Den 17 augusti 1964 gick Big Noon ur tiden på Menhammar Stuteri. Innan dess hade Big Noon uträttat mycket på tävlingsbanan och som avelshingst, men också varit på väg att fastna i de fruktade nazisternas klor när han var och tävlade i Berlin under brinnande världskrig.
Tyskarna ville helt enkelt inte lämna ifrån sig den svenska stjärnhästen eftersom den som hade högsta befälet över travsport i Tredje riket – Christian Weber – hade fattat tycke för Big Noon.
Big Noon
Signaturen Bo ”Red Mile” Fransson har skrivit historien om turerna runt Big Noons start i dåtidens största europeiska löpning Matadoren-Rennen på den sedan länge nerlagda Ruhleben-banan i Berlin och den svenska klenmodigheten mot Tredje riket. Big Noon kom så småningom hem till Sverige, eller som saken uttrycktes av ”Red Mile”:
”Den enda gången det svenska lejonet röt hos nazismens utrikesminister Joakim von Ribbentrop, under Andra världskrigets sex år…då gällde det en travhäst!”
Två veckor senare – året var 1942 – åkte Big Noon till det av tyskarna ockuperade Norge och tävlade inför 24.000 entusiastiska åskådare på Bjerke.
Trots stor startgalopp och runt 140 meter att hämta in på täten gjorde Big Noon det omöjliga möjligt — dessutom i en blågul målad sulky. Nationella flaggor var nämligen förbjudna i Norge under tyskarnas ockupation.
Inte mindre populär blev Olof Wallenius när han skänkte det furstliga förstapriset på 10.000 norska kronor till efterlevande åt norska sjömän som seglat i svensk tjänst.
Big Noon var som sagt inte bara en stjärna på tävlingsbanan, utan omskriven som få andra hästar utanför travets värld och sålunda även välkänd hos den stora folkmassan.
Om Big Noon skrevs det i alla typer av tidningar – från dagspress till veckotidningar och på bilden till höger kan ni beskåda när Big Noon och hans tränare Gösta Nordin pryder omslaget på den svenska bildtidningen Se.
Manschettknapparna som föreställer Big Noon är tillverkade av rostfritt stål i Sandviken och mycket mer än så vet vi inte om föremålet, för övrigt inköpt på auktion.
Men en sak är i alla fall säker – ingen travare har varit föremål för manschettknappar varken förr eller senare. Big Noon är unik i sitt slag!
Ikväll körs Big Noon Pokalen till minnet av en av travsportens verkligt stora. ”Kejsaren” var det namn som var det mest passande för 1930- och 1940-talets stora affischnamn i svensk travsport.