– Som ASVT:s ordförande kan jag inte medverka till minskat inflytande för BAS i Svensk Travsport, säger Ingemar Alin.
Avelsföreningens ordförande är tydlig i sin argumentation. Ingemar Alin talar inte bara för sin egen organisation, ASVT, utan också för Hästägarna och Travtränarnas Riksförbund.
– Det är vi tre föreningar som driver frågan, men jag har också varit i personlig kontakt med Sleipner, B-tränarna och STaR. Alla är inne på samma linje.
Idag anser Ingemar Alin att BAS-organisationerna har ett ”okey” inflytande.
– Vi får vara med i olika grupper, men vi har också tagits bort från andra konstellationer. Tidigare hade vi något som namngavs sportbudgetgruppen. Där vi satt tillsammans med andra aktiva. Grunden i den gruppen var att vi var väldigt insatta och vi fick inflytande över prispengar, hur de skulle kunna fördelas men där finns vi inte med längre. Idag har vi kommit med i det strategiska samrådet med fyra representanter för banorna och lika många från BAS. Det samarbetet fungerar bra.
Vill välja styrelse i ST
Nya organisationsutredningen – och alla förslag som lagts fram – innehåller inga möjligheter alls till inflytande för BAS.
– För att få det måste vi vara med och äga för att kunna vara med och välja styrelse i Svensk Travsport. Det är det absolut viktigaste för vår del. Vid onsdagens extra Förtroenderåd tyckte alla att vi skulle ha inflytande ändå. Det skulle kanske kunna ske på något sätt, men om tre-fem år kanske det sitter andra personer som representanter för Trav-Sverige och då är det ägarna som bestämmer vilket inflytande andra ska ha. Jag kan inte vara medverka till detta, säger Alin och fortsätter:
– Inflytande idag är inte samma sak som inflytande i framtiden – om man inte är med och äger. Jag satte ner foten på förtroenderådet och sade, att det är ingen idé att vi fortsätter med någonting om inte de olika förslagen försäkrar att BAS har inflytande även framöver. Skulle jag som representant komma till min styrelse i ASVT och säga att jag medverkat till att vi längre inte är ägare eller säkra på inflytande längre? Det vore detsamma som ge mig själv sparken som ordförande.
”Vem vill bli av med ägarskap frivilligt?”
Ingemar Alin fick uppfattningen att hans tydlighet tog ”skruv” bland mötesdeltagarna.
– Det här är inga småsaker det handlar om och vem ska gå tillbaka till sin styrelse och säga att vi blev av med makt och ägarskap frivilligt? Vissa banor tycker att BAS absolut inte ska vara med, men då säger jag så här lite förenklat:
– Det är vi aktiva som står för spelpjäserna, det vi som föder upp, äger och betalar kalaset. I en styrelse på en bana kan en person gå in och inte behöver ta ansvar för en krona privat. Det är vi aktiva som lägger in alla pengar och det är vi som förlorar som kollektiv.
Går inte att genomföra
BAS-organisationerna kan idag blockera de olika förslagen genom sina röststyrka. Idag har landets sju BAS-organisationer runt 24 procent av rösterna.
– Ska man försöka rösta igenom detta är det stadgeförändring, två årsmöten och kvalificerad majoritet (75 procent, reds. anm.) som gäller. Enda möjligheten att få igenom detta är att samtliga med rösträtt kommer till ST:s årsmöte. Något sådant har aldrig hänt hittills och det blir väldigt svårt att få igenom detta. Vi i BAS kommer rösta nej och då går det inte att genomföra, säger Alin och fortsätter:
– Men vill man verkligen göra så? Och hur ska vi, alltså hästägare, uppfödare och tränare, reagera om vi helt sonika blir utslängda? Ska ST hota med att BAS-bidragen dras in? Då skulle vårt motdrag kanske vara att inte starta våra hästar. Hur trevligt skulle det vara och det är en utveckling som jag verkligen inte vill se.
Vilket inflytande BAS får när Svensk Travsport går in i nästa fas i organisationsutredningen återstår att se. Landets BAS-organisationer är i alla fall väldigt eniga hur de vill ha det i framtiden.