Fokustema
Travbanor uppvaktar riksdagsmän:
Läs senare

Ändra registreringskravet av banspel

När Svensk Travsports ledning och ATG är sorgligt passiva gällande att travbanorna lider under det obligatoriska registreringskravet av allt banspel väljer landets minsta banor att agera själva. Oviken och Hoting begär via ett brev till de jämtländska riksdagsledamöterna att de ska verka för en lagändring.
Av
Lars G Dahlgren
Hotingtravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Hotingtravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

”Man kan säga att Sverige genom den nya spellagen infört en modern version av den gamla motboken vad gäller spel på hästar. Det kan med fog ifrågasättas om en sådan ”spelmotbok” verkligen är motiverad”, skriver Oviken och Hoting i det brev som i dagarna skickas till de jämtländska riksdagsmännen Per Åsling (c), Saila Quicklund (m), Anna Caren Sätherberg (s), Kalle Olsson (s) och Cassandra Sundin (sd).

Av dessa har två insyn och kunskap om travsport: Per Åsling är medlem i Jämtlands Travsällskap (Östersund) och Saila Quicklund har varit gift med travbanechefen Jan Quicklund, plus att hon är engagerad i den informella tvärpolitiska ”travgrupp” i riksdagen som har V75-bolag tillsammans.

– Förhoppningen är att någon eller flera av riksdagsmännen ska skriva en motion utifrån vårt brev innan motionstiden går ut den 10 oktober, säger Hotingtravets ordförande Sven-Olof Lindman.

Förhoppningen är att någon eller flera av riksdagsmännen ska skriva en motion

– Travsport och spel är en upplevelse. Man ska kunna se en häst i defilering och provstart och sedan gå och spela, det är helhetsupplevelsen. Vi har många engångsbesökare och äldre på våra banor. Det är inget roligt att gå runt på publikplats och höra hur snacket går sedan det här infördes, verkan av det här är tvärtemot vad ST vill uppnå med rekrytering och att locka folk till banorna, säger Sven-Olof Lindman.

Innan han nu agerat gentemot riksdagsledamöterna i Jämtland tillsammans med Ovikens ordförande Rolf Johnsson har han också sökt stöd ute i landet.

– Jag skrev till alla banors ordföranden och fick bara svar av en, Östersund. Från alla de andra har det varit tyst. Det är märkligt, för när man pratar mellan fyra ögon om registreringskravet av allt spel tycker alla det är heltokigt. Jag fick också ett svar av ST:s chef Ulf Hörnberg som gjorde mig besviken, han skrev svaret som att jag vore en helt utomstående och inte en som jobbat med det här i 40-50 år.

Sven-Olof Lindman fortsätter:

– Jag tycker att vi har fog för att agera. Jag vet också att Lycksele är på gång med ett likadant brev, till Västerbottens riksdagsledamöter. Sedan återstår att se om någon av poltikerna nappar och tycker det här är värt att ta upp.

trav, travsport, sulkysport, hoting
En Hotingklassiker: En häst simmar runt stallbackens badbrygga efter sitt lopp. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

De jämtländska sommarbanorna Hoting och Oviken, med tre tävlingsdagar vardera, vill ändra den lag som Spelinspektionen grundat sin förordning på om att allt banspel, även 20 kronor plats i banspel på Lindesberg, ska vara registrerat och spelaren legitimera sig.

”Att registrering skulle behövas för ålderskontroll är inget hållbart argument för spel som görs under tävlingar. Där har totopersonalen i decennier upprätthållit en sådan kontroll utan problem. Motiveringen i propositionen att registrering behövs av varje enskilt spel för att förhindra brott och övervaka riskabla spelvanor framstår som mycket överdrivet, i vart fall vad gäller spel under tävlingar. Även i Sverige borde det finnas utrymme för att göra undantag från registreringsskyldigheten för spel vid besök på travtävlingar som arrangeras av lokala travsällskap”, skriver Oviken och Hoting i brevet till de jämtländska riksdagsledamöterna.

Man poängterar också att för de mindre travbanorna, med ett fåtal tävlingsdagar vardera per år, är publikintäkterna det viktigaste man har:

”Under sommarens tävlingar på travbanorna i Oviken och Hoting med god publiktillströmning (3 tävlingsdagar på varje bana) blev det tidvis långa köer i spelkassorna. Många spelare hann därför inte göra sina insatser före loppets start vilket naturligtvis medförde stort missnöje. Liknande problem har rapporterats i fackpressen från andra ”sommarbanor”, exempelvis från Lindesbergs tävlingar under nationaldagen. Orsaken till köbildningen är utan tvivel den tidsutdräkt som uppkommer när alla spelare måste identifieras och alla insatser registreras i terminalerna. Hårdast drabbas de minsta travbanorna med ett fåtal tävlingsdagar. De drivs av ideella föreningar (travklubbar/travsällskap) med ideellt arbetande styrelsemedlemmar och utan fast anställd personal. Deras ekonomiska möjligheter att anordna travtävlingar är helt beroende av publikintäkter.”

 

 
Här är Hotings och Ovikens brev till de jämtländska riksdagsledamöterna i sin helhet:

 

2019-09-13

Till

Riksdagsledamöterna i Jämtlands län: Per Åsling, Saila Quicklund, Anna-Caren Sätherberg, Kalle Olsson, Cassandra Sundin

Begäran om ändring av Spellagen (2018:1138) beträffande skyldigheten att registrera spel under pågående travtävlingar

Problembeskrivning

Den nya spellagens krav på registrering av allt spel på hästar under pågående tävlingar oavsett insatsens storlek har fått en mycket negativ inverkan på travsportens gräsrotsnivå. De minsta travbanorna med ett fåtal tävlingsdagar per år är ekonomiskt helt beroende av god publiktillströmning av många spelovana besökare. Erfarenheten från sommarens tävlingar i Oviken och Hoting är att legitimationskravet med åtföljande krångel och köbildning väcker stort missnöje och avhåller många från att besöka tävlingarna. På sikt blir det förödande för den travsport som grundas på genuint hästintresse och bedrivs ideellt.

Nuläget

Genom den nya spellagen som trädde ikraft 1 januari 2019 har införts en skyldighet att registrera alla personer bosatta i Sverige som deltar i spel på hästar (12 kap 1 § spellagen). Detta gäller oavsett på vilket sätt spelet görs (online via dator eller mobil, i spelbutik eller på en trav- eller galoppbana under pågående tävlingar). Registreringskravet medför också att spelarens identitet måste fastställas vid varje speltillfälle i spelbutik och på tävlingsbana genom uppvisande av legitimation. Denna omfattande registrering av alla spelare kritiserades av bl a datainspektionen vid remissbehandlingen men regeringen gjorde ingen ändring i den slutliga lagtexten. I propositionen (prop 2017/18:220 s. 140) hänvisade man till behovet av att kunna upprätthålla åldersgränsen för spel och att motverka brottslig verksamhet. Dessutom ger registreringen möjlighet att fånga upp personer som kan antas ha spelproblem.

Det finns ett obetydligt undantag i 6 kap 8 § spellagen beträffande ideella föreningars s k poolspel med pappersbongar. I övrigt gäller ett krav på registrering av alla spel på hästar som görs online hos spelbolag eller deras spelombud. Detta gäller även spel i totokassor på trav- eller galoppbana under pågående tävlingar. Det finns ingen nedre beloppsgräns utan registreringskravet gäller oavsett insatsens storlek. Även vid småspel på exempelvis 5 kr vinnare eller plats under tävlingar måste således spelaren först registrera sig och sedan uppvisa legitimation vid varje besök i spelluckan. Det nya registreringskravet har tvingat spelbolaget ATG att tillverka ett stort antal nya spelterminaler som tekniskt kan avläsa legitimationshandlingar.

Under sommarens tävlingar på travbanorna i Oviken och Hoting med god publiktillströmning (3 tävlingsdagar på varje bana) blev det tidvis långa köer i spelkassorna. Många spelare hann därför inte göra sina insatser före loppets start vilket naturligtvis medförde stort missnöje. Liknande problem har rapporterats i fackpressen från andra ”sommarbanor”, exempelvis från Lindesbergs tävlingar under nationaldagen. Orsaken till köbildningen är utan tvivel den tidsutdräkt som uppkommer när alla spelare måste identifieras och alla insatser registreras i terminalerna. Hårdast drabbas de minsta travbanorna med ett fåtal tävlingsdagar. De drivs av ideella föreningar (travklubbar/travsällskap) med ideellt arbetande styrelsemedlemmar och utan fast anställd personal. Deras ekonomiska möjligheter att anordna travtävlingar är helt beroende av publikintäkter. Men även för något större banor med ett fåtal stora publikdagar blir det kännbart med minskad publik på grund av spelkrångel.

Norge införde ett registreringskrav för spel på hästar 2017-01-01 men till skillnad mot Sverige har man inte släppt marknaden fri utan behållit spelmonopolet för Stiftelsen Norsk Rikstoto. I det nu gällande konsesjonsbeslutet från landbruks- og matdepartementet daterat 2016-10-14 sägs att allt spel hos Norsk Rikstoto ska registreras, dock med undantag av spel på trav- eller galoppbana till pågående tävlingar (konsesjonsbeslutet finns tillgängligt på norska lotteritillsynets webbsida). Enligt detta beslut har således Norge gjort undantag från registreringskravet för allt banspel. Det kan påpekas att Norge följer samma EU-direktiv på spelområdet som Sverige. Såvitt känt har inte heller Finland, Danmark och Frankrike infört något registreringskrav för spel på hästar från tävlingar på trav- och galoppbanor.

Förslag till ändring av spellagen avseende registreringsskyldigheten för spel under pågående tävlingar

Man kan säga att Sverige genom den nya spellagen infört en modern version av den gamla motboken vad gäller spel på hästar. Det kan med fog ifrågasättas om en sådan ”spelmotbok” verkligen är motiverad. Att registrering skulle behövas för ålderskontroll är inget hållbart argument för spel som görs under tävlingar. Där har totopersonalen i decennier upprätthållit en sådan kontroll utan problem. Motiveringen i propositionen att registrering behövs av varje enskilt spel för att förhindra brott och övervaka riskabla spelvanor framstår som mycket överdrivet, i vart fall vad gäller spel under tävlingar. Även i Sverige borde det finnas utrymme för att göra undantag från registreringsskyldigheten för spel vid besök på travtävlingar som arrangeras av lokala travsällskap. Det kan tilläggas att spelomsättningen för banspel på alla landets travbanor utgör endast 1-2 % av ATG:s totala omsättning på hästspel.

Som nämnts ovan finns det i spellagen (6 kap 8 §) en möjlighet att avstå från kontroll och registrering vid poolspel på hästar i ideella föreningars regi. I propositionen (prop 2017/18:220) sägs inte uttryckligen vad som menas med sådant poolspel men man torde syfta på spel med pappersbongar under s. k. bygdetrav. I linje med detta borde Svensk Travsport (ST) och de lokala travsällskapen (ideella föreningar) kunna medges en uppmjukning av spellagen så att spel hos travsällskapen under pågående tävlingar undantas från registreringskravet. Vi föreslår därför följande lagändring.

Förslag: Inom ramen för spelbolagets licens (i detta fall ATG) medges undantag från registreringskravet för allt spel som görs hos spelombud som är ideella föreningar (i praktiken banspel hos travsällskapen). Därmed behöver den spelande publiken inte legitimera sig vid spel under pågående tävlingar. Om så anses nödvändigt kan Spelinspektionen ges behörighet att begränsa undantaget till vissa tävlingsdagar. Exempelvis så att de minsta travbanorna (Oviken, Hoting, Lycksele, Arvika, Karlshamn, Tingsryd m fl) får undantag för alla tävlingsdagar medan de större banorna medges undantag för tävlingsdagar som är stora publikdagar.

Om lagstiftaren så finner nödvändigt skulle undantaget från registrering av banspel kunna kombineras med en beloppsgräns på samma sätt som finns i flera bestämmelser i penningtvättlagen (SFS 2017:630).

Vårt förslag till lagändring av spellagen torde vara juridiskt relativt okomplicerat (endast ett fåtal paragrafer berörs).

Sammanfattning

Undertecknade ideella föreningar och anordnare av travtävlingar i Jämtlands län anhåller att länets riksdagsledamöter genom motioner till Riksdagen och på annat lämpligt sätt verkar för en ändring av spellagen beträffande kravet på registrering och identifiering av varje enskilt spel på hästar. I lagen bör införas ett undantag från detta krav beträffande spel under pågående tävlingar som görs hos spelombud som är ideella föreningar.

Rolf Johnsson , Ovikens Travklubb
Sven-Olov Lindman, Västra Ångermanlands Travsällskap

Fokustema
Harrisburg-auktionen
Läs senare

Jättepris för Hambletonian-trea

Hela 1.850.000 dollar betalades för Åke Svanstedt-tränade Amazing Catch och treåringen köptes av Gregor Luther i Ohio och blev Harrisburg-auktionens överlägset dyraste travare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Amazing Catch och Dexter Dunn vinner Canadian Trotting Classic. Foto: New Image Media
Amazing Catch och Dexter Dunn vinner Canadian Trotting Classic. Foto: New Image Media
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Amazing Catch (e. Walner-Met’s Life), 1.09,5*/$707.330, har startat 18 gånger (3-5-6) i regi Åke Svanstedt och finalvinsten i Canadian Trotting Classic (C$713.000) är hans största triumf och i år har han också varit tvåa i Zweig Memorial och trea i såväl Breeders Crown som Hambletonian Stakes.

– Han kommer tävla nästa år för Åke Svanstedts stall och gå till avel 2026, sade nya ägaren Greg Luther i en kommentar efter köpet.

Ifjol blev det en vinst och den kom i ett försök i Kindergarten Series ($20.000) och förra året slutade han också tvåa i Peter Haughton Memorial och finaltrea i William Wellwood Memorial.

Amazing Catch såldes i Lexington som ettåring för 310.000 dollar och han är undan Met’s Life (e. Kadabra), 1.12,6/$31.880, vilken ingår i samma syskonskara som Hambletonian Stakes-tvåan Met’s Hall ($1.349.176), Inn At Rodanthe ($156.717) och Inn of the Stars ($141.191).

Mambacita och David Miller. Foto: Lisa Photo

Stoet Mambacita (e. Tactical Landing-Bill’s Lady), 1.08,9*/$1.009.518, var näst dyrast och fyraåringen klubbades för 760.000 dollar och högsta budet hade agenten Asleigh Bailey med hemvist i Pennsylvania. Mambacita har startat 39 gånger (17-8-2) och i år har hon vunnit sex av åtta starter. Stoet har tävlat framgångsrikt sedan tvååringssäsongen.

Stefan Balazsi Foto: Adam Ström/stalltz.se

Prislappen för Mambacita som ettåring var 80.000 dollar i Lexington. Stoet är undan Bill’s Lady (e. Donato Hanover), 1.10,5/$144.377, och Mambacita är hennes första avkomma.

Modern ingår i samma syskonskara som Winter Mint ($153.460), Holiday Spirit ($143.198) och Feast Day ($105.568).

Balazsi handlade dyrast

Flera hästar köptes av svenskar och allra mest betalade Stefan ”Order By Stable” Balazsi för tvååriga ostartade stoet Daddy’s Fashion (e. Father Patrick-Broadway Schooner) och prislappen var 190.000 dollar.

Modern Broadway Schooner (e. Broadway Hall), 1.10,2/$895.130, var en stjärna på tävlingsbanan och i aveln har hon lämnat Broadway Donna ($1.441.047), Fashion Schooner ($770.113) och Steel Schooner ($138.068).

Svenska köp:

Daddy’s Fashion (sto 2 år e. Father Patrick-Broadway Schooner)
Pris: 190.000 dollar, Order By Stable.

Keep Asking (hingst 3 år e. Chapter Seven-Sensibility)
Pris: 160.000 dollar, Stall Zet.

Keep Asking vid en tidigare seger. Foto: Fotowon Photo

Bella’s Musclehill (valack 3 år e. Muscle Hill-Barn Bella)
Pris: 150.000 dollar, Robert Lindström i kom.

Dawn of Lindy (sto 3 år e. Walner-Moni From Heaven)
Pris: 100.000 dollar, Knutsson Trotting Inc.

Big Ben Pellini (valack 3 år e. Ready Cash-Caddie Dream)
Pris: 100.000 dollar, Robert Lindström i kom.

Hauteur (sto 3 år e. Muscle Hill-Satin Pillows)
Pris: 100.000 dollar, Robert Lindström i kom.

Fly By.

Fly By (hingst 3 år e. Chapter Seven-Fly Angel Fly)
Pris: 80.000 dollar, Johan Arneng i kom.

Solange Hanover (sto 3 år e. Walner-Special Appeal)
Pris: 50.000 dollar, Order By Stable.

Sevemearas (sto 3 år e. Chapter Seven-Flame Mearas)
Pris: 30.000 dollar, Seven One Seven AB.

Crown Monarch (hingst 3 år e. Father Patrick-Muscle Babe)
Pris: 17.000 dollar, Per Engblom.

Marvelous Lady (sto 2 år e. Muscle Hill-Graceful Lady)
Pris: 17.000 dollar, Stefan Balazsi.

Breakthrough (hingst 2 år e. Gimpanzee-Piranha Fury)
Pris: 12.000 dollar, Reijo Liljendahl.

Hästar som kostade 100.000 dollar eller mer:

Namn (kön/ålder/far/mor) – Pris (dollar)

  • Amazing Catch (hingst 3 år e. Walner-Met’s Life) – $1.850.000
  • Mambacita (sto 4 år e. Tactical Landing-Bill’s Lady) – $750.000
  • Chaparmbro (sto 3 år e. Chapter Seven-Armbro Dejavu) – $360.000
  • Sadbirdstillsing (sto 3 år e. Chapter Seven-Fade Into You) – $285.000
  • Special Talent (sto 3 år e. Walner-Special Hill) – $270.000
  • Graceful Design (sto 3 år e. Father Patrick-Princess Stephanie) – $240.000
  • Daddy’s Fashion (sto 2 år e. Father Patrick-Broadway Schooner) – $190.000
  • Lil Sweet (sto 2 år e. Green Manalishi-Sweetspellosuccess) – $170.000
  • Frameable (sto 2 år e. Walner-Shape Shifter) – $160.000
  • Keep Asking (hingst 3 år e. Chapter Seven-Sensibility) – $160.000
  • Tactical Lori (sto 3 år e. Tactical Landing-Absynthe Hanover) – $155.000
  • Bella’s Musclehill (valack 3 år e. Muscle Hill-Barn Bella) – $150.000
  • Fala (sto 3 år e. Tactical Landing-Swing It Cathy) – $150.000
  • Oklahomasmokeshow (sto 2 år e. Tactical Landing-Flawless Lindy) – $140.000
  • Cocktailwithakick (sto 3 år e. Six Pack-It’s Alright Ma) – $125.000
  • French Kronos (hingst 3 år e. Face Time Bourbon-Arrow Kronos) – $125.000
  • Greenspan (valack 3 år e. Greenshoe-Firm To Stay) – $125.000
  • Live Laugh Love (fölsto 9 år e. Donato Hanover-She’s Gone Again) – $110.000
  • Only One Cosmo (sto 3 år e. Walner-Only F) – $105.000
  • Walner Maga Girl (sto 2 år e. Walner-Margarita Nights) – $105.000
  • Big Ben Pellini (valack 3 år e. Ready Cash-Caddie Dream) – $100.000
  • Dawn of Lindy (sto 3 år e. Walner-Moni From Heaven) – $100.000
  • Gingin Bi (sto 2 år e. Muscle Hill-Devine Equine) – $100.000
  • Hauteur (sto 3 år e. Muscle Hill-Satin Pillows) – $100.000
  • Norma Pearl (sto 3 år e. Father Patrick-Celebrity Obsession) – $100.000
  • Southwind Metric (hingst 3 år e. Walner-Mimi’spearloflindy) – $100.000
  • Wild Ticket (hingst 3 år e. Chapter Seven-On the Wild Side) – $100.000

Här hittar ni samtliga resultat från Harrisburg-auktionen.

Fokustema
Tvååringslopp Per Nordström
Läs senare

Wise Guy vann på 1.12,9 ”Fantastiskt fin häst”

Jägersrotränaren Per Nordström fortsätter att sätta dit sina tvååringar. I lördagens första lopp på Jägersro visade Wise Guy upp sig från sin bästa sida.
Av
Magnus Blom
Per Nordström startar fem hästar i kvalen till Svensk Uppfödningslöpning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Per Nordström startar fem hästar i kvalen till Svensk Uppfödningslöpning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

För Wise Guy (e. Face Time Bourbon) var det tredje framträdandet i karriären. Efter en andraplats i debuten på Kalmar har han tagit två raka segrar på hemmaovalen Jägersro. Och lördagens insats var femstjärnig då han ledde från start till mål och kom i mål på vassa 1.12,9ak.

– Idag var det ett riktigt test inför Uppfördningslöpningen och första gången med bilstart. Jag peppade upp honom lite grand i andra provstarten , så när starten gick ville jag försvara innerspåret och han blev lite pigg runt första sväng. Sedan valde jag låta honom löpa ut i ett hyggligt tempo hela vägen, förklarade den nöjde segerkusken som var väldigt nöjd med sin lovande adept.

– Det är en fantastiskt fin häst som verkligen har vaknat till med två lopp innanför västen. Det blir spännande den 6 november.

Då körs kvalen till Uppfödningslöpningen där finalen går på Jägersro den 23 november.

– Planen är att jag ska kvala fem stycken från stallet, meddelade Per Nordström.

Segerloppet på Jägersro inbringade 35.000 kronor till ägaren Costa Stable ApS.

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: Karat C.N jagar guld i Johan Jacobssons Minne

Från Örebro i Mellansverige rullar V75 söderut till Jägersro i Malmö. Så lita på att ”himmalaget” har laddat lite extra.
Av
Magnus Blom
Dea Sprint Bar vinner för Alessandro Gocciadoro. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Dea Sprint Bar vinner för Alessandro Gocciadoro. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Johan Jacobssons Minne inleder V75-omgången där treåringarna ska hålla undan 20 meter för fyraåringarna. En intressant start gör danske gästen 1 Karat C.N. (e. Express Bourbon) tillsammans med Michael Lönborg, som kommer från seger i danskt travkriterium.

Huvudnumret är förstås C.L. Müllers Memorial som utgör V75-3 och körs över lång distans. Många guldprofiler finns med bakom startbilens vingar och en som lottades till ett bra läge är 2 A Fair Day (e. Maharajah), som värmde upp inför den här uppgiften med en enkel spetsseger på hemmaovalen Kalmar. Femåringen tränas av Elisabeth Almheden och körs som vanligt av amatören Oscar Ginman.

V75-5 är bronsdivisionen över korta häcken och här lär segertiden bli en 1.10-tid eller bättre. Här finns många som kan springa riktigt fort. En av dem är Daniel Redéns 7 D´Apper (e. Walner) som vann ett försök till SprinterMästaren i juli, men som galopperade bort sig i finalen. Då körde Magnus A Djuse, som inte rattat fyraåringen sedan dess. Nu får han en ny chans.

Silverdivisionen med fördel ston avrundar i V75-7. Ett riktigt fint lopp över medeldistans och bilstart. Alessandro Gocciadoro hade svag stallform i somras, men nu går kusarna som tåget igen. Innerspårets 1 Dea Sprint Bar (e. Muscle Hill) hae mycket fart i kroppen, men var hamnar hon från sitt läge?