Fokustema
V86 Solvalla/Åby 28 februari
Läs senare

Toppkväll för Lindgren

En storloppsfinalist var tillbaka och en annan blivande dito presenterade sig på allvar.
Halmstadtränaren Marcus Lindgren hade en toppkväll på Åby där han presenterade två vinnare.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Prosperous och Johan Untersteiner. Foto: Sidmakarn.
Prosperous och Johan Untersteiner. Foto: Sidmakarn.

Efter femteplatsen i Margaretas tidiga unghästserie vid årsdebuten skulle Prosperous (e. Prodigious) startat som favorit inom V75 på Axevalla den 17 februari, men då ströks han för att inte varit i tävlingsmässigt skick.
Hästen var dock snabbt tillbaka på banan och övertygade stort då han jagade ikapp ledaren Dontbreakthebankås (e. Break The Bank K.) i god tid, trots att han stod 20 meter efter.

Fakta

V86-RESULTAT 28 FEBRUARI

Rätt rad: 4-10-7-6-8-12-4-2

Utdelning 8 rätt: 1.303 kr
Utdelning 7 rätt: 24 kr
Utdelning 6 rätt: Jackpot

Omsättning: 22.700.857 kr

Expandera
Johan Untersteiner som ersatte Johny Takter i sulkyn började röra på sig 900 meter före mål efter att ha legat som femtehäst, men fick en bromskloss i Västerbo Jeppe (e. Sinou Madrid) framför sig över sista bortre långsidan.
Därmed fick Untersteiner ge sig ut i tredjespår och hade därtill tuffe Vikens High Yield (e. Love You) i rygg, men det spelade ingen roll. Tvärtom öppnade Prosperous upp några längder sista biten in mot mål efter att kopplat grepp redan 300 meter före mål.
– Det är en ruggig motor i hästen: han drar på alla fyra hovar. Det är som att köra en riktig racerbil, Han hade lite problem i kurvorna, men på rakorna bara flög han fram, sade en påtagligt imponerad Johan Untersteiner.

Gandhi Boko (e. From Above) i sin tur vann innan V86-spelet hade tagit vid. Lindgren körde avvaktande då han frontade, släppte till Othello Face (e. Kiss Francais) och tog densamme på speed via open stretch.
Den flerfaldige storloppsfinalisten gjorde nu sin andra start som femåring och Halmstadtränaren ser ut att ha kommit helt rätt på den grundkapable springaren som bröt av en längre period efter det misslyckade derbykvalet.

Fjärde raka

Trots att Gute Band (e. Orlando Vici) startade för tredje onsdagen i följd visade han inga som helst tecken på att vara trött på att springa.
Johan Untersteiner satte den sexårige valacken i tät direkt, ökade markant över sista bortre långsidan när konkurrenter började röra på sig i tredjespår och åkte ifrån med lätthet i en snabb avslutning. Då segern var värd 70.000 kronor har Gute Band tjänat 175.000 kronor inom loppet av 21 dagar.
– Han har startat ganska tätt, men det verkar som att han bara blir bättre och bättre för varje vecka, sade Untersteiner.

Erik Lindegren visste onekligen vad han hade i Garmin B.J. (e. Infinitif). Trots att fyraåringen fick en dryg väg fram till dödspositionen hade han loppet i sin hand i god tid.
– Jag kände 400 kvar att jag hade grepp om ledaren; sedan gällde det att hålla fast hästen i rygg ledaren, kommenterade Gävletränaren.

Hanna Olofsson har ett ruskigt snurr på Roger America (e. Dream Vacation). Åttaåringen är i sitt livs form och bärgade nu fjärde raka segern, trots spår tolv över sprinterdistans.
Nog för att det stämde bra med tempot (1.12,1 första varvet) och draghjälpen, men som han ser ut för dagen är det frågan om det spelat någon roll.

Urban G Erikssons Ready For Money (e. Ready Cash-Sävaflickan) var I en klass för sig i V86-avslutningen. När Kaj Widell gasade till på första långsidan tog hon över taktpinnen i ett nafs. Det syntes direkt att ingen skulle kunna stoppa den vackert stammade damen denna kväll och dramatiken uteblev.
– Hon var sjuk förra året och hade rhinovirus, men har funnit sig till rätta. Hon har verkligen potential och jag tror hon har en miljon för lite på sig, sade Eriksson.

På lördag startar Qahar Q.C. (e. Scipion du Goutier) som sannolikt favorit i silverdivision och under onsdagskvällen passade hans två år yngre halvbror Sir Q.C. (e. Raja Mirchi) på att visa upp sig från sin bästa sida.
Ulf Ohlsson tog initiativ mitt i loppet, kom till tät och åkte undan busenkelt med Catarina Lundströms springare.

Välstammade vinnare

Det kördes ett tunt beklätt treåringslopp på vardera bana. Happy Confess (e. Make it Happen) var den enda hästen Åke Lindblom lastade till Solvalla och han gjorde inte resan förgäves. Det dittills segerlösa stoet hör emot Felicity Sisu (e. Yankee Glide) i en rask öppning och stod emot hela vägen in till mål, trots att hon var en aning energisk under vägen. 70.000 kronor in!

– Jag älskar de här treåringsloppen på tisdagar och onsdagar, jublade Åke Lindblom och fortsatte:
– Jag trodde väldigt mycket på henne idag och det var upplagt för ledningen. Jag hade respekt för hästen i rygg och den ville jag inte släppa ut för tidigt.

På Åby besegrade Robert Bergh-tränade Mellby Glader (e. Going Kronos) sina fyra konkurrenter efter tidig ledning. I sin ensamhet stannade han till de sista 50 meterna, men triumfen var aldrig hotad.
Valacken är den första avkomman till 2012 års Derbystotrea Famous Dream (e. Super Arnie) 1.067.000 kr/1.11,4aK.

Robert Bergh vann även ett V86-lopp med Tyson Dimanche (e. Zola Boko) som nu har tre segrar på sina fyra senaste starter.

Vackert stammad är även Blanche (e. Andover Hall) som avlade maiden för Peter Untersteiner i karriärens femte start. Modern Chat Chip (e. Pine Chip) 2.186.100 kr/1.12,7ak tävlade blott till januari som femåring och hann – i Fredrik Perssons regi – med tre andraplatser i Grupp I-lopp då hon tog silvret i såväl Drottning Silvas Pokal, Stochampionatet som Breeders Crown som fyraåring.

Seger i första årsstyrningen

På grund av få deltagare placerades två av Åbys 70.000 kronorslopp utanför V86-spelet. Conrad Lugauers Sahara One (e. Raja Mirchi) höll stången från tät gentemot Mr Pellegrino (e. San Pellegrino) som hade tassat med i rygg.

Solvallas ramlopp till V86-spelet höll inte högsta klass, men två prestationer bör lyftas lite extra. Det dittills segerlösa, fyraåriga stoet Exit Light (e. Super Photo Kosmos) fullkomligen exploderade i slutkurvan och avgjorde Wången Cup-loppet på ”två steg” i lag med Johanna Lind, lärling hos tränaren Markus B Svedberg.
Super Photo Kosmos-dottern avslutade sista halvvarvet i 1.11-fart och bärgade Linds första årsseger i första försöket.

Björn Goop stod ensam på startvolten med Bear Hope (e. S.J.’s Kaviar) i ett flerklasslopp och var aldrig nära att förlora. Valour Kronos (e. Muscle Hill) gjorde vad han kunde och föll med flaggan i toppen, men att plocka in 20 meter på tillsynes obrukade Bear Hope var en övermäktig uppgift.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

  • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
  • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

  1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
  2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
  3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
  4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
  5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
  6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Nuncio-son vann på 1.14-tid

Två blågula tränarsegrar på Pocono Downs – Jonas Czernyson och Anette Lorentzon – medan Nuncio-sonen Joygo vann ett kval i överlägsen stil.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nuncio med sin skötare Catarina Lundström. Foto Stalltz.se
Nuncio med sin skötare Catarina Lundström. Foto Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Storstjärnan Nuncio har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och Anders ”Courant” Ströms uppfödning Joygo (e. Nuncio-Eleventeen) har redan vunnit en division i Kentucky Proud Series ($($7.000) på fair stakes-banan Lebanon Raceway.

Joygo när han såldes som ettåring. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Igår kvalade han på Meadows och även om han inte var lika överlägsen som i första framträdandet – vann med 17 längder – så utklassade han sina motståndare med 10,5 längder för sin tränare Roger Hammer på 1.14,6/1.609 meter.

Ifjol såldes Joygo för 12.000 dollar i Harrisburg. Modern Elventeen, 1.11,1/$16.180, har sin första avkomma i Joygo. Själv ingår modern i samma syskonskara som Swinging Royalty ($255.880), Cash Hit ($130.172) och Light’s Down Low ($100.857).

Avlade maiden

Scott Zeron guidade Goodgollymissmolly (e. Love You-Duolotta) till seger från spets med en längd och det treåriga stoet kom hem på 1.11,6/1.609 meter. Tränaren Jonas Czernyson deläger och förstapriset uppgick till 5.850 dollar.

Jonas Czernyson. Foto: Lina Alm

Det var stoets första seger och tidigare hade hon en tredjeplats som bäst på sex starter och 3.004 intjänade dollar. Goodgollymissmolly köptes för 20.000 dollar som ettåring i Harrisburg och hon är undan Duolotta (e. Muscles Yankee), 1.14,1/$9.059, vilken tidigare lämnat Lotto Winner (e. Credit Winner), 1.12,0/$166.461.

Duolotta ingår i sin tur i samma syskonskara som Valvec ($665.181), Twocarlane ($431.445) och Pinetucky ($192.560).

Tredje raka segern

Tidigare under dagen segrade Anette Lorentzon-tränade Kiss An Angel (e. Father Patrick-Falling For Flori) och Matt Kakaley från spets och det treåriga stoet försvann ifrån sina konkurrenter med drygt tre längder över upploppet på 1.12,2. Precis som Goodgollymissmolly erhöll Kiss An Angels ägare 5.850 dollar för segern.

Stoet, som räknade in tredje raka triumfen, delägs av ACL Stuteri, Anette Lorentzon och bland uppfödarna finns Perry Söderberg. Ostartade modern Falling For Flori (e. Credit Winner) har sin första avkomma i Kiss An Angel.

Mormor Muchess (e. Yankee Glide), 1.13,1/$20.756, har sin främsta företrädare i tidigare Staffan Lind-tränade Captain Morgan (e. Cantab Hall), 1.09,6/$89.958. Muchness är i sin tur helsyster med toppstoet Falls For You, 1.09,7/$1.326.357. Hon vann Goldsmith Maid (C$410.000), Armbro Flight Stakes (C$361.225) och Kentucky Futurity Filly.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

V86: Efterlängtad årsdebut

Efter sju månaders tävlingsuppehåll är det dags för fjolårets Kriterietvåa San Moteur att äntra tävlingsbanan på nytt.
– Hästen har gått otroligt många träningsjobb, men det är främst mot höstsäsongen som blickar, säger delägaren och uppfödaren Håkan Arvidsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop ska starta i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop ska starta i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den nu fyraårige hingsten kom till Kriteriefinalen med fem raka segrar och var obesegrad inför det största treåringsslaget. Då fick han ge vika mot Brambling (e. Bold Eagle) trots en töpprestätion och efter galoppmisslyckandet i Breeders Crown-finalen i november har det varit förhållandevis tyst kring San Moteur.
– Men det har hela tiden varit planen att vänta tills mitten eller slutet av juni. Den här tiden har i princip flutit på helt utan uppehåll för hans del. Ja, några pass har fått ställas in när det varit för dåliga banor, men totalt sett har det flutit på väldigt bra och hästen är verkligen rejält grundtränad, säger Håkan Arvidsson och fortsätter:
– Sedan vet jag inte om vi har gjort rätt eller fel, men tanken har hela tiden varit att välja bort våren och sikta på att ha honom på topp till hösten. Säsongen är lång och jag tror inte man kan vara med och slåss hela året.

”Grovnat i”

Ja, att säsongen här hemma i Sverige är lång råder ingen tvekan om. Bara under höstsäsongen – den period då San Moteur är tänkt att vara som bäst – finns det såväl Svenskt Travderby som Grand Prix de l’U.E.T. och Breeders Crown att gå för.
– Hästen har faktiskt inte gått några sulkyjobb alls utan bara körts i långvagn, men han har fått sträcka ut i lite snabbare speeder. San Moteur är givetvis i behov av lopp, men han är otroligt mycket tränad och väl förberedd inför säsongen. Jag är inte dumare än att jag förstår att det blir tufft att vinna direkt, flera av konkurrenterna har ju varit igång en period och gjort två, tre eller fyra starter.

Är hästen sig lik rent fysiskt?
– Ja, det får jag säga. Eller… det där är svårt för jobbar man nära hästarna dagligen tänker man inte på det på samma sätt som de som kommer utifrån och ser hästen för första gången efter en vinter. Jag vill tro att han växt tre-fyra centimeter på höjden och så uppfattar jag det som att han grovnat i och fått lite mer bakkärra. Det känns även som han blivit mer explosiv.

Betäckt med Elitloppsvinnaren

I årsdebuten kommer San Moteur komma ut med vad som såhär långt varit hans optimala balans och utrustning.
– Det finns bakhov så det räcker till för barfotakörning och så blir det tävlings-pg fram. Det finns ingen anledning att börja året på en balans som han kanske är en sekund sämre på.

Vad som är viktigast med starten i Prix Readly Express är klart och tydligt.
– Jag vill gärna att vi lämnar Solvalla med ett besked att vinterträningen fallit väl ut. Sedan är inte själva resultatet det allra viktigaste.

Rörande kommande syskon finns både en positiv och negativ nyhet att rapporter från Arvidsson.
– San Moteurs mamma Aung San Suu Kyi kastade tyvärr i år efter Who’s Who. Det var väldigt tråkigt givetvis. Nu är hon ombetäckt med Don Fanucci Zet; det känns väldigt spännande, avslutar Håkan Arvidsson.