– Det finns en dom i Europadomstolen från Tjeckien som heter Bastova-domen och som är att likna vid fotbollens Bosman-dom. Det handlar om rätten att göra momsavdrag i samband med tävling med hästar. Om alla som varit med i ett lopp får någon form av ersättning blir det inget problem med detta, sade ST:s generalsekreterare Johan Lindberg när den sista delen av hur satsningarna i pokalårsutfallet på 180 miljoner kronor till travsportens aktiva nästa år ska fördelas presenterades på travmuséet i Årjäng.
Sedan tidigare var känt att storleksordningarna 50 miljoner kronor ska gå till varmblodiga treåringar, 25 miljoner kronor till V75-hästar, ytterligare 25 miljoner i lite olika potter till uppfödare, kallblodssporten, breda prisskalor och premiechansningspott. Kvar blev 77 miljoner som skulle riktas till det som kallas vardagstravet. Alltså ”allt annat” än V75 och V86, treåringsloppen och breddlopp.
Dessa 77 miljoner delas upp i två delar.
Lägstanivåer nästa år
54 miljoner satsas på att etablera miniminivåer för prispengarna i vardagstravet. På säsongsbanorna kommer det att tävlas om lägst 20.000 kronor i förstapris i loppen. På åretruntbanorna handlar det om lägst 25.000 kronor till vinnarna, på Åby, Jägersro och Bergsåker om lägst 30.000 kronor och på nationalarenan Solvalla om lägst 40.000.
– Det blir alltså slut med lopp med 13.000, 15.000 och 17.000 och vad det nu kan vara, säger Johan Lindberg.
Ett lopp per tävlingsdag/kväll får dock skrivas ut med 10.000 kronor till vinnaren om banan så önskar. En viss reducering av tävlingstillfällen i den annalkande hästbristens spår kommer det också att bli, 150 lopp tas enligt osthyvelsprincipen bort ”här och där” vilket volymmässigt alltså kan sägas motsvara 15 tävlingsdagar.
Den andra delen av de 77 miljonerna utgörs av 23 miljoner kronor i ”startbidrag”. 500 kronor i bidrag per häst som genomför ett lopp räcker till 46.000 startande hästar – volymen starter 2016 var 98.000 och det handlar alltså om att dela ut pengar till de som slutar oplacerade.
Motiveringen till detta är alltså skattemässig – för att komma runt den så kallade ”Bostava-domen” gällande rätten att göra momsavdrag för tävlingshästägare där det fastslogs att för att man ska få göra avdrag för kostnader måste det också finnas någon form av intäkt.
– Vi har haft diskussioner med företrädare för Skatteverket om detta och i onsdags kväll blev det klart att gå den här linjen, säger Johan Lindberg.