Fokustema
Kallblod under 1.20
Läs senare

”Den mest kompletta häst jag tränat”

Järvsöfaks sprang under 1.20 vid tio tillfällen.
Odd Herakles har gjort det lika många gånger.
– Det finns väl en poäng i att Odd Herakles kan försöka gå under 1.20 en gång till så att han passerar Järvsöfaks i det avseendet. Men Järvsöfaks 1.17,9 tror jag inte går att nå.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det säger Lars O Romtveit, den norska tränarveteraren (fyller 70 i år) som i karriärens slutskede bland många andra kallblodsstjärnor, främst Bork Odin, Timian Scott och Tangen Scott,  fått fram hästen med det där alldeles lilla extra: Odd Herakles (e. Moe Odin – Gaupen Stjerna).

Det stora mål som sattes inför den här säsongen, att komma under Tekno Odins 1.18,5 och bli snabbaste norskfödda häst någonsin har lyckats. Oslo Grand Prix-dagen travade Odd Herakles 1.18,4.

Fakta

Odd Herakles

Norskfödd hingst tio år e. Moe Odin – Gaupen Stjerna e. Alm Svarten
Resultat: 117 st: 47–14–15
Rekord: 1.20,2m* – 1.18,4ak*
Insprunget: 7.791.322 NOK
Uppfödare: Odd Team AS, Norge
Ägare: Odd & Linda C Paulsen, Norge
Tränare: Lars O Romtveit, Norge
Körsven (i år): Tom Erik Solberg

Expandera

– Så nu har Odd Herakles norska rekordet över 1.600 meter (1.18,4, reds.anm.), 2.100 meter i voltstart (1.20,2; Tekno Odin travade 1.19,1 med autostart på Färjestad 2016) och lång distans (1.21,3). Odd Herakles är den mest kompletta häst jag tränat. Det finns hästar som varit större talanger än han, men för att bli en verklig topphäst måste alla bitar falla på plats: talang, styrka, hållbarhet, mentalitet. Bara talang räcker inte, det är summan av alltihop som avgör hur bra hästen blir, säger Lars O Romtveit.

Odd Herakles har matchats långsiktigt av Romtveit; han förutspådde tidigt att hästen skulle nå sin topp som åtta-nioåring. Nu är Odd Herakles tio och har de senaste åren – första avkommorna är födda 2017 – kombinerat tävling med avel. I år har han betäckt cirka 75 ston och är därmed en av de mest använda kallblodshingstarna.

Lars O Romtveit är mannen bakom Odd Herakles. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Lars O Romveit har också sagt att han håller igång sin tränarkarriär denna säsong ut, samtidigt med att Odd Herakles för tredje året i rad med marginal sprunget in över en miljon kronor.

Inte bara det, hingsten är obesegrad i år efter nio starter och har vunnit allt som räknas; Elitkampen på Solvalla, Alm Svartens lopp Oslo Grand Prix-dagen där han travade 1.18,4 och Norskt Mästerskap tre år i följd.

– Jag ger mig nu. Framöver ska jag bara träna några egna hästar på amatörbasis, och någon häst åt kompisar, plus hålla på med lite avel, säger Lars O Romtveit angående att det är klart att Odd Herakles nästa år ska flytta till Sverige; Fredrik Fransson och Monster Trav nämligen.

Jag har slutat tro att Järvsöfaks otroliga rekord kommer att kunna slås

Att få avsluta med att Odd Herakles knäcker Järvsöfaks 1.17,9 låter som att det skulle vara en nästan drömlikt magnifik final på tränarkarriären?

– Det går att resonera så att 1.18,4 på Bjerke, som inte är en jättesnabb bana normalt, kan översättas till några tiondelar snabbare exempelvis i Bollnäs, och att alltså Odd Herakles fortfarande skulle ha tiondelar att ”ta av” Men det är inte så enkelt. Jag har slutat tro att Järvsöfaks otroliga rekord kommer att kunna slås. Järvsöfaks är också väl värd att få ha det rekordet. En så fantastisk häst, som betytt så oerhört mycket för kallblodssporten både när han tävlade och sedan som avelshingst, ska få stå i rekordböckerna. För min del får Järvsöfaks gärna behålla positionen som snabbaste kallblodstravare någonsin som bevis på vilken enastående och unik individ han är, säger Lars O Romtveit.

Järvsöfaks travade under 1.19 fem gånger, och enligt Lars O Romtveit är det i sig en prestation som är sensationellt bra:

– Att komma under 1.20 är det allt fler kallblod som gör, några nya varje säsong nu känns det som. Men komma under 1.19…det är en helt annan sak. Det kräver extrema individer vad gäller talang och fysisk och mental styrka och dessutom ska allt stämma med yttre förhållanden, dagsform, kuskens prestation. Det är väl fortfarande inte ens tio kallblod som är under 1.19 och inte mer än fem som vunnit på 1.18-tider. Varje tiondel på 1.18-talet är en enorm utmaning för kallblodshästar och att Järvsöfaks kom ända ner på 1.17.9…Det framstod helt ofattbart när han gjorde det för 15 år sedan, och ännu har ju heller ingen lyckats komma riktigt nära det rekordet.

De måste ignorera att det börjar göra ont i musklerna av mjölksyra och ändå fortsätta springa

Romtveit framhåller att det som kanske är den avgörande faktorn för att komma ner på 1.18-tider är just hästarnas mentala bit.

– Det kräver så otroligt mycket av hästarna att nå dit. De ska orka stå emot mjölksyra och orka hålla hög fart väldigt länge, de måste ignorera att det börjar göra ont i musklerna av mjölksyra och ändå fortsätta springa.

Att köra 1.18-tider är också en utmaning för kusken, anser Lars O Romtveit.

– Ja, det krävs toppkuskar med verklig känsla för både hästen och för farten för att göra det. För att komma ner på sådana tider gäller det att undvika tempoväxlingar, accelerationer. Varje fartökning skapar mjölksyra, och det är den som måste hållas borta så länge som möjligt. Alltså gäller det för kusken att tidigt sätta ett så jämnt högt tempo som möjligt, som samtidigt inte är ”över gränsen” så att det skapar mjölksyra. De dagarna allt stämmer för häst och kusk kommer de allra bästa kallbloden ner på de här tiderna.

Rekordförsöket i Bollnäs är för Odd Herakles del alltså främst ett lopp där hästen ska bli den som sprungit flest gånger under 1.19 av alla – elva tillfällen – inte ett lopp där Järvsöfaks 1.17,9 är målet. Sex gånger har Odd Herakles vunnit på 1.19,8 eller bättre och nio gånger har han gått under 1.19,5.

Odd Herakles är snabbast i år – och har norska rekordet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Odd Herakles har väl egentligen inget kvar att bevisa. Han har uppnått det mål vi satte med säsongen, bli det snabbaste norska kallblodet någonsin. Det är bra så. Förr kunde jag tänka en del på Järvsöfaks 1.17,9, men nu har jag ”slagit mig till ro” med att försöka jaga det, 1.17,9 känns ouppnåeligt. Men samtidigt finns det förstås ett värde i att vara den häst som sprungit under 1.20 flest gånger, avslutar Lars O Romtveit.

Det blir Jorma Kontio som hoppar upp i sulkyn för första gången bakom Odd Herakles i Bollnäs på torsdagskvällen.

Fakta

Odd Herakles lopp under 1.20

Tid – Lopp – Bana/datum

  • 1.18,4a*/1.609: Alm Svartens lopp – Bjerke 14 juni 2020
  • 1.18,8a*/1.609: Eliten – Jarlsberg 8 juli 2017
  • 1.19,0a*/1.640: Bollnästravets Elitsprint – Bollnäs 7 augusti 2019
  • 1.19,1a*/1.640: Elitkampen – Solvalla 31 maj 2020
  • 1.19,1a*/1.609: Eliten – Jarlsberg 4 juli 2020
  • 1.19,2a/1.609: Alm Svartens lopp – Bjerke 12 juni 2016
  • 1.19,2a/1.640: Åby Stora Kallblodspris – Åby 11 augusti 2018
  • 1.19,4a/1.609: Elitkampen – Solvalla 29 maj 2016
  • 1.19,4a/1.609: Alm Svartens lopp – Bjerke 10 juni 2018
  • 1.19,8a*/1.609: Eliten – Jarlsberg 7 juli 2018
Expandera
Fokustema
Comeback
Läs senare

”Var inte så stark som jag trodde”

En hejdundrande startgalopp – sedan var kvällen förstörd.
Campo Bahia slutade jumbo när han gjorde första starten sedan juli 2020.
– Jag måste jobba lite mer. Han var inte så stark som jag trodde, sade Conrad Lugauer.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Comapo Bahia galopperade i sin comeback i Kalmar ikvöäll. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Comapo Bahia galopperade i sin comeback i Kalmar ikvöäll. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Den toppkapable sexåringen Campo Bahia (e. Muscle Hill), 1.10,6am*/4.206.844 kr, har haft klen utdelning på tävlingsbanan sedan han vann Konung Gustaf V:s Pokal på Åby på världsrekordet 1.10,6a/2.140 som fyraåring. Sedan dess har han endast gjort sju starter och ingen sedan början på juli förra året.

Då slutade tvåa bakom Forfantone Am (e. Muscle Hill) i ett femåringslopp i Halmstad.

Efter att ha genomfört godkänt kvallopp i Halmstad förra måndagen på 1.17,7/2.140 meter var det dags för tävlingscomeback för Campo Bahia (e. Muscle Hill) i Kalmar ikväll.

”Han slog ihop”

Kvällens återkomst från tillägg i Kalmar inleddes med galopp i en återkallad start.

När det verkligen gällde i andra startförsöket började det lika illa. En hejdundrande startgalopp och markförlust på 100 meter blev utfallet för Conrad Lugauers travare.

– Han slog ihop i omstarten, han slog ihop i den giltiga, sade Conrad Lugauer till ATG Live.

Hästen fick trava in sig och när Lugauer kom ikapp klungan 800 meter från klev han ut till anfall direkt i andraspår, men in i slutsvängen var chansen till en topplacering borta och Campo Bahia slutade jumbo i femhästarsfältet på 1.15,7g/2.160 meter.

– Han gjorde en väldigt bra sista bortre långsida, men var inte så stark som jag trodde. Jag har jobbat hästen och han skulle få gå på lite, men jag måste jobba lite mer. Han kändes fin, men jag hade räknat lite fel, sade Conrad Lugauer till ATG Live.

Campo Bahia visade 1.13,5/1.900 meter med 1.12,9 sista kilometern efter sin galopp.

Adrian Kolgjini körde tidigt till ledningen med norskfödde Don Cash (e. Ready Cash), fick bestämma tempo och inkasserade årets femte årsseger när han skötte sig bra efter tre raka galopper. Segertiden skrevs till 1.15,1/2.140 meter och var värd 30.000 kronor.

Fokustema
Danmark
Läs senare

”Sicken madame”

Vilken uppvisning, vilket lopp och referten ropade ”sicken madame!
Flower Dust visade återigen att hon är bästa stoet i kullen!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Det spelade ingen roll att Flower Dust fick dödens igen. Hon var överlägsen sina kullsystrar i Ålborgs Hoppechampionat. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Det spelade ingen roll att Flower Dust fick dödens igen. Hon var överlägsen sina kullsystrar i Ålborgs Hoppechampionat. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

En förstasväng i tredjespår och resten av loppet i dödens spelade igen roll. Vid upploppets början hade Flower Dust (e. Love You-Burning Rain) knäckt ledande Fascination efter ha ”satt kniven” i henne i sista sväng.

Bent Svendsen vinkade med körspöet och referenten utropade ”sicken madame” när det fyraåriga stoet dansade ifrån sina motståndare på 1.13,7a/2.140 meter.

– Häst mot häst är det ingen som slår Flower Dust och när jag visade henne körspöet en gång svarade hon direkt och stack bara undan, sade Bent Svendsen efter segern.

Ny vinst från dödens

Flower Dust följde upp segern i danska Stoderbyt med att vinna Ålborgs Hoppechampionat och 75.000 danska kronor och hon gjorde det på precis samma sätt som i Stoderbyt – från dödens!

– Nu ska vi försöka hitta några högt doterade lopp för henne nästa år som femåring, men då behöver vi åka till Sverige, fortsatte Svendsen.

Glada miner i vinnarcirkeln efter Flower Dusts seger. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Flower Dust är undan Burning Rain (e. Muscle Hill), vars mor Mystical Sunshine (e. Yankee Glide), 1.08,7ak*/12.190.718 kr, är trefaldig världsrekordhållare.

Ostartade Burning Rain har förutom Flower Dust, 1.11,8ak*/779.865 dkk, lämnat Glorious Rain (e. Donato Hanover), 1.14,3am/93.103 dkk, och Exclusive Rain (e. Donato Hanover), 1.14,7am/50.792 dkk.

Burning Rain ingår i sin tur i samma syskonskara som Odds On Amethyst (e. Muscle Hill), 1.09,6/$720.282, och Power Play (e. Donato Hanover), 1.11,1/$185.677.

Första segrande avkomman

Det hölls också auktionslopp för tvååringar med 50.000 danska kronor i förstapris. I stonas uppgörelse kontrade Happy Flex (e. Dominion Beach-Nova Brogård) och Thomas Bonde till seger mot Havanna K (e. Great Challenger) på 1.19,4a/2.140 meter.

Valacken Henrik Will (e. Great Challenger-Wild Jessie) och Ken Ecce vann trots galopp och noterade 1.17,9a/2.140 meter.

Henrik Will kostade 65.000 kronor på den danska Derbyauktionen, medan prislappen för Happy Flex – då namngiven Happy Brogård – såldes på danska uppfödarföreningens auktion för 14.000 danska kronor.

Dominion Beach Sverige-debuterade på bästa sätt. Foto Mia Törnberg
Dominion Beach. Foto: Mia Törnberg

Happy Flex ingår i första årgången efter USA-födde Dominion Beach (e. Muscle Hill-Windylane Hanover), 1.10,1ak/1.797.380 kr. Hon är hans första vinnande avkomma.

Dominion Beach köptes i Harrisburg som ettåring för 90.000 dollar och han är undan Windylane Hanover (e. Lindy Lane), 1.10,2/$1.155.231, som slog tre världsrekord och vann Hambletonian Oaks, Dunroven Stud, International Stallion Stake och Kentucky Standardbred.

Fokustema
Holland
Läs senare

Kilimanjaro klev högst

Holländska fyraåringsderbyt – Derby der Vierjarigen (€22.000) – avgjordes på Victoria Park i Wolvega idag och Kilimanjaro höll enkelt ifrån sig favoriten Kentucky River i spurten.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Kilimanjaro vid en tidigare seger i år i Skive. Foto: Kjeld Mikkelsen.
Kilimanjaro vid en tidigare seger i år i Skive. Foto: Kjeld Mikkelsen.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Robin Bakker placerade Kilimanjaro (e. Conway Hall-Adena Boko) i täten i Derby der Vierjarigen efter 550 meter och innan dess hade Kimberly’s Wish öppnat första halvvarvet på 1.09,0.

Drygt 1.300 meter före mål klev Rick Ebbinge ut i dödens med favoriten Kentucky River, och varvet passerades på 1.11,6. På upploppet gick Kilimanjaro säkert undan och kom hem på topptiden 1.12,7a/2.100 meter.

Kentucky River (e. Muscle Mass) var tvåa på 1.12,9 och till tredjeplatsen spurtade Kentucky Lobell (e. Mucle Mass) på 1.13,2.

Kilimanjaro vinner från spets.

Jeroen Engwerda-tränade Kilimanjaro räknade in 10.000 euro för triumfen och tidigare i år har fyraåringen vunnit Frosty Hanovers Minneslopp i Skive med 60.000 danska kronor i förstapris.

Tävlade för Stig H

Modern Adena Boko (e. Pearsall Hanover), 1.12,1ak*/951.000 kr, tävlade för Stig H Johansson och var Breeders Crown-finalist både som tre- och fyraåring med en sjätteplats som bästa resultat.

Adena Boko är också mor till Love You Too (e. Love You), 1.12,3/1.239.724 kr, som vann Treåringseliten tidigare i år på Solvalla och nämnas ska också Innovation Love (e. Love You), 1.11,6/812.887 kr, och Herrera Boko (e. Conway Hall), 1.12,4ak/594.390 kr.

Mormor Dasooner Dabettor, 1.12,5*/$76.563, är också mormor till Yarrah Boko (11.137.712 kr), Ervin Boko (4.321.000 kr), Hevin Boko (2.949.500 kr), Aristocat Boko (1.968.509 kr), Zola Boko (1.950.214 kr), Rodeo Drive O.K. (1.900.668 kr), Zabriskie O.K. (€180.148) och Sooner Than Later ($180.404).

Kilimanjaro. Källa: breedersbible.com