Starten på äventyret inleddes i den ”travfria” bandystaden Katrineholm och därifrån tog sig Berndt Lindstedt ut på en resa som skulle gå till världens största scener.
Berndt Lindstedts fina handlag med hästar utmärkte sig tidigt och den unge talangen fick en flygande start på sin karriär tack vare att hans arbetsgivare Gösta Nordin blev avstängd en månad för olämplig behandling av häst. Det öppnade upp för den då 26-årige Berndt Lindstedt att få möjligheten att köra Gay Gal i Svenskt Travkriterium 1962.
Den chansen som han gavs av stoets ägare Stall Rollo tog Berndt Lindstedt vara på med råge. Sjökapten Börje Törnvalls hustru hade imponerats av hur exemplariskt Berndt Lindstedts inte bara vårdade de hästar han tog hand om utan hans samspel med de fyrbenta djuren..
Gösta Nordins avstängning över Kriteriet – denna utfärdades av Stockholms Travsällskap – gav upphov till stor publicitet. Gösta Nordin bestred djurplågeri, men erkände att han ”agat” ett tvåårigt sto vid namn Miss Nibs.
”Mästerkörning av lärling gav Gay Gal Kriterieseger” löd rubriken i Trav- och Galoppronden efter Lindstedts dittills största triumf i karriären den 16 september 1962 på Jägersro.
Nu är det nog så – med facit i hand – att Gay Gal inte spelade så stor roll i det stora hela. Redan vid den här tiden hade Berndt Lindstedt gjort sig ett namn – han blev snabbt försteman och majoriteten av Gösta Nordins hästägare ville att Berndt skulle köra deras hästar…
Gay Gal var början på en karriär som skulle ta Berndt Lindstedt ut i världen och – som undertecknad uttryckte sig en gång – skulle bli sulkyns Rembrandt. Mannen med de benådade händerna!
Och i det sammanhanget ska förstås inte Håkan Wallner glömmas bort – Berndt Lindstedts vapendragare under många år. Som så många andra såg Wallner Lindstedts talang och Håkan å sin sida hade också en hel del andra begåvningar. Duon kompletterade varandra på ett alldeles utmärkt sätt och Wallner-Lindstedt firade enorma framgångar på båda sidor om Atlanten.
I biografin tar Berndt Lindstedt med läsarna på resa genom svensk travsports storhetstid, lätt och ledigt skrivit av Andreas Slätt och Hasse Svennehed och där också hela Lindstedts karriär finns sammanfattad för alla kalenderbitare på att alldeles utmärkt sätt.
För den som tjusats av en av världens främsta inom travsporten är boken om mannen som aldrig gjorde någon segergest ett självklart köp.