Fokustema
Vi bjuder på ”Sju nyheter vid sju”
Läs senare

Vem springer en 1.08-tid ikväll?

Räkna med sprinterfest i Tingsryd. Osäkra kort i silverdivisionen. Från krögare till proffstränare – på samma bana. Levesque kör häst med OS-facklan. Första vinsten för avelshingst. Rekordsnabb på Solvalla.
Detta och mer i onsdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Den ene har slutat femma i Elitloppet, den andre femma i Hambletonian. Ikväll möts Click Bait och Point of Perfect i Milemästaren i Tingsryd. Foto Adam Ström/Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport
Den ene har slutat femma i Elitloppet, den andre femma i Hambletonian. Ikväll möts Click Bait och Point of Perfect i Milemästaren i Tingsryd. Foto Adam Ström/Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport

12003 slogs portarna upp för landets enda 1.609-metersbana i Tingsryd och ikväll är det dags för årets största tävlingsdag med huvudloppet Milemästaren på den stora smålandsovalen. 200.000 kronor väntar i förstapris i den prishöjda gulddivisionen.

Det finns förutsättningar att det går riktigt fort ikväll också om vädrets makter är med. Loppet har samlat ett fint gäng med vassa snabbloppare som Click Bait (e. Cantab Hall), Emoji (e. Broad Bahn), Dats So Cool (e. Classic Photo), Get A Wish (e. Wishing Stone) och Colibri Jet (e. Readly Express) för att nämna några.

Katten bland hermelinerna är fyraårige Point of Perfect (e. Walner), som förra året slutade femma i Hambletonian Stakes och som i höstas köptes för stora pengar på Harrisburgs mixedauktion ifjol – 330.000 dollar! Sedan i maj har han funnits i Mattias Djuses regi och gör nu andra starten på svensk mark efter att ha galopperat i Fyraåringseliten på Solvalla.
– Det är en väldigt fin häst som kändes jättebra inför loppet senast, men det blev lite ryck i starten och han slog ihop. Vi ska korrigera lite utrustning och det ska inte vara någon galopprisk. Han får gå med skor bak och lite kortare käk. Jag tror att han sköter sig och då borde han göra ett bra lopp, det blir spännande att se, sade Mattias Djuse till ATG Live.

Betting Pacer travade banrekordet 1.09,0 i Tingsryd förra sommaren – i silverdivisionen – för sin tränare Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det ligger en bonus 25.000 kronor och väntar om vinnaren slår Björn Goop-tränade stoet Betting Pacers (e. Maharajah) banrekord från förra sommaren på 1.09,0a/1.609 meter.
Först att trava under 1.10 i Tingsryd var också ett sto. Åke Svanstedt-tränade Global Midnight (e. Ganymede) vann på 1.09,9a/1.609 meter i Tingsryd 2012.

Snabbaste vinnarna i Tingsryd de senaste åren:

  • 2016 Young Farmer (e. From Above) – Thomas Uhrberg – 1.11,5a
  • 2017 Sobel Conway (e. Conway Hall) – Peter Untersteiner – 1.10,9a
  • 2018 Toddler (e. From Above) – Marc Elias – 1.10,6a
  • 2019 Food Money (e. Andover Hall) – Peter Ingves – 1.09,8a
  • 2020 Heart of Steel (e. Cantab Hall) – Peter Untersteiner – 1.09,3a
  • 2021 Apapmand (e. Ens Snapshot) – Per Nordström – 1.10,4a
  • 2022 Eros Zola (e. Zola Boko) – Flemming Jensen – 1.09,7
    Tycoon Conway Hall (e. Conway Hall) – Flemming Jensen – 1.09,7
  • 2023 Betting Pacer (e. Maharajah) – Björn Goop – 1.09,0a

***

Per K Eriksson-tränade Lozano di Quattro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2Tingsryds STL-kväll (första start 18.30) bjuder också på en högintressant silverdivision med ett möte mellan två riktiga snackhästar: Per K Erikssons Lozano di Quattro (e. Trixton) och Adrian Kolgjinis Danao Degli Dei (e. Mago d’Amore).

Per Eriksson – med tre Hambletoniansegrar på meritlistan bland mycket annat – smidde Elitloppsplaner med Lozano di Quattro, men dessa grusades efter en svag insats hemmaplan i början av maj med veterinärbesök som följd. Comebacken i silverdivisionen rätade kanske inte ut frågetecknen, då han var tidigt slagen efter en resa i kön och ett försök i ryggar tredjespår på sista bortre långsidan.
Vinterns snackhäst och STL-följetong Danao Degli Dei har två nollor i resultatraden, i Finlandia-Ajo och Sweden Cup-försök, i sina två senaste starterna. Två osäkra kort? Eller blir det en rafflande duell mellan två topphästar som debuterar på milebana?

Med start ikväll börjar också ATG samla ihop delar av de eventuella jackpotpengarna på V86 för att bygga en storpott till omgången den 2 oktober. 20 procent av potten bunkras till och med 11 september och därefter flyttas alla jackpotkronor till multijckpotten i oktober.

––> Sulkysports spelstuga med viktiga punkter, spikar, drag och favoriter i fara publiceras som vanligt klockan 12.00 idag.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport kan du välja mellan följande alternativ:

Sulkysport Lilla V86 – 15 andelar á 95 kr/styck

Sulkysport Stora V86 – 15 andelar á 250 kr/styck

***

Dellenit och David Nylander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Från krögare och restaurangägare till hårt satsande amatörtränare och nu proffstränare. 48-årige David Nylander har tagit nästa steg inom travsporten och kan numera titulera sig A-tränade i Rättvik. Just på den bana där han under en period drev restaurangen.
David var uppväxt med hästar, men det dröjde till 2017 innan han gick licenskurser och tog tränar- och körlicens. Året efter körde han sitt första lopp.
– Jag är ambitiös och målinriktad och mina ambitioner är att satsningen ger resultat. Min far gick bort 2016 och tyvärr fick han inte vara med på den här satsningen, men från honom har jag lärt mig massor och sedan kör jag mycket efter eget huvud. Jag har en känsla för djur och är lyhörd. Sedan har jag alltid vågat gå min egen väg. Jag har själv tränat mycket och gör det fortfarande en hel del, berättade David i en lång intervju i Sulkysport förra fyra år sedan.

––> Läs hela intervjun här.

Tio hästar finns på träningslistan när David bytt B till A och namnet som sticker ut är sexårige kallblodet Dellenit (e. B.W.Modde), 1.22,7ak/1.119.300 kr, som bland annat kvalade in till Svenskt Kallblodsderby 2022 och på hösten samma år satte svenskt rekord 1.25,9/2.660 meter på Bergsåker, en notering som fortfarande står sig.

***

Camille Levesque har vunnit nästan 250 lopp, de flesta i sadeln. Nu ska hon köra med OS-elden i handen på Enghien. Foto Mia Törnberg

4Den 26 juli ska den olympiska elden tändas i Paris när sommar-OS invigs i den franska huvudstaden och sedan början av maj har elden varit ute på sin rundresa i landet. Där har det redan blivit besök på travbanorna i Bordeaux och Le Lion-d’Angers och fler väntar på besök.

Paris-banan Enghien tar emot facklan den 19 juli och kusken och jockeyn Camille Levesque har fått hedersuppdraget att köra sulkyn med den brinnande facklan. Två dagar senare kommer OS-elden till träningsanläggningen Grosbois utanför Paris för ett nytt stopp innan invigningen. Travanläggningens chef Christophe Walazyc räknar med upp till 5.000 personer på plats på Grosbois.

Camille Levesque är dotter till mångfaldige storloppsvinnaren Pierre Levesque – tre Prix d’Amérique-segrar! – och har tagit de flesta av sina 242 segrar i Frankrike i monté.

***

5Försök och final samma dag väntar i Tillmansduellen, där B- och K-licensierade kuskar med max 150 starter 2023 kör hästar med högst 300.000 kronor på kontot i ena försöket, medan proffsens hästar får ha tjänat högst 200.000 kronor. De fem främsta i varje försök möts i finalen senare under kvällen. 50.000 kronor väntar där och om finalsegraren även vunnit sitt försök betalas en bonus på 10.000 kronor ut.

Agnes Larsson gör ett försök att sätta proffsen på plats med Anders Eriksson-tränade Perfect Match H.C. (e. Trixton), som efter ett segerlöst fjolår bröt förlustsviten i senaste starten. I proffsloppet kommer Mago Launcher (e. El Mago Pellini) och Aprilia Zoot (e. Oasis Bi) med goda resultat bakom sig.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

6Alvena Pele (e. Dream Vacation), 1.09,8ak/3.654.495 kr, hade en strålande karriär hos Per Lennartsson, där han inledde som tvååring och satte punkt elva år gammal. Totalt blev det 102 starter (26-11-10) och tre segrar i gulddivisionen: E.J.’s Guldsko på Hagmyren, Gävle Stora Pris och Smedträffen i Eskilstuna.
Som unghäst var han var finalist i Svensk Uppfödningslöpning, Svenskt Travkriterium, korta E3 och tog andraplatsen i Kungapokalen bakom Sebastian K. (e. Korean).

Alvena Pele har testat så smått i aveln och fick en handfull avkommor årligen 2019-2022. Totalt finns 16 svenskregistrerade söner och döttrar och igår kom första vinnaren. Hailey Rich, som ägs och tränas av Gävleamatören Tina Karlsson, slog till i livets 18:e start när hon vann ett breddlopp på Hagmyren igår tillsammans med Fredrik Plassen.
Totalt har fem av Alvena Peles avkommor varit ute och tävlat så här långt.

Alvena Peles mormor är Gina Roy (e. Speedy Min) vann 16 på 22 starter, däribland Stochampionatet, och sedan blev mamma till 26-faldige miljonären och Elitloppsvinnaren Torvald Palema.

***

7Vi sätter punkt med en nybakad svensk rekordhållarinna. Timo Nurmos-tränade Aurelia Express (e. Readly Express) var belastad med 100 meters tillägg i handicaploppet Solvalla Hästägarförenings Klubbmästerskap igår kväll och Magnus A Djuse valde länge en resa på innerspår när meter efter meter på ledaren Leader Winner (e. Gotland) skulle plockas in.

Aurelia Express vinner på svenskt rekord för Magnus A Djuse. Foto: Adam Ström/stalltz.se

På slutvarvet hakade han på i tredjespår, men det såg ut att bli alldeles för långt fram till Battuta Face (e. Mosaique Face) som kördes till ledning mitt i slutsvängen. Det lyssnade inte Aurela Express på. Via en rejöl avslutning utan rygg i tredjespår kopplade hon grepp en bit in på upploppet och stack ifrån till överlägsen seger.
– Jag har inte voltat och startat i kurvan sedan jag körde ponnys, sade Magnus A Djuse i vinnarcirkeln.

Segertiden skrevs till 1.12,6/2.740 meter och därmed sänkte hon Iceland Falls (e. Iceland) svenska rekordnotering för äldre ston över lång distans från skärtorsdagen förra året, då hon vann Påskägget hemma i Gävle på 1.13,0/2.680 meter.
Aurelia Express är andelshäst i Stall Kennys regi och nådde sin största framgång hittills genom andraplatsen i Svenskt Trav-Oaks 2022.