Rutinerade Göran Borgås som bland annat varit på Axevalla och i tv är en av de som funderat över hästnamn.
– I grund och botten anser jag att svenskar i allmänhet har en benägenhet att väl enkelt använda sig av engelska uttryck, vilket riskerar att utarma det svenska språket, och samtidigt har jag en förståelse för att engelskan och engelska ord på något sätt låter lite mer och häftigare, konstaterar Göran och förstärker intrycket genom att avslöja sitt favoritnamn.
– Läckraste hästnamnet? Ja, kanske Yankeedoodledandy. Inte Axevallas bästa häst, men i någon mening banans motsvarighet till Jägersros Tulleman och tycktes dyka upp varje tisdagskväll när Axevalla tävlade. Ett speciellt namn, nästan lite som en trestegsraket. Väl lämpat för situationer när man som referent vill trycka till lite extra, utvecklar Göran.
Som givetvis också vill framhålla ett svenskt namn.
– Bosse Trädfällare! Det känns som om det i hästens namn ryms en hel historiebok – samtidigt som det är mysigt och lite burleskt, speciellt som det är ett varmblod, förklarar Göran.
Bland referenterna verkar det vara utmaningar som lockar mest.
– När Arararavara och Ramtamtaramtata möttes på Dannero var det en rätt rolig tungvrickning. A Head Ahead i halvvarvslång duell mot Look Ahead på Umåker blev också rätt rolig, påminner sig Robert Karlsson som refererar på flera banor i Norrland.
Karlsson, med en tydlig basstämma som referent, trivs med lite längre och mustigare namn.
– Då går det att ”dra” på lite exempelvis vid ett baksideavancemang. Dragalagaboomboom, som jag tyvärr inte haft äran att reffa, är kanske allra bäst. Bye Bye Rozz och Skully Gully är två andra som ligger skönt i munnen. Av de jag jobbar med regelbundet just nu är Chuck Lidell favoriten, men en uppstickare dök upp härom söndagen: Nobootsontheground, säger Robert.
Per Skoglund, tv-profil, men även amatörtränare och uppfödare, går inte över ån för vatten.
– Det kan tyckas konstigt att plocka en häst som vi managerar själva, men Il Tempo Gigante och Long Night Face har de tre ingredienser som jag eftersträvar, säger Per.
Och utvecklar:
– Det ska vara tre ord, de två första ska ha vokaler som går att dra på, det vill säga att volkalen ska efterföljas av ett kort konsonantljud – och så ska det vara på engelska. Allt blir bättre på engelska, hävdar Skoglund.
Sju hästnamn som borde finnas, men inte finns
Gobsmacked
Engelska för fullständigt häpen
Swing For The Fences
Baseboll-term med ungefärliga betydelsen ”ta i så du spyr”.
Melchizedek
Tolvlitersflaskan Jeroboam har givit namn till en svenskfödd travare, men Melchizedek är den största existerande champagnebuteljen på 30 liter! Och skumpa är alltid rätt.
Boo Your Spooked
Ett namn som inte godkändes av övriga i uppfödargruppen trots att pappan heter Aghostatgodsplace, rullar skönt!
Uscados
Hitte-på-pengar från Solsidan. Vet inte riktigt varför jag gillar det, men det gör jag.
Norway No Way
Jag har inget emot Norge, men dels rullar namnet fint i munnen, dels retar det alltid någon av våra vänner i väster som är lite extra känsliga.
Sheep Dipped
Sprunget ut spiontiden och står för att man gav en agent nytt namn. Ligger på något sätt rätt.
En av trav-Sveriges mest kända röster, Johan Edlund, är på samma våglängd som Skoglund som Borgås. De bästa hästnamnen för en referent är uppbyggda med tre steg.
– När jag kommenterade och fortfarande gör (andra sporter än trav) så gillar jag namn som innehåller tre ord. Det passar mitt sätt att kommentera då jag kan trycka till på samtliga namndelar. En av mina favoriter var Dream Of Goal som ju förutom namnet också var en riktigt vass häst som vann många lopp på V75, minns Johan.
Som har lagt travreferaten på hyllan och numera ägnar sig åt annan idrott. Men han följer förstås travet synnerligen noggrannt.
– Hästar som är stjärnor och vinner storlopp fastnar på näthinnan. Maharajah är en sådan vars namn också funkade med mitt sätt att jobba. När det gäller motsatsen så var det väl inget namn jag hade svårt med, men generellt var jag inte förtjust i namn som innehöll punkter mellan bokstäver i slutet, typ R.Ö.K. På något sätt så fick det mig att tappa lite av rytmen, säger Johan Edlund.