Kärt barn har många namn och lördagens storlopp på Åby, Paralympiatravet, har haft flera under åren. Vid premiären 1979 var namnet Guldmedaljen och loppet var placerat utanför V65-kupongen.
Även året efter var det Guldmedaljen som gällde innan det – efter att ha varit inställt 1981 – var premiär för Olympiatravet 1982. Ifjol blev det nya namnet Paralympiatravet, sedan skrivit avtal med Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport till och med 2022.
Efter premiäråret på Jägersro var Solvalla arrangör 1980 och 1984 (fyraåringslopp det året) och Åby 1982. Sedan 1985 har Olympiatravet/Paralympiatravet varit bosatt på Åby. Två gånger har Olympiatravet ställts in, 1981 och 1983.
***
Sådan far – sådan son! Så har snacket gått sedan Who’s Who började ta tävingsbanorna i besittning. Nu har hästen blivit sju år, ett år yngre än vad pappa Maharajah var när han plockade hem segern i Olympiatravet 2013 på 1.11,0a/2.140 meter. Körsvennen är densamme: Örjan Kihlström.
Ror Pasi Aikios travare i land med uppgiften blir det första gången både far och son har stått som vinnare av Olympiatravet.
– Han har sett riktigt fin ut i loppen och det känns i träning som att han taggat till efter varje lopp, så känns som att han går framåt hela tiden. Det är en väldigt tuff uppgift, men som jag ser det är han en av dem som kan vara med och fightas om det om det stämmer till med löpningsförloppet, sade Pasi Aikio till Vinnare V65.
Det känns att det finns där om man tar fram den växeln
Och löpningsförloppet då?
– Who’s Who är snabbare ut man tror. Jag körde själv i årsdebuten förra året och körde inget speciellt, men han öppnade hyfsat då. Det känns att det finns där om man tar fram den växeln, men det har inte varit läge än, sade Pasi.
***
Svante Båth har en diger meritlista vad gäller storloppssegrar, men när Very Kronos (e. Ready Cash) finns bakom startbilsvingen under lördagen är det första gången Solvallatränaren har starthäst i Olympiatravet/Paralympiatravet.
Att Båths stjärna trivs på Åby råder inget tvivel om. Förra hösten vann han både Svenskt Mästerskap (på världsrekord 1.11,6a/2.640 meter) och Legolas Minne. Enda missen kom genom sjundeplatsen i Åby Stora Pris, som vanns av Moni Viking, i augusti. Efter den insatsen har Very Kronos vunnit sju av elva lopp.
***
1985 började Olympiatravet ta fart när det gällde prispengar. Från 75.000 till 300.000 kronor i förstapris. Torbjörn Jansson triumferade bakom svensk travsports nya superstar Meadow Road. Samma år vann han också Elitloppet och båda avdelningarna i Statue of Liberty Trot.
***
1,5 miljoner kronor var förstapriset åren 2008 till 2019, men ifjol sänktes det till miljonen jämnt i spåren av coronapandemin. Den summan lade Katja Melkko-tränade Elian Web (e. Like A Prayer) beslag på vid segern från ledningen tillsammans med Jorma Kontio.
Elian Web har varit igång utan längre uppehåll än en månad sedan oktober, men senaste segern kom i ett vanligt snabblopp i Gävle just den 29 oktober. I år har fyra starter givit ett fjärdepris som bäst. Tränare Melkko låter ändå uppåt inför uppgiften och lyckas Elian Web fullt ut blir han den fjärde hästen att försvara segern i loppet. Detta har Queen L, Copiad och Gidde Palema lyckats med tidigare.
***
Sugarcane Hanovers triumf 1988 är fortfarande för många det största ögonblicket i loppets historia när han vann i överlägsen stil för Gunnar Eggen och utklassade världsmästaren Callit. Sugarcane Hanover såg knappt startmässig ut i värmningen, men gjorde sina motståndare till statister när det blev allvar.
Han svepte runt sina konkurrenter till spets redan innan sista kurvan och vann på 1.14,4a/2.140 meter, medan Callit noterade 1.15,6 som tvåa – akterseglad med ”många längder.”
***
Norrmannen Gunnar Eggen är inte ensam norrman att ha vunnit. Göran Antonsen satt upp bakom ögonstenen Lionel och blåste runt alla konkurrenter till seger. Det kan bli norskt även i årets upplaga. Frode Hamre tränar duon Ecurie D. (e. Infinitif) och Ble du Gers (e. Quinoa du Gers) och medan Björn Goop gör Ecurie D. sitter norrmannen Per Oleg Midtfjeld upp bakom franske Ble du Gers.
Norsk tränare och kusk är det även bakom holländske Floris Baldwin (e. Passing Renka). Trond Anderssens dubbelmiljonär har gjort tio av sina tolv senaste starter på svensk mark och seger i Algot Scotts Minne på just Åby och andraplatsen i guldfinalen på Solvalla på annandagen är de främsta meriterna. Kompanjonen Kristian Malmin kör.
***
4ston har vunnit Olympiatravet. Först ut var Jana Bloc 1982 och hon har följts av Grades Singing 1987, Queen L. 1993, 1994 och sedan dröjde det till Your Highness 2016. I år ställs stonas hopp till fransyskan Delia du Pommereux (e. Niky), som i Prix de France i februari besegrade självaste Face Time Bourbon.
***
Veijo Heiskanen är ensam Åbytränare om två segrar. Jorma Kontio guidade Bravo Sund till seger 1992, medan Veijo Heiskanen körde Solvato till vinst 2014 på nytt löpningsrekord 1.10,9. Idag har Ringostarr Treb löpningsrekordet med 1.10,0a/2.140 meter, satt vid segern 2018. Samma år segrade han i Elitloppet.
I år saknas en Åbytränad häst i startlistan, men Ringostarr Trebs tränare Jerry Riordan med bas i Halmstad är med. Hans vapen den här gången är svenskfödde Aetos Kronos (e. Bold Eagle).
***
2avelshingstar har fyra vinnare vardera i Olympiatravet. Texas var först till fyra med Grades Singing 1987, Karate Chop 1991 och Copiad 1995, 1996. Alf Palema fördelade sina fyra vinster på två avkommor; Gidde Palema 2003, 2004, 2005 och Torvald Palema 2008.
Tre vinnare i Olympiatravet har Viking Kronos. Thai Tanic 2006, Triton Sund 2009 och Maharajah 2013. Trion Crowntron, Super Play och Waikiki Beach står med två vinnare vardera, Queen L. (1993, 1994), Scandal Play (1997,1999) och Varenne (2000, 2002).
***
Ingen franskfödd avelshingst har vunnit två upplagor av Olympiatravet och Paralympiatravet, men chansen att en fransk pappa ska stå som segrare under lördagen är god. Hela sex av de tio hästarna i loppet har nämligen fransk pappa!
Förutom franskfödda trion Gelati Cut, Delia de Pommereux och Ble du Gers handlar det om svenskfödda trion Racing Mange (e. Orlando Vici), Aetos Kronos (e. Bold Eagle) och Very Kronos (e. Ready Cash).
De franska avelshingstarna med vinnande avkomma är Train Bloc (Jana Bloc 1982), Utah IX (Utah Bulwark 1986), Tibur (Callit 1989), Ulf d’Ombree (Etain Royal 2001), Juliano Star (Commander Crowe 2012) och Look de Star (Lionel 2017).