Det är sannerligen svårt att argumentera emot. I Stochampionatet fick Honey Mearas (e. Readly Express) anta utmaningen från spår elva och efter att förlorat sitt försök till Derbystoet mot Global Brilliance (e. S.J.’s Caviar) så blev det spår åtta i söndagens final.
Ovanpå det fick Readly Express-dottern inleda de första 450 meterna i tredjespår innan hon kom ner på utsidan om sin överkvinna i försöket, Global Brilliance.
Det av David Persson-tränade stoet är en renodlad spetshäst och det försökte man verkligen utnyttja. Erik Adielsson var tydlig med att han ville köra i ledningen samtidigt som stoet såg ut att vara en smula ambitiös.
Efter 1.11,3 första halvvarvet och 1.12,8 på varvet ökades farten över sista bortre långsidan. De första 1.500 meterna passerades på 1.12,4 och ju närmare mål hästarna kom desto snabbare gick det.
Andra raka för Redén
Honey Mearas plockade ännu en gång fram sitt krigarhjärta och lyckades ta sig förbi den urtrappra ledarinnan Global Brilliance i förhållandevis god tid. Segermarginalen uppgick till en dryg längd.
– Hon är fantastiskt bra. Det är inte så många märrar som klarar av att gå de här loppen med tredjespår till dödens och ändå avgöra ganska säkert. Hon var fin i Stochampionatet också, men då fick hon ett annat typ av lopp. Jag tycker ändå att det var likvärdiga prestationer. För att lyckas vinna Stochampionatet och Derbystoet behöver man vara ganska komplett och dessutom ha bra löpskalle, sade Örjan Kihlström.
Ston som tagit dubbeln Stochampionatet – Derbystoet:
- Je t'Aime Dream (e. Sugarcane Hanover) 2002 – Stig H Johansson
- Fama Currit (e. Viking Kronos) 2005 – Petri Puro
- Calamara Donna (e. Pine Chip) 2009 – Roger Walmann
- Viola Silas (e. Lindy Lane) 2010 – Fredrik Persson
- Neona Princess (e. Giant Neo) 2014 – Peter Untersteiner
- Diana Zet (e. Hard Livin) 2020 – Daniel Redén
- Honey Mearas (e. Readly Express) 2021 – Daniel Redén
I fjol räknade Daniel Redén hem en trippel i Derbystoet genom Diana Zet (e. Hard Livin), Milady Grace (e. Ready Cash) och Alaska Kronos (e. Trixton) och nu följde han alltså upp med en ny succé.
– Jag är mycket stolt. Vår häst gjorde ett fantastiskt lopp. Det såg som att hon svävade fram idag och att hon är bäst i kullen bland tjejerna. Hon är som Diana Zet och steppar upp efter försöket, sade Daniel Redén som medgav att det Honey Mearas inte är den allra enklaste att ”ställa i ordning”.
– Hon har problem med att hon kan trampa igenom i loppet vilket kan ta på henne både i lopp och tävling, men i dag fick vi till det bra.
”Ingen minns en tvåa”
Snogarps Gård är uppfödare till guldklimpen som nu fyllde på med två miljoner kronor då hon är premiechansad. Från uppfödarfamiljen Wihlborg var det Calle Wihlborg som intervjuades i vinnarcirkeln och han släppte fullt naturligt känslorna fria:
– Jag har gått på Jägersro hela mitt liv och fått uppleva så många saker, men jag blir lika glad varje gång. Det är så stort. Det ska inte kunna gå att ta den här dubbeln med tanke på att hon inte vunnit något försök någon gång, men man måste bara berömma Daniel och Örjan något fruktansvärt. Att starta från sådana spår och möta så många bra hästar… det ska egentligen vara helt omöjligt. Båda gångerna vinner hon ändå ganska enkelt till slut så det är hatten av till grabbarna alla dagar i veckan.
Bakom Global Brilliance var det Fredik Wallin-tränade Sayonara (e. Donato Hanover) som spurtade in till tredjeplatsen.
Att Global Brilliance över huvud taget kunde ge Honey Mearas en riktig match var värt beröm, men det var en besviken tränare i David Persson som intervjuades av TV12 efter loppet.
– Det är ingen som minns en tvåa. Jag är stolt över hästen, kusken, skötaren… ja, även över mig själv och är säkert nöjd om någon dag eller så, men tvåa vill man inte bli vissa gånger, sade Persson.
Samtliga prisplacerade hästar var premiechansade och erhöll därmed dubbelt så mycket som anges på resultatlistan ovan.