Fokustema
Åmål
Läs senare

Slaktade världsrekordet

Världsrekord låg i luften inför kvällens stolopp i Åmål, men det roliga kunde ha tagit slut innan det började.
Men Betting Pacer tog sig samman och krossade det gamla världsrekordet med 2,9 sekunder!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Betting Pacer stormar fram mot nytt världsrekord – 1.11,1/1.700 meter voltstart – i Åmål. Skärmbild ATG Live
Betting Pacer stormar fram mot nytt världsrekord – 1.11,1/1.700 meter voltstart – i Åmål. Skärmbild ATG Live
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Den 23 september 2019 travade norska stoet Lady Lane (e. Mr Commissioner)  1.14,0/1.740 meter voltstart på Klosterskogen tillsammans med Dag-Sveinung Dalen.

Det världsrekordet för femåriga och äldre ston över sprinterdistans med voltstart på 800-metersbana skulle utmanas på Åmålstravet ikväll – framför allt av Björn Goop-tränade Betting Pacer (e. Maharajah), som startade från 20 meters tillägg och efter strykningar bara hade fyra konkurrenter framför sig.

Men världsrekordjakten kunde ha tagit slut redan innan den började för Betting Pacer. I det första startförsöket hade hon inte en tanke på att gå iväg felfritt, men hade turen att det blåstes omstart.
– Hon tog inte trav, det var lite ovant att volta i doseringen och det var ruggigt nära galopp i den giltiga också. Jag tog det betydligt lugnare, men det kunde lika gärna ha blivit galopp igen, sade Carl Johan Jepson till ATG Live.

Fakta

Betting Pacer

Sto 7 år e. Maharajah – Peignoir e. Fast Photo
Resultat: 51 st: 13-10-4
Rekord: 1.11,1k* – 1.09,0ak*
Intjänat: 2.763.790 kr
Uppfödare: Black Type Breeders KB, Märsta
Ägare: Mbg I Sydost AB, Kalmar
Tränare: Björn Goop, Färjesta
Körsven: Carl Johan Jepson, Färjestad
Skötare: Micka Johansson

Ja, det blev en lugn inledning när loppet kom iväg i det andra startförsöket, där norska Lobella (e. Gentle Tilly) och Eirik Höitomt snabbstartade till ledningen med Nunja (e. Nuncio) i rygg. Betting Pacer hamnade på efterkälken, men med två galopperande konkurrenter tog hon sig fram på innerspår och var ikapp tätparet efter 700 meter.
Varvet från mål vek Jepson ut i andraspår och massagen av ledarinnan började. Både Betting Pacer och Carl Johan Jepson fick jobba en del för att plocka ned Lobella, men när Jepson drog det norska huvudlaget i början av upploppet avgjorde tuffa Betting Pacer på strongt sätt. Klockan visade strax över 1.10 sista rundan i dödens.

Och det viktigaste – segertiden blev 1.11,1/1.700 meter voltstart! Det var en sänkning med 2,9 ekunder av det gamla världsrekord.
– Hon var verkligen duktig, det var hennes förtjänst. Hon gick i rätt så jämn fart hela vägen och vi skulle ta 20 meter, sade Carl Johan Jepson.

Var snabbaste svenska stoet i Europa

Betting Pacer har erfarenhet av att springa fort sedan tidigare. När hon vann på 1.09,0a/1.609 meter i Tingsryd förra sommaren blev hon det snabbaste svenskfödda stoet på europeisk mark.
Den tiden slogs i våras i Cagnes-sur-Mer av Imhatra Am (e. Muscle Hill) och Dear Friend (e. Orlando Vici), som travade 1.08,7a respektive 1.08,8 som nia respektive tia i mål i Criterium de Vitesse.

Betting Pacer inledde karriären hos förre Kalmartränaren Niklas Robertsson, där främsta meriten var andraplatsen i Stosprintern för tre år sedan, där hon fick se sig besegrad av Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill). Hon vann även finalen i Kalmartravets fyraåringsserie.
På sommaren som femåring vann hon Vittsjöborgs Stolopp under Åbergskvällen på Jägersro. Efter ytterligare en start bytte hon regi från Robertsson till Björn Goop, där hon tävlade bra – bland annat Tingsrydsegern på 1.09,0 – men tvingades till ett par skadeuppehåll.

Betting Pacer och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I år har Betting Pacer lyft sig ytterligare ett snäpp eller två. Hon har kunnat tävla mer kontinuerligt och kvällens start var den elfte för året. På Solvalla i mars blev hon först i landet i år att trava under 1.10, när hon spurtade hem Stoeliten på 1.09,8a/1.640 meter.
Hon slutade tvåa i Lady Snärts lopp under Elitloppshelgen, följde upp med seger i Trond Anderssens Minneslopp på Bjerkes stordag i juni värd 300.000 norska kronor. Efter galopp i Jarlsberg var hon nu tillbaka som en vinnare.

Blev storasyster i april

Betting Pacers moder är Peignoir (e. Fast Photo), 1.13,0k/572.700 kr, som tävlade för Claes Svensson och tog sina största segrar i försök i Diamantstoet och Klass I.

Åtta avkommor finns registrerade efter Peignoir och Betting Pacer, 1.09,0ak/2.270.000 kr, är hennes vinstrikaste avkomma. Hon följs av Dandruff (e. From Above), 1.12,6ak/456.893 kr, och Sparky’s Dream (e. Maharajah), 1.12,8ak*/377.400 kr. Peignoir fick ett hingstföl med Readly Express som pappa i april.