Paret Joakim Reiser och Jessica Olsson har testat i Svenskt Mästerskap för ston fem gånger tidigare, men aldrig med lika många hästar som i år. Tre av SM-fältets tolv hästar på Bollnästravet på lördag kommer nämligen från Järvsöamatörernas stall!
Resultat i Sto-SM
Så här har det gått tidigare för Joakim Reiser och Jessica Olssons hästar i Sto-SM:
- 2011: Klack Ella (e. Elding) – oplacerad på 1.25,4g med Ulf Ohlsson
- 2012: Klack Ella (e. Elding) – oplacerad på 1.27,6 med Joakim Reiser
- 2018: Klack Vilja (e. Alm Viktor) – tvåa på 1.24,4 med Oskar J Andersson
- 2019: Klack Vilja (e. Alm Viktor) – trea på 1.24,3 med Oskar J Andersson
- 2020: Klack Vilja (e. Alm Viktor) – femma på 1.25,0 med Magnus A Djuse
Nioåriga Klack Vilja (e. Alm Viktor) har de bästa meriterna i trion och gör sin fjärde start i Sto-SM. Efter andra- och tredjeplats i de två första blev det ett femtepris förra året.
– Hon hade tidigt på sommaren tredjeplatsen från SM året före överst i resultatraden och hon behövde de startpoängen för att komma med, så då tävlade hon inte på 2,5 månader inför SM. Hon var lite tunt jobbad, men blev femma i alla fall. Nu är hon bättre i ordning och har startat på i sommar, säger Joakim.
Efter fjärdeplatsen i Norrländska Elitstoet från 40 meters tillägg – SM-konkurrenterna Stjärnblomster (e. B.W.Modde), Sundbo Nova (e. Sundbo Kravall) och Forspärla (Hallsta Lotus) var tättrion – så genrepade Klack Vilja med tredjeplatsen i Sleipner Bollnäs stofinal, bakom Sundbo Nova och stallkamraten Klack Nova (e. Järvsöviking). Nu väntar innerspår bakom bilen.
– Hon har jättebra läge, men möter flera tuffa konkurrenter även den här gången som Sundbo Nova och Stjärnblomster. Vi har sparat hovarna så nu blir det skoryck. Dessutom testades hon med jänkarvagn i senaste starten och Oskar J Andersson var nöjd. Hon hade en trudelutt när hon fick går lite till slut så det blir den vagnen igen. Vilja kan inte göra så mycket själv och behöver klaff med löpningsförloppet, men jag är nöjd med henne inför loppet.
Stallets övriga SM-hästar?
– Klack Nova lade bort mark på galopp i senaste starten och gjorde det bra efter. Vi ska prova norskt huvudlag nu för att hålla henne lugnare från start. Hon är stark och tål alla upplägg.
– Nygårds Hillevi (e. Klack Jo) fick en kortare paus inför senaste starten, då hon inte var som bäst i starten före. Hon skulle bara få en genomkörare och vi sparade hovarna. Nu blir det barfota runt om igen.
Annars kan de lika gärna gå ut och berätta att ston ska betäckas när de tjänat en miljon kronor
Att matcha hästarna mot årets i särklass största och viktigaste uppgift för kallblodsstona är ingen lätt uppgift enligt Joakim Reiser. När stona sprungit på sig över 800.000 kronor försvinner i många fall fördelen att starta 20 meter före hingstar och valacker och han ser stor utvecklingspotential.
– Om de styrande i sporten vill att äldre ston i eliten ska tävla, så måste det skivas propositioner som ger chansen för det. Annars kan de lika gärna gå ut och berätta att ston ska betäckas när de tjänat en miljon kronor. Det måste finnas chansen att matcha mot ston mot Sto-SM på realistiskt sätt och inte bara från 60 meters tillägg, säger Joakim.
Han fortsätter:
– Jag är lite besviken att det inte skrivs ut, säg fyra till sex lopp för ston från maj och framåt mot Sto-SM utan att behöva starta med så många tillägg. Visst får det vara ett tillägg, men det kan räcka med ett, så att vi tränare får chansen att matcha tävla med våra ston inför SM. När man tvingas tävla från samma start som hingstar så kör man sönder ”skallen” på stona.
Barfota runt om för andra gången
Svenskt Mästerskap för ston är dessutom placerat utanför V75-kupongen. Där finns istället dubbelcupens final för kallblod – Jon Olssons Minne – med 200.000 kronor till vinnaren. Och en Reiser-tränad häst i startlistan. Det handlar om Månremus (e. Månprinsen A.M. som kom till stallet i slutet av 2019 och ifjol rusade genom klasserna med fyra segrar och 389.000 kronor insprunget. I år har det blivit en vinst och ytterligare 131.400 kronor på kontot.
– Vi är jäkligt nöjda med vad han presterade förra året och det har tagit lite tid i år att sätta honom i form. Medeldistans är inte hans favorit – han är bättre på kort där det kan bli full fart hela loppet – och han visade lite tveksam moral i början, men har blivit tuffare och nu tål han att göra en del jobb själv i loppen, säger Joakim.
Nu när det är Bollnäs underlag är det mycket mer gynnsamt att tävla barfota
Tränarparet planerar köra hästen barfota runt om. Så han han gått en gång tidigare (ej noterat i statistiken).
– Det fungerade bra då, men gav inte speciellt stor skillnad. Nu när det är Bollnäs underlag är det mycket mer gynnsamt att tävla barfota. Hästen är bra i ordning för dagen och han bär sina pengar nu. Jag tror att han duger även i nästa klass, säger Joakim.
Nära andraplatsen i Derbystoet
Jessica och Joakim finns med på travsportens alla håll, som uppfödare, hästägare, tränare och hingsthållare och i år har träningsstallet passerat en miljon kronor för fjärde året i rad. Största framgången hittills är Klack Sigrids (e. Horgen Tore) fjärdeplats i Derbystoet, en placering som kunnat bli ännu bättre.
– Vi var jättenöjda med henne. Hon hade ju samma tid som tvåan i mål och gjorde ett jättebra lopp. Ändå var Mats (Djuse som körde, reds. anm.) lite arg efteråt. Sigrid blev lite störd i sista sväng och han sade att han tvingades börja om, annars hade hon fixat andraplatsen, säger Joakim.
Klack Sigrid är lillasyster till miljonärskan Klack Vilja, så visst finns sparkapital för framtida Sto-SM för Reiser/Olsson.
När det gäller egna kuskformen väntar han på första årssegern. Tre chanser kommer i Östersunds lunchtävlingar på fredagen och ytterligare två uppsittningar väntar på Hagmyren på söndag.
– Vi är nöjda om hästarna tar prisplaceringar och springer in en del, det är vi beroende av för verksamheten när vi äger nästan alla hästar själva. Men någon gång hoppas man förstås på en seger som Sto-SM, det hoppet finns alltid, säger Joakim Reiser.
Kanske kommer den redan på lördag?
Senaste vinnarna av Sto-SM
- 2010 Vessle Jahna (e. Troll Jahn) – Harald Sandström – Märet Rusk – 1.24,6a
- 2011 Nordblomma (e. Moe Odin) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.23,0a
- 2012 Jenny R.G. (e. Moe Odin) – Hans Brunlöf – Hans Brunlöf – 1.27,1a
- 2013 Jenny R.G. (e. Moe Odin) – Hans Brunlöf – Hans Brunlöf – 1.25,3a
- 2014 Nordvanja (e. Moe Odin) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.25,2a
- 2015 Hulte Nova (e. Järvsöviking) – Torbjörn Jansson – Leif Jonsson – 1.24,7a
- 2016 Järvsö Blomster (e. Järvsöviking) – Örjan Kihlström – Jan-Olov Persson – 1.25,0a
- 2017 Järvsö Blomster (e. Järvsöviking) – Örjan Kihlström – Jan-Olov Persson – 1.26,2a
- 2018 Mofaksan (e. Fakse) – Mikael Olsson – Mikael Olsson – 1.24,2a
- 2019 Minelli (e. Bork Odin) – Magnus A Djuse – Anders Hafstad – 1.24,0a
- 2020 Silver Jossan (e. Klack Jo) – Peter Eriksson – Simon Wall – 1.24,0a
- 2021 Stjärnblomster (e. B.W.Modde) – Mats E Djuse – Jan-Olov Persson – 1.24,2a