Wahlman företräder tillsammans med veterinären Antti Rautalinko Svensk Travsport i detta internsportsliga rättsfall. Den svenska delen av utredningen är att Un Mec d’Heripre lämnade positivt dopingprov avseende kobolt i Elitloppet förra året, där han vann försöket och var trea i finalen.
Det är emellertid Norge som har den största talan mot Souloy. Oslo Grand Prix-dagen lämnade den Souloy-tränade kvartetten Your Highness (som vann Oslo Grand Prix), Un Mec d’Heripre (trea i OGP), Lionel (sexa i OGP) och Timone Ek (som vann ett av ramloppen) också positivt dopingprov avseende kobolt.
Dopinghistorien slog ner som en bomb i början av september ifjol när sajten trottosport.se avslöjade att Souloy hade åkt dit för doping i de nordiska storloppen – till och med INNAN den utredande patrullen hunnit fram till Souloys gård Haras de Ginai!
Souloys koboltfall
Dagen efter hölls en gemensam norsk-svensk presskonferens där omfattningen av dopingen bekräftades. De norska dopingjägarna hade upptäckt de för höga koboltvärdena när man efteranalyserade nedfrysta prover från Oslo Grand Prix-dagen i jakt på specifika saker som inte syns i den vanliga screening-metoden som används vid dopingprovanalyser. Det var Lionels prov som var nyckeln. Man hittade kobolt i det och när man då gick vidare och öppnade de andra Souloy-hästarnas nedfrysta prover hade de koboltinnehåll över gränsvärdena, alla i liknande nivåer.
Det har sedan alltså tagit nio månader av utredande, översättande och förberedande av handlingar efter att dopingfallen uppdagades, och ett år efter att hästarna lämnade de positiva proverna, innan det (äntligen) kommer upp till avgörande i första instans i de ”travrättsliga” instanserna domskommittén (den norska) och ansvarsnämnden (svenska). Detta samtidigt som Souloy redan avtjänar ett års avstängning i Frankrike för att en häst där, Lover Face, också lämnade positivt prov avseende kobolt förra sommaren.
DNT yrkar livstid
Det norska travförbundet går in i förhandlingarna på hårdast möjliga sätt. Yrkandet är livstids avstängning och 250.000 kronor i böter för ”avsiktlig eller grovt oaktsam överträdelse av dopingreglementet”. Bland annat hävdar norrmännen att Souloy utsatt hästarna för ”övergrepp” med ett ämne som i ”höga koncentrationer är skadliga för människor och djur”.
Något som Souloy – givetvis – bestrider, och det synes också som att bevisföringen i den delen kan bli jobbig för DNT eftersom de inblandade hästarna alla tävlat framgångsrikt på högsta nivån efter förra sommaren: Timone Ek vann för en månad sedan Lotteria i Neapel före Un Mec d’Heripre, Lionel var i vintras trea i Prix d’Amérique och vann för en månad sedan Olympiatravet före just Your Highness.
Fabrice Souloy bestrider att det handlar om avsiktlig doping. Han har följt sin italienska veterinär Francesco Allesandrines anvisningar för den medicin (Coenzile) som ska ha orsakat de höga koboltvärdena, och hästarna har fått detta medel eftersom B-vitaminerna skulle göra att de mår, och äter, bättre när de reser. Enligt en intervju med Souloys advokat Staffan Uvabäck på trottosport.se (9 maj) handlar det om oaktsamhet, vilket i så fall enligt travsportens reglementen i Sverige gör det till en fråga om det strikta tränaransvaret, där normalpåföljden är böter.
– För mig är det självklart att Fabrice Souloy inte dopat sina hästar medvetet. Därför skall han dömas efter det strikta tränaransvaret. I första hand till böter, i andra hand till en inte alltför lång avstängning, sade Staffan Uvabäck i trottosport-intervjun.
ST avvaktar
Den svenska ST-sidan har däremot inte med sig något yrkande till förhandlingarna i Oslo.
– Det tar vi i samband med slutpläderingen. Vad vi yrkar på avgörs av vad som kommer fram under förhandlingarna, säger Göran Wahlman.
Det kan bli så att de den norska domskomittén och den svenska ansvarsnämnden dömer helt olika utifrån hur de värderar sakframställning och vittnesuppgifter. Då uppstår ett minst sagt spännande rättsläge inför fortsättningen.
– Det är i alla fall första gången jag är med om att två olika domstolar sitter i samma lokal och lyssnar på samma framställningar. Men det var så här Fabrice Souloy och Staffan Uvabäck vill ha det, en gemensam förhandling istället för en i vardera Norge och Sverige säger Göran Wahlman.
Han är helt inställd på att det som händer i Norge nu tisdag-onsdag och eventuellt torsdag bara är ett steg på vägen i detta dopingfall som väl tillsammans med Nils Enqvists anabola steroider-ärende är de största nordisk travsport haft. Nils Enqvist slutade med 15 års avstängning dömt av ST:s Överdomstol 2012.
I Elitlopps-dopingfallet 2006 då både målettan Jag de Bellouet och tvåan Lets Go fråndömdes sina placeringar handlade det aldrig om yrkanden om medveten doping utan om oaktsamhets/tränaransvarsframställningar.
– Hur det än döms lär det överklagas till överinstanserna. En sida kommer säkert att se sig som förlorare, säger Göran Wahlman.
Därmed dröjer det helt säkert en bra bit in på hösten innan Fabrice Souloys koboltmål till slut landas i sportens egna rättsinstanser, mer än ett år efter att fallen inträffat, vilket är en sorgligt långsam handläggning.
– Domarna från förhandlingarna i Oslo kommer att vara skrivna i början av juli som jag bedömer det. Sedan finns överklagandetiden. Då närmar vi oss augusti. Så det kan tidigast komma upp i överinstanserna i Sverige och Norge i september-oktober, avslutar Göran Wahlman.