Travtränarnas Riksförbund berättar idag om den uppdaterade ekonomiprofil som gjorts av Ludvig & Co, vilket det beslutades skulle tas fram på TR:s höstmöte den 26 oktober.
Det kompletterande arbete som gjorts sedan den första rapporten, som togs fram till TR:s höstmöte, förstärker bilden av att de professionella travtränarna är i en bransch där företagarna inte anser sig kunna ta ut priser av kunderna hästägarna som ger travtränarföretaget en sund affär, skriver Travtränarnas Riksförbund.
Där noteras, att den nuvarande träningsavgiften är 389 kronor per dag och häst, enligt Ludvig & Co:s studie, och långt under den summa som tränarna borde ta ut för sina tjänster.
”Studien finner att travtränarnas marginaler har krympt avsevärt sedan 2017 och att tränarna som regel valt att kompensera för ökade kostnader genom minskade löneuttag till sig själva. Även på skötarsidan har det skett en reallönesänkning under perioden. Speciellt under 2022 har egenuttagen minskat och cirka 80 procent av alla tränare uppger att de är oroliga för att tappa kunder om träningsavgiften höjs.”, står det i rapporten.
Ludvig & Co. konstaterar vidare…
…att tränarna är beroende av andra intäkter än träningsavgifterna för att verksamheterna ska klara sig ekonomiskt. En naturlig sådan sidointäkt är förstås provision på inkörda prispengar.
…att tränarna dels inte tar ut egen lön ur företagen på det sätt de borde kunna göra i en ekonomiskt sund verksamhet.
…att det finns tecken på att personalen i stallen i praktiken förväntas utföra mer än de anställda får betalt för.
…att personalkostnaderna har i reella siffror minskat med 9,6 procent sedan 2017.
…att 80 procent av de proffstränare som deltog i en enkät i oktober uppgav att de är oroliga för att tappa kunder om träningsavgiften höjs.
TR:s ordförande Jan Halberg kommenterar Ludvig & Co:s studie så här:
”Ludvig & Co. har gjort ett kanonjobb när det gäller att sakligt belysa och beskriva den aktuella ekonomiska situationen för landets professionella travtränare. Visst, travtränarföretagen har stora individuella skillnader till sin karaktär, så vissa enskilda tränare känner kanske inte riktigt igen sig i det Ludvig & Co. målar upp. Men att branschen som helhet lider av svag lönsamhet har vi nu svart på vitt på. Studien visar tydligt det akuta behovet av förbättrade näringsförutsättningar för branschen.”