Efter gulddivisionsfinalen ska Very kronos få en vila efter den höstkampanj som kan sägas ha börjat med segern i Stig Lindmarks Styrkeprov, omfattar fem segrar och en andraplats på sex starter och 1.550.000 kronor insprunget.
Very Kronos
hingst sex år e. Ready Cash – Glide About e. Yankee Glide
41 st: 22–2–1
Rekord: 1.12,7l* – 1.10,9am*
Insprunget: 3.554.559 kr
Uppfödare: Allevamento Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien
Ägare: Kjell Johansson, Huaröd
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Skötare: Mia Båth
Mamman Glide About (e. Yankee Glide – M.Stewart e. American Winner) är ett toppsto i aveln. Hon har utöver Very Kronos lämnat:
- Treasure Kronos (sto e. Raja Mirchi) 1.09,7ak/5,0 mkr, vinnare av Criterium Continental, Breeders Crown for fyraåriga ston och Stosprintern.
- Oliver Kronos (valack e. Varenne) 1.11,6am/2.2 mkr
- Jacky Glide (sto e. Jag de Bellouet) 1,12,2am/2,0 mkr
Very Kronos tvåårige helbror Captain Kronos ägs också av Kjell Johansson och tränas av Svante Båth. I år har Glide About ett svenskfött stoföl efter Father Patrick.
Very Kronos avelsvärderades i april som femåring med omdömet högt skattat avelsvärde (75 poäng).
– Nja, snarare ett tävlingsuppehåll. Very Kronos kan inte vila, det är en häst med så mycket energi att han måste vara igång hela tiden. Very kommer att träna ordentligt i januari-februari och sedan matchas med sikte på de nordiska storloppen nästa år, säger tränaren Svante Båth.
Tittar man på travsport.se:s topplistor under fliken för STL-lopp ser det ut som att Very Kronos och Disco Volante (även Lipstick Tooma har fem segrar i V75) denna annandag jul gör upp om att vinna flest rikstotolopp i år. Men det är inte riktigt korrekt. I det som Svensk Travsport definierar som STL ingick nämligen inte V75-loppet Stig Lindmarks Styrkeprov på Skelleftetravet den 3 oktober, som Very Kronos vann. Med det ”som bonus” står det i själva verket 6-5 i V75-segrar i år till Very Kronos mot Disco Volante, som ju också är med i gulddivisionsfinalen Gert Lindbergs Lopp.
– Det var i loppet i Skellefteå som bekräftelsen kom på att Very Kronos så att säga nu är där vi vill ha honom. Jag hade väl tyckt och känt att så var fallet före det loppet också, men då kom där någon galopp på vägen. Efter loppet i Skellefteå har han skött sig prickfritt och Very Kronos har väl, utan att ta till brösttoner eller verka alltför skrytsam, varit Sveriges bästa äldre häst i höst, konstaterar Svante Båth
Den enda som slagit Very Kronos i höst och vinter är Cyber Lane i C.L.Müllers Memorial, och då gjorde Very ett topplopp som tvåa utvändigt ledaren.
– I Very Kronos fall handlar det om nyanser. Ja, hästen tycks ha stabiliserats, och har egentligen hela tiden tagit små steg i den riktningen, men att kalla honom stabil…nej, det blir han nog aldrig. Det här har kommit undan för undan, det är inte så att vi ändrat något i upplägg i träning, rutiner, eller förberedelserna för loppen, mer än att det nu är Mia (Båth, hästens skötare, reds.anm.) som värmer hästen. Tidigare värmde jag honom själv, säger Svante Båth.
Minuterna före lopoen kan det fortfarande se ut som att kusken Erik Adielsson kommer att få gå en tuff brottningsmatch med Very Kronos, och det är ett tydligt arv från hästens pappa Ready Cash. Denne var själv rena krutdurken före loppen, och flera av hans avkommor har visat samma lynne. De som sedan lyckas unyttja sin (oftast höga) grundkapacitet på rätt sätt är de som när starten går lyckas kopplar de över strömbrytaren i hjärnan till ”racing-mode” och slappnar av.
Very Kronos har balanserat på den där knivseggen, och tycks alltså nu allt oftare – på sistone rent av regelmässigt – få den där bildliga strömbrytaren till hetsigheten i rätt läge.
– Ja, så är det. Very Kronos är den där Ready Cash-typen. Esprit Sisu, som Daniel Wäjersten har nu (även denne är med i gulddivisionsfinalen, reds.anm.) och som jag tränade tidigare var ännu mer åt det hållet. Med honom kunde man stå och hålla andan innan loppen, tänkande att hur ska det här gå…Men när starten gick förstod han vad som gällde och skötte sig.
Very Kronos har alltså slagit ut i full blom först som sexåring. Svante Båth och ägaren Kjell Johansson har fått ha tålamod innan de nu till slut får se hästen använda sin fulla kapacitet på rätt sätt. Kariären omfattar 22 segrar på 41 starter. Very Kronos har bland de 41 gjort 29 felfria lopp.
Det är en häst med väldigt mycket energi, som sagt, och om Svante Båth fått skruva tillbaka klockan fyra och ett halvt år hade han lagt upp Very Kronos karriär annorlunda.
– Ja, det hade varit bättre om Very Kronos startat som tvååring! Han var redo för det, men vi valde att spara honom till treåringssäsongen. Med tanke på hur han sakta men säkert hela tiden gått åt rätt håll, och nu faktiskt har en programrad som gör att hästen ser stabil ut – fast det är som sagt nyanser vi pratar om gällande den saken fortfarande – så kanske Very Kronos varit där han är nu ett år tidigare om han fått göra några lopp som tvååring, säger Svante Båth.
Very Kronos har varit två vändor till Frankrike och gjort fyra starter där, med en seger som resultat. Han var där förra vintern, men det blev en flopp.
– Ett ormbett som han fick på hösten förra året, med hög feber som följd, spökade, det var som att det flammade upp igen när han var i Frankrike. Kjell (Johansson, ägaren. reds.anm.) oh jag har diskuterat hur vi skulle göra den här vintern. Efter segern i Skellefteå och veckan därpå Svenskt Mästerskap blev det ännu mer aktuellt, säger Svante Båth, och fortsätter:
’
– Vi står över Frankrike. Det hade varit väldigt tufft mot hästen om han först skulle gå vintermeetinget på Vincennes och sedan fortsätta i storloppen i norden till våren och sommaren. Det var lite antingen eller. Det som fick vågskålen att ippa över var covid 19-pandemin. Kjell sa att om hästen ska vara i Frankrike så ville han kunna åka dit och se loppen på plats. Med pandemin är det väldigt osäkert om det går. Så beslutet blev att stanna hemma och gå för de nordiska storloppen nästa år. Efter guldfinalen väntar vaccinering och avmaskning och sedan ska hästen träna ordentligt i två-tre månader.
Det betyder att Svante Båth nästa år kan ha två stjärnor i äldre eliten. Årets Elitloppstvåa Attraversiamo (e. Kiss Francais – Rhythm Krono) finns ju också i stallet. Attraversiamo blev skadad efter Elitloppet och har inte startat sedan dess.
– Attraversiamo är frisk nu och joggas. Han ska börja gå snabbjobb i början på nästa år, och följer han träningsplanen blir han redo att starta framåt våren, säger Svante Båth.
Very Kronos har innerspår i gulddivisionefinalen annandag jul, och det ”var det sista” Svante ville ha…
Very Kronos från innerspår bakom bilen
Som treåring:
Solvalla 17/9. Uttagning Svenskt Travkriterium. Spetsade mycket lätt och vann också lätt på 1.13,2a/2.640. Detta före Villiam som sedan vann Kriteriet, där Very Kronos (då från spår två) galopperade bort sig innan startbilen släppte fältet.
Som fyraåring:
Solvalla 24/11. Silverdivisionen final. Blev överflyglad från start av tre hästar som startade snabbare, Don´t Mind Me, Chief Orlando och Dear Friend. Satt fast över mål i tredje par invändigt med rubbet sparat.Chief Orlando vann på 1.12,5a/2.140; Very Kronios slutade oplacerad på 1.12,7.
– Ja, jag överlåter med varm hand taktiken till Erik (Adielsson, reds.anm). Very Kronos är snabb ut, vi har faktiskt aldrig tryckt av honom från start. Men det finns risk att det blir fel om Erik laddar hårt och sedan inte får stopp på hästen, eller likväl inte lyckas svara ledningen och blir instängd. Disco Volante tror jag att Very Kronos svarar ut om Erik vill det, men det kanske är svårare att lyckas ta emot Elian Web? Det finns andra sätt att vinna lopp på än från ledningen, och Erik får bestämma hur han ska lägga upp det, antingen prova för ledningen eller ta det lite lugnare och försöka hitta ut någonstans, säger Svante Båth.
Erik får bestämma hur han ska lägga upp det
Very Kronos V75-segrar i år
- Örebro 2/5. Silverdivisionen försök, förstapris 125.000 kr. Första starten efter fyra månaders tävlingsuppehåll. Imponerade från dödens på 1.12,5a/2.100 efter 1.10 sista varvet utan att se trött ut över mål.
- Skellefteå 3/10. Stig Lindmarks Styrkeprov, förstapris 150.000 kr. Rundade från 40 meters tillägg till ledningen efter ett drygt varv och vann lätt utan att pressas på 1.14,3/3.180.
- Åby 10/10. Svenskt Mästerskap, gulddivisionen försök, förstapris 500.000 kr. Kördes offensivt från start till ledningen, vann återigen väldigt säkert på svenska rekordet 1.11,6a/2.640 efter 1.09.7 sista 500 meterma.
- Romme 14/11. Gulddivisionen försök, förstapris 150.000 kronor. Till ledningen i första kurvan, vann mycket lätt på 1.13,6a/2.640 efter att ha bestämt i förhållandevis lågt termpo första varvet och sedan travat 1.11,5 sista 1.500 meterna.
- Solvalla 28/11. Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst, gulddivisionen final, förstapris 300.000 kr. Kördes fram utvändigt ledande Cyber Lane efter 650 meter, tuggade i imponerande stil ner denne till slut på 1.10,9a/2.140 via 1.09,9a sista 500 meterna.
- Åby 5/12. Legolas Minne, gulddivisionen försök, förstapris 250.000 kr. Rundade från kön till utvändigt ledande Disco Volante dryga varvet kvar. Övertog täten in i slutkurvan och vann lätt på 1.11,7a/2.140.