Med Anders Källström har Hästsverige fått en mästerlig dirigent som sitter på och har suttit på en mängd stolar och är del i ett stort nätverk (se faktaruta) – ett nätverk som så sakteliga byggt upp en styrkeposition i hästsektorn. Han är just nu ledamot av ST:s och ATG:s styrelser och bekläder också ordförandeposten i HNS.
Nätverken/personkretsen kring HNS:
Det handlar om ett nätverk av personer och styrningen av Strömsholms företagsimperium, det gäller Wången och det gäller Flyinge. Här figurerade från början LRF:s Bo Dockered, Olof Karlander och Mats Denninger samt och mer i kulisserna Centerns Leif Zetterberg, f.d vd för LRF och känd för affärerna med Spira och Inlandsinnovation, LRF:s f.d HR-chef och RF:s ordförande Karin Matsson Weijber samt SvRF:s ordf. och AGRIA:s VD Anders Mellberg.
Idag gäller det inte minst Anders Källström, vd för LRF 2014, nu ordförande i HNS och styrelseledamot i ST och ATG. När han 2019 avgick som vd för LRF yttrade han – ”Jag har levt med LRF i hela mitt liv. Nu vill jag jobba in i mål och räknar med en välplanerad succession på VD-posten”.
VD för LRF blev då Anna-Karin Hatt som liksom Anders Källström tillhör centerpolitiska släktnätverk. Anders med sonen och riksdagsledamoten Emil och Anna Karin f.d. C-minister med dottern Ida Alterå i äktenskapet med den förre förbundsordföranden i CUF Ola Alterå. Ida är idag förbundsordförande för CUF. LRF Häst lyder direkt under LRF:s förbundsstyrelse.
Anders Mellberg, vd för AGRIA, var i många år ordf. i Ridsportförbundet och satt i HNS styrelse. Hans v. ordf. Ulf Brömster var väl insatt HNS arbete och målsättning så det uppstod en viss panik när valberedningen i Ridsportförbundet föreslog en helt annan person att avlösa Anders Mellberg. Genom en intensiv kampanj bland fullmäktigedelegaterna lyckades ledningen dock få Brömster vald.
Han kom till LRF från en misstänkt jävsposition som samtidig vd för Mittmedia och ordförande i MoDo Hockey men den krånglade han sig ur. Han var mångsysslande VD för LRF 2013 när Sveriges landsbygdsprogram fick svidande kritik av EU:s revisionsmyndighet och ESO-rapporten Bonde söker bidrag publicerades. När regeringen reagerade på detta såg han till att 2014 bilda LRF Häst.
2015 greppade han ordförandeklubban i SHL, det vill säga Sweden Hockey League och skrev sponsoravtal med ATG. När lantbrukspressen kritiserade hans mångsyssleri svarade han att allt han gjorde gynnade LRF.
2018 yttrade han sig så här:
”LRF är med 140.000 medlemmar Sveriges största småföretagarorganisation. Men det finns fortfarande omkring 240.000 ägare av jord eller skog i Sverige som inte är medlemmar i organisationen.”
”Att förstå det sammanhanget och hur vi hittar vägar för att bli ännu kraftfullare är en av vår tids stora frågor.”
Svaret blev LRF Häst.
”Hästnäringen betyder mer för Sverige och svenskarna än vad många inser”, säger han nu i en intervju i Travronden. Den politiska murbräckan visar upp sig.
Anders Källström syftar alltså på den samhällssektor som enligt statens utredare bara till 20 procent hör hemma under begreppet näring men som bonderörelsen ända sedan Bo Dockereds tid ändå försökt knåda ihop till en boll att studsa omkring med i riksdagskorridorerna.
En samhällssektor vars gränssnitt mot politik och allmänhet utgörs av en insynsskyddad stiftelse styrd av producentintresset och som finansieras av travhästägarna med hjälp av ett löntagarfondsliknande upplägg. En samhällssektor vars hästägare LRF envist vägrat släppa in till betesbidragen och vars folkrörelsedel LRF tagit som gisslan i sitt politiska lobbyarbete.
Att Anders Källström är en duktig karl är ställt utan allt tvivel och när han nu satt sig på ordförandestolen i HNS och styrelserna i ST och ATG övertar han ledartröjan i den struktur som framgångsrikt lyckats utarma svensk hästhållning.
Frågan är nu om han vill göra tvärtom – agera självständigt, frigöra sig från LRF och nätverken och representera travsporten? Stärka demokratin och konsumentskyddet inom hästsektorn? Främja hästhållningen – eller vill han fortsatt använda den som gisslan för att pressa politiken till eftergifter som gynnar bonderörelsen.
Svaret får vi den 30 april när remissvaren på Spelmarknadsutredningens delbetänkande om hästnäringens finansiering skall vara inne. Vem skriver hästsektorns remissvar? Finns det några självständiga organisationer eller kan vi räkna med att det är LRF som styr genom att samordna remissvaren som det brukar vara.
Vem styr i Hästriket – egentligen?
Enligt regeringsformen styr regeringen riket. Gäller detta även Hästriket? Den 30 april får vi också reda på hur självständigt ATG är i förhållande till LRF och hur relationen är mellan ATG:s ordförande Bo Netz som sitter på statens mandat och ledamoten Anders Källström som sitter på ST:s mandat.
Vi vet att LRF:s förbundsstyrelse sitter i toppen på maktpyramiden LRF Häst, där samtliga hästorganisationer utom Svensk Galopp ingår. Vi vet att HNS är adjungerad till LRF Häst och vi vet att Anders Källström sitter i HNS styrelse på ATG:s mandat
Om det kommer ett remissvar från en ”samlad ” hästnäring som torpederar utredarens förslag och resonemang så uppstår frågan – vem styr egentligen Hästriket?
Regeringen eller LRF?
Regeringens reaktion på remissvaren ger svaret.