– En jäkla bra häst som hade en fantastisk serie lopp på Vincennes, säger tränaren Stefan Melander.
Gigant Neo
Prix d’Amérique-vinsten 2006 fick Gigant Neo förvisso efter att Jag de Bellouet blivit fråntagen segern för doping, men samtidigt ska vi komma ihåg att det dröjde många minuter innan Vincennes måldomarnämnd valde att fria Jag de Bellouet från orent trav.
– Känslan att vinna Prix d’Amérique fick jag aldrig uppleva. Men han gjorde flera andra bra lopp i Prix d’Amérique och hade säkert vunnit 2003 om Jean-Michel Bazire följt det råd som han gav mig att ”man ska aldrig lägga linorna i uppförsbacken”, vilket precis var vad han gjorde det året som Gigant Neo slutade trea…
Elfte vinstrikaste
Totalt gjorde Gigant Neo 63 starter, han vann 32 lopp och tjänade 20.254.374 kronor utan att delta i ett enda rikstotolopp. Det är bara tio svenskfödda varmblod som tjänat mer än honom genom tiderna.
En stjärna var Gigant Neo redan som treåring. Han inledde karriären med fyra raka segrar och efter tredje starten fick Stefan Melander ett bud på tre miljoner kronor, men valde att tacka nej.
– Och med facit i hand var det rätt.
Inblandad i bussolycka
På kvällen hem efter loppet hade Gigant Neo änglavakt. Den hästbuss som Gigant Neo transporterades i tillsammans med fem andra hästar som tävlat på Solvalla gav vika för en lös asfalterad vägkant och Gigant Neo hamnade upp och ner.
Det tog mer än en halvtimme att bara dra hästarna ur bussen med hjälp av remmar och räddningspersonal från brandkåren.
Vid veterinärundersökningen efteråt visade det sig att inte bara Gigant Neo utan alla hästar hade klarat sig utan skavanker.
Under sitt första tävlingsår vann Gigant Neo långa E3-finalen på svenskt rekord – 1.14,2a/2.140 meter – och samma år slutade han tvåa i Svenskt Travkriterium bakom From Above.
Som fyraåring fortsatte framgångarna och den mest spektakulära togs i Konung Gustaf V:s Pokal när han besegrade Hambletonian-vinnaren Scarlet Knight som kom med 15 raka vinster i bagaget till Åby.
Vinstrikaste svenskfödda travare:
Namn (far) – Intjänat (kr)
- Victory Tilly (e. Quick Pay) – 37.705.278
- Commander Crowe (e. Juliano Star) – 34.345.097
- Gidde Palema (e. Alf Palema) – 27.080.322
- Torvald Palema (e. Alf Palema) – 26.781.147
- Zoogin (e. Zoot Suit) – 25.346.330
- Opal Viking (e. Turnpike Taylor) – 24.416.715
- Maharajah (e. Viking Kronos) – 23.534.423
- Readly Express (e. Ready Cash) – 24.711.565
- Remington Crown (e. Lord of All) – 22.934.480
- Järvsöfaks (e. Trollfaks) – 21.288.570
- Sebastian K. (e. Korean) – 20.269.962
- Gigant Neo (e. Super Arnie) – 20.254.374
- Ina Scot (e. Allen Hanover) – 20.254.374
– En obegriplig seger eftersom Scarlet Knight var så enormt bra just då. Jag hörde hur Gigant Neo andades i rygg på oss och han andades inte trött.
Satte världsrekord
Gigant Neo avgjorde på nya världsrekordet 1.12,7a/2.140 meter för Jorma Kontio. Fyraåringssäsongen innehöll också två semi-classique-segrar på Vincennes, Prix Ariste Hemard och Prix Marcel Laurent.
– Gigant Neo hade ett kartverk i huvudet och så fort det dök upp något nytt hände det saker. När jag vann med honom första gången på Vincennes i Prix Marcel Laurent var det en nyhet att det fanns en följebil på innerbanan och hela loppet sprang han med öronen framåt.
Innan Frankrike-äventyret slutade han tvåa i Svenskt Travderby och precis som i Svenskt Travkriterium fick han se sig besegrad av From Above.
– När vi kom hem till gården efter att han vunnit sitt försök till Derbyt väldigt lätt släppte vi ut Gigant Neo i en stor hage istället för den han normalt gick i. Han sprang som en tok och gjorde sig tyvärr illa, vilket hämmade honom kraftigt i Derbyt.
Började i dur…
Femåringsäsongen började i dur med segrar i Prix Roderer, Grand Criterium de Vitesse och Grand Prix du Sud-Ouest, men i starten efter i Prix de l’Atlantique slutade han oplacerad.
– Bazire envisades om att vi skulle byta skor på honom hela tiden och det gjorde vi till Prix de l’Atlantique. Han värmde väldigt dåligt inför starten på Enghien, men det visade sig att det inte hade något med skorna att göra.
Gigant Neo hade gjort sig illa i boxen och istället väntade en väldigt lång vila.
– Båda griffelbenen var av. Gunnar Nilsson opererade och vi fick simma Gigant Neo hela sommaren.
Ett mellanår
Gigant Neo var borta sju månader, men skulle resa sig och ta sig hela vägen upp till världseliten även om han fick ett mellanår 2004. Året efter började det hända saker igen. En andraplats i Prix d’Amérique bakom Jag de Bellouet och segrar i Prix Paul Buquet i Argentan och Gran Premio Costa Azzura i Turin var hans främsta meriter innan det var dags för att ladda för ett nytt vintermeeting.
Och vilken avslutning på karriären det blev…seger i kavaj i Prix d’Amérique och en andraplats i Prix de France. Därefter blev det avel på heltid för hans del.
– Han blev aldrig riktigt accepterad i aveln och det var egentligen samma visa med hans far Super Arnie som var championhingst flera gånger. Vi provade till och med att stalla upp Gigant Neo på samma stuteri (Norrby Säteri, reds. anm.) som Super Arnie, men inte ens det hjälpte honom.
Gigant Neo
Gigant Neo var inte bara son till flerfaldige championhingsten Super Arnie. Han hade också ett mödernelinje som var guld värd, vilken utgår från Miss Bertha Dillon. Hon blev mor till fyra helsyskon som startade i Hambletonian.
Vinnaren Hanover’s Bertha, fyrorna Charlotte Hanover/Lawrence Hanover och oplacerade Bertha C Hanover, som skulle leda fram till Gigant Neos mor Clorita Lobell (e. Speedy Crown), 1.15,2ak*/129.000 kr. Clorita Lobell erhöll epitetet ”Elitsto” efter också lämnat Megaman Neo (e. Super Arnie), 1.11,0ak/3.359.139 kr.
Storloppsettor…
Gigant Neos första kull föddes 2005 och det finns 400 svenskregistrerade avkommor efter honom. Totalt har de tagit 1.048 segrar tillsammans och sprungit in drygt 83 miljoner. Gigant Neo har lämnat 16 miljonärer och toppar gör Neona Princess (u. Dew Princess), 1.11,5ak/4.082.360 kr, som vann Stochampionatet och Derbystoet.
Bland Gigant Neos storloppsvinnande avkommor i Sverige ska också Amazon Am nämnas. Hon vann både Breeders Crown och korta E3. I Italien finns Naama Bay och Smeralda Jet vinnare av Gran Criterium Filly respektive Oaks del Trotto.
Det kan också påpekas att Gigant Neo är morfar till Petri Puros stostjärna Cash Crowe, 1.11,6am*/4.264.605 kr, som tog hem Derbystoet, Drottning Silvas Pokal och Sto-SM.
…och världsrekordhållare
Fyra svenska rekordhållare kan Gigant Neo också räkna in. Amazon Am erövrade två rekord, S.H.T’s Playmate och Playing Tua ett vardera.
Playing Tuas 1.11,2 över 1.660 meter är inte bara svenskt utan världsrekord för äldre ston och det är en tid som står sig fem år senare.
Sedan 2017 har Gigant Neo verkat i dansk avel hos Kaj Jensen i danska uppfödarföreningens regi. Det var också hos Kaj Jensen på Hovhedegaard Hästcenter som Gigant Neo fick somna in i går på grund av åldersskäl efter ha fått bekymmer med sina tänder och fått svårt att tugga i sig maten.
”Galopperade aldrig”
– Vad som också var oerhört imponerande med Gigant Neo var att han aldrig galopperade i någon av sina 63 starter. Jag kommer mycket väl ihåg hans andra lopp i karriären när han galopperade fyra gånger i värmningen, men när det väl var lopp så blåste han till spets från spår fyra i voltstart.
Svenskfödde Gigant Neo är den bortglömda världsstjärnan som nu fått vandra vidare vid 23 års ålder.