Calle Crown har ju femtespår i Hugo Åbergs Memorial, därav namnet på ölen.
– Min brorson har ett mikrobryggeri och jag beställde att han skulle ta fram ett eget Calle Crown-öl till oss. Det här var långt innan det blev aktuellt med att Calle skulle starta i Hugo Åbergs Memorial. När det sedan blev bestämt att vi ska vara med i Åbergs ordnade vi den här speciella etiketteringen; en ”limited edition” för Calle Crown i Åbergs, berättar Fredrik Nilsson.
Vad är det för typ av öl?
– En vanlig lager. Lättdrucken. Håller 4,7 procent i alkoholstyrka. Jag var och hämtade flaskorna i förrgår och satte några på kylning direkt, tänkte att det är väl säkrast att provsmaka…Det var riktigt gott, slank ner så lätt att jag inte bara provsmakade en flaska, utan två, skrattar Fredrik Nilsson.
Det var riktigt gott, slank ner så lätt att jag inte bara provsmakade en flaska, utan två
Fredrik och Niklas Persson, som håller i konsortiet om tolv delägare vilket administreras genom Easy KB, har hela tiden varit noga med den sociala biten i hästägandet, att delägarna har roligt tillsammans med hästen.
– Vi är vanliga knegare som vill vara med och ha delar i travhästar för att det är kul. Jag har gått på Jägersro i snart 40 år. Calle Crown var som unghäst en ”alldeles vanlig brun” när Niklas och jag ropade in honom för 70.000 kronor på auktion i Danmark som ettåring. Planen var hela tiden att göra en andelshäst av förvärvet.
– Jag hade tidigare varit delägare i Rusty Dust (e. Great Challenger – Hey Day Dust) hos Tomas Malmqvist som var kulletta i Danmark som två- och treåring. Niklas hade Nice Little Ärt (e. Golden Globe – Cirkeline Tess), som vann danska Derbyt, hos Malmqvist, säger Fredrik Nilsson.
Fredrik var också med i en häst som hette Victor Crown, med härstamningen Great Challenger – Hillary Crown, som dock skadade sig så illa att han fick avlivas. Känns stammen igen? Just det, Victor Crown var helbror med Calle Crown, som de två vännerna alltså sedan ropade in på den danska auktionen. Calle Crown var svenskregistrerad, vilket förstås gjorde det hela än mer intressant.
Och den sociala samvaron var det som sagt…När Calle Crown startar ska det vara roligt och fest, oavsett hur det går i loppet, vilket manifesterades med hur hästen marknadsfördes när det lilla konsortiet sattes ihop:
”Om du vill ha andelshäst, häng då med på Nickes fest,
Gå på Jägers och rulla hatt, när Calle är till start”
(Melodi: SJ, SJ, gamle vän)
Facit – för den från början vanliga bruna hästen – blev bättre än de någonsin kunde drömma om. Debut som tvååring, och efter operation av en lös benbit följde sedan en treåringssäsong med sju segrar på 13 starter, finalplats i E3, och 747.000 kronor in. Säsongen avslutades med seger värd 200.000 kronor i Kriterierevanschen.
Fyraåringssäsongen blev ännu bättre med 1,3 miljoner kronor in. Förvisso endast två segrar, men en av dem togs på självaste Vincennes i ett lopp med 36.000 euro i segerpremie. Finalplats (galopp) i Sprintermästaren, fanns också med på upplevelsekontot. Den säsongen avslutades med att Calle Crown var med i storloppet Criterium Continental, där en Prix d’Amérique-biljett står på spel.
Efter det har Calle Crown varit bofast i Frankrike på Tomas Malmqvists filial där. När Calle var fem år hade han en mellansäsong, inga segrar och 360.000 kronor in, för att sedan komma tillbaka med full kraft som sexåring, då han tjänade 1,4 miljoner kronor på de franska banorna, huvudsakligen Vincennes.
– Calle var med om en otäck grej i ett lopp som femåring, kom ner på framknäna och var ytterst nära att störta omkull. Han fick skrapsår på knäna och hästen skickades på en periods strandträning i Normandie. Det gav verkligt bra effekt. Calle har sprungit in två miljoner som sex- och sjuåring. Jag – eller vi delägare – var sugna på att testa i grupp-lopp då Calle hade typ 2,5 miljoner kronor på sig, men Tomas Malmqvist styrde bort det. Om Calle fått en fin grupploppsmerit hade han varit utestängd från en massa passande lopp i ett år enligt de franska reglerna. Men nu när han är över 400.000 euro i prissumma behöver vi inte tänka på det längre, och det känns som att fransmännen tar bort den där ”grupploppsspärren” i allt fler lopp, säger Fredrik Nilsson.
Ägargänget var när Calle Crown blev bosatt i Frankrike så länge det gick noga med att se till att vara representerat varje gång hästen startade.
– Ja, någon eller några såg alltid till att kunna åka dit. Calle skulle inte starta utan att ha support på plats från ägarna! Men så kom pandemin och förstörde det. Senaste året har varit träligt, då vi inte kunnat åka och se och hålsa på vår häst i Frankrike. Så när han nu är med i Åbergs är vi förstås väldigt laddade…vi har ju längtat efter att få träffa och se vår topphäst! säger Fredrik Nilsson.
Vi har ju längtat efter att få träffa och se vår topphäst!
Att Calle Crown skulle komma hem till Jägersro och Hugo Åbergs Memorial efter att ha varit i Frankrike i nära tre år, kom på tal ganska sent.
– Ja, det var inte förrän ett par-tre veckor sedan, när det stod klart att flera av de tänkta Åbergs-hästarna skulle falla ifrån. Då öppnade det sig för Calle. Det blir ett riktigt häftigt äventyr. Som skåning och stamgäst på Jägersro sedan jag var väldigt ung är det naturligtvis en dröm att få vara med i Åbergs. Och att vi dessutom har Johnny Takter som kusk…det har också varit något vi hoppats på skulle kunna bli verklighet sedan hästen var tre år, att Johnny någon gång ska köra Calle i ett stort lopp. Johnny körde Niklas Nice Little Ärt till Derbysegern i Danmark, en av delägarna i Calle Crown jobbade i Takters stall på 1990-talet, och jag har också känt Johnny sedan dess, säger Fredrik Nilsson.
Efter gardenpartyt – med Nr 5. Lager så länge det specialbryggda lagret räcker – är det dock förmodligen så att Calle Crown återvänder till Frankrike.
– Ja, det skulle väl vara typ en inbjudan till Åby Stora Pris som kan ändra på det…mest realistiskt är att hästen återvänder till Frankrike efter Åbergs. Inget ont om Jägersro och träningsmöjligheterna där, men gården i Normandie där Tomas har alla sina hästar nu, hos Ecurie Hunter Valley, är sagolik när det gäller miljö och träningsmöjligheter. Det är där Calle Crown har fått möjligheterna att konstant utvecklas och växa in i allt högre klasser. Det är Tomas som sköter strategi och planering, men om jag får drömma lite så är det att Calle Crown får en ny paus med strandträning en period efter Åbergs och sedan kommer tillbaka helladdad till vintermeetinget. Calle var med i Prix d’Amérique-kvalet Prix de Bretagne i höstas, blev störd till galopp på upploppet då, och om hästen är tillräckligt bra för att tampas med franska eliten i vinter är det i så fall de här B-loppen, för högsta klassen, som är mest aktuella att starta i, säger Fredrik Nilsson, och fortsätter:
– Då kan man väl också hoppas att alla reserestriktioner runt pandemin är borta, så att vi får chansen att åka och titta på Calle Crown där.
Nya Crown-hästar köpta
Att den stora framgångssagan skulle smitta av sig med att andelsägarna skaffar fler, och nya hästar, är inte förvånande.
– Ja, så har det blivit. Vi har köpt en ettåring som heter Incasso Crown (e. Great Challenger – Olly Esterel), som är bror till miljonären Balotelli Crown (e. The Liquidator). Det är samma uppfödare som Calle Crown. Incasso är hos Svante Båth. Great Challenger-hästarma brukar bara tidiga, och Svante är ju alltid tidigt ute med sina hästar, så det känns spännande.
– En annan av delägarna i Calle Crown, som har den stora spelbutiken Möllans Tobak här i Malmö, har leasat Calle Crowns ettåriga helsyster Ina Crown och gjort andelshäst i 100 delar av henne bland butikens kunder. Ina Crown är hos Sofia Aronsson. Så visst har Calle Crown, och att vi gjorde andelshäst av honom, fått spinoffeffekter.
Loppet ikväll då? Vad är förhoppningarna?
– Alltså, det är ju svårt att sätta in Calle Crown i den svenska eliten nu. Han kommer ju i princip som en fransk häst in i Åbergs. Vi önskar och hoppas så klart att det går bra, det skulle också vara otroligt roligt för Tomas Malmqvists och inte minst Johnny Takters skull. Vi vill ju alla att Johnny ska komma tillbaka på allvar som kusk och om Calle Crown kan ge honom en bra känsla och en boost, så är ingen gladare än vi. Men vi vet hur det är, väldigt mycket beror på hur hästen hamnar till och vad det blir för tempo. Det vi vet är att Calle med sin fantastiska löpskalle kommer att ge allt han har. Oavsett resultatet blir det en väldigt rolig och trevlig dag, och upplevelse, nu när vi delägare får chansen att äntligen kunna samlas och ha social samvaro runt vår fantastiska häst och travsporten igen, säger Fredrik Nilsson.
Oavsett resultatet blir det en väldigt rolig och trevlig dag
Calle Crown
hingst sju år e. Great Challenger – Hillary Crown e. Victor Victor
56 st: 13–8–8
Rekord: 1.16,3m – 1.10,0ak
Insprunget: 4.467.567 kr
Uppfödare: Helle & Lena Hjorth
Ägare: Easy KB Uppsala
Tränare: Tomas Malmqvist, Jägersro
Körsven: Johnny Takter, Jägersro
Skötare: Camilla Ahlqvist
Säsong för säsong:
2016: 1 st: 0–0–1. Bästatid: 1.17,4k. Insprunget: 8.500 kr
2017: 13 st: 7–1–2. Bästatid: 1.13,1am*. Insprunget: 747.500 kr
2018: 14 st: 2–4–2. Bästatid 1.10,3ak*. Insprunget: 1.282.224 kr
2019: 7 st: 0–0–2. Bästatid 1.11,9am. Insprunget: 361.187 kr
2020: 13 st: 3–3–0. Bästatid: 1.11,1am*. Insprunget: 1.432.228 kr
2021: 8 st: 1–0–1. Bästatid: 1.10,0ak. Insprunget: 635.928 kr
Meriter:
Som treåring (2017): Segrar i Kriterierevanschen, Kriterieconsolation, Jägersros Stora Treåringspris, final i Kalmartravets treåringsserie, uttagning till långa E3.
Som fyraåring (2018). Segrar i Prix de Clermant Ferrand på Vincennes och uttagning till Sprintermästaren. Andraplatser i Prix de Picardie och Prix Bohemia på Vincennes och Ina Scots Ära. Tredjeplatser i Prix Oscar Collard (grupp III) på Vincennes och Derby Trial.
Som femåring (2019): Tredjeplatser i Prix de Mirande (grupp III) och Prix de la Mayenne (grupp III) på Vincennes.
Som sexåring (2020): Segrar i Grand Prix de Vincennes (grupp III) i Cagnes-sur Mer, Prix de Chambord och Prix Themis på Vincennes. Andraplatser i Prix de la Mayenne (grupp III) och Prix Bertrand Deloison på Vincennes.
Som sjuåring (2021): Seger i Prix de Rouergue på Vincennes. Tredjeplats i Prix Emile Allix Courboy på Vincennes. Femteplats i grupp I-loppet Prix de l’Atlantique på Enghien. Kommer till Hugo Åbergs närmast från ett tufft större grupp II-klassat sprinterlopp på La Capelle där Calle Crown som sexa travade sitt rekord 1.10.0. Det loppet vanns av storstjärnan Davidson du Pont.