Fokustema
V75 Solvalla
Läs senare

Cyber Lane sänkte Diamanten

Om det fortfarande var en öppen fråga vilken häst som är bästa svenskfödda fyraåring denna säsong så avgjorde Cyber Lane den diskussionen med eftertryck i Solvalla Grand Prix. Johan Untersteiners Raja Mirchi-son sänkte grundligt Diamanten från dödens på 1.12,1a/2.140.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane. Foto Mia Törnberg
Cyber Lane. Foto Mia Törnberg

Johan laddade hårt från start för att försöka komma förbi Kungapokals- och Sprintermästarvinnaren Diamanten, men denne försvarade sitt innerspår. Efter en lugnare sektion mitt i loppet i 1.20-fart blev slutvarvet sedan en allt tuffare duell. I sista kurvan började Diamanten se ansträngd ut medan Cyber Lane fortfarande hade spänst i steget och luft i lungorna. Över upploppet handlade det bara om en häst. Cyber Lane vann närmast överlägset efter 1,09,4 sista 500 meterna.

Fakta

Cyber Lane

valack 4 år e. Raja Mirchi – Sybaris Hanover e. Cantab Hall
19 st: 16–0–0
Rekord: 1.14,2m* – 1.11,1ak*
Insprunget: 7.155,500 kr
Uppfödare: Prestera International AB, Lund
Ägare: Levaux AB, Lund
Tränare och körsven: Johan Untersteiner
Skötare: Ales Pavsic

Expandera

– Cyber Lane kändes avslappnad och fin så jag hade god känsla inför loppet. Trots att han gick utvändigt kändes det väldigt bra. 500 kvar ökade vi takten och 200 kvar var det klart, sade Johan Untersteiner.

Cyber Lane har gjort en fantastisk säsong. Han kom in i fyraåringstävlandet som obesegrad efter sex starter som treåring och har blivit bättre och bättre ju längre året gått. Han vann Derbyt, men hade då inte samma flyt i aktionen som han har nu i säsongens slutskede. Minns att Cyber Lane i Derbyt långt ifrån såg ut som en vinnare 300 kvar, innan han kom tillbaka på upploppet och kontrade till seger. Nu var det alltså istället riktig kross genom slutkurvan. Ledande Diamanten kunde inte stå emot och flocken bakom var inte ens nära att lyckas utmana. Dartagnan Sisu (e. Ready Cash) knep andrapriset före Diamanten (e. Adrian Chip.)

Nu gör Cyber Lane säsongsbokslut med 16 segrar på 19 starter som tre- och fyraåring och 7,1 miljoner kronor på kontot. Med segrar i Derbyt och Breeders Crown och nu även Solvalla Grand Prix sätter kungakronan väldigt stabilt på Cyber Lanes huvud.

Västerboonthenews i Silverhästen

Startsnabbe Västerboonthenews stod till för att vinna Carl XVI Gustafs Silverhäst, gulddivisionsfinalen, från innerspåret bakom bilen och Örjan Kihlström förvaltade pundet perfekt med Lars Brindeborgs fyrfaldige miljonär. Örjan var inne på att det fanns krafter kvar på 1.11,5a/2.140 meter.

Fakta

Västerboonthenews

valack 9 år e. Credit Winner – Sandra Dime e. Alf Palema
81 st: 28–18–5
Rekord: 1.12,9m* – 1.10,8ak
Insprunget: 4.344.295 kr
Uppfödare: Västerbo Stuteri AB, Heby
Ägare: Parkköken i Göteborg AB, Billdal
Tränare och skötare: Lars Brindeborg
Körsven: Örjan Kihlström

Expandera

Västerboonthenews har bland sina 28 segrar hela åtta i V75. Det här var hans andra i gulddivisionen och den seger tränaren Lars Brindeborg rankar högst.

– Västerboonthenws har varit tvåa i SM och så, men det här är största segern. Han var värd att få vinna ett större lopp. Det är en gentleman på alla sätt, en riktigt fin kompis, sade Brindeborg.

Han har inte fler än sju hästar i träning och förutom Västerboonthenews är även V75-kändisen Ni Talar Bra Latin över miljonen på sitt insprungetkonto.

Västerboonthenews. Foto Mia Törnberg

Västerboonthenews mamma Sandra Dime kom precis över miljonen kronor insprunget och är syster till hela fyra miljonärer: Ingrid Palema, Claes Palema, Carl Dime och Sixten Palema. Fem miljonvinnande avkommor fick alltså Frosts Dime och det behöver väl inte tilläggas att hon är utnämnd till Elitsto.

Sandra Dime själv gick dock en (för) kort avelskarriär och ett sorgesamt öde till mötes. Västerboonthenews är hennes tredje och sista avkomma.

– Sandra Dime dog några timmar efter att hon fölat. Det är därför Västerboonthenews heter som han gör; det var ute ”överallt” att fölets mamma dött, säger uppfödaren Michael Demmers.

Tredje raka för Cab Hornline

Cab Hornline (e. San Pellegrino – Perle Mauritius) hade vunnit två silverdivisionsförsök under meetinget och vann också finalen. Per Lennartssons sexåring snuvades på ledningen av Officer C.D., men kunde överta (det kostade dock Per 2.200 kronor i böter att komma ut i andraspår) och sedan hade Cab Hornline loppet i sin hand på 1.12,2a/2.140 meter.

Cab Hornline. Foto Mia Törnberg

I och med segern klev Cab Hornline tillfälligt ur silverdivisionen och upp i guld, men han kommer tillbaka i silver igen i första meetinget 2018. Detta för att klassgränserna då ändras så att gränsen mellan silver och guld går vid 1.700.000 kronor. Cab Hornline landade med de 220.000 finalvinstskronorna på 1.567.000.

Bronsdivisionsfinalen blev en småstökig historia där en av sakerna som hände under vägen var att favoriten M.T.Joinville galopperade när det såg ut att bli en hastig tempominskning framför honom i andraspår. Roger Walmann-tränade Tobacco (e. Going Kronos – Smokeslikeachimney) var inblandad i den sammanstötningen och klarade sig utan galopp .Han tog på 1.13,5a/2.140 sin första ”riktiga” rikstotoseger i karriären (Tobacco har tidigare vunnit ett treåringslopp som låg i V75-ramen Breeders Crown-finaldagen 2015) sedan Kenneth Haugstad avlossat bössan genom slutkurvan.

Klass I-finalen blev överpacad när både Johan Untersteiner och Kim Eriksson ville köra i dödens med Twigs Briard respektive Santiago Kyu. Morgan Wilhelmssons fyraåring Mack Dragan (e. Zola Boko – Stoms Nettan) fick i ledningen ta emot dessa fram till underkant 1.12 första varvet, men redde ut det och höll för Carl Johan Jepson undan på 1.12,6a/2.140.

– Jag trodde han skulle kunna gå en 1.12-tid, men inte att det skulle ske på det här sättet, jag hade räknat lugnare tempo sade Jepson.

Fjärde raka för Kash Brodda

Kash Brodda är ett av de bästa ston jag haft, men hon har haft sköra ben så det har krävts tålamod, sade Peter Untersteiner efter att dottern till Ready Cash och Kismet la Marc vunnit Diamantstoets final på 1.13,4/2.140. Och det från dödens. Det femåriga stoet räknade in fjärde raka segern.

Global Takeover (e. Pastor Stephen – Home Dear Home) tog för Christoffer Eriksson initiativet från start i klass II-finalen och behöll det in i mål på 1.14,3a/2.140. Lars I Nilsson tränar fyraåringen.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
3–6–1–5–1–3–1
Utdelning:
Sju rätt: 47.840 kr
Sex rätt: 325 kr
Fem rätt: 31 kr
Omsättning: 86.646.437 kr
Publiksiffra: 2.876

Expandera

 

Fokustema
Enghien
Läs senare

Calle Crown i franskt storlopp

På lördag drar Enghiens sommarmeeting igång på allvar med Prix de New York (€80.000) och bland de anmälda finns Tomas Malmqvists Calle Crown.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Calle Crown startar på Paris-banan Enghien på lördag. Foto: Gerard Forni
Calle Crown startar på Paris-banan Enghien på lördag. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Medeldistansloppet Prix de New York lockar med ett förstapris på 36.000 euro och Calle Crown (e. Great Challenger) kommer knappast till dukat bord. Motbud saknas inte i det 15 hästar stora fältet och bland motståndarna kan Feerie Wood nämnas.

Rockfeller Center-dottern kommer närmast från seger i Prix Pythia (€67.000) och tidigare i år har Feerie Wood också vunnit Prix Aletheia (€67.000) på Vincennes. Fjolåret avslutades med seger i Prix Tenor de Baune (€85.000), vilket gav henne en plats i Prix d’Amérique där hon slutade oplacerad.

Femma i Prix de l’Atlantique

Tomas Malmqvists Calle Crown slutade sjua i senaste starten på Vincennes och innan dess vann han Prix du Rouergue (€67.000).

På Paris-banan Enghien har Calle Crown startat tidigare i år och då slutade han femma i Prix de l’Atlantique. Ett lopp som vanns av Elitloppstvåan Vivid Wise As.

Fokustema
Utblick Norge
Läs senare

V86-omgång med en ”svensk” häst

V86 på onsdag går på export till norska Bjerke.
Antalet svensktränade hästar till start?
En – i träning på norrmannen Petter Glittums filial på Färjestad.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Det blir norskt för hela slanten på V86 på onsdag. Foto Mikita Karasiou
Det blir norskt för hela slanten på V86 på onsdag. Foto Mikita Karasiou

Nästa veckas V86-omgång, som förlagts till norska huvudstadsbanan Bjerke, blir något att sätta tänderna i för de totosugna svenska spelarna. 86 av 87 anmälda hästar inom spelformen är nämligen tränade i Norge. Den 87:e står som hemmahörande på norska Jarlsberg i det norska programmet, stoet Denali (e. Revenue), men återfinns i verkligheten på Petter Glittums svenska filial på Färjestad enligt travsport.se.

Sex lopp för varmblod och två kallblodslopp är fördelningen och en av avdelningarna har blott 15.000 kronor i förstapris.

Ett silverdivisionsförsök för varmblod inleder omgången med Frode Hamres duo Sofies Case (e. Broadway Hall) och svenskägde och svenskfödde Staro On The Rocks (e. Conway Hall) bland segeraspiranterna.

Liknade klass vad gäller intjänade pengar befinner sig de tolv hästarna i den högre kallblodsklassen, kanske med Trond Anderssen-tränade Reime Kongen (e. Bork Odin) i första rummet.

Här är startlistorna till Bjerkes onsdagstävlingar, där V86 avgörs som lopp 3–10.

Sluta dansa efter ATG:s pipa!

Fokustema
Danmark
Läs senare

Så blir nya Charlottenlund?

Den stora läktaren och stallområde i samma byggnad?
Så kan framtidens Charlottenlunds travbana se ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Lundens framtidsplaner med stallbyggnad under huvudläktaren.
Lundens framtidsplaner med stallbyggnad under huvudläktaren.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Igår beslutades det på generalförsamlingen i Det Danske Travselskap att Nordens äldsta travbana blir kvar på den plats ovalen legat sedan Köpenhamns hästkapplöpningar flyttades från Lyngbyveien 1891.

Det Danske Travselskap jobbar efter den så kallade ”Åby-modellen”. Tanken är att banans stallbacke ska försvinna och göras om till ett bostadsområde, medan det blir en paddock under huvudläktaren. Förslaget innehåller att dagens stora uteläktare ska inglasas.

Innan gårdagens generalförsamling – skriver travservice.dk – har det från politisk sida visats intresse för att bevara Charlottenlunds travbana som den kulturinstitution den är. Även travbanans grannar är positiva att Lunden blir kvar.

Framtidens väg för Charlottenlunds travbana är utstakad, men det krävs också att Gentofte kommun säger ja till den nya detaljplanen.

Se förslaget här!

Vill du bo på Charlottenlunds stallbacke. I förslaget kommer delar av dagens stallbyggnader finnas kvar.