Fokustema
Läs senare

Det våras för Tarzan

Efter att hållit låg profil under årsinledningen tycks Stefan Melander vara tillbaka på allvar.
Under onsdagskvällen räknade han in en tränardubbel på Solvalla.
Av
Emil Persson
Output Pressure var en av två vinnare från Stefan Melanders stall. Foto: Tommy Andersson, ALN Pressbild
Output Pressure var en av två vinnare från Stefan Melanders stall. Foto: Tommy Andersson, ALN Pressbild

Faktum är att Melander blott hade räknat hem en tränarseger innan onsdagskvällen, men det ska också sägas att han har hållit lägre profil än brukligt.
Denna kväll var Output Pressure (e. Gigant Neo) hans mest övertygande vinnare. Örjan Kihlström litade på sin häst och skiftade andra utvändigt mot dödspositionen på favoriten Highspirit (e. Super Arnie) ut på slutrundan.
När den sistnämnde rasade ihop såväl aktions- som orkesmässigt över upploppet kunde Output Pressure kliva undan via 1.11,8 sista varvet.
Innan V86-spelet tog vid hahde även Digital Performer (e. Super Photo Kosmos) fått segerdefilera. När årsdebuterande Musique d’Inverne (e. Un Mec d’Heripre) galopperade i ledningen 250 meter före mål kunde Rikard N Skoglund finåka förbi de övriga tre konkurrenterna över upploppet.

Simb Capi-son

Inte heller Beautiful Bacardi (e. R.C.Royalty) var ”mil från segern” i ett stolopp, men fick nöja sig med fjärdeplatsen då det var just fyra hästar som gjorde upp i en tät slutstrid.
Det längsta strået drog Stella Newmen (e. Symphonic Hanover) som hann fram i lag med Flemming Jensen från fjärde utvändigt, trots att Roly Poly (e. Express It) och Beautiful Bacardi satt hacken framför och kunde vänta lika länge med attackerna.
Timo Nurmos Hugo Gustivar Boko (e. Yankee Glide) stod för en femstjärnig comeback efter sex månaders frånvaro. Trots en 1.11-öppning höll han stången – om än med knapp marginal – i lag med Per Lennartsson. Det var modigt av sonen till den forna Stochampionatsvinnaren Simb Capi att ta striden så pass att han höll sig först i tät duell med tre andra hästar.
Anders Eriksson bärgade sin sjunde kuskseger för året bakom Peter Erikssons Wrongdoer. Jaded-sonen hade bara skuggande Micro Vick (e. Micro Mesh) emot sig över upploppsrakan och den uppgiften klarade han av utan problem.

Blåblodig italienare

Christoffer Eriksson öppnade upp V86-spelet bakom Jerry Riordans Zio Tom Jet (e. Maharajah).
Fyraåringen hade inlett med en sjätteplats och en diskvalifikation i de första två starterna för Halmstadtränaren, men nu gick det betydligt bättre.
I ett överpacat sprinterlopp fick han förvisso bra draghjälp från fjärde utvändigt de sista 700 meterna, men hästen visade prov på fin löpskalle då han plockade ner ”loket” Tom N’Jerrydiamant (e. Muscle Hill) kort före mål. Det trots att aktionen inte stämde hundraprocentigt.

Fakta

V86 SOLVALLA/ÅBY 27 FEBRUARI

Rätt rad: 7-6-5-10-9-4-8-5

Utdelning 8 rätt: 22.498 kr (295,2 st)
Utdelning 7 rätt: 253 kr
Utdelning 6 rätt: 30 kr

Omsättning: 25.546.746 kr

Expandera
Zio Tom Jets mamma Nevada Jet (e. Supergill) 1.13,0/€105.988 är halvsyster med euromiljonärskan Ilaria Jet (e. Pine Chip) som vann ett Elitloppsförsök år 2010 och var själv en duglig tävlingshäst som bland annat slutade fyra i Oaks del Trotto.
I Zio Tom Jet har hon sin allra första avkomma.

Peter Untersteiner har ett spännande fyraårssto i Sobel Jasmine (e. Conway Hall). Trots att helsystern till Derbyfinalisten Sobel Conway såg ut att pulla friskt framme i tät lämnade hon sina konkurrenter vid utgången av slutkurvan.
Skorna sitter alltjämt på hovarna så här kan Halmstadtränaren ha ytterligare en växel att plocka fram när han så önskar.

Vincent As (e. Muscle Massive) är underlig herre. Precis som vid stayersegern på Solvalla under Championsdagen i början av månaden såg hästen slagen ut stora delar av loppet, men precis som den eftermiddagen tog Magnus Dahléns italienare fram de behövliga krafterna när det betydde som mest.
När vinterns dubble V75-vinnare Staro Leonardo (e. Make it Happen) bombade till tät trots spår längst ut bakom vingen såg mycket ut att vara vunnet, men en varvsnotering på 1.12,3 kändes tufft.
Nu spelade dock inte det någon som helst roll utan Make it Happen-sonen sprallade bara undan i läcker stil över upploppet. Toppinsats!

Fokustema
Axevalla 19 juli
Läs senare

Short In Cash i långa loppet

AXVALL. Fjolårets Europaderby- och Breeders Crown-finalist Short In Cash visade prov på härlig styrka då han vann Sveriges längsta travlopp Axevalla Maraton.
Av
Emil Persson
Short In Cash vann Axevalla Maraton. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Short In Cash vann Axevalla Maraton. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Efter att körts till tät efter 350 meter så anförde Short In Cash de resterande 3.790 meterna av loppet. Mathias Anderssons Doctor Doxey Zenz (e. Donato Hanover) gick i andraspår i princip hela vägen och var tapper som orkade jagade till andraplatsen, men åt Short In Cash gick ingenting att göra.
Triumfen bärgades på 1.16,5/4.140 meter och gav 200.000 kronor i belöning.
– Man har ju alltid en idé om hur man vill lägga upp det, men idag var det lite svårbedömt utifrån att man inte kunde säga hur tungsprungen banan var. Jag valde att öka successivt de sista 1.500 meterna, men höll igen lite in mot slutkurvan när vi fick en häst bakom oss. Jag ville gärna ha sällskap. Det är en häst som alltid haft hög kapacitet och nu har han fått ut det i de senaste starterna, sade Goop.

”Fantastiskt fina”

Det nyinstifade Axevallas Stora B-tränarlopp gav stor sport. Under slutvarvet kamperade Wellino Avenue (e. Wellino Avenue) och Perfect Dynamite (e. So Perfect) sida vid sida, men de sista 100 meterna avgjorde den sistnämnde på ”V75-styrka”, trots drygt två månaders tävlingsuppehåll. Hästen avslutade de sista 2.000 meterna efter 1.11,7 på det kladdiga banunderlaget och kom hem på 1.12,8/2.180 meter.
– Helt otroligt, vilken häst. Han var inte lika pigg i våras och fick en paus, men nu är han som han ska vara igen, sade tränarsambon Ante Lisell.

Frode Hamre har fått fram flera nya växlar i M.S.Triple J. (e. Cantab Hall). USA-importen spårade hem fyraåringsloppet på 1.12,5a/2.140 meter via 1.11,7 sista varvet och såg inte ut att behöva spela ut hela sitt register.
– Hamre-hästarna är fantastiska fina att köra; jag skulle inte bli förvånad om jag har över 50 i segerprocent bakom deras hästar. Den här var avslappnad och fin, ville gå på i det tempot och var effektiv. Det var en racerkänsla att sitta bakom honom, sade Adielsson.

Jim Oscarsson har fått tillbaka Dontlooseallmoney (e. Bold Eagle) i bästa slag. I Treåringsstoet var hon ensam på banan via tidig ledning och väl värd de 100.000 kronor hon belönades med denna kväll.

Heatloppet resulterade i skiljelopp mellan Nolimitjimmit (e. Love You) och Asger Molar (e. Kadabra) efter att den förstnämnde galopperat bort sig i det andra heatet.
I avgörandets stund stod han dock på benen, höll upp det invändiga spåret och vann med två längder. Därmed inbringade fredagens utflykt till Axevalla 150.000 kronor totalt för Conrad Lugauers häst.

Axevallas trippeltrav inleddes med en positiv publiksiffra. Fjolårets besöksantal under fredagen uppgick till 4.919 personer, men i år nådde man upp till 5.841 personer.

Läs Mer:

Tvååringspremiären till Kalmar

Fokustema
Axevalla
Läs senare

Tvååringspremiären till Kalmar

AXVALL. Anders Zackrisson hade försökt tre gånger tidigare utan att få vinna tvååringspremiären, men nu var det dags!
Mizita Sound visade sig vara en fartfylld dam som avgjorde loppet redan på sista bortre långsidan.
Av
Emil Persson
Anders Zackrisson vann tvååringspremiären med Mizita Sound. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Anders Zackrisson vann tvååringspremiären med Mizita Sound. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Custum Cheval (e. Farifant) kom från Henry Rorgemoens stall i Norge och spelades till favorit i lag med Björn Goop, men satte inte en fot rätt i den giltiga starten utan försvann direkt. Samma öde till mötes gick Dionysos L.I. (e. Pojke Kronos) och då det därtill var två strukna hästar i loppet var det blott två hästar som kom iväg i trav.

Ledande Day to Remember (e. Super Photo Kosmos) hade Mizita Sound (e. Ken Warkentin) fram tills 650 meter återstod. Då plockade Anders Zackrisson ut sin häst i andraspår och via en hastig tempoökning rundade han till tät på 150 meter.
Över upploppet syntes det att Mizita Sound blev ensam och inte riktigt var på det klara med vad som gällde såhär i en tävlingsdebut, men någon fara att hon skulle tappa loppet uppstod aldrig.
Segertiden skrevs till 1.18,2/1.640 meter och segerpremien uppgick till 50.000 kronor.
– Det är alltid något extra att starta tvååringar, man har ofta förväntningar när man tar ut dem. Jag är jättenöjd med det hon gjorde idag och hon visade ju att hon är speedig. Det var bra med rygg, då håller hon sig lugnare och det gick fort när jag attackerade på sista bortre långsidan. En fin häst som har att brås på, sade Anders Zackrisson.

Stoet är bland annat halvsyster med Devil Sound (e. Maharajah) som sprungit in en miljon hos Kalmartränaren, men där är dagsrapporterna desto dystrare efter Sprintermästaren.
– Tyvärr har han blivit skadad så nu får vi sikta på nästa år, sade Anders Zackrisson.

Custom Cheval visade 1.19 i 1.500 meter bakom fältet, men hur till vida den norskfödda fuxen är fågel eller fisk var det svårt att få någon riktig uppfattning om denna gång.

Fokustema
Axevallas Stora B-tränarlopp
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Gustafsson hyllar Axevallas initiativ

I kväll är det premiär för Axevallas nyinstiftade lopp för amatörtränade hästar.
Hela 100.000 kronor står på spel och Berne Gustafsson är en av de som anmält sitt intresse med V75-bekante Wellini Avenue.
– Äntligen ett B-tränarlopp med rejäla prispengar, säger Färjestadamatören.
Av
Emil Persson
Berne Gustafsson selar ut Wellini Avenue till fredagens stora B-tränarlopp på Axevalla. Foto Martin Langels/ALN
Berne Gustafsson selar ut Wellini Avenue till fredagens stora B-tränarlopp på Axevalla. Foto Martin Langels/ALN

Det var i våras som Axevalla deklarerade att man lät femåringsloppet som avgjorts motsvarande tävlingsdag ”under alla år” vara ett minne blott. Istället beslutade man sig för att satsa på amatörerna genom att införa ett renodlat B-tränarlopp med 100.000 kronor i förstapris och totalt åtta prispengar.

Bland de 15 hästar som gör upp i kvällens lopp över tre volter finns Berne Gustafssons Wellino Avenue (e. Wellino Avenue) och för Vålberg-amatören var det en självklarhet att anmäla till det här loppet.
– Han står perfekt inne på mellanvolten och jag är väldigt glad över Axevallas initiativ att köra ett sådant här lopp för oss B-tränare med bra prispengar. Det finns B-tränarlopp även i vardagstravet, men då är ju prispengarna små. Jag skulle gärna se att fler tar efter Axevalla, säger Gustafsson.

Dessutom kommer han med en häst i toppslag. Efter skadeuppehåll har Wellino Avenue tagit två raka segrar och övertygat stort. Först på nytt banrekord i Åmål då han sprang 1.13,5/2.100 meter på Dalslandsbanans 800 metersoval och därefter klädde han av O’Man Flax (e. Love You) från dödens i ett lunchlopp på Axevalla efter alla konstens regler.
– Då avslutade han 1.11,8 sista varvet och banan var ju inte heller den allra snabbaste den dagen så det var en rejäl prestation. Hela hästen är bättre i år än han varit tidigare. Jag ger mig tusan på att vi haft något virus i stallet de senaste två åren som först gett sig med tid för hästarna har inte nått upp i rätt nivå.

Besegrade Viola Silas

Att han är optimistisk inför kvällens start går inte ta miste om.
– Som jag ser det är det Perfect Dynamite (e. So Perfect) som är värst emot och han bör få svårt att ta in 20 meter på Wellino Avenue om han går en låg 1.13-tid eller rentav en hög 1.12-tid. Vi fortsätter med skor på hovarna då han haft sina problem med gaffelbandsskador.

Under lördagen startar Gustafsson även Polly Avenue (e. Chocolatier) i ”stodivisionen” innan V75-spelet tar vid som jagar sin tredje 100.000 kronorstriumf.
– Hon var lite sliten i Mantorp och kommer vara bättre den här gången efter att blivit behandlad. Jag tycker dock inte man kan begära för mycket av henne, tänk på att hon var en nolloppare i januari och snabbt tagit sig upp i klasserna. Hon tränar i vilket fall bra här hemma och är ordentligt förberedd, säger Berne Gustafsson som haft fina framgångar under Axevallas trippeltrav även tidigare.

– Just det ja, det var på Axevalla som Thai Goldie (e. Credit Winner) besegrade Viola Silas i ett femåringslopp inom V75! Det var stort. Vi har förresten en tvååring efter henne hemma med Muscle Hill som pappa så vi har lite roligt att se fram emot framledes också, avslutar Gustafsson.