Det är ingen tvekan om att Souloys advokat Staffan Uvabäck är betydligt mer nöjd än ST:s chefer med att Souloy i Sverige dömdes för oaktsamhet.
– Ansvarsnämndens dom är betydligt mer sansad än den norska domskommitténs. Det är inte överraskande för mig. I Sverige är de här interna nämnderna mer fristående från travförbundet än de norska. I Norge kändes domskommitténs beslut som ett beställningsjobb från förbundet, säger Staffan Uvabäck.
Den norska domskommittén fann att Fabrice Souloy gjort sig skyldig till avsiktligt dopingbrott och satte påföljden därefter: 15 års avstängning och beträdandeförbud, plus 250.000 kronor i böter. Den domen meddelades före midsommar. Idag (onsdag) kom Svensk Travsports Ansvarsnämnds beslut gällande att Un Mec d’Heripre lämnade positivt dopingprov ifjol avseende kobolt både i preracetest dagen före Elitloppet och sedan efter Elitloppet där han vann försöket och slutade trea i finalen.
– Det är därför det blir så stor skillnad i påföljd mellan Norge och Sverige. Det ena landet har dömt för avsiktligt dopingbrott och det andra för oaktsamhet. Böterna är som de är i Sverige, de bygger på ”dagsbotsystem” efter hur mycket tränarnas hästar sprungit in de senaste åren och Fabrice Souloy slår där i taket, hamnar på maxbeloppet en miljon kronor. Om ST:s ansvarsnämnd landat i att det handlat om det strikta tränaransvaret hade påföljden blivit enbart böter, säger Staffan Uvabäck.
Svensk Travsport hade liksom det norska travförbundet ”avsiktlig doping” som förstahandsyrkande och både generalsekreteraren Johan Lindberg och förbundsjuristen Göran Wahlman säger i att ST kommer att överklaga ansvarsnämndens ettåriga avstängning till ST:s Överdomstol.
– Jag förutsätter att vi överklagar, säger Johan Lindberg.
Viktigt för ansvarsnämndens beslut var att gränsvärderna för kobolt publicerades på Svensk Travsports hemsida så sent som den 26 maj 2016. Un Mec d’Heripre lämnade sedan positivt dopingprov avseende kobolt både i preracetest den 28 maj och sedan i själva Elitloppet den 29 maj. Alltså endast två-tre dagar efter publiceringen. Så här står det i domen:
”Det är ostridigt att gränsvärdet för kobolt publicerades först den 26 maj 2016 på Svensk Travsports hemsida. Det är inte visat att koboltklorid eller koboltsalt är tillfört efter detta datum. När Un Mec d’Heripre tillfördes preparatet fanns det således inte något gränsvärde angett och det har inte i utredningen åberopats någon som helst bevisning för att kobolt var förbjudet innan dess i Sverige. Inte heller har frågan behandlats under förhandlingen. Fabrice Souloy kan mot bakgrund härav inte dömas för ett uppsåtligt brott”.
– Jag är förvånad över denna motivering. Sedan vi införde vår särskilda ”förbjudetlista” 2014 har det varit förbjudet att tillföra så kallade HIF-1-stabiliserare, vilket kobolt är, och detta påtalades också i förhandlingen i Oslo. De nivåer som uppmättes i Un Mec d’Heripres plasma har, oavsett om/när gränsvärden införts för plasma, påvisat otvetydiga brott mot förbjudetlistan, säger Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman till travsport.se.
– I vissa delar av domen delar vi ansvarsnämndens uppfattning, och det här är ett sådant avseende. Vårt försvar byggde på att bevisningen som framförts inte håller, och om nämnderna ändå finner att det föreligger positiva dopingprov så kan det omöjligt handla om ”mer” än i som högst ett oaktsamhetsbrott och absolut inte avsiktlig doping. Men andra delar av ansvarsnämndens bedömningar delar vi inte. Därför kommer vi sannolikt att överklaga även till den svenska överdomstolen, även om det tveklöst är så att ansvarsnämnden i Sverige sett betydligt mer sansat på det här än vad som fallet med domskommittén är i Norge, säger Staffan Uvabäck.