Fokustema
Utblick
Läs senare

Storloppskval i Danmark

Den danska storloppssäsongen för unghästar drar igång på allvar på söndag.
Intresset för att deltaga i uttagningarna till Jydsk 4-årings Grand Prix på högervarvsbanan i Århus har dock varit mer än lovligt svalt...
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Blott 21 ston gör upp i de två försöken i damernas klass, men intresset i den öppna klassen är faktiskt ännu sämre då det endast är 17 hästar med i de två uttagningsloppen.

Finalerna 1-2 juli och förväntas erbjuda 250.000 danska kronor i samlad prissumma för stona samt 450.000 danska kronor i samlad prissumma i den öppna klassen.

Startlistor

Öppna klassen, försök 1
2.360 meter autostart, förstapris: 12.500 danska kronor

 1. Brave Challenger (e. Great Challenger) – Bent Svendsen
 2. Bali (e. The Liquidator) – Steen Juul
 3. Badass (e. Pearsall Hanover) – Knud Mönster
 4. Blachman (e. The Liquidator) – Morten Juul
 5. Beyblade (e. Trophy Catch) – Anders Pedersen
 6. Boston Vincent (e. Pearsall Hanover) – Morten Friis
 7. Beenthere Donethat (e. Great Challenger) – Rene Kjaer
 8. Bivo Torkdahl (e. Text Me) – Henrik Lönborg

Öppna Klassen, försök 2
2.360 meter autostart, förstapris: 12.500 danska kronor

 1. Bad Moon Rising (e. Muscles Yankee) – Birger Jörgensen
 2. Bienvenue (e. Turbo Thrust) – Kent Friborg
 3. Broadway Vincent (e. Eartquake) – Knud Mönster
 4. Börge (e. Pine Chip) – Steen Juul
 5. Baker Tilly (e. Great Challenger) – Ken Ecce
 6. Bvlgari Peak (e. Ready Cash) – Flemming Jensen
 7. Bal Bora (e. Pine Chip) – Henrik Lönborg
 8. Blue Night (e. Ganymede) – Jeppe Juel
 9. Brage Hindö (e. Great Challenger) – Rene Kjaer

Stoklassen, försök 1
1.800 meter autostart, förstapris: 12.500 danska kronor

 1. Basta (e. Ens Snapshot) – Jeppe Juel
 2. Bimse Cloc (e. Ens Snapshot) – Henrik Lönborg
 3. Big Business (e. Pine Chip) – Morten Friis
 4. Belis (e. Great Challenger) – Johnny Jörgensen
 5. Barok (e. David Raymond) – Kasper K Andersson
 6. Bringupthefront (e. Up Front Larry) – Knud Mönster
 7. Bella Rush (e. The Liquidator) – Ken Ecce
 8. Blowmywhistle (e. Turbo Sund) – Birger Jörgensen
 9. Billie Jean (e. Quite Easy U.S.) – Bent Svendsen
 10. Bridgespil DK (e. Ens Snapshot) – Rene Jonassen

Stoklassen, försök 2
1.800 meter autostart, förstapris: 12.500 danska kronor

 1. Betsy (e. Dream Vacation) – Kasper K Andersen
 2. Belladore (e. Trophy Catch) – Bent Svendsen
 3. Brandy Laser (e. Andover Hall) – Steen Juul
 4. Beline Bit (e. Hurricane Line) – Henrik Lönborg
 5. Blackbird (e. Torvald Palema) – Ken Ecce
 6. Bonnie A.P. (e. Dream Vacation) – Knud Mönster
 7. Barolo (e. Ens Snapshot) – Jeppe Juel
 8. Believe La Marc (e. Scarlet Knight) – Birger Jörgensen
 9. Beauty C.N. (e. Self Obsessed) – Kent Friborg
 10. Bikini (e. Great Challenger) – Kenneth Andersen
 11. Beate Garbo (e. Turbo Sund) – Flemming Jensen

Derbyvinnare i årsdebut

Mer Danmark. På fredag gör den danska A-kullens kung – de som nu blivit fem år gamla – årsdebut.
Det handlar givetvis om Axel (e. Love You) som startar från dubbla tillägg i ett femåringslopp på Lunden i Köpenhamn. Karsten Holm tränar den storvuxne fuxen som körs av Rene Kjaer i sedvanlig stil.
16 segrar på 22 starter och 1.669.500 danska kronor har det blivit intjänat, men nu nu har inte häst synts på tävlingsbanan sedan den 30 oktober i Skive.
– Normalt ska Axel vinna ett lopp som detta. han har inte haft behov av lopp i kroppen vid tidigare säsongsdebuten. Det är klart att kraven blir skarpare hela tiden, men jag har en god känsla inför säsongen, säger Holm till danskhv.dk.

Segermaskin tillbaka

Efter att ha vunnit sex lopp på Vincennes ifjol hade Ulka des Champs (e. Offshore Dream) en åtta starter lång period utan triumf, men under tisdagskvällen var hon tillbaka som en vinnare på nytt.

Just Vincennes var skådeplatsen och i Grupp III-loppet Jean Paul Fairand (€90.000) reds hon till vinst av Alexandre Angot på nya rekordet 1.11,5/2.175 meter vilket gav 40.500 euro i belöning.

Det är Gilles Curens som tränar det nu nioåriga stoet som nu tog sin tredje triumf i Grupp III-lopp under karriären.

Upp och ner i Nordamerika

Mohawk Raceway i Kanada kommer inom kort att bli en året-runt-bana. Idag tävlar banan mellan april och oktober. Över tio miljoner dollar ska investeras i Mohawk Raceway för att uppgradera banans faciliteter för vintertävlingar.

Sedan en tid tillbaka har det stått klart att sulkyhästarna försvinner från Woodbine Racecourse och då stärks Mohawk Raceways aktier ytterligare som Kanadas huvudbana. Renoveringen inleds i höst och beräknas vara färdig hösten 2018.

Travbanan Vernon Downs i staten New York, som är i händerna på Meadowlands ägare Jeff Gural, går en osäker framtid till mötes. Banan inväntar skattelättnader från staten och om detta inte blir verklighet riskerar inte bara Vernon Downs att läggas ner utan 300 jobb försvinner.

Ny Ready Cash-are hos Takter

Ifjol tävlade Ready Cash-sonen Victor Gio med framgång för Jimmy Takter i USA och slutade tvåa i Peter Haughton Memorial. Nu har han en ny ”Ready Cash-are” på gång. Igår kvalade Zephyr Kronos (u. Orange Kronos e. Yankee Glide) på Harrah’s Philadelphia i Chester.

Jimmy Takter satt själv i sulkyn och med närmare elva längder försvann den tvåårige hingsten ifrån sina konkurrenter från ledningen på 1.14,0/1.609 meter. Modern Orange Kronos tog rekordet 1.13,2 och tjänade 33.328 euro. Hon är halvsyster med Conny Lugauer-tränade Spartan Kronos (e. Muscle Hill), 1.10,3ak/2.354.431 kr.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Oerhört snabb i benen”

Galopp från början och störd på upploppet!
Flög ändå fram till seger!
San Moteur var bara bäst i Prix Readly Express!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Inledningen var däremot inte speciellt positiv för San Moteur (e. Panne de Moteur-Aung San Suu Kyi) i Prix Readly Express med en galopp. Björn Goops fyraåring kunde komma tillbaka och vinna i årsdebuten efter en mäktig avslutning över upploppet på 1.11,4a/2.140 meter.

– San Moteur har en extrem utväxling när man begär det extra av honom. Han går från 1.15-tempo till 1.06-fart på väldigt kort bit och sedan går han bara fortare och fortare, sade Björn Goop.

Och fortare och fortare gick det till slut och det var med full fart över mål som han flög ifrån ledande Mr Mah Can och vinnarhålets Kurri Jari Boko efter ha travat 1.09,5 sista 300 meterna.

Inledningsvis blev San Moteur generade av Mister Hercules när han felade efter 50 meter och galopp blev också för Björn Goops häst kort efteråt, vilken tappade 30-40 meter på den incidenten.

– I det läget var min tanke att bara ge San Moteur ett lopp.

Dubbla galopper – lösningen!

Björn Goop smög med i femte inner, vilket blev fjärde utvändigt när Hell Bent For Am gav sig iväg i tredjespår 750 meter före mål. I sista sväng körde Erik Adielsson och Hell Bent For Am upp i Hector Sisus sulky och båda hästarna galopperade, vilket öppnade upp för San Moteur.

– När det löste sig för San Moteur speedade han för fullt. Man vill gärna få en skön känsla när det handlar om årsdebut, men det började ju inte direkt bra för honom…

På upploppet handlade det bara om en häst och San Moteur kunde kvittera ut 400.000 kronor för segern i Prix Readly Express efter ha travat 1.10,3/1.900 meter efter galoppen.

– Vi har medvetet inväntat årsdebuten. San Moteur har en jättetuff säsong framför sig med många fina lopp. Idag var han inte på topp. Fortfarande är han rund om magen och går med tunga skor. Det finns mycket mer att göra med honom och han är väldigt väl förberedd, men egentligen ska Håkan (Arvidsson) ha all cred. Han gör ett fantastiskt jobb med hästen och kör San Moteur i alla jobben.

”Han har varit fin hela tiden”

Håkan Arvidsson, uppfödare och delägare, var förstås väldigt glad efter segern:

– San Moteur var otroligt väl förberedd inför årsdebuten. Hela vintern har vi kunnat träna honom utan ett enda stopp. Många har frågat vad som varit fel med hästen eftersom vi inte startat honom, men det var varit precis tvärtom – han har varit fin hela tiden!

San Moteur inledde karriären med fem raka segrar innan han slutade tvåa i Svenskt Travkriterium. Därefter vann han semifinal i Breeders Crown, men galopperade bort sig i finalen den 8 november ifjol och därefter gick Panne de Moteur-sonen till vintervila. Ikväll var han tillbaka på tävlingsovalen efter bravur och var månne detta sluta?

Starkt möderne

San Moteur är undan Aung San Suu Kyi (e. Ready Cash), 1.13,6am/174.300 kr, som bara gjorde elva starter (3-2-1) innan hon sattes i avelsboxen. I aveln finns två avkommor registrerade…San Moteur och helsystern Florence, född 2019 och i träning hos Morgan Ivarsson.

Aung San Suu Kyi är i sin tur undan ostartade Kissy Suzuki (e. Tenor de Baune), vilken har sin främsta avkomma i Rouge (e. Supergill), 1.13,2ak*/902.316 kr.

Mormors mor Tiba Lavec (e. Ata Star L.-Victorious Tail), 1.14,5am/1.382.450 kr, tävlade för Håkans far Berndt I Arvidsson och de segrade i finalen i Breeders Crown.

Tiba Lavec har bland annat lämnat Psycho (e. From Above), 1.12,4am/1.829.017 kr, You Talking to Me (e. Credit Winner), 1.11,7ak/1.771.566 kr, och Manhattan (e. Pine Chip), 1.12,8am*/562.000 kr.

Själv ingår Tiba Lavec i samma syskonskara som Chasing Tail ($806.717), Kick Tail (7.277.646 kr), Day For Night ($616.907) och Comets Tail (2.466.217 kr).

Källa: breedersbible.com
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Ny triumf för Asteroid

Fjärde raka segern räknade Asteroid in i ett försök i Breeders Course för Björn Goop och duon var helt ohotad från spets.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Asteroid vid en tidigare seger på Solvalla för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Asteroid vid en tidigare seger på Solvalla för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Björn Goop placerade Asteroid (e. Creatine-Ultimate Cameron) i täten efter 150 meter. Snabba 1.08,5 första 500 meterna blev till 1.11,7 första kilometern. Över upploppet gick Frode Hamres treåring enkelt undan på nya rekordet 1.11,4a/1.640 meter.

– En jättefin häst som det driver väldigt bra för. Det går lätt för honom att springa, men det är synd att han inte får vara med i finalen, sade Björn Goop.

Som USA-född är Asteroid utestängd från Breeders Course. Toppspurtande måltvåan och italienskfödde Callisto (e. Nad Al Sheba) är inte anmäld till Breeders Course och istället gick finalplatserna till duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Cash Maker (e. Donato Hanover), vilka slutade trea respektive fyra.

Fakta

Breeders Course

Återstående försök:

 • 1 juli – Åby
 • 4 juli – Berlin
 • 13 juli – Jägersro
 • 14 juli – Milano

Final:

 • 27 juli – Jägersro
Expandera

Finalen i Breeders Course avgörs den 27 juli på Jägersro med ett förstapris på 700.000 kronor.

Kostade 25.000 dollar

Frode Hamre-tränade Aestorid tog sin tredje seger på Solvalla. Han köptes i höstas i Harrisburg för 25.000 dollar. Asteroids mor Ultimate Cameron (e. Yankee Glide), 1.10,6*/$809.899, tog sin största seger i Elegantimage Stakes (C$557.000) och var finaltvåa både i Breeders Crown och Hambletonian Oaks.

Själv är Ultimate Cameron en dotter undan dubbla Breeders Crown-vinnaren Cameron Hall (e. Garland Lobell), 1.10,2/$2.138.787.

Cameron Hall var länge det dyraste stoet som sålts på auktion innan Hambletonian-vinnaren Atlanta klubbades för 1.550.000 dollar. Innan dess hade Cameron Hall rekordet med 1,1 miljoner dollar, vilket motsvarade 11,7 miljoner svenska kronor vid den tidpunkten.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svenskfödd tvååring kvalvann

Hans ”Global” Neléns svenskfödda Global Design kvalvann på Hoosier Park idag och det tvååriga stoet kom hem på 1.14,7/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det Christopher Beaver-tränade stoet avrundade med 1.10,1 sista quartern och Global Design (e. Ready Cash-She Wear’s It Well) spurtvann med en längd för Peter Wrenn.

Global Design är undan She Wear’s It Well (e. Andover Hall), 1.11,0/$161.820, som också lämnat Global Wonderful (e. Yankee Glide), 1.12,0ak/342.900 kr, och Feel the Rush (e. Muscle Hill), 1.12,8ak/147.500 kr.

Dubbel till Engblom

Det kördes också kvallopp för tvååringar på träningscampen Magical Acres i New Jersey och två av vinnarna hade svensk adress. Per Engblom dubblade och inledde gjorde Chulo (e. What the Hill-Chula) och från spets vann han han 16,5 längder för Yannick Gingras på 1.14,5.

Yannick Gingras vann också med Per Engbloms Castle House (e. Conway Hall-Winning Missbrenda) och från ledningen utmättes segermarginalen till tre längder på 1.16,1 efter ha avrundat sista 400 meterna på 1.11,1.