– Jag var osäker om Cokstile skulle hinna komma i form till Elitloppet. Han gjorde det väldigt bra i Köpenhamn, men så är han också en riktig tuffing, säger uppfödaren Per Erik Hagen.
Precis som ifjol finns det tre norskfödda hästar i Elitloppet. Chief Orlando och Looking Superb är ”utbytta” mot Hickothepooh och Moni Viking, medan Cokstile gör sitt tredje Elitlopp och dessutom går ut som titelförsvarare.
– Förra året fick vi segern i efterskott och jag väntar fortfarande på hederspriset efter fjolårets vinst. Svensk Travsport har ordnat resultatlistorna och prispengarna till hästägarna och jag förstår inte varför Solvalla inte ska kunna ordna den saken. Jag har försökt prata med banan om det, men de tycker att jag ska vara tålmodig och invänta tills den rättsliga prövningen är avklarad, säger Per Erik Hagen och fortsätter:
– Fransmännen brukar vara dåliga på att lämna ut hederspriser, men svenskar är inte kända för det utan brukar vara bättre på den punkten.
Och inga uppfödarpremier…
Från Frankrike och Prix d’Amérique väntar fortfarande Stefan Melander på hederspriset från Gigant Neos seger 2006. När Stefan Melander ställde frågan till Jag de Bellouets ägare fick han till svar; ”du fick ju prispengarna.”
I Per Erik Hagens fall handlar det om uppfödarpremier, men det kan han också glömma…
– I Norge har reglerna för uppfödarpremier ändrats och efter sexåringssäsongen betalas det inte längre ut några pengar. Det passade fint ifjol när Cokstile som sjuåring sprang in 5,5 miljoner utan det blev en endaste krona till mig som uppfödare. Vi försöker få det här att gå runt och alla uppfödarpremier som kommer in pumpas tillbaka in i verksamheten. Ur den synpunkten var det inte optimalt för vår del förra året.
”Två otroliga lopp
Som de flesta uppfödare drömmer Per Erik Hagen om de stora segrarna och även om Cokstiles vinst i Elitloppet kom i efterskott så går det inte att förringa hästens insats i såväl försök som final.
– Cokstile gjorde två helt otroliga lopp. Dödens i försöket och vinst på 1.09,4. I finalen fick han slåss en hel del med Earl Simon sista 700 meterna och i det tempot som det var ute i tredjespår tappade han både lite fart och energi. Utan det störningsmomentet (Earl Simon blev diskad för trängning som måltrea, reds. anm.) hade Cokstile säkert varit närmare Propulsion och kanske före honom i mål?
Nu har Cokstile dragit innerspår bakom bilen på söndag och det har Per Erik Hagen ingenting emot.
– Innerspåret betyder att Cokstile kan spara in några meter i varje kurva. Hästen är riktigt rask från början och när han hade förstaspår i Norskt Derby och Per Oleg Midfjeld försökte ta täten i 1.02-fart i första sväng höll sig Cokstile till trav, medan Ferrari B.R. galopperade i den höga farten. Utgångspunkten från min sida i år är att det får gå som det går. Nu kan jag hans italienska kusk alldeles för dåligt, men det är kanske klokt att inte ge allt från start för att undgå alltför mycket mjölksyra till slut?
”Intelligent och välskapt”
Per Erik Hagen drev under många år en liten uppfödarverksamhet med ett eller två föl om året och under senare tid har hans rörelse växt.
– Det beror helt på Cokstiles möderne.
Per Erik Hagen har fött upp Cokstiles mor Joystile (e. Coktail Jet-Classical Stile), 1.21,2m/4.500 nok, som är helsyster med Jetstile, 1.11,1ak/6.063.184 nok, vilken segrade i Norskt Kriterium, Norskt Derby och Europeiskt Femåringschampionat.
– Joystile har hunnit bli 15 år och har fått ett väldigt fint stoföl i år efter Quite Easy. Intelligent, välskapt och full av energi. Henne hoppas jag kunna få mycket glädje av och jag kan också berätta att Joystyle redan är dräktig med Quite Easy. Numera har de ett fast förhållande.
För det mesta brukar Per Erik Hagen sälja sina uppfödningar på auktion. Fem av Joystiles avkommor har sålts i Norge. Prislappen för Coktstile var 170.000 norska kronor, medan Hagen fått allra bäst betalt för Indystile (e. Maharajah) och han köptes ifjol av Christian Ramberg för 660.000 norska kronor.
Fem fölston
Förutom Joystile har Per Erik Hagen ytterligare fyra fölston på gården i Asker. Sweetstile (e. Conway Hall), 1.15,0ak/101.500 nok, och Cokstiles helsyster Lifestile (e. Quite Easy), 1.12,8ak/1.134.500 nok, som slutade tvåa i Norskt Stoderby ifjol.
– Dessutom äger jag en treårig Maharajah-dotter (Candystile, reds. anm.) undan Sweetstile och jag samlar gärna på de här generna.
De två andra fölstona är Ann Von B. (e. Ken Warkentin-Spoon Horline) och G. Fifty (e. Q. Forty Five-Kramer Cascade), 1.14,8ak/64.026 kr.
– Jag ska betäcka Lifestile och Sweetstile med Bold Eagle i år eftersom han fungerar så bra med det amerikanska blodet. Dessutom har jag fått några frusna strån från Cokstile och de kommer jag använda till Ann Von B. och G. Fifty.
En vecka på corona-hotell
Ann Von B. har lämnat Goldstile (e. Nu Pagadi), 1.11,7ak/725.712 nok, och Champstile (e. Coktail Jet), 1.15,2ak/59.500 nok, som vunnit tre av sex starter. G. Fiftys första avkomma – Ribstile (e. Maharajah) – sålde Per Erik ifjol på norska klasselöpsauktionen för 420.000 norska kronor.
– Christian Ramberg köpte också den och Ribstile står kvar i Hambletonian Stakes.
Jag föreslog min fru först en helg på Ulvsunda slott och sedan en vecka på hotell i Norge
På söndag är det Elitloppet som gäller för Per Erik Hagen, men det ser inte ut att bli någon resa till Solvalla som det ser ut i dagsläget.
– Det blir nya regler i Norge rörande corona till helgen och när jag åker tillbaka till Norge skulle det i så fall bli sju dagar på karantän-hotell i Norge. Jag föreslog min fru först en helg på Ulvsunda slott och sedan en vecka på hotell i Norge, men hon gillade inte riktigt det förslaget. Dessutom väntar vi två föl veckan efter Elitloppet, avslutar Per Erik Hagen.