Fokustema
V75 Solvalla
Läs senare

Cyber Lane sänkte Diamanten

Om det fortfarande var en öppen fråga vilken häst som är bästa svenskfödda fyraåring denna säsong så avgjorde Cyber Lane den diskussionen med eftertryck i Solvalla Grand Prix. Johan Untersteiners Raja Mirchi-son sänkte grundligt Diamanten från dödens på 1.12,1a/2.140.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane. Foto Mia Törnberg
Cyber Lane. Foto Mia Törnberg

Johan laddade hårt från start för att försöka komma förbi Kungapokals- och Sprintermästarvinnaren Diamanten, men denne försvarade sitt innerspår. Efter en lugnare sektion mitt i loppet i 1.20-fart blev slutvarvet sedan en allt tuffare duell. I sista kurvan började Diamanten se ansträngd ut medan Cyber Lane fortfarande hade spänst i steget och luft i lungorna. Över upploppet handlade det bara om en häst. Cyber Lane vann närmast överlägset efter 1,09,4 sista 500 meterna.

Fakta

Cyber Lane

valack 4 år e. Raja Mirchi – Sybaris Hanover e. Cantab Hall
19 st: 16–0–0
Rekord: 1.14,2m* – 1.11,1ak*
Insprunget: 7.155,500 kr
Uppfödare: Prestera International AB, Lund
Ägare: Levaux AB, Lund
Tränare och körsven: Johan Untersteiner
Skötare: Ales Pavsic

Expandera

– Cyber Lane kändes avslappnad och fin så jag hade god känsla inför loppet. Trots att han gick utvändigt kändes det väldigt bra. 500 kvar ökade vi takten och 200 kvar var det klart, sade Johan Untersteiner.

Cyber Lane har gjort en fantastisk säsong. Han kom in i fyraåringstävlandet som obesegrad efter sex starter som treåring och har blivit bättre och bättre ju längre året gått. Han vann Derbyt, men hade då inte samma flyt i aktionen som han har nu i säsongens slutskede. Minns att Cyber Lane i Derbyt långt ifrån såg ut som en vinnare 300 kvar, innan han kom tillbaka på upploppet och kontrade till seger. Nu var det alltså istället riktig kross genom slutkurvan. Ledande Diamanten kunde inte stå emot och flocken bakom var inte ens nära att lyckas utmana. Dartagnan Sisu (e. Ready Cash) knep andrapriset före Diamanten (e. Adrian Chip.)

Nu gör Cyber Lane säsongsbokslut med 16 segrar på 19 starter som tre- och fyraåring och 7,1 miljoner kronor på kontot. Med segrar i Derbyt och Breeders Crown och nu även Solvalla Grand Prix sätter kungakronan väldigt stabilt på Cyber Lanes huvud.

Västerboonthenews i Silverhästen

Startsnabbe Västerboonthenews stod till för att vinna Carl XVI Gustafs Silverhäst, gulddivisionsfinalen, från innerspåret bakom bilen och Örjan Kihlström förvaltade pundet perfekt med Lars Brindeborgs fyrfaldige miljonär. Örjan var inne på att det fanns krafter kvar på 1.11,5a/2.140 meter.

Fakta

Västerboonthenews

valack 9 år e. Credit Winner – Sandra Dime e. Alf Palema
81 st: 28–18–5
Rekord: 1.12,9m* – 1.10,8ak
Insprunget: 4.344.295 kr
Uppfödare: Västerbo Stuteri AB, Heby
Ägare: Parkköken i Göteborg AB, Billdal
Tränare och skötare: Lars Brindeborg
Körsven: Örjan Kihlström

Expandera

Västerboonthenews har bland sina 28 segrar hela åtta i V75. Det här var hans andra i gulddivisionen och den seger tränaren Lars Brindeborg rankar högst.

– Västerboonthenws har varit tvåa i SM och så, men det här är största segern. Han var värd att få vinna ett större lopp. Det är en gentleman på alla sätt, en riktigt fin kompis, sade Brindeborg.

Han har inte fler än sju hästar i träning och förutom Västerboonthenews är även V75-kändisen Ni Talar Bra Latin över miljonen på sitt insprungetkonto.

Västerboonthenews. Foto Mia Törnberg

Västerboonthenews mamma Sandra Dime kom precis över miljonen kronor insprunget och är syster till hela fyra miljonärer: Ingrid Palema, Claes Palema, Carl Dime och Sixten Palema. Fem miljonvinnande avkommor fick alltså Frosts Dime och det behöver väl inte tilläggas att hon är utnämnd till Elitsto.

Sandra Dime själv gick dock en (för) kort avelskarriär och ett sorgesamt öde till mötes. Västerboonthenews är hennes tredje och sista avkomma.

– Sandra Dime dog några timmar efter att hon fölat. Det är därför Västerboonthenews heter som han gör; det var ute ”överallt” att fölets mamma dött, säger uppfödaren Michael Demmers.

Tredje raka för Cab Hornline

Cab Hornline (e. San Pellegrino – Perle Mauritius) hade vunnit två silverdivisionsförsök under meetinget och vann också finalen. Per Lennartssons sexåring snuvades på ledningen av Officer C.D., men kunde överta (det kostade dock Per 2.200 kronor i böter att komma ut i andraspår) och sedan hade Cab Hornline loppet i sin hand på 1.12,2a/2.140 meter.

Cab Hornline. Foto Mia Törnberg

I och med segern klev Cab Hornline tillfälligt ur silverdivisionen och upp i guld, men han kommer tillbaka i silver igen i första meetinget 2018. Detta för att klassgränserna då ändras så att gränsen mellan silver och guld går vid 1.700.000 kronor. Cab Hornline landade med de 220.000 finalvinstskronorna på 1.567.000.

Bronsdivisionsfinalen blev en småstökig historia där en av sakerna som hände under vägen var att favoriten M.T.Joinville galopperade när det såg ut att bli en hastig tempominskning framför honom i andraspår. Roger Walmann-tränade Tobacco (e. Going Kronos – Smokeslikeachimney) var inblandad i den sammanstötningen och klarade sig utan galopp .Han tog på 1.13,5a/2.140 sin första ”riktiga” rikstotoseger i karriären (Tobacco har tidigare vunnit ett treåringslopp som låg i V75-ramen Breeders Crown-finaldagen 2015) sedan Kenneth Haugstad avlossat bössan genom slutkurvan.

Klass I-finalen blev överpacad när både Johan Untersteiner och Kim Eriksson ville köra i dödens med Twigs Briard respektive Santiago Kyu. Morgan Wilhelmssons fyraåring Mack Dragan (e. Zola Boko – Stoms Nettan) fick i ledningen ta emot dessa fram till underkant 1.12 första varvet, men redde ut det och höll för Carl Johan Jepson undan på 1.12,6a/2.140.

– Jag trodde han skulle kunna gå en 1.12-tid, men inte att det skulle ske på det här sättet, jag hade räknat lugnare tempo sade Jepson.

Fjärde raka för Kash Brodda

Kash Brodda är ett av de bästa ston jag haft, men hon har haft sköra ben så det har krävts tålamod, sade Peter Untersteiner efter att dottern till Ready Cash och Kismet la Marc vunnit Diamantstoets final på 1.13,4/2.140. Och det från dödens. Det femåriga stoet räknade in fjärde raka segern.

Global Takeover (e. Pastor Stephen – Home Dear Home) tog för Christoffer Eriksson initiativet från start i klass II-finalen och behöll det in i mål på 1.14,3a/2.140. Lars I Nilsson tränar fyraåringen.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
3–6–1–5–1–3–1
Utdelning:
Sju rätt: 47.840 kr
Sex rätt: 325 kr
Fem rätt: 31 kr
Omsättning: 86.646.437 kr
Publiksiffra: 2.876

Expandera

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Ny Paris-seger för Marcello

En svenskfödd vinnare och två tredjeplatser för Björn Goop blev det blågula facit på Vincennes idag.
Marcello Wibb var starkast i spurten för Christophe Martens i Prix de Cosse le Vivien.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Svenskfödde Marcello Wibb (12) vinner för Christophe Martens. Foto: Gerard Forni
Svenskfödde Marcello Wibb (12) vinner för Christophe Martens. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Björn Goop och Bryssel landade utvändigt om ledande Zerozerosette Gar kilometern före mål, knäckte ledaren 500 kvar men hade inget att sätta emot Douxor de Guez vid utgången av sista sväng.

Cedric Terry och Douxor de Guez tog över kommandot, men han fick ge sig mot Marcello Wibb (e. Raja Mirchi-Astoria Amour) sista biten i Prix de Cosse le Vivien (€58.000) på 1.11,4a/2.100 meter. Svenskfödda Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) spurtade in som tvåa p 1.11,5 och samma tid fick Douxor de Guez (e. Jasmin de Flore) som trea.

För Marcello Wibb var det andra raka segern på Vincennes och den tredje på franska huvudstadsovalen i år. Tidigare har han vunnit Prix Charley Mills (€67.000) och Prix du Perreux (€80.000) i Paris. Marcello Wibb är uppfödd av Nils och Kristina Larsson.

Dubbla tredjeplatser

Från rygg ledaren spurtvann Heliade du Goutier (e. Prodigious-Voltige du Goutier) och Gabriele Gelormini Prix Boissy-Saint-Leger (€80.000) efter en resa i rygg på ledaren. Det fyraåriga stoet lyftes ut 500 kvar och plockade enkelt ner Hatchet Man (e. Goetmals Wood) över målrakan och vann på 1.11,7a/2.100 meter.

Tredjeplatsen gick till Björn Goop bakom Erik Bondo-tränade Arnas Cam (e. Ready Cash) på 1.12,1 efter en resa i tredje inner. Femma slutade Tomas Malmqvists Eric the Eel (e. Muscle Hill) på samma tid efter gått med i rygg i tredjespår 800 kvar.

En tredjeplats blev det också för Björn Goop bakom egentränade Short In Cash (e. Ready Cash) i Prix d’Aigues Mortes (€49.000) på 1.12,1 i ett lopp där Di Maggio (e. Timoko-Oliva Het) övertog täten 800 kvar och fick Short In Cash på utsidan, vilken aldrig kunde bjuda vinnaren på någon match. Segertiden skrevs till 1.12,0a/2.100 meter.

***

Svenska tränarsegrar under vintermeetinget 2021-2022:

8 november – Prix d’Angers (€29.000)
Icare Williams (e. Carat Williams) – Benjamin Rochard 1.15,8m/2.850 m.
Tränare: Jarmo Niskanen. Ägare: Mattias Djuse Stable.

8 november – Prix Reynolds (€100.000)
Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) – Eric Raffin 1.10,4/2.175 m.
Tränare: Robert Bergh. Ägare: Christer Englund & Jacob Markström.

16 november – Prix Mebsuta (€44.000)
Howdy Partner (e. Repeat Love) – Adrien Lamy 1.13,3/2.850 m.
Tränare: Tomas Malmqvist. Ägare: Stall Panamera Racing

***

Svenskfödda vinnare:

8 november – Prix Reynolds (€100.000)
Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) – Eric Raffin 1.10,4/2.175 m.
Tränare: Robert Bergh. Ägare: Christer Englund & Jacob Markström.

21 november – Prix de Cosse le Vivien (€58.000)
Marcello Wibb (e. Raja Mirchi) – Christophe Martens 1.11,4a/2.100 m.
Traänare: Christophe Martens.

Fokustema
Utblick Danmark
Läs senare

Vinterträning efter ny show

Danmarks bästa häst avslutade säsongen som en vinnare.
Steen Juuls stjärna Extreme joggade hem N J Koster Memorial på Charlottenlund idag och nu spänns bågen för 2022!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Extreme och Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Extreme och Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Steen Juul-tränade Extreme (e. Chocolatier) har visat toppform länge och två av de tre senaste segrarna har kommit i Sverige. För tre starter sedan tog han hem Europeiskt Femåringschampionat på Åby och i förra framträdandet vann han C.L. Müllers Memorial på Jägersro för Thomas Uhrberg.

Idag handlade det om N J Koster Memorial hemma på Charlottenlund och någon spänning bjöd aldrig Extreme på. När Steen Juul synade ledaren Slide So Easy (e. Quite Easy) i första sväng lade sig Flemming Jensen på rygg och släppte täten till Extreme. Sedan var loppet över. Steen Juul fick hållas i måttligt tempo, 1.13,8 första kilometern i sprinterloppet, och när Juul lättade lite på tömmarna på upploppet stack Extreme undan i lysande stil på 1.12,2a/1.600 meter.

– Jag har sagt det många gånger och jämför honom med Michael Laudrup, den mest eleganta fotbollspelare vi haft i Danmark. Extreme är klok och lyssnar på mig hela tiden, det var helt perfekt idag, sade Steen Juul till ATG Live.

Vi packar ned för vintern och så bygger vi upp honom för nästa år

Nu blir det bokslut för 2021, där Extreme gjort 13 starter (8–1–0) och sprungit in nästan 1,2 miljoner danska kronor. Totalt har fjolårets danske Derbyvinnare 20 segrar på 39 starter.

– Vi packar ned för vintern och så bygger vi upp honom för nästa år. Det blir årsdebut i månadsskiftet mars-april och sedan hoppas jag vi kan vara med i de större loppen, de springer inte ifrån honom, sade Steen Juul.

Elitloppet sista söndagen i maj är förstås ett hett alternativ för Danmarks bästa häst,

Extreme köptes som ettåring för 150.000 danska kronor på danska Derbyauktionen. Ostartade modern Swiss Watch (e. From Above) är uppfödd av Menhammar Stuteri och Extreme är Swiss Watchs första avkomma. Mormor Oaklea Omega (e. Balanced Image) tog rekordet 1.12,3ak och sprang in drygt 3,6 miljoner.

I övrigt från Lundens söndagsgiv noteras…

  • …att stoet Go On Gardenia (e. Great Challenger) och hingsten Get A Wish (e. Wishing Stone) vann varsin final av Danskt Avelslöb med 57.000 danska kronor i förstapris. Knud Mönster tränar och körde Go On Gardenia, som fick revansch för målfotoförlusten i danska Stokriteriet där Gaby C N vann. Nu ledde Go On Gardenia från start till mål på 1.15,2a/2.000 meter.
    Bo Westergaard är mannen bakom Get A Wish som var bara bäst i hingstavdelningen. Efter att ha fått svar i körning om ledningen efter ett halvvarvet fick Westergaard vänta till in i slutsvängen innan Get A Wish nådde front. Steen Juul utmanade med Kriterietrean Gasolin (e. Ens Snapshot), men Get A Wish var bara bäst på 1.14,6a/2.000 meter.
  • …att First Blood (e. Prodigious) varit segerlös sedan han triumferade i danska Kriteriet förra hösten och i år som fyraåring hade det blivit tolv segerlösa starter innan dagens uppgift, ett fyraåringslopp. Där var det aldrig något snack om saken när Birger Jörgensen styrde till ledningen med Morten Juuls travare och drog i bra fart. Det gjorde konkurrenterna möra och First Blood vann bekvämt på 1.13,4a/2.000 meter före svenskfödde Staro Obrigado (e. Lavec Kronos), som gjorde comeback efter tre månaders uppehåll.
  • …att medan svenskfödda stona Call Me Brodda (e. Maharajah) och Ultra Bright (e. Zola Boko) duellerade i täten bidade Jörgen Sjunnesson sin tid i fjärde invändigt med danskan Henbianca Boko (e. Virgill Boko). När Ultra Bright galopperade i slutsvängen och Call Me Brodda gav sig i ledningen speedade Henbianca Boko bäst och hann fram till seger.
  • …att Fredrik Persson vände besvikelsen efter Ultra Brights galopp genom att vinna med Arvid S.H. (e. Scarlet Knight). Fredrik serverade hästen en resa i andra utvändigt och när attacken sattes in i slutsvängen bet det bra. Över upploppet visade sig Arvid S.H. vara bara starkast och klev ifrån till enkel seger på fint sätt.
Fokustema
Italien
Läs senare

Toppsto fällde Gocciadoro-duo

När två träter vinner en tredje.
Det gamla klassiska talessättet går att nyttja efter att Blackflash Bar sprutat ner Alessandro Gocciadoros starka favoritduo i Gran Premio Unione Europea (€330.000) i italienska Modena.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Blackflash Bar spurtvann Gran Premio Unione Europea.
Blackflash Bar spurtvann Gran Premio Unione Europea.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Dimman låg tät över Ghirlandina-ovalen i Modena, men som tur var för åskådare så var inte loppet särskilt händelserikt.

Alessandro Gocciadoro hade den klara favoritduon på förhand och såg Mauro Biasuzzi sända familjens ägohäst Bepi Bi (e. Donato Hanover) till tät varpå Gocciadoro själv fick ta dödspositionen med Bengurion Jet (e. Maharajah).

Den av Fausto Barelli-tränade Blackflash Bar (e. Oropuro Bar) kunde spara på krutet i andra utvändigt och körande Santo Mollo behövde inte attackera förrän upploppet nalkades.

Det syntes direkt att Blackflash Bar skulle hinna fram till seger och den togs faktiskt med närmare två längder på 1.13,4a/2.080 meter.
Bepi Bi höll till andraplatsen på 1.13,5, Bengurion Jet slutade trea på 1.13,6 och därefter följde Jean-Michel Bazire-tränade Hooker Berry (e. Booster Winner) som fyra på 1.13,6 efter att kommit loss för sent ur tredje invändigt.
Europaderbytvåan Hirondelle Sibey (e. Gazouillis) skulle ha startat i loppet, men var struken.

Tungt meriterad

Förstapriset uppgick till 138.000 euro till detta tungt meriterade sto. Förra året var Blackflash Bar tvåa i det italienska Derbyt ifjol efter Bleff Dipa och vann dessutom två Grupp I-löpningar – Gran Premio Tito Giovanardi (€200.200) och Gran Premio Carlo Marangoni (€200.200) – plus att hon tangerade Fleshes dåvarande världsrekord på 800-metersbana när hon vann Gran Premio Etrurua Filly (€50.050) på 1.14,0a/2.040 meter.
Sedan tidigare detta år har hon även räknat hem Criterium 4 anni (€110.000).

Modern Marasque (e. Daguet Rapide), 1.14,2/€18.330, har också lämnat Vaniti Bar (e. Varenne), 1.11,0/€82.700, och Aston Bar (e. Ready Cash), 1.11,7*/€82.823.

Modern ingår i samma syskonskara som Delgado (e. Viking Kronos), 1.13,1/€170.817, El Mundo (e. Coktail Jet), 1.12,3/€111.472, Gladiolo (e. Viking Kronos), 1.12,3/€84.5411, och Tresor Dream (e. Andover Hall), 1.12,4/€81.801. Mormor Rafale (e. Mon Tourbillon), 1.14,2/€273.885, var en stjärna på tävlingsbanan och vann det italienska stoderbyt Oaks del Trotto.