I mer än två decennier (1971-1990) var Åke Isberg generalsekreterare i STC och under en betydligt längre period spelade han en betydelsefull roll inom den internationella travpolitiken i U.E.T. Med finess och ett skarpt intellekt såg han till att öka svensk travsports inflytande på den europeiska travkartan.
Tidigt väcktes Åke Isbergs fascination för travsport. En av hans första hästar som han ägde var Judit Scott och hon slutade trea i Svenskt Travderby 1948 på Jägersro. Åke Isberg körde också lopp och födde upp hästar under pseudonymen Arctic.
Ett telefonsamtal från travförbundets generalsekreterare Einar Sörensen – året var 1970 – förändrade Åke Isbergs aktiva roll inom travsporten och sitt dagliga arbete. Einar ville nämligen att Åke skulle ta anställning på STC och han tackade snabbt ja. I samma veva sålde Åke alla sina hästar och upphörde dessutom som uppfödare. Isberg var nämligen oerhört noga med att inte sätta sig i någon slags jävssituation.
”Hela havet stormar”
Under de här första åren rådde det ”hela havet stormar” i svensk hästsport. Statssekreteraren Bengt Resare hade fått i uppdrag av den svenska regeringen att utreda galoppens problem och Resare såg ingen annan möjlighet för galoppen att klara sig om inte travet ställde upp med en hjälpande hand.
I den här vevan bildades ATG, men också den europeiska travunionen U.E.T. (1973) och eftersom Åke Isberg arbetat på handelskammaren i Paris efter ha tagit ut sin jur. kand. var han som klippt och skuren för det uppdraget.
Åke Isberg fick inte bara föra Sveriges talan i U.E.T. utan alla nordens länder. Han behärskade det franska språket och i dessa tider representerades trikolorens land bara av äldre normandiska bönder som inte kunde tala något annat språk än sitt eget.
Kärleken till Frankrike
Åke Isbergs kärlek till Frankrike bestod hela livet och inleddes 1953 när han såg sitt första Prix d’Amérique på plats.
Fransk historia var också något som Åke Isberg var oerhört fascinerad av och kanske i första hand ”Franska Revolutionen”. I det ämnet ställde han upp i tv-programmet ”Kvitt eller Dubbelt” och defilerade hem segern.
Det gav – som Åke Isberg uttryckte saken – viss respekt i travkretsar. När Åke Isberg slutade på travförbundet flyttade han till Cagnes-sur-Mer med sin kära hustru Inga och bosatte sig på franska rivieran i 15 år innan han återvände till Sverige igen.
Även om Åke Isberg hade pensionerat sig från travförbundet så nyttjades hans tjänster inom travsportens värld långt efter att han blivit pensionär. Mellan 1990-2000 var han personlig rådgivare till U.E.T:s ordförande.
Åke Isbergs engagemang för att vilja travsporten det allra bästa i alla lägen och sammanhang sinade aldrig. Vi hade flera samtal om ST och han var många gånger uppriktigt ledsen – och vid några fåtal tillfällen upprörd – hur lättvindigt travförbundet tog sig an vissa frågeställningar och den okunskap som många gånger rådde runt juridiska spörsmål.
Med Åke Isbergs bortgång har svensk travsport förlorat en av sina allra största anhängare och supportrar.