Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Bär sina pengar”

I mars skrällde Image Rapida i klass I-finalen på Solvalla.
På söndag ska femåringen som ägs av ett kompisgäng testa i bronsdivisionen hemma i Kalmar.
– Jag är en amatör som jobbar heltid och har hästarna på fritiden. Känslan är bra inför söndagens lopp, säger tränaren Christin Sjöström.
Av
Pär Gustafsson
Image Rapida jagar V75-seger på hemmaplan. Foto ALN
Image Rapida jagar V75-seger på hemmaplan. Foto ALN

Kalmaramatören Christin Sjöström hittade Image Rapida på Kriterieauktionen 2016 och klubban slogs på 50.000 kronor.
– Vi är ett kompisgäng som delägare hästen och jag tittade ut honom på auktionen. Jag tyckte att han var snygg och hade rätt storlek. Sedan är han helsyskon med Daydream Rapida, 1.11,0ak/842.000 kr, som Hans Crebas har och den hästen har jag sett mycket i Kalmar, berättar Sjöström.

Image Rapida har alltid haft lätt för sig, men mellan två- och treåringssäsongen hade han problem med ett öga

Image Rapida sprang godkänt premielopp under våren som tvååring, men tävlingsdebuten dröjde till hösten året efter.
– Image Rapida har alltid haft lätt för sig, men mellan två- och treåringssäsongen hade han problem med ett öga. Bekymret kom tillbaka och hela tiden och vi fick valet att ta bort ögat eller behandla med laser. Vi valde laser och ingreppet blev lyckat, men på grund av hans tidigare problem med ögat går han alltid med stänkhuva.

Image Rapida i uppvärmningen inför V75-finalsegern på Solvalla i mars. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

På hösten som treåring vann Image Rapida en av fem starter och förra året utvecklades han fint. Hästen segrade i fem lopp 2019 och tjänade över 200.000 kronor. Den här säsongen har börjat ännu bättre. Fyra vinster på åtta försök och höjdpunkten var såklart finalvinsten i klass I i slutet av mars.

– Det är det största loppet jag vunnit, det var otroligt stort med en V75-final och helhäftigt. Sedan var det även väldigt kul när Erica vann med Image Rapida på Gotland även om det bara var ett breddlopp. Jag har känt att Image Rapida är en bra häst och resultat har varit starkt på sistone. Han har utvecklats fint. Han har varit hel och fräsch, vilket gjort att jag kunnat träna på och då blir han allt bättre.

Christin Sjöström kom tidigt i kontakt med hästar och travsporten. Hon har bland annat varit en vända hos Per K Eriksson när han var stationerad i USA.
– Jag arbetade även i stall när jag kom hem därifrån, men vi fick inte ihop familjeekvationen. Nu jobbar jag som djurskötare med smådjur och har travet vid sidan om. Vi har fyra hästar och vår dotter Erica har börjat tävla i både sulky och monté.

Hade krafter kvar som tvåa och hästen verkar kunna bära sina pengar

Femåringen har totalt tjänat över 600.000 kronor och på söndag är det dags för debut i bronsdivisionen.
– Image Rapida kom igång sent och har tjänat snabba pengar, men i förra loppet hade han krafter kvar som tvåa och hästen verkar kunna bära sina pengar.

Hästen segrade i ett stayerlopp på hemmaplan i mitten av april.
– Han fick en lättare behandling efter det loppet och givetvis har vi siktat lite mot V75 på hemmaplan. Det blev en bra genomkörare senast och det känns som att formen är fin. Jag har en bra känsla inför söndagens lopp.

Fakta

Image Rapida

Kön: mörkbrun hingst
Född: 25 april 2015
Härstamning: Dream Vacation-Flashing Rapida
Intjänat: 608.500 kronor
Resultat: 33 st: 10-5-1
Rekord: 1.14,0m*/1.12,7ak*
Ägare: Team Krutrök HB, m fl
Uppfödare: J.H.B Holding B.V., Nederländerna
Tränare: Christin Sjöström (a), Kalmar
Körsven: Stefan Persson, Halmstad
Skötare: Erica Sjöström

Expandera

Bronsförsöket körs i V75-inledningen och hemmahoppet har springspår.
– Han var bökig med startmetoden som unghäst, men det har blivit bättre. Stefan Persson känner hästen väl och jag tror att Image Rapida sköter sig, men det blir kanske inte någon ledning.

Hingsten tillhör en av de mer betrodda hästarna.
– Det är alltid tufft i rikstoton, men han är bra själv också. Med vettig resa tror jag att Image Rapida är med långt framme.

Visst hade det varit häftigt om alla vore på plats när vi äntligen har starthäst den här tävlingsdagen

I mitten av mars kom beskedet att travtävlingar i Sverige skulle köras utan publik och det blir som bekant inga åskådare på söndag heller.
– Delägarna är normalt alltid med när det är tävling och visst hade det varit häftigt om alla vore på plats när vi äntligen har starthäst den här tävlingsdagen, men vi får vara glada att vi kan tävla i dessa tider, avslutar Christin Sjöström.

Startlistor till dagens V75-tävlingar i Kalmar.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Internationellt fynd bäst i Int’l?

Hovslagare till professionen, men med ett hästöga som kunnat försörjt honom som hästhandlare.
I Pwojtech Vrijthout har Björn Jansson funnit ännu ett fynd från mellersta Europa som presterat så väl i Sverige att han tillhör favoritskaran i storloppet Orebro Int’l.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Angelica Jonssons segerstaplare Pwojtech Vrijthout tillsammans med Carl Johan Jepson och Björn Jansson som står längst till höger på bilden. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Angelica Jonssons segerstaplare Pwojtech Vrijthout tillsammans med Carl Johan Jepson och Björn Jansson som står längst till höger på bilden. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Det är glada toner vi möts av från Björn Jansson under fredagseftermiddagen. En ägarseger räknades hem vid lunchtävlingarna på Jägersro där Honey’s Angel (e. Djali Boko) avlade maiden.
– Det är Thomas Uhrberg som tränar och även körde. Det här var lite på gång då Uhrberg sagt att hon är bra nu och det var en go’ start inför morgonen, säger Björn Jansson.

Då står stora pengar på spel när Pwojtech Vrijthout (e. Nuncio) ska tävla i Grupp II-klassade Orebro Int’l. Femåringen kommer närmast från seger i Klass I-finalen på Solvalla och ses av många som den hetaste segerkandidaten i lördagens lopp av de fem som inleder från grunddistansen 3.140 meter.

Av resultaten att döma – sex segrar på tio försök i nuvarande regi – kan man tro att det varit raka vägen till vinnarcirkeln, men så enkelt har det inte varit.
– Hästen vann två lopp på fyra starter ifjol, men resultaten till trots skulle jag vilja säga att han var en stor besvikelse. Vi gjorde en halsoperation på honom i höstas efter att kört med kamera och valde därtill att kastrera hästen. Det tror jag kanske har mindre betydelse, men halsoperationen har verkligen gjort sitt, menar Björn Jansson.

”Världens bästa tränare”

Tillsammans med sin sambo Angelica Jonsson har han kunnat se hästen ta stora steg under vintern. Den belgiskfödde Nuncio-sonen inledde året med 138.146 kronor på kontot. Nu har han mer än fyrdubblat den summan.

Det är inte utan att man undrar hur man kommer över en sådan här spännande häst.
– Först och främst tittar jag på lopp på video på hästarna. Jag ser sällan bilder utan vill se hur hästarna har presterat. Det är som min mamma säger ”man ska ha bra folk runt omkring sig”. Det stämmer verkligen; det gör det mycket enklare och det har jag.

Paul Hagoort hade tränat Pwojtech Vrijthout fram tills det att Jansson slog till.
– Jag känner Hagoort hyggligt väl och han har i princip bara fina hästar. Han kan handplocka hästar som han tror på och är en av världens bästa tränare. Man vet att man får en fin häst om man köper av honom, men hade haft samma problem med den här hästen som vi hade under fjolåret. Han tog helt enkelt inte till sig träningen. Kändes hur bra som helst hemma, men det lyfte inte.

Halv plan?

Det har det däremot gjort i år. Pwojtech Vrijthout har rusat upp i klass, men det är inget som oroar Jansson.
– De pengar hästen har fått på sig nu skulle han tjänat som treåring egentligen. Det kände Paul Hagoort också. De hade helt andra förväntningar på hästen än vad vi alla fick ut innan operationen.

Vid seger i lördagens lopp tar Pwojtech Vrijthout steget upp och blir miljonär.
– Jag tror att Carl Johan Jepson har en ”halv plan” på något vis. Skulle han få hållas något varv mitt i loppet så försvarar sig säkert hästen bra. Jag tror inte att det bara är att springa förbi honom. Nu ska vi köra barfota runt om dessutom; jag fixade hovarna igår och var nöjd med hur de ser ut.

I stallet finns ytterligare två hästar inhandlade från Tyskland respektive Holland. Koup Droit T.F. (e. Earl Simon) 1.15,7am/44.935 kr slutade trea trots galopp i tisdagens årsdebut på Axevalla medan Lipton Scott (e. Charly du Noyer) 1.12,6am/469.596 kr som vann ett Klass II-försök i höstas inte synts till sedan i början av november.
– Han fick en fraktur i kotsenbenet i vintras och är opererad. Han tränar lätt nu och ska eventuellt börja gå intervaller igen om ett par veckor, avslutar Björn Jansson.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

V75: ”Minst lika bra nu”

Holländaren Michel F Rothengatter gör ogärna resan till Sverige om han inte är ute i angeläget ärendet.
Under lördagseftermiddagen tar han chansen dubbla kort inom V75-spelet och har än fler stora talanger som siktas norrut inom kort.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Michel Rothergatter beger sig till Jägersros V75-tävlingar med en duo och tycks vara ute i angeläget ärende. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Michel Rothergatter beger sig till Jägersros V75-tävlingar med en duo och tycks vara ute i angeläget ärende. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Det ska sägas direkt. Holländarens två lördagshästar på Jägersro tillhör inte de mer betrodda i sina respektive lopp, men det har inte hindrat Rothengatter från att slå till tidigare.

Motsvarande tävlingsdag ifjol var King Schermer (e. Trixton) en på förhand anonym 35-oddsare i Silverdivisionen. När krutröken skingrats hade han flugit fram till seger och knäppt topphästen Karat River på mållinjen.

Nu är han tillbaka på Jägersro med samma häst för att kvala till Paralympiatavet.
– Hästen är i minst lika bra form nu som han var då, men förhoppningsvis ännu bättre, säger Michel F Rothengatter.

King Schermer och Michel F Rothengatter. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

På Jägersro har därtill sjuåringen trivts som fisken i vattnet. Två segrar och en andraplats har det blivit på tre försök på Malmöbanan.
– Nu blir det första gången som han tävlar i den högsta klassen i Sverige. Han har dock gjort det i Holland och hävdat sig väl.

Ett sådant tillfälle var i fjolårets Prijs der Giganten på Victoria Park-banan i Wolvega. Då avslutade hästen starkt som fyra på 1.11,9a/2.100 meter, slagen med tre längder av vinnaren Zeudi Amg.
– Hästen kan öppna snabbt bakom bilen och jag ska försöka ta ledningen. Han är allround och klarar av flera olika typer av upplägg, men jag är inte främmande för att köra i ledningen. Min häst är bra och jag tror han kan tävla mot de bästa  i år och hävda sig.

”Positivt”

I Diamantstoförsöket (V75-2) deltar han därtill med Emma Jet (e. Maharajah). Det italienskfödda stoet ropades in för 47.000 euro på Aste-auktionen som ettåring och det kryllar av GP-meriterade hästar i moderslinjen.

Under fjolåret var hon finalist i såväl Breeders Course för ston under Elitloppshelgen som öppna Breeders Course-finalen över sprinterdistans.
– Hon tävlade mot bra hästar hela fjolåret. Vi tog en paus över vintern och sedan har hon gjort två starter i år på Wolvega och mött hästar som är riktigt bra för klassen. Jag tycker att lång distans är positivt för henne, tror hon ska klara av voltstart och bedömer henne till att vara bra nog för att vara med bland de tre främsta. Jag tycker även att hon har viss vinstchans.

Emma Jet och Michel F Rothengatter. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

För Rothengatters del blir detta andra gången i år han gör resan till Sverige. Vid föregående tillfälle gick resan till Solvalla där Omerta Boko (e. Face Time Bourbon) och Odessey Boko (e. E L Titan) slutade etta och trea i Margaretas Tidiga Unghästserie.
– Det är två jättefina hästar. Nu ska båda kvala till Breeders Course här i Wolvega i nästa vecka så hoppas jag att vi kan vara med i finalen på Solvalla under Elitloppsdagen. Jag har även en tredje svenskfödd treåring som heter Orange Crush (e. Mosaique Face) så det blir fler resor till Sverige i år, avslutar Michel F Rothengatter.

***

<< Läs även: V75-tips: Inget långskott >>

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

V75: Upprepas bedriften?

För sex år sedan kvalade Lars Wikström in elvaårige Beau Mec till Olympiatravet.
Under lördagseftermiddagen kan han skicka ytterligare en ”evigt ung” elithäst till Åbys stora vårlopp när Weekend Fun tar sig an eliten i Assar Engbloms lopp.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Weekend Fun är den senaste ”gamlingen” som fått ett nytt liv i Lars Wikströms träning. På lördag på Bergsåker väntar försök till Paralympiatravet. Foto Ellinor Kempe/ALN
Weekend Fun är den senaste ”gamlingen” som fått ett nytt liv i Lars Wikströms träning. På lördag på Bergsåker väntar försök till Paralympiatravet. Foto Ellinor Kempe/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Den andra deltävlingen av Paralympiatravet avgörs på Lars Wikströms hemmabana Bergsåker och då ska givetvis tioårige Weekend Fun (e. Jaded) utgöra deltagarskaran.

De är blott åtta till antalet som drabbar samman, men flera av dem av hög klass och potentiella Elitloppsdeltagare.

Weekend Fun är dock ensam i fältet om att ha tre segrar i resultatraden och de kommer därtill i följd. Det är inte utan att man frågar sig om hästen någonsin varit bättre än vad han är just nu.
– Om han har varit det tidigare – före han kom till mig – är svårt att säga, men här hos mig har han i alla fall aldrig varit bättre än vad han är just nu. Hästen mår väldigt bra och är harmonisk, säger Lars Wikström.

Att arbeta med äldre elithästar är något som Bergsåkersproffset är ytterst van vid och har lyckats väl med. Weekend Fun anslöt till hans stall som åttaåring, tidigare nämnde Beau Mec (e. Jag de Bellouet) kom till honom som nioåring och backar vi bandet än längre går det lyfta namn som Saddle Brook (e. Alf Palema) samt Prince Apanage (e. Speedy Somolli) vilka kom till hans stall som sju- och åttaåringar. Samtliga vann på ålderns höst lopp med sexsiffriga förstapris.

”Rätt tillfällen”

Att Wikström ”har något” som gör att han lyckas göra resultat med äldre hästar skriver han under på, men tillägger samtidigt…
– Det är hästar som varit bra i grunden och gjort resultat även tidigare som det handlar om. Generellt sett gäller det ju att alla hästar ska vara fräscha för att kunna prestera, men det kanske är ännu viktigare på äldre hästar. Sedan får man träna med förstånd. Jag kör inte så tuffa jobb med dem när de är igång och tävlar, de behöver inte flåsa i värmningar heller utan jag drar växlarna vid rätt tillfällen.

När Lars Wikström-tränade Beau Mec och Carl Johan Jepson vann Guldbjörken på Umåker 2018 gav det en biljett till Olympiatravets final där hästen slutade femma. Prisutdelare var skidhjälten Thomas Wassberg. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Just dra växlarna vid rätt tillfälle har han gjort med Weekend Fun. Jaded-sonen har onekligen fått en skjuts till på barfotabalans i de senaste starterna.
– Jag har väntat tills han är i riktigt bra form och där har han varit nu på sistone. Den här gången är det dock ett steg upp motståndsmässigt, det är lite djupt vatten är jag rädd för. Jag tror konkurrenterna är för bra, men samtidigt har han aldrig varit riktigt trött i de här loppen. Han vann på 1.11,6 över sprint näst senast och det lär han behöva springa i 500 meter till nu. Det tror jag förvisso att han kan, men det blir svårt att nå ledningen här; där blir han piggare och växer en klass.

Nyförvärv

Skulle nu inte Weekend Fun simma så pass ute på det djupa vattnet att han tar sig i land först av alla så har ändå Wikström ett par chanser inom V75-omgången.

Brageson (e. Lome Brage) är hans hopp i finalen av Dubbelcupen som med sina 200.000 kronor i segerpremie är tävlingsdagens högst doterade lopp.
– Bitarna har ramlat på plats. Han mår riktigt bra, känns bara bättre och bättre nu. Där är jag lite smygoptimist.

I lördagens lopp är det därtill dags att låta hästen tävla barfota runt om för första gången på svensk mark.
– Det känns som det kan ge bra effekt. Ulf Ohlsson som kört honom mycket har pratat om det här några gånger och sagt att han har tro på att det ska fungera.

I Bronsdivisionen startar han därtill nyförvärvet Blues Brother (e. S.J.’s Caviar) som inlett året med tre segrar på sju starter hos Daniel Wäjersten.
– Hästen har varit här en månad, tränat lite lagom och allt känns bra. Hästen har visat god löpskalel, men jag tror att han väger lite lätt i detta lopp och inte är tillräckligt snabb för att hävda sig på V75. Däremot möter han några ston som tjänat upp emot en miljon mer än honom; det är väldigt tufft, avslutar Lars Wikström.

<< V75-tips: Inget grått spikval >>