Fokustema
Krönika
Läs senare

Olsson: ”På grimman stod det nya namnförslaget Sexlaxarienlaxask”

Håkan Olsson om tungvrickarnamn inom travet: Han var döpt efter en amerikansk tv-serie om en advokatfirma. Dyr att köpa in sig i, berättade en delägare för mig, och sen tog det 14 dagar att lära sig uttala hans namn.
Av
Cecilia Kristoffersson
Deweycheatumnhowe. Foto: Stefan Melander/Stalltz.se
Deweycheatumnhowe. Foto: Stefan Melander/Stalltz.se

Här kan ni läsa Håkan ”Lillis” Olssons krönika som publicerades i Sulkysport nummer 19:

Denna krönika blir en liten inblick i olika hästnamn. Och här tar aldrig fantasin slut.

Billlyjojimbob vann Elitloppet 1992. Valack, självklart, han var ju efter Balanced Image, kom från Kanada och vann i två raka heat. Namngiven efter en såpopera i hemlandet där karaktärerna hette just Billy Jo och Jim Bob. Mike Wade hette tränaren och kusken var den då 24-årige Murrray Brethour.

No Sex Please var en annan kanadensare med fräckt namn. Elitloppet 1990. Kanadas representant i det bästa lopp som någonsin körts March of Dimes 1988, där han var sexa. Självklart med det namnet var det en valack.

Fick då frågan: Enorm i ett eller två ord?

En rolig historia som lär ha utspelats sig vid en anmälan av hästen Enorm. Telefonanmälan på den tiden och anmälaren ringde Solvallas sekretariat och ville ha med hästen Enorm i ett lopp. Fick då frågan: Enorm i ett eller två ord?

Den här hästen hamnade sedan på Irland i Svante Båths händer. Båth tog med hästen in till Portmarnock, banan utanför Dublin, där man tävlar med travare och pacers i samma lopp. Enorm vann där. Hästen köptes sedan av några irländska entusiaster, Tom och Allan, som sedan sålde honom vidare till Manchester i England, där han blev årets häst.

Fakta

Håkan "Lillis" Olsson

Bor: Örebro.
Första egna hästen: Una Roy som Kaj Widell och jag hittade på Gotland med Bengt Molins hjälp, 21 segrar, flertalet rikstotosegrar.
Bästa häst: Avelshingsten Crowntron som stod i svensk avel två år och lämnade Derbyvinnare i båda kullarna; 1990 Queen L och 1991 Sans Rival.
Bästa travminnet: När delägde Elgin Almahurst var tvåa i Peter Haughton Memorial 1985 och tjänade 250.000 dollar. Express Ride vann.
Intressen förutom trav: Ishockey.

Expandera

Enorm var en yngre bror till Batong, inte berömd som avelshingst utan mera för begreppet att komma med fart bakifrån sent fram mot startbilsvingen precis när bilen släpper, en så kallad Batong-start. Begreppet föddes när Stig H Johansson kom på att det var så Batong skulle köras i bilstart för att gå felfritt. Numera inte tillåtet.

Till saken hör att det finns inga ormar på Irland. Enligt historien var det helgonet S:t Patrick som jagade iväg den sortens kräldjur från den gröna ön en gång i världen. Men i England finns det ormar, inte bara en.

När jag jobbade på Jägersros sekretariat tog jag emot en anmälan av en person med klar skånsk dialekt som bara kort och gott sade Sexan Pop. Givetvis satte jag in en häst i sjätte loppet med namnet Pop. Det hela kunde dock rättas till.

Jag själv hade tanken att få till ett tungvrickarnamn

Ulf Sterner döpte hästen efter sig själv till Ctephep. Ctephep är ryska och översatt just Sterner. En inte så oäven son till Fine Shot som tog elva segrar under sin karriär.

Det gick inte lika bra när jag döpte en häst efter mig själv till Walkingandtalking. TV-producenten Lennart Jelbe var en pådrivare och mycket road av det namnet. 39 starter och ett andrapris som bäst för sonen till Napoletano och Zaba Will som hamnade i Finland innan karriären var över.

På avdelningen tungvrickarnamn har vi första hand Shesellseashells. Sprunget ur ramsan She Sells Seashells by the Seashore (hela ramsan för lång för vara hästnamn).

Deweycheatumnhowe vann sitt Hambletonian 2008 och också Kentucky Futurity. Ray Schnittker tränade honom och hästen sprang in över tre miljoner dollar. Syndikerades som avelshingst, men har inte satt stora spår efter sig i aveln. Han var döpt efter en amerikansk tv-serie om en advokatfirma, Dewey, Cheatem & Howe. Dyr att köpa in sig i, berättade en delägare för mig, och sen tog det 14 dagar att lära sig uttala hans namn. Lämnat Zack´s Zoomer.

Jag själv hade tanken att få till ett tungvrickarnamn. Hade en häst tillsammans med Håkan Hellerstedt döpt till Paradiso, en son till Napoletano. Fick för mig att det var läge för nytt namn på honom innan debuten.

Så på en resa till Lexington gled jag in till Fennells hästshop på The Red Mile och beställde en lädergrimma med snygg namnskylt. Väl hemma smög jag in i Hellerstedts stall och hängde upp den på boxdörren.

På grimman stod det nya namnförslaget Sexlaxarienlaxask. Hellerstedt som var ganska fåordig i vanliga fall och dessutom från Umeå där man bara svarar med en väsning endera på ut- eller inandning, vände tummen ned. Började starta hästen som var finalist i Svensk Uppfödningslöpning och då såld till ägare från Malta där jag träffade på honom för ett antal år sedan. Man kan undra hur malteserna skulle klarat det namnet?

En annan rolig historia kring hästnamn är uppfödaren till hästen som skulle få heta Brännebronaexpressen fick telefon från registreringsavdelningen på Svensk Travsport som lät meddela att namnet var för långt.

Göte Östlund, för det var han, tyckte då att vi tar väl bara Brännebrona då i akt och mening att hästen skulle få heta Brännebrona efter en liten ort i Västergötland. Men så blev det inte, Bara Brännebrona i två ord blev det istället.

Sell No Toothbrush finns registrerat som hästnamn. Om han ofta var på bettet förtäljer inte historien, men sonen till Songcan tog i alla fall tre segrar under sin karriär.

Organ var en ganska duglig häst hos Olle ”Lappen” Lindqvist. Han blev upphov till rubriken ”Lappens Organ växer med uppgiften”.

***

Fotnot: Denna veckas krönikör är Kristian Borell.