Till Sveriges Radio säger Saila Quicklund:
– Utifrån det jag blivit uppmärksammad på så får det överhuvudtaget inte finnas några tveksamheter kring mitt engagemang och det är också därför jag har valt att inte stanna kvar i uppdraget, säger Saila Quicklund till Ekot.
Enligt Sveriges Radio har Saila Quicklund mottagit över 259.000 kronor i arvode för sitt styrelseuppdrag i Svensk Travsport.
Drivit frågor som rör travsport
Under flera år – uppger Ekot – har Saila Quicklund drivit frågor som rör travsport samtidigt som hon varit riksdagsledamot. I Svensk Travsports styrelse har Quicklund suttit sedan sommaren 2020.
I sin roll som riksdagsledamot har Saila Quicklund tagit upp frågor som rör travsporten – enligt Ekot – och detta tillsammans med ST:s vd Maria Croon 2020 när de träffade socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi. Där talades det bland annat om travsportens långsiktiga finansiering. Senare under samma år – berättar Ekot – tog Quicklund upp frågan om bolagsordningen för ATG i riksdagen.
– I efterhand så borde vi kanske inte deltagit på några möten med ministern eller ställt den här skriftliga frågan, säger Saila Quicklund.
Beklagar att hon lämmar styrelsen
Ekot har också intervjuat Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, och han säger:
– Problematiken är väl att hon uppbär ett arvode som är ganska högt samtidigt som hon har drivit ett antal frågor i riksdagen där man kan misstänka att hon väcker frågorna just för att hon fått en ersättning.
Idag skriver Svensk Travsport på sin hemsida att Saila Quicklund lämnar styrelsen och där uttalar sig ordförande Anders Källström:
– Jag har uttryckt att jag har stor respekt för det arbete hon gjort i Svensk Travsport och beklagar men har respekt för att hon väljer att lämna styrelsen.
Saila Quicklund är inte den första riksdagsledamoten som suttit i ST – eller för den delen – i ATG:s styrelse.