Det är inte bara för Bodentravet som morgondagens stortrav med Norrbottens Stora Pris som russinet i kakan är en happening.
– Boden är en ganska liten stad och det här är det största som händer i staden under en enskild kväll på hela året. Det finns ingenting annat som är i närheten av det. Bodensarna är stolta över sin travbana och vi har ett arrangemang som gett eko ut i Travsverige. Köper man en kaffe på macken några veckor innan så är det alltid någon som frågar om man ”fått någon stor fisk på kroken till storloppet”. Det här är vårt Elitlopp, något folk ser fram emot, säger David Zimmer.
Någon risk för nederbörd tycks inte föreligga i skrivande stund, men hur till vida Bodentravet kommer kunna matcha fjolårets publiksiffra på 7.255 åskådare tycks Zimmer ta lätt på.
– Jag hoppas att de som kommer till oss den kvällen kommer att ha en riktigt fin och bra kväll. Jag hoppas på bra väder, jag hoppas att man går runt och prövar alla matalternativ som erbjuds och att man träffar människor som man kanske bara träffar den lördagen på året. Jag hoppas att det blir en solig, ljus, varm och fin kväll att minnas. Vi ska göra så gott vi kan för att det ska bli ett så bra arrangemang som möjligt, men sedan om det kommer 5.000 eller 10.000 åskådare det vet jag inte. Det är fotbolls-EM, det är västförbud… ja, det finns annat som kan locka också.
Företag sluter upp
Att man på en mellanbana likt Bodentravet kan få till ett miljonlopp får säkert en och annan att höja på ögonbrynen. Norrbottens Stora Pris är ett av nio årligen återkommer Grupp I-lopp för äldre hästar på svensk mark.
– Vi har något som vi döpt till Guldklubben. Nu är det 22 företag som tillsammans bildar ett eget affärsnätverk. De lägger en hel del pengar för att vara med och anordna den här kvällen. Första året vi hade en miljon kronor i förstapris var år 2012 efter att vår landshövding Per-Ola Eriksson dragit i trådarna.
Två år tidigare hade Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels bröllop ägt rum och krockade med just V75-dagen i Boden. Något som gjorde att man stuvade om kring starttiden.
– Kronprinsessans bröllop skulle direktsändas i tv och vi bestämde oss för att skjuta på starten. Därför blev det den senare starttiden som stått fast sedan dess. Vi har funderat fram och tillbaka kring just starttiden och jag tror faktiskt att det publikmässigt inte skulle vara någon nackdel att köra dagtid, men varumärkesmässigt och det eko vi skapar för våra samarbetspartners är större när vi har det här på kvällen. Det är en unik kväll vi har, jag tycker att det är så pass starka skäl att behålla det.
Ingen het potatis
Kvällstävlingar och inramningen som det skapar har gett eko.
– Jag vet att det finns ägare som säger till tränare att det är så trevligt och verkar mysigt i Boden att de gärna vill att deras hästar ska starta hos oss. Det är det finaste betyg man kan få.
Tycker du generellt sett att ni får de hästar som ni vill ha till Boden eller påverkar er geografiska position negativt prispengarna till trots?
– I stora drag får vi de hästar vi vill ha. Vi får beröm för vårt underlag och hur det är i stort att tävla på banan. Hade Barack Face haft 100 mil kortare resväg till Boden istället för till Oslo hade den kanske kommit hit istället, men i det stora tycker jag ändå att vi får den slagstyrka vi vill ha. Samtidigt är det ett tajt program med fyra storlopp på kort tid med Jämtlands Stora Pris, Oslo Grand Prix, Kymi Grand Prix och Norrbottens Stora Pris. Stjärnglansen har dock alltid funnits där och Daniel Redén har alltid ställt upp väldigt fint på oss och gästat med topphästar. Det är vi glada och tacksamma över.
Är det en het potatis bland tränarna lokalt att ni satsar så stora ekonomiska resurser på just det här loppet?
– Nej, alla förstår hur mycket intäkter vi har kopplade till denna dag. Företag vill samarbeta med Bodentravet på grund av denna dag. I snitt har vi nog skjutit till mellan 500.000-600.000 kronor i egna prismedel de senaste sju-åtta åren till det här loppet. De pengar som blir över i slutet av året på grund av att hästar blivit distanserade i andra lopp, att det varit dåligt anmält eller blivit diskvalificerade hästar nyttjas som kaka till det här loppet.
Utöver det faktum att Sandra Eriksson kör Versace Face åt Daniel Redén i årets Norrbottens Stora Pris finns ingen hemmahäst med bland deltagarna, men Zimmer talar med stolthet över ”de sina”.
– Vi har en stark sport här. Kolla övre Norrland; det är Bodenhästar i klassiska lopp, hästägare som satsar och tränare som förvaltar det material de får chansen att arbeta med. Jag tror inte att Bodentravet stått sig såhär starkt sportsligt under de senaste 15 åren som det gör just nu. Precis som i övriga landet har vi tappat ett antal licenserade, men hästantalet har faktiskt ökat på senare år och vardagstravet står sig riktigt starkt, avslutar David Zimmer.