dragits in och samtliga anställda – inklusive banans vd – permitteras från 50 till 100 procent.

– Break-even budgeterades för 2024, men prognosen pekar på en betydande rörelseförlust. Vi avvaktar med att gå ut med siffror tills efter att årsbokslutet är klart, säger vd Bente Rosenberg till Trav-og Galopp-Nytt.

Svensk Galopps framtidsutsikter är inte heller speciellt ljus. För dagen är det störst fokus på Skåne. Kommer galoppen gå tillsammans med travet med en ny bana på Jägersro, eller bygger galoppen en egen oval? Eller blir det ingenting alls? Frågorna är många och fortsatt obesvarade. Men det finns också annat som oroar…

Antalet betäckta ston i galoppen och födda föl har minskat i Sverige och mer än halverats sedan 2010. Nästa år föds färre än 100 hästar och fortsätter trenden kommer populationen vara alldeles för liten för att bedriva tävlingar på nuvarande nivå. Årets tävlingskalender i Svensk Galopp innehåller 61 tävlingsdagar, fördelade 28 på Bro Park, 22 på Jägersro och nio i Göteborg.

Med mer än halverad population finns inte underlag för hålla uppe antalet tävlingsdagar och redan idag – eller rättare sagt 2023 – låg antalet startande på 7,78 hästar/lopp.

Skulle galoppen i Skåne kunna erbjuda tio tävlingsdagar om året är det knappast underlag för att bedriva en professionell sport i södra delarna av Sverige? Är det då värt att investera tiotals miljoner på en galoppbana på Jägersro? Medlemmarna i Skånska Travsällskapet har lite att fundera på när frågan ska diskuteras i närtid…

Galoppen omsatte ifjol mindre än en procent (ja, Ni läste rätt!) av spelet på hästar i Sverige och det ger ett netto på cirka 25 miljoner, driftkostnader oräknade. För det får galoppen ut 160 miljoner kronor från
ATG-systemet. En galopphäst tjänade 17.141 kronor/start under 2023. Motsvarande belopp för en travare låg på 11.419 kronor.

När ATG bildades 1973 låg omsättningen på svenska galopptävlingar strax under fem procent av det totala spelet på hästar i Sverige. Då erhöll galoppen ett ägarskap på tio procent och travet 90 procent i ATG.

Är det idag rimligt att det ekonomiska utfallet ser ut som det gör med tanke på vad som omsätts på trav respektive galopp idag och inte minst med tanke på den pressade ekonomiska situation som travets aktiva är i?

Fokustema
Krönika
Läs senare

Är alla lika inför ST och ATG?

Det är bra att Svensk Travsport har satt drivningsfrågan högt på agendan – och ATG har hakat på i vissa avseenden – men det finns ändå saker som skaver i sammanhanget.
Varför är ST så enögda och kastar sig över italienska kuskar, men blundar för fransmännen?
Av
Claes Freidenvall
Från upploppet i lopp 1 på Vincennes igår.
Från upploppet i lopp 1 på Vincennes igår.

UET:s ordförande Marjaana Alaviuhkola (f.d. ordförande ST) har vid flera tillfällen – med all rätt! – reagerat över drivningar i italiensk travsport, men jag har inte alls sett samma aktivitet när det gäller Frankrike. Dagligen får vi som följer fransk travsport se drivningar – eller maningar som det numera kallas på svenskt travspråk – som med svenska mått mätt inte är okej.

Men då är det alldeles tyst. I alla fall utåt sett…

Det är förstås lätt att klanka på italienare, men det tycks vara lika svårt att reagera på franska kuskar och deras agerande med körspöet.

Ni kan ju tittat på upploppet från lopp 1 på Vincennes igår och bilda er egen uppfattning.

ATG har slutat att ta spel på sulkytävlingar i Australien från den 1 november i år på grund av sättet att driva hästar. Och även Yonkers Raceway i New York har tidigare fått sin släng av sleven av ATG.

Frågan är hur spelbolaget och ST agerar mot Frankrike? Eller får det stora travlandet leva sitt eget liv?