Fokustema
Krönika
Läs senare

Ström: ”90 procent åter till spelarna vore troligen mer optimalt”

Anders Ström var förra veckans krönikör och han frågar sig om propositioner med spårtrappa skulle kunna fungera i brons- och silverdivisionen? Han tror det och anser att fördelarna är många.
Av
Cecilia Kristoffersson
Att köra med spårtrappa och 15 hästar bakom bilen i höga klasser som silver- och bronsdivisionen ser krönikören Anders Ström många fördelar med, både sportsliga och totomässiga. Foto Mia Törnberg
Att köra med spårtrappa och 15 hästar bakom bilen i höga klasser som silver- och bronsdivisionen ser krönikören Anders Ström många fördelar med, både sportsliga och totomässiga. Foto Mia Törnberg

Här kan ni läsa Anders Ströms krönika som publicerades i Sulkysport nummer 17:

Som både hästägare och spelare känns det oerhört aktuellt att travet hänger med i svängarna med sina spelprodukter nu när den nya marknaden slipar till konkurrensen om spelkunderna i en snabb takt.

Några av de absolut jämnaste loppen inom svensk travsports klassystem för tillfället är försöken och finalerna i brons- och silverdivisionen. Därför blir spårlottningen än mer viktig för utgången i de loppen, vilket därmed också gör loppen mindre spelbara. En tänkbar åttaoddsare från spår ett blir fort en 80-oddsare om lotten visar upp nummer åtta, elva eller tolv. En tillåten möjlighet till spårstrykning från sådana lägen skulle nog fresta många.

Fakta

Anders Ström

Namn: Anders Ström

Ålder: 47

Bor: London, tidigare Bryssel, Karlstad och Sala.

Gör: Digital entreprenör och investerare. Grundare av spelbolagen Kindred (tidigare Unibet), Kambi och Kwiff. Driver även Stall Courant och Am Bloodstock.

Första egna häst: Silent Slander född 1986 e. Nevele Pride-Eastern Deb.

Bästa hästar: Tamla Celeber, Cruzado dela Noche och Fourth Dimension samt delägde Gigant Neo.

Bästa travminnet: Ensam V75:a på Solvalla Elitloppshelgen 2004 som gav 32 miljoner kronor. Max Flukt var spiken.

Intresse förutom trav: Fotboll (Nottingham Forest och Chelsea), politik och ny teknik.

Expandera

Skulle propositioner med ”spårtrappa” kunna fungera i brons- och silverdivisionen? Jag tror det. Fördelarna är många. Hästar som är nya i klasserna skulle få bättre lägen och de som varit med ett tag och står ”bra inne” skulle få finna sig i lite tuffare spår.

Fälten skulle innehålla 15 hästar (till Åby på lördag var 22 respektive 23 hästar anmälda) och bli betydligt mer spelbara, något som nu efterfrågas av många, för att höja medianutdelningen på V75-spelet.

Dessa två lopp skulle ju oftast sitta som gjutna inom DD-spelet

En sådan förändring (inte minst av ökningen av hästantalet per lopp) skulle tarva en höjning av förstapriserna i försöken till förslagsvis 175.000 kronor i brons och 200.000 kronor i silver – med motsvarande proportionerliga höjningar i finalerna (till exempel 350.000 kr respektive 400.000 kr), samt åtta prisplaceringar. En ökning av övre klassgränserna till en miljon kronor och två miljoner kronor skulle också vara önskvärd.

Med detta förslag skulle loppen bli ännu mer prestigefyllda för ägarna, med ökad spänning för spelarna. Dessa två lopp skulle ju oftast sitta som gjutna inom DD-spelet.

En annan sidoeffekt är att jag tror fler av dessa hästar skulle hålla sig hemma i det svenska programmet istället för att matchas i, eller säljas till, Frankrike. För att det skall ske är såklart en rejäl uppjustering av prispengarna A och O.

pusta ut och förbereda hemfärd i god tid

Förslaget torde vara självfinansierande med den stora fördelen att fler hästar behålls i landet för att skapa innehåll till våra egna spel.

Ovanstående förslag är ett litet inlägg i debatten för att göra spel på hästar roligare och förmodligen kunna omsätta mer, i tider av stenhård konkurrens från andra spelformer.

Att återinföra möjligheten att spela för ”endast V7” i kombination med att sprida ut jackpotpengarna i alla vinstpooler är andra små förslag som jag tror skulle förbättra spel på hästar som produkt. Men det finns mer. Långfredagens stortrav på Färjestad inkluderade 15:00 som starttid för V75, vilket jag såklart hoppas kan ge ytterligare boost för argumenten att ändra och permanenta storspelets preludium till en tid som passar de flesta och är lätt att komma ihåg.

Sista avdelningen var avklarad i god tid före 17:30, aktiva och spelare kunde pusta ut och förbereda hemfärd i god tid respektive följa upplösningen i den engelska ligafotbollen med fullt fokus. Eller förstås ”påsk-umgås” med sina familjer…?

Jag noterade för övrigt en kanonomsättning på nästan 800.000 kronor på vinnarspelet i Prinsens lopp där jag själv för övrigt gjorde dagens enda, men dock ordentliga, insats. Det spelet hade jag mest troligt inte lagt om spelavdraget hade varit det gamla, dyra.

Självklart kommer nu Vinnare och Plats utvecklas till allt mer intressanta att omsätta sin bankrulle i.

Som jag tidigare sagt vore 90 procent åter till spelarna troligen mer optimalt men jag hoppas att man kommer dit så småningom, i det korta perspektivet åtminstone i lopp med färre än tolv startande.

***

Fotnot: Denna veckas krönikör är Klaus Koch om att det gäller att skapa upplevelser.