Fokustema
Caballion-rättegången
Läs senare

”Bevisbördan bör ligga hos danska travförbundet”

SOLLENTUNA. Det danska travförbundet (DTC) saknar vinstpengarna från Caballions dopingtriumf i Copenhagen Cup 2014 och igår var det förhandlingar i Attunda tingsrätt i Sollentuna.
Av
Claes Freidenvall
Advokat Staffan Uvabäck. Foto Sulkysport.
Advokat Staffan Uvabäck. Foto Sulkysport.

– DTC har inte lyckats visa att man har rätt att återkräva beloppet, säger Caballion AB:s advokat Staffan Uvabäck.

Den 11 maj 2014 vann Caballion Copenhagen Cup för den franske stortränaren Franck Leblanc. Efter loppet togs dopingprov, men det hittades inga förbjudna substanser i dopingprovet och prispengarna på 750.000 danska kronor – förutom Björn Goops resekostnader på 5.000 danska kronor – betalades ut till Caballion AB.

Några veckor senare skulle Caballion tävla i Elitloppet på Solvalla och dagen innan lämnade han – precis som alla hästar som skulle delta i loppet – blodprov. På tävlingsdagens morgon upptäcktes det att det fanns rakmärken över kotledens utsida på Caballions båda framben och det bestämdes att analysera om substansen tiludronsyra (ingår i preparatet Tildren) fanns i kroppen.

Caballion och Björn Goop när de skar mållinjen som etta i Copenhagen Cup 2014. Det rättsliga efterspelet pågår fortfarande tre år senare. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Dopingprovet visade sig innehålla tre nanogram/ml tiludronsyra och därefter beslutades det att blodprovet från Copenhagen Cup skulle analyseras på nytt. Där visade det sig att det provet innehöll sju nanogram/ml och det var två nanogram över den europeiska fastställda rapporteringsnivån på fem nanogram/ml för tiludronsyra, vilket betydde att Caballion tävlade dopad.

Inget underlag från DTC

Prispengarna på 750.000 danska kronor krävdes tillbaka och Caballions tränare Franck Leblanc dömdes till rekordhöga 59.789 euro i böter – ett straff som senare överklagades. Senare gjordes en förlikning mellan DTC och Franck Leblanc. Bötesnivån sänktes till ett belopp som det gäller sekretess runt.

– För ägarna var det omstörtande när de fick reda på att Caballion var dopad och det kom ett krav om återbetalning från det danska travförbundet. Ägarna ville ha ett underlag på vilka grunder Caballion diskvalificerades, men det kom aldrig något sådant, säger Staffan Uvabäck och fortsätter:

– Sedan ville de invänta en dopingutredning och det tog uppåt 1,5 år för Göran Åkerström (ST:s tidigare chefsveterinär, reds. anm.) att sammanställa den och efter ha tagit del av den utredningen visar det det sig att det inte finns någon saklig grund för återbetalning. Istället har hela denna historia föregåtts av mycket hemlighetsmakeri, säger Staffan Uvabäck.

”Hemlighetsmakeri”

Caballion AB:s advokat syftar på att det danska travförbundet hemlighåller de nivåer som kan påverka en hästs prestationsförmåga. Enligt Klaus Storm, direktör DTC, beror det på att UET inte vill att några rapporteringsnivåer ska bli kända så att personer kan blanda ihop så kallade ”coktails”.

– Vi vill veta om fem eller sju nanogram kan påverka hästens prestationsförmåga och enligt uppgifter så finns det inga studier idag som påvisar detta. Bevisbördan bör således inte ligga hos oss, utan hos DTC, eftersom det danska travförbundet gör gällande att det saknar betydelse om tildren tillförts utanför karenstiderna, säger Staffan Uvabäck.

Karenstiden för tiludronsyra var 14 dygn när Caballion testade positivt i Copenhagen Cup. Senare samma år – i augusti – ändrades karenstiden till 28 dygn.

– Det visar hur mycket osäkerhet det finns runt tildren och det var väl därför DTC var så tillmötesgående mot Franck Leblanc, säger Uvabäck.

”Helt uteslutet”

Enligt journaler från den veterinärklinik som Caballion befunnits på visade det sig att han behandlats med tildren den 3 mars 2017, alltså mer än drygt två månader innan det positiva provet i Copenhagen Cup.

– Det är helt uteslutet att han bara skulle ha behandlats den 3 mars och lika uteslutet att han skulle nå upp i den koncentrationen i en engångsdos. Han måste behandlats inom en månad före start , säger Göran Åkerström, tidigare chefsveterinär på Svensk Travsport när han förhördes via telefon.

 

”Saknar utrymme”

För Danska Travförbundet har att det aldrig varit aktuellt med någon form av förlikning med Caballions ägare. Det kungjorde DTC:s advokat Henrik Bielstein klart och tydligt.

– Det här målet handlar om en tränare som dopat en häst och DTC vill bara ha tillbaka sina pengar. Jag anser inte att det finns något utrymme för tingsrätten att sätta DTC:s beslut åt sidan, utan det ska respekteras, sade Henrik Bielstein.

Dom i målet sker den 31 oktober.

Fokustema
Harrisburg-auktionen
Läs senare

Jättepris för Hambletonian-trea

Hela 1.850.000 dollar betalades för Åke Svanstedt-tränade Amazing Catch och treåringen köptes av Gregor Luther i Ohio och blev Harrisburg-auktionens överlägset dyraste travare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Amazing Catch och Dexter Dunn vinner Canadian Trotting Classic. Foto: New Image Media
Amazing Catch och Dexter Dunn vinner Canadian Trotting Classic. Foto: New Image Media
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Amazing Catch (e. Walner-Met’s Life), 1.09,5*/$707.330, har startat 18 gånger (3-5-6) i regi Åke Svanstedt och finalvinsten i Canadian Trotting Classic (C$713.000) är hans största triumf och i år har han också varit tvåa i Zweig Memorial och trea i såväl Breeders Crown som Hambletonian Stakes.

– Han kommer tävla nästa år för Åke Svanstedts stall och gå till avel 2026, sade nya ägaren Greg Luther i en kommentar efter köpet.

Ifjol blev det en vinst och den kom i ett försök i Kindergarten Series ($20.000) och förra året slutade han också tvåa i Peter Haughton Memorial och finaltrea i William Wellwood Memorial.

Amazing Catch såldes i Lexington som ettåring för 310.000 dollar och han är undan Met’s Life (e. Kadabra), 1.12,6/$31.880, vilken ingår i samma syskonskara som Hambletonian Stakes-tvåan Met’s Hall ($1.349.176), Inn At Rodanthe ($156.717) och Inn of the Stars ($141.191).

Mambacita och David Miller. Foto: Lisa Photo

Stoet Mambacita (e. Tactical Landing-Bill’s Lady), 1.08,9*/$1.009.518, var näst dyrast och fyraåringen klubbades för 760.000 dollar och högsta budet hade agenten Asleigh Bailey med hemvist i Pennsylvania. Mambacita har startat 39 gånger (17-8-2) och i år har hon vunnit sex av åtta starter. Stoet har tävlat framgångsrikt sedan tvååringssäsongen.

Stefan Balazsi Foto: Adam Ström/stalltz.se

Prislappen för Mambacita som ettåring var 80.000 dollar i Lexington. Stoet är undan Bill’s Lady (e. Donato Hanover), 1.10,5/$144.377, och Mambacita är hennes första avkomma.

Modern ingår i samma syskonskara som Winter Mint ($153.460), Holiday Spirit ($143.198) och Feast Day ($105.568).

Balazsi handlade dyrast

Flera hästar köptes av svenskar och allra mest betalade Stefan ”Order By Stable” Balazsi för tvååriga ostartade stoet Daddy’s Fashion (e. Father Patrick-Broadway Schooner) och prislappen var 190.000 dollar.

Modern Broadway Schooner (e. Broadway Hall), 1.10,2/$895.130, var en stjärna på tävlingsbanan och i aveln har hon lämnat Broadway Donna ($1.441.047), Fashion Schooner ($770.113) och Steel Schooner ($138.068).

Svenska köp:

Daddy’s Fashion (sto 2 år e. Father Patrick-Broadway Schooner)
Pris: 190.000 dollar, Order By Stable.

Keep Asking (hingst 3 år e. Chapter Seven-Sensibility)
Pris: 160.000 dollar, Stall Zet.

Keep Asking vid en tidigare seger. Foto: Fotowon Photo

Bella’s Musclehill (valack 3 år e. Muscle Hill-Barn Bella)
Pris: 150.000 dollar, Robert Lindström i kom.

Dawn of Lindy (sto 3 år e. Walner-Moni From Heaven)
Pris: 100.000 dollar, Knutsson Trotting Inc.

Big Ben Pellini (valack 3 år e. Ready Cash-Caddie Dream)
Pris: 100.000 dollar, Robert Lindström i kom.

Hauteur (sto 3 år e. Muscle Hill-Satin Pillows)
Pris: 100.000 dollar, Robert Lindström i kom.

Fly By.

Fly By (hingst 3 år e. Chapter Seven-Fly Angel Fly)
Pris: 80.000 dollar, Johan Arneng i kom.

Solange Hanover (sto 3 år e. Walner-Special Appeal)
Pris: 50.000 dollar, Order By Stable.

Sevemearas (sto 3 år e. Chapter Seven-Flame Mearas)
Pris: 30.000 dollar, Seven One Seven AB.

Crown Monarch (hingst 3 år e. Father Patrick-Muscle Babe)
Pris: 17.000 dollar, Per Engblom.

Marvelous Lady (sto 2 år e. Muscle Hill-Graceful Lady)
Pris: 17.000 dollar, Stefan Balazsi.

Breakthrough (hingst 2 år e. Gimpanzee-Piranha Fury)
Pris: 12.000 dollar, Reijo Liljendahl.

Hästar som kostade 100.000 dollar eller mer:

Namn (kön/ålder/far/mor) – Pris (dollar)

  • Amazing Catch (hingst 3 år e. Walner-Met’s Life) – $1.850.000
  • Mambacita (sto 4 år e. Tactical Landing-Bill’s Lady) – $750.000
  • Chaparmbro (sto 3 år e. Chapter Seven-Armbro Dejavu) – $360.000
  • Sadbirdstillsing (sto 3 år e. Chapter Seven-Fade Into You) – $285.000
  • Special Talent (sto 3 år e. Walner-Special Hill) – $270.000
  • Graceful Design (sto 3 år e. Father Patrick-Princess Stephanie) – $240.000
  • Daddy’s Fashion (sto 2 år e. Father Patrick-Broadway Schooner) – $190.000
  • Lil Sweet (sto 2 år e. Green Manalishi-Sweetspellosuccess) – $170.000
  • Frameable (sto 2 år e. Walner-Shape Shifter) – $160.000
  • Keep Asking (hingst 3 år e. Chapter Seven-Sensibility) – $160.000
  • Tactical Lori (sto 3 år e. Tactical Landing-Absynthe Hanover) – $155.000
  • Bella’s Musclehill (valack 3 år e. Muscle Hill-Barn Bella) – $150.000
  • Fala (sto 3 år e. Tactical Landing-Swing It Cathy) – $150.000
  • Oklahomasmokeshow (sto 2 år e. Tactical Landing-Flawless Lindy) – $140.000
  • Cocktailwithakick (sto 3 år e. Six Pack-It’s Alright Ma) – $125.000
  • French Kronos (hingst 3 år e. Face Time Bourbon-Arrow Kronos) – $125.000
  • Greenspan (valack 3 år e. Greenshoe-Firm To Stay) – $125.000
  • Live Laugh Love (fölsto 9 år e. Donato Hanover-She’s Gone Again) – $110.000
  • Only One Cosmo (sto 3 år e. Walner-Only F) – $105.000
  • Walner Maga Girl (sto 2 år e. Walner-Margarita Nights) – $105.000
  • Big Ben Pellini (valack 3 år e. Ready Cash-Caddie Dream) – $100.000
  • Dawn of Lindy (sto 3 år e. Walner-Moni From Heaven) – $100.000
  • Gingin Bi (sto 2 år e. Muscle Hill-Devine Equine) – $100.000
  • Hauteur (sto 3 år e. Muscle Hill-Satin Pillows) – $100.000
  • Norma Pearl (sto 3 år e. Father Patrick-Celebrity Obsession) – $100.000
  • Southwind Metric (hingst 3 år e. Walner-Mimi’spearloflindy) – $100.000
  • Wild Ticket (hingst 3 år e. Chapter Seven-On the Wild Side) – $100.000

Här hittar ni samtliga resultat från Harrisburg-auktionen.

Fokustema
Tvååringslopp Per Nordström
Läs senare

Wise Guy vann på 1.12,9 ”Fantastiskt fin häst”

Jägersrotränaren Per Nordström fortsätter att sätta dit sina tvååringar. I lördagens första lopp på Jägersro visade Wise Guy upp sig från sin bästa sida.
Av
Magnus Blom
Per Nordström startar fem hästar i kvalen till Svensk Uppfödningslöpning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Per Nordström startar fem hästar i kvalen till Svensk Uppfödningslöpning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

För Wise Guy (e. Face Time Bourbon) var det tredje framträdandet i karriären. Efter en andraplats i debuten på Kalmar har han tagit två raka segrar på hemmaovalen Jägersro. Och lördagens insats var femstjärnig då han ledde från start till mål och kom i mål på vassa 1.12,9ak.

– Idag var det ett riktigt test inför Uppfördningslöpningen och första gången med bilstart. Jag peppade upp honom lite grand i andra provstarten , så när starten gick ville jag försvara innerspåret och han blev lite pigg runt första sväng. Sedan valde jag låta honom löpa ut i ett hyggligt tempo hela vägen, förklarade den nöjde segerkusken som var väldigt nöjd med sin lovande adept.

– Det är en fantastiskt fin häst som verkligen har vaknat till med två lopp innanför västen. Det blir spännande den 6 november.

Då körs kvalen till Uppfödningslöpningen där finalen går på Jägersro den 23 november.

– Planen är att jag ska kvala fem stycken från stallet, meddelade Per Nordström.

Segerloppet på Jägersro inbringade 35.000 kronor till ägaren Costa Stable ApS.

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: Karat C.N jagar guld i Johan Jacobssons Minne

Från Örebro i Mellansverige rullar V75 söderut till Jägersro i Malmö. Så lita på att ”himmalaget” har laddat lite extra.
Av
Magnus Blom
Dea Sprint Bar vinner för Alessandro Gocciadoro. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Dea Sprint Bar vinner för Alessandro Gocciadoro. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Johan Jacobssons Minne inleder V75-omgången där treåringarna ska hålla undan 20 meter för fyraåringarna. En intressant start gör danske gästen 1 Karat C.N. (e. Express Bourbon) tillsammans med Michael Lönborg, som kommer från seger i danskt travkriterium.

Huvudnumret är förstås C.L. Müllers Memorial som utgör V75-3 och körs över lång distans. Många guldprofiler finns med bakom startbilens vingar och en som lottades till ett bra läge är 2 A Fair Day (e. Maharajah), som värmde upp inför den här uppgiften med en enkel spetsseger på hemmaovalen Kalmar. Femåringen tränas av Elisabeth Almheden och körs som vanligt av amatören Oscar Ginman.

V75-5 är bronsdivisionen över korta häcken och här lär segertiden bli en 1.10-tid eller bättre. Här finns många som kan springa riktigt fort. En av dem är Daniel Redéns 7 D´Apper (e. Walner) som vann ett försök till SprinterMästaren i juli, men som galopperade bort sig i finalen. Då körde Magnus A Djuse, som inte rattat fyraåringen sedan dess. Nu får han en ny chans.

Silverdivisionen med fördel ston avrundar i V75-7. Ett riktigt fint lopp över medeldistans och bilstart. Alessandro Gocciadoro hade svag stallform i somras, men nu går kusarna som tåget igen. Innerspårets 1 Dea Sprint Bar (e. Muscle Hill) hae mycket fart i kroppen, men var hamnar hon från sitt läge?