Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Den finaste hästen jag haft”

Segervane Lady Youline har dominerat på Gotland i år.
Nu spänner Henrik Hoffman bågen och åker till fastlandet för att möta de bästa i kullen i Breeders Crown.
– Det ska bli otroligt skoj att vara med i semifinalen på söndag, säger Visbytränaren.
Av
Pär Gustafsson
Henrik Hoffman med egenuppfödda Lady Youline tar båten till fastlandet för semifinaler i Breeders Crown på söndag. Foto Lasse Oloffson/Bellux
Henrik Hoffman med egenuppfödda Lady Youline tar båten till fastlandet för semifinaler i Breeders Crown på söndag. Foto Lasse Oloffson/Bellux

Henrik Hoffman och hans familj har fött upp såväl Lady Youline (e. Fast Photo) som hennes mor Premium Lady (e. Turbo Thrust). Den sistnämnda vann tre av 16 starter och tjänade 51.300 kronor. Ännu bättre har det gått för hennes dotter Lady Youline, som segrat i hälften av karriärens 20 lopp och tjänat över 400.000 kronor. Fyraåringen är uppfödd av Henrik Hoffman tillsammans med hans sambo Maria Högberg och son Leo.
– Det är en ren familjehäst, konstaterar Hoffman.

Stoet debuterade med seger i april ifjol och har vunnit fem lopp både som tre- och fyraåring.
– Det har känts riktigt bra hela tiden sedan jag satte henne för vagn. Jag har bara väntat att det ska komma bakslag, men det har inte kommit utan hästen har varit bra hela tiden. Lady Youline är den finaste hästen jag haft, säger Hoffman och kan åtminstone jämföra med Kriterie-trean Final Oak (e. Make it Happen).

Hon har ofta gått i andra- och tredjespår och det har hon gjort oavsett motstånd

Lady Youline har styrkan som vapen och får ofta göra jobbet själv i loppen.
– Hästen har sprungit flera banrekord på Visby i år. Hon har ofta gått i andra- och tredjespår och det har hon gjort oavsett motstånd. Hästen är hållbar och vi har inte behövt veterinärbehandla henne. En väldigt tacksam häst att träna, säger han och fortsätter:

Lady Youline har vunnit hälften av sina 20 starter och får återigen Claes Sjöström i vagnen. Foto Lasse Oloffson/Bellux

– Hon är stor och av del anledningen har vi matchat henne ganska lugnt. Hästen har fått hitta stilen på hemmaplan och när hon sprang 1.12 i comebacken i maj förstod jag att hon var på gång. Lady Youline har vuxit i sin kropp och är mogen att möta tuffare motstånd. Det kändes lämpligt att prova Breeders Crown där hon möter flera som tävlat mycket och kan vara lite slitna. Min häst är fräsch och fin.

Tar upp kampen med de bästa i kullen

I mitten av oktober åkte Visbytränaren till Breeders Crown-loppet på Axevalla och säkrade en plats till semifinalen. Fyraåringen fick trava i dödens på Global Upper Style och höll bra som sexa på 1.13,5a/2.140 meter.
– Utvändigt ledaren var inte vad vi hade hoppats på och det blev en lång resa för Lady Youline till Axevalla, men insatsen var mycket bra och jag var såklart nöjd. Hästen gav sig aldrig och det blev egentligen fel med långsamt förstavarv och full fart andra rundan.

Hur har hon tagit lopp och resa?
– Hästen är fantastiskt fin, både pigg och glad. Jag jobbar henne inte tufft utan hon går mycket mängdträning. Därför blir hästen allt piggare och går framåt med loppen i kroppen.

Fakta

Lady Youline

Kön: mörkbrunt sto
Född: 21 mars 2014
Härstamning: Fast Photo-Premium Lady
Intjänat: 411.500 kronor
Resultat: 20 st: 10-4-0
Rekord: 1.12,0k* – 1.12,8am
Ägare: Team Hoffman HB, Tingstäde
Uppfödare: Henrik & Leo Hoffman, Maria Högberg
Tränare: Henrik Hoffman, Visby
Skötare: Maria Högberg

Expandera

Nu vankas semifinaler på Solvalla på söndag och Lady Youline har lottats till spår ett.
– Vi hade tävlingar hemma på Visby när det var anmälningarna i måndags och jag gick och väntade på spåren. Jag hade förväntat mig spår elva eller tolv och blev väldigt glad när jag såg att hon fick bricka ett. Det var en lättnad efter att ha gått och oroat sig ett par timmar.

Även om hon startar i ett tufft heat mot miljonärerna Dibaba, Violet Bi, Mily, Mellby Free och Vanquish Kronos har Hoffman förväntningar.
– Vi åker söndag morgon och hinner med sista färjan hem till Gotland på kvällen. Det är perfekt upplägg. Jag hoppas och har goda förhoppningar att hon ska gå vidare till finalen. På Axevalla senast öppnade hästen snabbare än innan och taktiken är upp till Claes Sjöström att bestämma. Lady Youline är segstark och just styrkan är hennes vapen. Hon blir sällan eller aldrig trött och är gynnad om det blir körning hela vägen. Det ska bli otroligt skoj att vara med i semifinalen på söndag.

De tre främsta från varje semifinal går vidare till finalen i Eskilstuna söndag den 11 november. Som premiechansad har Lady Youline chans att tjäna 1,6 miljoner kronor i en eventuell final på Sundbyholm.

Satsar på uppfödning

Henrik Hoffman kör ett träningsjobb med Simb Rouge 2007. Foto Lasse Oloffson/Bellux

Förutom Premium Lady äger Henrik Hoffman fölstoet Simb Rouge (e. Turbo Thrust). Hon vann 14 lopp och sprang in 629.300 kronor, mestadels med Hoffman som tränare.
– Det är familjemedlemmar som vi behåller själva.

Med sin bror Magnus har Henrik sex fölston.
– När jag föder upp med min bror är det för att sälja. Det är fantastiskt kul med uppfödning och för ett par år sedan bestämde vi oss för att satsa lite, men det är en svår bransch att slå sig fram i.

Brödernas hittills främsta uppfödningar är stona Stelina (e. Order by Fax), 688.350 kr och Izara (e. Gigant Neo), 769.229 kr. Båda har varit finalister i Stochampionatet.
– Stelina har vi köpt tillbaka som fölsto, berättar Henrik Hoffman innan han ska ge sig ut på torsdagseftermiddagens sista körtur.

– Jag ska träna Lady Youlines ettåriga lillasyster Miss Youniverse (e. Dream Vacation). Jag har kört henne i drygt två månader och det är en mycket trevlig häst att hålla på med.

Här finner startlistor till söndagens samtliga tolv semifinaler till Breeders Crown.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Allowable är min favorit”

Förra året skrällde Johan Brandel och Allowable rejält på V75 i Rättvik.
Gävlelärlingen dyker upp på dalabanan i år igen med dubbla chanser och har inget emot att upprepa fjolårets fullträff.
– Hästen känns starkare i år, berättar Brandel.
Av
Pär Gustafsson
”Det var stort när jag tog en trippelseger i Gävle med mycket släkt på plats och svårt att jämföra med V75-segern. Men det är är klart att Rättvik var det största enskilda loppet.”, säger 27-åringen.
Foto Micke Gustafsson/ALN
”Det var stort när jag tog en trippelseger i Gävle med mycket släkt på plats och svårt att jämföra med V75-segern. Men det är är klart att Rättvik var det största enskilda loppet.”, säger 27-åringen. Foto Micke Gustafsson/ALN

Johan Brandel är den fjärde generationen Brandel som håller på med travsporten. Familjen tränar drygt 15 hästar samt har två fölston i Östervåla.
– Har man provat att köra häst en gång är man fast och det var naturligt att det blev travsporten för mig. Två dagar i veckan jobbar jag hos Fredrik Wallin och resterande tid med hästarna här hemma. Det blir långa dagar, men ibland skor jag även på kvällstid, säger 27-åringen.

Fakta

Kuskstatistik Johan Brandel

År – Resultat – Inkört (kr)
2015 – 121 st: 5-5-8 – 313.762
2016 – 82 st: 3-9-4 – 179.200
2017 – 92 st: 6-7-4 – 255.581
2018 – 142 st: 18-14-8 – 869.637
2019 – 77 st: 8-8-8 – 439.410

Expandera
Farfar Börje Brandel har amatörlicens och står för hästarna på gården i Östervåla .
– Vi som jobbar med hästarna är farfar, min pappa Tomas och min sambo Josefine, men min far har även vanligt jobb.

Brandels fölston är; Anjouiata (e. Make It Happen), 6.500 kr, som är dräktig med med S.J.’s Photo och ostartade Beauty Love (e. Lindy Lane). Hon väntar ett föl efter From Above nästa år.
– Vi har runt 40 boxar på gården och det finns gott om plats. Träningsmöjligheterna är helt okej; vi har en rund- och en rakbana som båda mäter 700 meter. Sedan finns en del skogsvägar, men ska vi köra något skarpare jobb åker vi in till Gävletravet. Vi har sju mil till Gävle, drygt elva till Solvalla och flera banor på bra avstånd.

Egentligen är det bästa att träna och köra sina egna hästar. Jag får inte samma känsla när jag kör åt någon annan

Johan Brandel hade rekordår i sulkyn ifjol där han vann 18 av 142 styrningar och körde in nästan 870.000 kronor. Hittills 2019 har han fått segerdefilera åtta gånger och kört in 439.410 kronor.
– Ibland är det roligaste att köra lopp. Det är skoj när det går bra, men inte lika kul när det går dåligt… Egentligen är det bästa att träna och köra sina egna hästar. Jag får inte samma känsla när jag kör åt någon annan.

Hans mål är att bli proffstränare framöver.
– Jag har gått den första kursen och hade planerat att gå den andra delen senare i år, men när ST gjorde om licensbestämmelserna känns det inte lika akut. Nu kan jag avvakta lite och komma igång lite mer med rörelsen.

Johan Brandel har hittills i år vunnit åtta lopp. Foto Christer Norin/ALN

Hans hittills största seger bärgades i klass II-försöket i Rättvik för ett år sedan bakom Allowable (e. Torvald Palema).
– Hästen hade bra form, men dåligt spår och vi var lite negativa från början. Sedan blev det två strykningar och jag fick bättre ryggar i starten. Allowable fick en bra start till dödens, men blev avlöst och man får inte köra för tidigt med honom. Jag hade en fin feeling när vi attackerade och det kändes som att Ulf Ohlsson häst var hotet, men han hade fått gått ett tufft lopp. Vi vann ganska lätt och det var en häftig känsla att segra inför storpubliken i Rättvik.

Allowable är sex år gammal och han äger hästen med sin far.
– Vi brukar kolla lite på Hästnet och jag hittade en häst, pappa en annan i samband med att vi köpte Allowable. Det var han som fann hästen. Mitt omdöme var att han var för tung, han såg ut som en fin ridhäst…

Har hela tiden haft lätt för sig

Det blev köp i början av juli 2015 när hästen var två gammal.
– Han var oinkörd, men snäll och skötte sig hela tiden som han skulle. I oktober sprang hästen premielopp. Allowable är alltid snäll och min favorithäst. Att jag vann mitt första V75-lopp med honom gör inte saken sämre.

Totalt har valacken startat 28 gånger (8-5-1) och tjänat 344.500 kronor.
– Det är en fin häst som vi har matchat snyggt.

När hästen gick till vila hade han V75-ettan högst upp i resultatraden och jag ville att han skulle vara i ordning direkt i årsdebuten

2019 har Allowable bara gjort tre starter (två vinster) och han hade varit borta från tävlingsbanan i nästan sju månader när han gjorde comeback i början av juni.
– Hästen kändes jättefin i träningen hela tiden ifjol, men i de sista loppen 2018 travade han lite sämre och innan uppehållet blev han behandlad. Det har inte varit några fel på Allowable, men han fick lugnt några månader och vi har inte stressat med honom. När hästen gick till vila hade han V75-ettan högst upp i resultatraden och jag ville att han skulle vara i ordning direkt i årsdebuten. I år känns han starkare och tål lite tuffare upplägg. Målet är att vara med i klass I-finalen i samband med Kriteriet.

Fakta

Allowable

Kön: brun valack
Född: 15 maj 2013
Härstamning: Torvald Palema-Beauty Love
Intjänat: 344.500 kronor
Resultat: 28 st: 8-5-1
Rekord: 1.14,0m – 1.12,6ak*
Ägare: Johan & Tomas Brandel
Uppfödare: Ulf Dahl, Båstad
Tränare: Börje Brandel (a), Gävle
Körsven: Johan Brandel, Gävle

Expandera
Brandel har ytterligare en V75-chans. Texas Elite (e. Scarlet Knight) startar i lägsta klassen (V75-2) och sjuåringen har innerspår över 1.640 meter autostart.
– Han är stor, 1.75 i mankhöjd och hästen har behövt tid. Det är först i år han börjat tåla lite träning.

Slår ur underläge

Allowable är den lite hetare vinstchansen.
– Han är med i ett tuffare lopp, men hästen är kvick och kan spurta förbi konkurrenter. Texas är mer stark och beroende av att det blir körning hela vägen. Jag hoppas på vinnarhålet med Texas Elite och med högt tempo slutar han långt framme, avslutar lärlingen.

3–7 augusti: Sommartravsfinal, E3-kval och Prinsessan Madeleines Pokal

 

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Från ön till fastlandet

Mikael Cedergren är en gotlänning som konstigt nog tränade ett kallblod på ön. Han är före detta hovslagare och i slutet av förra året flyttade han och familjen från Gotland till Runemo Gård strax utanför Bollnäs.
Av
TOBIAS NILSSON
Mikael Cedergren bytte Visby mot Bollnäs och på lördag jagar han V75-seger på Hagmyren. Foto Leif Norberg/ALN
Mikael Cedergren bytte Visby mot Bollnäs och på lördag jagar han V75-seger på Hagmyren. Foto Leif Norberg/ALN

Micke som han helst kallas har jobbat som hovslagare både i USA och i Sverige för bland annat Jim Frick.

– Jag har faktiskt skott Broadway Hall inför ett av hans lopp i USA, han var en helt fantastisk travare.

Micke har alltid varit intresserad av kallblodshästar och har länge drömt om att få träna ett kallblod uppåt i landet.

trav, travsport, sulkysport, intervju, v75, hagmyren
Mikael Cedergren bakom sitt kallblod Sundbo Bysen. Foto Christer Norin/ALN

– När min mor gick bort, köpte jag kallblodet Sundbo Bysen, säger Mikael Cedergren.

– Jag märkte ju ganska fort att det var jobbigt att träna och tävla med ett kallblod när man bor på Gotland.

– När jag hade tjatat till mig ett kallblodslopp på Gotland då kom Robert Skoglund ner med en bra häst och slog givetvis ”Bysen” och på den vägen är det.

Hyr Runemo Gård

Dagen efter loppet pratade Micke och Robert Skoglund med varandra och Skoglund berättade då att han skulle flytta från Runemo Gård till sin bror i Sundsvall och tipsade då gotlänningen att ringa ägaren till gården.

– När vi körde upp grabben till Wången svängde vi förbi och tittade på gården och hela familjen blev lyrisk. Det är verkligen ett toppenställe och naturen här är helt fantastisk, säger gotlänningen.

Till en början gick inte hästarna i stallet särskilt bra, men under juli har stallet kört in över 200.000 kronor och Micke har en intressant teori.

– Det enda vi gjort är ingenting. När vi flyttade upp hit var jag lyrisk över alla backar och de fina träningsmöjligheterna. Jag tränar normala fall väldigt hårt, men nu blev det nog alldeles för hårt för hästarna, säger 44-åringen.

Min gödselstack är större än deras backe

Naturen och träningsmöjligheterna är väldigt annorlunda i Hälsingland om man jämför med Gotland, där finns det till exempel knappt några backar att träna i.

– Jag vet att Visbytravet har byggt en backe, men min gödselstack är större än deras backe, skrattar Micke.

Köpt in sex Boko-hästar

Mikael äger en häst själv, Alvena Uni (e. Muscle Mass – Alvena Elise), men han deläger flera och tillsammans med en hästägare har de gjort en satsning för framtiden och köpt in ett antal unghästar från John Bootsman.

– Jag och en hästägare har köpt in sex Boko-hästar och tanken är att stona i framtiden ska verka i aveln.

Jag tror att Tale Of Jacks kommer bli min första miljonär

På lördag startar Mikael Tale Of Jacks (e.Intoxicated – S.J.’s Pirata) i V75-7. Han äger, är uppfödare och tränar hingsten själv.

– Historien om Tale Of Jacks är ganska intressant. Hans mamma var hästen jag tog min första kuskseger med. Jag var sist in på upploppet men lyckades ändå att vinna.

– Jag valde Intoxicated till S.J.’s Pirata och det är för att jag tycker han är en riktigt snygg hingst som inte riktigt fått chansen i aveln och han har väldigt bra stam.

– Elitloppet 1996 är bland det bästa av alla och Coktail Jet var helt fantastisk.

trav, travsport, sulkysport, intervju, v75, hagmyren
Kaj Widell sitter som vanligt upp bakom Mikael Cedergrens Tale of Jacks i klass I-försöket på Hagmyren. Foto Hanold/ALN

Intoxicated (e. Coktail Jet – Bourbon Eyes) tjänade över 4,5 miljoner kronor för Stefan Hultman och hans främsta merit är segern i Prix de la Cote d’Azur som femåring. Han har däremot inte fått många chanser i aveln och har bara 92 avkommor varav drygt 40 har startat. Hittills är just Tale Of Jacks bäst med 444.900 kronor. På lördag kan det fyllas på med ytterligare 125.000 kronor.

– Jag tror att Tale Of Jacks kommer bli min första miljonär och jag kommer avelsvärdera honom och ta ett föl undan min egen Alvena Uni.

– Jag håller på med det här för jag tycker det är roligt, konstaterar Mikael Cedergren.

Mikael Cedergren om Tale Of Jacks chanser på lördag

– Tale Of Jacks verkar ha tagit förra loppet bra och i förra starten tyckte jag han var fantastiskt duktig utvändigt om Robert Berghs (Macelleria).

– När Kaj Widell visade mig klockan såg jag att det stod 10 sekunder och förstod inte vad Kaj menade. Tydligen stod det 1.10,0. Det var tiden han sprang sista varvet på. Kan han springa den tiden på sista varvet över 2.140 meter borde han klara att göra någon liknande tid över 1.640 meter också.

Fokustema
Fokus: Svenskt Kallblodsderby
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Han har enorm teknik”

B.W.Gullis vann Derbystoet 2016 och B.W.Modde Svenskt Kallblodskriterium 2012.
Ikväll kan B.W.Rune ge Birger Wallström en inteckning i Svenskt Kallblodsderby.
– Jag tror att jag har bästa hästen, säger den storsatsade kallblodsprofilen.
Av
Pär Gustafsson
Hästägaren och uppfödaren Birger Wallström tillsammans med sitt Derbyhopp i Östersund, B.W.Rune. Foto Leif Norberg/ALN
Hästägaren och uppfödaren Birger Wallström tillsammans med sitt Derbyhopp i Östersund, B.W.Rune. Foto Leif Norberg/ALN

Birger Wallström har laddat inför B.W.Runes Derby-final med fiske och när Sulkysport når hästägaren och uppfödaren kollar han till föl på Överby Stuteri ett par mil söder om Östersund.
– Men jag fick ingen fisk, säger Wallström med ett skratt.

Fakta

B.W.Rune

Kön: brun hingst
Född: 23 april 2015
Härstamning: Tekno Odin-Gullan Fax
Intjänat: 585.407 kronor
Resultat: 22 st: 6-4-4
Rekord: 1.25,0m* – 1.25,8am
Ägare: B W Montage AB, Älvsjö
Uppfödare: Birger Wallström, Älvsjö
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Linnea Holappa

Expandera

Tekno Odin-hingsten är favorit i kvällens storlopp, men Birger är från Gällivare och har ett norrländskt lugn.
– Strax innan loppet kan det vara lite nervöst, när starten går. Jag vill att B.W.Rune ska gå felfritt. Men jag har en bra känsla inför loppet och tycker att jag har bästa hästen. I försöket gällde det att fixa en finalplats och ikväll kommer vi nog vara lite mer offensiva. Rune har varit svår, men han har mognat och är en annan häst i år. Däremot ska man nog inte ladda för tufft från start.

Fyraåringen är undan talangfulla Gullan Fax (e. Järvsöfaks-Diadem), 1.24,3ak*/584.092 kr. Hon fick totalt elva avkommor och stoet har varit lyckad i aveln. Bland topparna märks B.W.Gulliver (e. Lome Kongen), B.W.Modde (e. Moe Odin) och B.W.Sture (e. Moe Odin), som alla tjänat mellan 1,1 och 1,4 miljoner kronor och varit aktiva i aveln.
– Gullan Fax var sliten och vi tog bort henne för två år sedan.

Från början hade jag tänkt döpa hästen efter mig själv, men sedan gick min far bort 2015 och därför fick det bli B.W.Rune

Wallström storsatsar på kallblodssporten. Han har fem felston och efter lite funderande kommer Birger fram till att han har 14 hästar i träning.
– Jag har börjat sälja lite uppfödningar och vill göra affär när kallbloden är 1,5 år. I det läget vet man inte hur bra hästarna är. Det känns roligare och blir mindre problem.

Vad är det som gör B.W.Rune så bra?
– Tekniken, han har enorm teknik, svarar han snabbt.

trav, travsport, sulkysport, derbyt, kallblodsderby, östersund
B.W.Rune och tränaren Jan-Olov Persson vid seger som treåring. I kvällens Derby kör Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Örjan Kihlström har kört hästen ett par gånger nu och lärt känna B.W.Rune. Det viktigaste är att hästen går felfritt och som sagt har jag en god känsla.

B.W.Rune är namngiven efter Birgers far.
– Från början hade jag tänkt döpa hästen efter mig själv, men sedan gick min far bort 2015 och därför fick det bli B.W.Rune. Jag har en tvååring som heter B.W.Bille (e. Dotterud Teddy-B.W.Erstin) hos Jan-Olov Persson som kan vara en riktigt kanon. Som liten kallades jag för Bille.

Här är startlistor inför kvällens tävlingar i Östersund.

Norge-Sverige 10-2