Särskilt fäster jag mig vid ett stycke i beslutet:
”Alessandro Gocciadoro har vid flera tillfällen utmärkt sig för vårdslösa körningar samt uppseendeväckande hårda drivningar i travlopp, vilket har fått negativa konsekvenser för den svenska travsporten. Detta gäller även beträffande de drivningar som skett utomlands, då också dessa fått stor medial spridning i Sverige.”
Jag tycker att Marjaana Alaviuhkola, ordförande i Svensk Travsport och UET, sammanfattade det bra i en artikel i Aftonbladet igår:
– Vi kan ju inte bestraffa någon för vad som hänt i ett annat land, det är som i vilken bransch som helst. Det vi kan göra är att reagera, ta avstånd från det och be att få förklaringar på hur det kunde hända igen och på så sätt kan vi föra saken framåt.
Alessandro Gocciadoro kan av Svensk Travsport endast bestraffas för drivningar han gjort i Sverige och inte utanför vårt lands gränser även om vi anser att det inte hör hemma i sporten i något sammanhang.
En del svenska körsvenner och tränare håller sig inte till Svensk Travsports Tävlingsreglemente när de åker utomlands för att tävla. Det har vi exempelvis sett i VM-loppet på Yonkers Raceway. Sådant får vi leva med så länge travsportens politiker och ledare inte lyckas få ett gemensamt regelverk för hela världen.
Givetvis vore det önskvärt, men där är vi inte idag. Sedan kan jag också tycka att en svensk tränare/körsven skulle ta precis lika stor hänsyn (medicinering/drivning) till sin häst även om den åker utanför landets gränser. Har ST haft synpunkter på detta? Nej…
Alessandro Gocciadoro har vid flera tillfällen utmärkt sig för vårdslösa körningar skriver ST i beslutet och det hade varit intressant om det också berättats vilka lopp det handlade om på svensk mark. Vad jag vet har inte Gocciadoro blivit dömd för detta – ni kan titta i hans bötesregister för 2019-2020 – hämtat från travsport.se – nedan och avgöra själva.
Gocciadoros böteslista som kusk i Sverige 2019-2020
2019:
- 27 april: 500 kr för bristfällig utrustning.
- 27 april: 1.000 kr för bristfällig utrustning.
- 30 april: 300 kr för sen ankomst till defilering.
- 18 maj: 1.000 kr för försenat start.
- 25 maj: 6.000 kr i böter för övrig felaktig drivning, avstängning tre dagar.
- 25 maj: 500 kr för sen ankomst till defilering.
- 19 juni: 1.500 kr för kört i ledningen för långt från bangränsen.
- 15 juli: 300 kr för att ha stört pågående segercermoni.
- 23 juli: 300 kr för sen ankomst till defilering.
- 20 augusti: 500 kr för att ha försenat starten.
- 10 augusti: 3.000 kr för övrig felaktig drivning.
- 10 augusti: 2.000 kr för snäv körning.
- 14 augusti: 9.000 kr för ej hållit angivit spår efter startbilen.
2020:
- 25 april: 2.000 kr för stört medtävlare, 3.000 för felaktig drivning
- 25 april: 2.000 kr för snäv körning.
Fotnot: på svenska travbanor körde Alessandro Gocciadoro 67 lopp 2019 och fyra lopp i år.
Alessandro Gocciadoro dömdes den 17 april i år för att det hittades otillåten medicinsk utrustning, och blisterburkar i hans hästransport på Åby den 11 maj ifjol med i Sverige otillåtet innehåll. En utredning som tog alldeles för lång tid, vilket Lars G Dahlgren tog upp en krönika.
60.000 kronor i böter tilldelades Gocciadoro och dubbelt så mycket som Christoffer Eriksson, vars blisterburkar också innehöll kvicksilver i en koncentration som aldrig tidigare påträffats, enligt ST:s ansvarsnämnd. Förutom det fanns 37 infusionsaggregat för att kunna ge intravenöst dropp och 65 sprutor och kanyler påträffades också. Likhet inför lagen?
Förhoppningsvis kan ST dra lärdom av den här historien i framtiden. En kraftfull översyn av reglementet tror jag skulle gynna alla och bli mer rättssäkert för de aktiva, oavsett vilket land personen ifråga kommer ifrån. Inrätta gärna en extern visselblåsar-funktion samtidigt.
Arbete med doping kommer nämligen aldrig att upphöra.