Svante Båth har förädlat och utvecklat sitt koncept med unghästar under åren. Den första grunden läggs på ”förskolan” i halländska Skottorp, där hästarna från den 1 april som ettåringar körs in, tränas och lär sig rutinerna innan det bär norrut till Svantes ordinarie träningscamper efter sommaren.
Några hästägare ville utmana Båth för cirka ett decennium.
– Jag fick order att köpa en häst för max 100.000 kronor på Kriterieauktionen som en kul grej och se hur det skulle utvecklas, säger Svante.
En av hästarna var Rex Amok (e. Korean) som ropades in för 85.000 kronor hösten 2009. Prick ett år senare ståtade han som tvååring med två raka segrar från debuten, inkluderat ASVT Trottex Auktionslopp.
Att handla på Elitauktionen skulle ge mig för mycket tid ansåg hästägarna
Efter flera år i ”vila” kom samma förfrågan till Svante igen förra året.
– Köpet skulle ske på Kriterieauktionen. Att handla på Elitauktionen skulle ge mig för mycket tid ansåg hästägarna, säger Svante med ett skratt.
När klubban slogs på 70.000 kronor för toppstammade Scarlet Knight-sonen Manual Flight från Stefan Melanders uppfödning var projektet igång.
Igår vann Manual Flight auktionsloppet på Solvalla tillsammans med Erik Adielsson efter ledning från start till mål på 1.16,7a/2.140 meter och inkasserade 200.000 kronor. Det var andra raka segern från debuten.
– Den första målsättningen var just det här loppet och ägarna ville syna om jag kunde lösa uppgiften på den kortare tiden än jag brukligt har med mina unghästar.
Hur stor skillnad är det för ditt sätt att träna unghästar att börja i oktober istället för i april som ettåringar?
– Jag brukar jämföra det med en bilsemester i Sverige. Har du 14 dagar på sig kan du stanna och fika och njuta av utsikten, men är det bara en weekend får det inte vara några stopp. Hästarna tål inte uppehåll på vägen för att det här ska lyckas och Manual Flight har inte haft några stopp, säger Svante.
Mamman kostade 300.000 dollar
Blodsmässigt håller Manual Flight absolut högsta klass. Pappa Scarlet Knight är Elithingst och pappa till 53 svenskfödda miljonärer.
Mamma Spumoni (e. Malabar Man) kostade 300.000 dollar när hon köptes av Jimmy Takter i Lexington som ettåring, men kom aldrig till start. Det gjorde inte heller hennes mamma Piece A Pie (e. Valley Victory), men hon skulle istället bli en kassako i aveln. Fem av Peace A Pies avkommor kostade 100.000 dollar eller mer och allra mest betalades för Spumoni.
Den som gjort störst avtryck är ändå Spumonis syster Pizza Dolce (e. Conway Hall), 1.10,1*/$668.824. Hon var sin kulls suverän under första tävlingssäsongen och valdes till ”Årets Tvååriga Sto” efter att ha vunnit Goldsmith Maid ($370.000), Matron Stakes ($224.452). treåringssäsongen stördes av halsbesvär och operation, så den stora segern uteblev, men Pizza Dolce vann Kentucky Futurity Filly ($88.000) och försök till Hambletonian Oaks.
Stefan Melander köpte en tioårig Spumoni för 21.000 dollar i Harrisburg 2011. Då hade hon fått fem avkommor i USA. Den framgångsrikaste var Smooth Power (e. Andover Hall), 1.11,3a/123.790 dollar. Hos Melander har det blivit fem svenskfödda avkommor, som alla kommit till start. Manual Flights helbror Mach Number har tjänat mest hittills med 292.900 kronor, men Spumonis sista avkomma Manual Flight är på god väg att komma ikapp och förbi.
Och i dessa Kriterietider – mödernet är detsamma som för Daniel Redéns Kriteriehäst Brambling (e. Bold Eagle), vars mormor är Pizza Dolce, Manual Flights pappa Scarlet Knight, Queen L. och många andra stjärnor som förgyllt svensk travsport.
Hela avelsstoryn om Brambling och hans så framgångsrika släkt finns här: