Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Idag hyllas en av de största

V75 drar till Norge med flera svenska topphästar. Barfotadebatten går vidare och nu har en del proffstränare sagt sitt. Gimpanzee-tvååringar har börjat röra på sig. Dyrast på Travera. Sjunde segern som treåring och bortglömt storlopp.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En av världens främsta kuskar genom tiderna hedras på Jarlsberg idag när Ulf Thoresen Grand International avgörs med Per Nordströms Önas Prince i favoritposition. Foto Stefan Melander/Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport
En av världens främsta kuskar genom tiderna hedras på Jarlsberg idag när Ulf Thoresen Grand International avgörs med Per Nordströms Önas Prince i favoritposition. Foto Stefan Melander/Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1I eftermiddag står en av världens främsta kuskar genom tiderna i centrum. För 32 år sedan avled Ulf Thoresen, blott 46 år gammal. Trollkarlen och mästerkusken hålls som Norges bäste och en av de allra främsta i världen. Tillsammans med Sören Nordin var Thoresen först att väljas in i nystartade svensknorska Hall of Fame 2007.

Svenska superstoet Grande Frances och Ulf Thoresen på Gävletravet. Foto stalltz.se

Meritlistan innehåller över 4.500 segrar över hela världen, han blev både världs- och europamästare som kusk och lurade skjortan av de nordamerikanska kuskarna när han vann Hambletonian Stakes med Per Henriksen-tränade Nuclear Kosmos (e. Speedy Somolli) 1986. Samma år segrade han i VM-loppet på Roosevelt Raceway med Roger Walmann-tränade Habib (e. Richthofen).

I hemlandet vann han alla storlopp utom Derbyt för varmblod och Kriteriet för kallblod, men hästar av den sistnämnda rasen var inte heller några problem för Thoresen. 117 gånger segerdefilerade han bakom kallblodskungen Alm Svarten (e. Granvar) och de satte också två världsrekord. Ett av världsrekorden kom 1986 i Elitkampen på Solvalla, där Alm Svarten vann på 1.21,5!

Ulf Thoresen föddes den 12 februari 1946 och lämnade jordelivet alldeles för tidigt, den 11 juli 1992.

***

2Efter Thoresens död 1992 blev anrika Skandinavisk Grand Prix hans minneslopp och Ulf Thoresens Minne var länge ett hett treåringslopp på Jarlsberg med segrare som The Onion, Tamin Sandy, Scarlet Knight (sista starten i Norden innan Hambletonian-äventyret), Passionate Kemp, Simb Chaplin, Adrian Chip, Raja Mirchi och Brad de Veluwe.

2016 skrevs propositionen om och fick namnet Ulf Thoresen Grand International. Treåringsloppet blev ett lopp för den äldre eliten över medeldistans.

I eftermiddag är det dags för årets upplaga som håller god klass och har stor blågul prägel. Hela sex av tio deltagare tränas nämligen på svensk mark och hetast av dem är kanske Paralympiatravs-vinnaren Önas Prince (e. Chocolatier), som fått slicka såren efter sjundeplatsen i Elitloppsfinalen för nästan 1,5 månader sedan.

Önas Prince vann Paralympiatravets final. Foto Adam Ström/Stalltz.se

– Han fick en lugn vecka efter Elitloppet och sedan har han tränat på rejält och känns mycket fin. Sedan är det svårt säga om formen är 95 eller 100 procent, men det här är ett lopp som han ska genomföra inför Hugo Åbergs; det ligger rätt tiden och jag tycker att hästen är klart i ordning och nu fick vi ju ett bättre läge än på länge. Hästen kommer gå med ett helstängt huvudlag. I övrigt blir det barfota runt om precis som tidigare, säger Per Nordström till Kanal75.

Övriga blågula inslag är Daniel Redéns duo Kentucky River och Gamin Jaba , Alessandro Gocciadoros Catullo Jet, Katja Melkkos High On Pepper och Adrian Kolgjini-tränade Barack Face.

Anders Jahres Pokallopp med 200.000 kronor till vinnaren är en annan höjdare med svensktränade namn som Staro Mack Crowe, Dancer Brodde, Demon, Ante la Roque, Digital Dominance och B.A.Superhero i startlistan.

I skymundan – efter V75-spelet – avgörs ett vasst kallblodslopp där en häst verkligen sticker ut: Öystein Tjomsland-tränade Brenne Borken (e. Bork Odin) som efter elva starter fortfarande är obesegrad!

Här är startlistorna till Jarlsbergs tävlingar idag.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 UNIK exklusiv – 15 andelar á 150 kr/styck

***

3 En fråga om barfotaförbud eller icke för treåringar har skickats ut från Travtränarnas Riksförbund till samtliga proffstränare i Sverige. Drygt hälften av landets A-licensinnehavare svarade. Av de 179 svar som kom in förordade 112 barfotaförbud och 58 ville fortsätta som det är nu.

Gidde Palema var en häst som tävlade framgångsrikt barfota och blev Sveriges vinstrikaste hingst genom tiderna. Foto: Stalltz.se

Nu ska det inte dras några större slutsatser utan mer ses som ett inlägg i debatten eftersom den innehöll en frågeställning; anser du att förbud mot att tävla barfota med treåringar på svenska banor bör införas?

I Sverige idag råder barfotaförbud för samtliga åldersgrupper under december, januari och februari.

”Man kan konstatera att frågan skär rakt igenom tränarkåren såväl geografiskt som storleksmässigt. I varken norr, söder, väster, öster och i mitten, och om man försöker göra kategoriseringen ”stortränare”, ”mellantränare” och småtränare”, finns det i ingen av uppdelningarna något som kan läsas ut som konsensus om man anser att ett barfotaförbud för treåringar ska införas, eller att ett sådant förbud är ett dåligt förslag,” skriver Lars G Dahlgren.

Nu lär det väl knappast vara så att det är travtränarnas uppgift att avgöra en fråga av detta slag utan det är upp till vetenskapen.

***

4 Kranarna öppnades igår. Nu börjar Gimpanzees avkommor att röra på sig på allvar…hans första kull i Nordamerika innehåller 35 levande avkommor och igår kvalade tio tvååringar efter den trefaldige Breeders Crown-vinnaren på Meadowlands.

Gimpanzee och Brian Sears plockar ner invändiga Atlanta i spurten vid en av sina segrar. Foto: Dean Gilette

Två av vinnarna var fallna efter Gimpanzee – båda tränas av Marcus Melander – och snabbast var stoet Luna Lovegood (u. Southwind Venus e. Muscle Hill) och för Dexter Dunn vann hon på 1.13,0/1.609 meter och avslutade 1.08,7 sista quartern. Holly Lane East Stud LTD äger och Luna Lovegood är uppfödd av Stefan Melander och Blue Chip Farms.

I det andra kvalet vann Blank (u. Cover Girl e. Muscle Hill) och han ägs av Lennart ”Srf Stable” Ågren och Holly Lane Stud LTD. Från spets vann han med trekvarts längd på 1.13,1 efter 1.09,1 sista 400 meterna.

***

5 En kvalad treårig valack drog till sig störst intresse på Travera-auktionen igår. Deal Done (e. Muscles Yankee-Global Nursery) köptes av en anonym köpare för 280.000 kronor. Den 27 juni kvalade Deal Done på Gävletravet på 1.16,9/2.140 meter. Han är undan Global Nursery (e. Ganymede), 1.12,9ak/322.050 kr,

Morten Friis skyltade däremot med sitt namn och betalade 160.000 kronor för Furst Igor (e. Readly Express-Baronesse Ima), 1.12,3ak*/161.500 kr. Den fyraårige valacken har startat tolv gånger och vunnit fyra lopp för Per Nordström.

Av 27 utbjudna hästar såldes 22 och samtliga resultat hittar ni här.

***

6 De premiechansade E3-vinnarna Dream Mine (e. Maharajah) och Screen Time Limit (e. Face Time Bourbon) har tjänat mest, men i en kategori står sig de båda slätt mot en annan svenskfödd och svensktränad treåring. Hanna Olofssons Coin Boy L.A. (e. Flocki d’Aurcy) toppar nämligen listan över flest segrar av treåringarna under 2024.

Sex vinster på nio försök har det blivit så här långt för Coin Boy L.A, som kan fylla på med en sjunde triumf i eftermiddag. Boden (första start 14.00) är enda svenska bana som tävlar idag och Coin Boy L.A. dyker upp från dubbla tillägg i ett treåringslopp. Tränare Olofsson står vid sidan och därmed får stallets lärling Jenny Engfors chansen för första gången bakom den segervane ynglingen. Jenny har ett starkt år i sulkyn och har redan vunnit 15 lopp i år – förra året blev det 17 vinster totalt.

Här är startlistorna till Bodens tävlingar.

***

7 En gång i tiden åkte svenska travare till Duindigt för att tävla i Grote Prijs der Lage Landen (€11.000), men den tiden är förbi sedan länge. Löpningen för äldre travare över grunddistansen 2.600 meter lockar med ett förstapris på 5.000 euro. Senast en svensktränad travare toppade var Huxtable Hornline (e. Sherwood) och Anders Lindqvist 1998.

En svenskfödd travare finns med i årets uppgörelse – den 66:e utgåvan – och det är Sangria Pellini (e. Chocolatier) och Michael Nimczyk.

Grote Prijs der Lage Landen (€11.000)
2.600 meter.
Förstapris: 5.000 euro.

Namn (far) – Körsven

  1. Jaguar V Assum (e. Timoko) – Ruud Pools
  2. Kenzo W (e. Offshore Dream) – Finn Verkaik
  3. Karola (e. Virgill Boko) – Chiel Wildhagen
  4. Un Mec Paasloo (e. Un Mec d’Heripre) – Bas Crebas
  5. Sangria Pellini (e. Chocolatier) – Michael Nimczyk
  6. Lockheed Draviet (e. Trixton) – John Dekker
  7. Jojo Lapin (e. Tag Wood) – Danny Brouwer
    2.625 meter:
  8. Edy du Pommereux (e. Niky) – Henk Grift
  9. Glowing Moko (e. Vramdao) – Jeffrey Mieras
  10. Gigolo Lover (e. Royal Lover) – Jaap van Rijn
  11. Keytothehill (e. Quite Easy) – Michel Rothengatter
  12. Durk M Boko (e. From Above) – Frans van der Blonk