När Dennis Funke, då styrelseledamot i Åby Travsällskap och hästägare, knöts till travsportens centralförbund och anställdes som säkerhetschef den 1 januari 1984 var det med ett nytt dopingreglemente i ryggen.
Tidigare hade STC:s styrelse handlagt alla dopingärenden, men från 1 december 1983 behövde inte ledamöterna varken utreda eller utdöma straff. En från STC fristående ansvarsnämnd inrättades och till den knöts en utredningsgrupp på centralförbundet under Dennis Funkes beskydd.
”Varken fria eller fälla”
Dennis Funke, polis till professionen, kom in i samband med att centralförbundet stod handfallen inför flera olika dopinghistorier, eller som signaturen ”Red Mile” uttryckte saken:
– STC tycks numera ha beslutat sig för att varken fria eller fälla i dopingfall.
Situationen var helt enkelt ohållbar och det förstod STC:s dåvarande generalsekreterare Lennart Lindgren. En policygrupp bildades för att arbeta fram ett nytt dopingreglemente. STC:s styrelse hade bland annat inte lyckats komma till skott med ett nio månader gammalt fall gällande Snack Bar och turerna runt Bayi var inte heller helt vacker.
Startskott på nytt synsätt
Egentligen skedde startskottet för en mer nykter syn på dopingfrågor inom svensk travsport efter det ”svarta året” 1982. Det året skakades svensk travsport av tio dopingfall, men det var egentligen året innan som dopingen på allvar hamnade i händelsernas centrum efter att en häst vid ett rutinmässigt dopingprov testat positivt för det förbjudna preparatet banamine på Örebrotravet.
Aacupan, banamine, butazolidin, flunixin, kortison, lidocain, sublimaze, tiomebumal, ventipulmin, Xylocain, yatren och ”mexikansk juice” var bara några av många namn på dopingpreparat som svenska folket fick lära sig under 1980-talets början.
Okonventionella metoder
I den här röran kom alltså Dennis Funke in och han var inte populär i alla läger – vilken dopingutredare är förresten det? Funke använde sig av sådana okonventionella metoder som att ha fräckheten att inte meddela tränarna sin ankomst i förväg när en utredning skulle ske, och/eller dopingprovtagning skulle genomföras.
Under sin tid som dopingpolis var Dennis Funke med om flera uppmärksammade fall innan han lämnade stafettpinnen vidare i mitten av 1990-talet.
Dennis Funke avled den 6 januari i år och blev 86 år gammal. Han spelade en viktig roll när dopingarbetet förändrades inom svensk travsport och i historieböckerna är Dennis Funke väl värd sin plats. Funke var en man som tog sitt uppdrag på allra största allvar och det har inte alltid varit fallet i den för travsporten så grundläggande fråga.