Fokustema
Krönika
Läs senare

Olsson: ”På grimman stod det nya namnförslaget Sexlaxarienlaxask”

Håkan Olsson om tungvrickarnamn inom travet: Han var döpt efter en amerikansk tv-serie om en advokatfirma. Dyr att köpa in sig i, berättade en delägare för mig, och sen tog det 14 dagar att lära sig uttala hans namn.
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
Deweycheatumnhowe. Foto: Stefan Melander/Stalltz.se
Deweycheatumnhowe. Foto: Stefan Melander/Stalltz.se

Här kan ni läsa Håkan ”Lillis” Olssons krönika som publicerades i Sulkysport nummer 19:

Denna krönika blir en liten inblick i olika hästnamn. Och här tar aldrig fantasin slut.

Billlyjojimbob vann Elitloppet 1992. Valack, självklart, han var ju efter Balanced Image, kom från Kanada och vann i två raka heat. Namngiven efter en såpopera i hemlandet där karaktärerna hette just Billy Jo och Jim Bob. Mike Wade hette tränaren och kusken var den då 24-årige Murrray Brethour.

No Sex Please var en annan kanadensare med fräckt namn. Elitloppet 1990. Kanadas representant i det bästa lopp som någonsin körts March of Dimes 1988, där han var sexa. Självklart med det namnet var det en valack.

Fick då frågan: Enorm i ett eller två ord?

En rolig historia som lär ha utspelats sig vid en anmälan av hästen Enorm. Telefonanmälan på den tiden och anmälaren ringde Solvallas sekretariat och ville ha med hästen Enorm i ett lopp. Fick då frågan: Enorm i ett eller två ord?

Den här hästen hamnade sedan på Irland i Svante Båths händer. Båth tog med hästen in till Portmarnock, banan utanför Dublin, där man tävlar med travare och pacers i samma lopp. Enorm vann där. Hästen köptes sedan av några irländska entusiaster, Tom och Allan, som sedan sålde honom vidare till Manchester i England, där han blev årets häst.

Fakta

Håkan "Lillis" Olsson

Bor: Örebro.
Första egna hästen: Una Roy som Kaj Widell och jag hittade på Gotland med Bengt Molins hjälp, 21 segrar, flertalet rikstotosegrar.
Bästa häst: Avelshingsten Crowntron som stod i svensk avel två år och lämnade Derbyvinnare i båda kullarna; 1990 Queen L och 1991 Sans Rival.
Bästa travminnet: När delägde Elgin Almahurst var tvåa i Peter Haughton Memorial 1985 och tjänade 250.000 dollar. Express Ride vann.
Intressen förutom trav: Ishockey.

Expandera

Enorm var en yngre bror till Batong, inte berömd som avelshingst utan mera för begreppet att komma med fart bakifrån sent fram mot startbilsvingen precis när bilen släpper, en så kallad Batong-start. Begreppet föddes när Stig H Johansson kom på att det var så Batong skulle köras i bilstart för att gå felfritt. Numera inte tillåtet.

Till saken hör att det finns inga ormar på Irland. Enligt historien var det helgonet S:t Patrick som jagade iväg den sortens kräldjur från den gröna ön en gång i världen. Men i England finns det ormar, inte bara en.

När jag jobbade på Jägersros sekretariat tog jag emot en anmälan av en person med klar skånsk dialekt som bara kort och gott sade Sexan Pop. Givetvis satte jag in en häst i sjätte loppet med namnet Pop. Det hela kunde dock rättas till.

Jag själv hade tanken att få till ett tungvrickarnamn

Ulf Sterner döpte hästen efter sig själv till Ctephep. Ctephep är ryska och översatt just Sterner. En inte så oäven son till Fine Shot som tog elva segrar under sin karriär.

Det gick inte lika bra när jag döpte en häst efter mig själv till Walkingandtalking. TV-producenten Lennart Jelbe var en pådrivare och mycket road av det namnet. 39 starter och ett andrapris som bäst för sonen till Napoletano och Zaba Will som hamnade i Finland innan karriären var över.

På avdelningen tungvrickarnamn har vi första hand Shesellseashells. Sprunget ur ramsan She Sells Seashells by the Seashore (hela ramsan för lång för vara hästnamn).

Deweycheatumnhowe vann sitt Hambletonian 2008 och också Kentucky Futurity. Ray Schnittker tränade honom och hästen sprang in över tre miljoner dollar. Syndikerades som avelshingst, men har inte satt stora spår efter sig i aveln. Han var döpt efter en amerikansk tv-serie om en advokatfirma, Dewey, Cheatem & Howe. Dyr att köpa in sig i, berättade en delägare för mig, och sen tog det 14 dagar att lära sig uttala hans namn. Lämnat Zack´s Zoomer.

Jag själv hade tanken att få till ett tungvrickarnamn. Hade en häst tillsammans med Håkan Hellerstedt döpt till Paradiso, en son till Napoletano. Fick för mig att det var läge för nytt namn på honom innan debuten.

Så på en resa till Lexington gled jag in till Fennells hästshop på The Red Mile och beställde en lädergrimma med snygg namnskylt. Väl hemma smög jag in i Hellerstedts stall och hängde upp den på boxdörren.

På grimman stod det nya namnförslaget Sexlaxarienlaxask. Hellerstedt som var ganska fåordig i vanliga fall och dessutom från Umeå där man bara svarar med en väsning endera på ut- eller inandning, vände tummen ned. Började starta hästen som var finalist i Svensk Uppfödningslöpning och då såld till ägare från Malta där jag träffade på honom för ett antal år sedan. Man kan undra hur malteserna skulle klarat det namnet?

En annan rolig historia kring hästnamn är uppfödaren till hästen som skulle få heta Brännebronaexpressen fick telefon från registreringsavdelningen på Svensk Travsport som lät meddela att namnet var för långt.

Göte Östlund, för det var han, tyckte då att vi tar väl bara Brännebrona då i akt och mening att hästen skulle få heta Brännebrona efter en liten ort i Västergötland. Men så blev det inte, Bara Brännebrona i två ord blev det istället.

Sell No Toothbrush finns registrerat som hästnamn. Om han ofta var på bettet förtäljer inte historien, men sonen till Songcan tog i alla fall tre segrar under sin karriär.

Organ var en ganska duglig häst hos Olle ”Lappen” Lindqvist. Han blev upphov till rubriken ”Lappens Organ växer med uppgiften”.

***

Fotnot: Denna veckas krönikör är Kristian Borell.

Fokustema
Krönika
Läs senare

I en annorlunda tid

Hur tänker opinionen i travsporten idag? Ta en titt på sociala medier.
I veckans gästkrönika på Sulkysport skriver Klaus Koch bland annat om "facebook-tribunalen".
Av
Klaus Koch
Upplåst för dig som är prenumerant
Charlottenlunds travbana på Facebook.
Charlottenlunds travbana på Facebook.

Klaus Koch – idag verkställande direktör på Charlottenlund – har skrivit i Sulkysport under tre års tid och få personer har större kunskap om internationell travsport än Koch. Fortsättningsvis kommer Klaus Koch att skriva om både svensk och utländsk travsport i Sulkysports digitala satsning.

***

Vanligtvis brukar jag inte ha problem med att få till ett vettigt alster när jag sätter mig vid tangentbordet, men just denna gång känns det svårare. Jovisst, det händer mycket i travsporten men det rör sig om händelser som inte passar in i min ”tycka-till-stil” så jag kom på att titta lite på hur opinionen – den som ger sig till kännedom på de sociala medierna – tänker istället.

Travsporten och resten av världen har under senare år fått ett helt nytt verktyg i händerna: de sociala medierna med främst Facebook, Instagram och Twitter. Själv har jag varit på Facebook sedan julafton 2011. Jag har provat Twitter, men det tilltalar inte riktigt mig.

Det senare skulle jag egentligen hemskt gärna vilja, då jag egentligen är en mycket debattglad person

Facebook använder jag, men inte fullt ut. Jag ser först och ”Fejan” som ett medium där jag kan socialisera. Lägga upp roliga bilder och historier, som vi alla kan skratta åt, läsa intressanta artiklar som andra delat, lyssna på musik etcetera.

Två typiska Facebook-aktiviteter undviker jag dock: att posta inlägg om familj och barn och att delta i debatter. Det senare skulle jag egentligen hemskt gärna vilja, då jag egentligen är en mycket debattglad person. Längre nere i krönikan förklarar jag varför jag inte debatterar på Facebook.

Först vill jag dock konstatera att jag efter att ha tillträtt som vd för Charlottenlund Travbana för drygt ett år sedan har jag fått upp ögonen för Facebooks positiva kvaliteter. Att bedriva en FB-sida för ett företag som en travbana är har visat sig vara en mycket lågt hängande frukt.

Ett aktivt och kontinuerligt arbete mot den konsumentgruppen som förväntas använda Facebook som informationsportal är mycket resultatgivande. Travsporten har under de senaste 30 åren letat efter kanaler genom vilka den kan attrahera ny publik. Lösningen finns på Facebook och förmodligen också på andra sociala medier som jag har mindre insikt i.

Genom att lägga upp material som brukaren själv kan förhålla sig till i den mån det passar banar vi för en lätt och okomplicerad väg in i vår sport. ”Spela V75” eller ”Gå med i travskolan nu” kan icke-insatta inte förhålla sig till.

Det kan de däremot till (nästan) kommentarslösa stämningsbilder och erbjudanden som inte erfordrar någon som helst kompetens för att kunna njuta av. I Charlottenlund kör vi nästan dagligen med sådana inslag och att döma efter antalet visningar är vi på helt rätt väg.

Men Facebook har tyvärr också negativa ”kvaliteter”. På den senaste tiden har dessa varit påtagliga. Jag (och andra) kallar det för ”Facebooktribunalen”. Att delta i en diskussionstråd kan vara mycket givande när den är saklig och korrekt, men allt för ofta förstörs den positiva diskussionen nästan omedelbart av personer som känner sig manade att vräka ur sig vidrigheter och osakligheter av sällan skådat slag.

Oavsett om det förekommer inom andra branscher också så är det bara inte okej. Jag förstår inte vad som får folk till att agera på det sättet. Känner de inte till ”rule number one” om att internet aldrig glömmer?

Vad vill man uppnå? Mår man bra av att läsa sitt eget skit?

Vad är syftet med att bedriva en total urskillningslöshet som ofta förstör en annars bra debatt och sårar anständiga och positiva människor? Vad vill man uppnå? Mår man bra av att läsa sitt eget skit?

Utan minsta fog döms andra människor. Även när det finnas fog för kritik måste man väl ändå kunna använda sig av en anständig retorik. Många sätter sig i situationer som är direkt förolämpande och tyvärr sker det som oftast ostraffad.

Klaus Koch. Foto: Mia Törnberg

Frågan är hur stark Facebooktribunalen är? Kan den med sin urskillningslösa retorik ”skrämma” bestämmande instanser till att ta förhastade beslut? Jag tror inte det. Som tur är finns det alltid vettiga människor som förmår att lägga en sordin på de värsta vidrigheterna genom saklig och förnuftig argumentation.

Jag tillåter mig att sälla mig själv till den sortens människor, men jag deltar ändå inte i debatten beroende på att jag aldrig representerar enbart mig själv.

Anses man att representera ett företag eller en institution bör man enligt min uppfattning hålla sig från emotionellt laddade diskussioner och enbart kommunicera fakta på informationsvägar man kan kontrollera.

En Facebooktråd är tyvärr inte en sådan, vilket är synd då det i den bästa av världar är något av det mest ideella sättet att få ut sitt budskap på.

Fokustema
Debatt
Läs senare

Likhet inför lagen

Så kom då domarna snabbt. Mycket bra med hårda straff efter det vidriga vi fått se och uppleva. Tränaren säger att lärlingen varit hos honom i 14 dagar för att lära sig hans filosofi. Kanske var detta examensprovet? Att sedan Svensk Travsport inte haft någon rättssäker process när man kommit fram till domen är inget att förvånas över. Juridik har inte varit förbundets starka sida genom åren.
Av
Anders Lindblad
Upplåst för dig som är prenumerant

Men någon form av likhet inför lagen borde ändå gälla. Att samma straffskala borde gälla när man plågar hästar och utsätter travsporten för vanrykte. Och Gud förbjude att det ligger någon form av främlingsfientlighet bakom denna dom.

Ett annat exempel från några år tillbaka i tiden men med samma ledning – dåvarande generalsekreteraren är nu vice vd och juristen på Svensk Travsport är densamme. Hästar skadas allvarligt och plågas ihjäl under en färjetransport från Estland till Sverige. Det visar sig att fordonet de transporterats i var undermåligt och att hästarna inte kunde andas och helt enkelt fick panik.

Någon tillsyn under överfarten har heller inte skett. När de kommer i land och upptäcker förödelsen körs döda och levande hästar inte till veterinär eller djursjukhus utan transporteras tiotalet mil till en gård ute i skogen där de göms undan.

Att de två överlevande hästarna efter några dagar kommer under veterinärvård (den ena av dessa måste omedelbart avlivas på grund av sina skador) beror inte på ansvariga personer utan helt andra människor. Zarina Bi överlevde och undersöktes direkt av veterinär efter misshandeln bara som en jämförelse.

Vad hände med ansvarig tränare (svensk) och ”lärlingen” som utförde transporten? Ingenting! Jo, förresten. Bara några veckor efter händelsen så föräras ”lärlingen” med en svensk proffstränarlicens.

Men något ansvarsutkrävande har inte skett vare sig av de direkt ansvariga eller de som underlät att bestraffa. Detta har allvarligt kritiserats i en utredning som överdomstolens nuvarande ordförande genomförde strax efter händelsen.

Några röster från föreningar för hästägare eller tränare höjdes inte heller. Jag vägrar tro på att det beror på att tränaren – enligt egen utsago till undertecknad – var kompis med tjänstemännen på Svensk Travsport och expert i tv-studion eller att juristen kört amatörlopp med tränarens hästar.

Fokustema
Debatt
Läs senare

Rädda svensk travsport nu – och våra travhästar!

Nu får det verkligen vara nog. När filmen från V75-tävlingarna i Örebro i lördags visade hur Zarina Bi utsattes för regelrätt djurplågeri fick jag som hästveterinär – med 35 års erfarenhet av tävlingshästar – en ångestattack.
Av
Anders Ekfalk
Upplåst för dig som är prenumerant
Anders Ekfalk. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Anders Ekfalk. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Söndag morgon visade de på TV4 samma film. Hur många tittare har kanalen?
Det är detta vidriga beteende mot ett oskyldigt djur som svenska folket får se och vad skall dom tro? Är detta något som vanligt förekommer inom svenskt trav? I så fall kommer svenskt trav att få många fiender och organisationer som kan komma att kräva ett förbud mot travsport.

Nu får det vara nog!

Alessandro Gocciadoro skulle aldrig ha släppts in i Sverige. Nu har han verkligen förbrukat alla chanser att fortsätta här som travtränare. Vi vet alla att han varit föremål för en snart ett år lång utredning gällande otillåten medicinering. (Vad blev resultatet förresten?)

Vi har sett film där han i något som likar raseri slår sin häst för att vinna ett travlopp i Italien. Sedan igår när hans lärling utövar djurplågeri. Här måste det strikta tränaransvaret gälla; lärling som misshandlar, men tränaren står ansvarig.

Nu en öppen fråga till högst ansvarig på ST, ATG och veterinäravdelningen på ST. Hur tänker ni nu agera och vilka bli konsekvenserna för Alessandro Gocciadoro?

Ni har otroligt kort tid på er att tänka ut detta och agera. Annars kan ni ödelägga svensk travsport. Visa att ni är kraftfulla ledare med råg i ryggen och kärlek till hästen.

Om ni inte agerar kraftfullt nu så kräver jag att ni ställer era platser till förfogande inom Svensk Travsport med omedelbar verkan.

Mina förslag är:

  1. Anmälningsförbud på alla Alessandro Gocciadoros hästar
  2. Ta tillbaka och makulera inbjudan till Elitloppet 2020
  3. Meddela att han inte längre är välkommen på svenska travbanor

Jag älskar hästarna och travsport men hatar djurplågare, fifflare och folk som ljuger.

Förväntar mig ett mycket snabbt styrkesvar.

Fotnot: Anders Ekfalk är Leg Veterinär, Veterinär Medicine Doktor med Specialistkompetens i hästens sjukdomar.

Sport