Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Den finaste hästen jag haft”

Segervane Lady Youline har dominerat på Gotland i år.
Nu spänner Henrik Hoffman bågen och åker till fastlandet för att möta de bästa i kullen i Breeders Crown.
– Det ska bli otroligt skoj att vara med i semifinalen på söndag, säger Visbytränaren.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Henrik Hoffman med egenuppfödda Lady Youline tar båten till fastlandet för semifinaler i Breeders Crown på söndag. Foto Lasse Oloffson/Bellux
Henrik Hoffman med egenuppfödda Lady Youline tar båten till fastlandet för semifinaler i Breeders Crown på söndag. Foto Lasse Oloffson/Bellux

Henrik Hoffman och hans familj har fött upp såväl Lady Youline (e. Fast Photo) som hennes mor Premium Lady (e. Turbo Thrust). Den sistnämnda vann tre av 16 starter och tjänade 51.300 kronor. Ännu bättre har det gått för hennes dotter Lady Youline, som segrat i hälften av karriärens 20 lopp och tjänat över 400.000 kronor. Fyraåringen är uppfödd av Henrik Hoffman tillsammans med hans sambo Maria Högberg och son Leo.
– Det är en ren familjehäst, konstaterar Hoffman.

Stoet debuterade med seger i april ifjol och har vunnit fem lopp både som tre- och fyraåring.
– Det har känts riktigt bra hela tiden sedan jag satte henne för vagn. Jag har bara väntat att det ska komma bakslag, men det har inte kommit utan hästen har varit bra hela tiden. Lady Youline är den finaste hästen jag haft, säger Hoffman och kan åtminstone jämföra med Kriterie-trean Final Oak (e. Make it Happen).

Hon har ofta gått i andra- och tredjespår och det har hon gjort oavsett motstånd

Lady Youline har styrkan som vapen och får ofta göra jobbet själv i loppen.
– Hästen har sprungit flera banrekord på Visby i år. Hon har ofta gått i andra- och tredjespår och det har hon gjort oavsett motstånd. Hästen är hållbar och vi har inte behövt veterinärbehandla henne. En väldigt tacksam häst att träna, säger han och fortsätter:

Lady Youline har vunnit hälften av sina 20 starter och får återigen Claes Sjöström i vagnen. Foto Lasse Oloffson/Bellux

– Hon är stor och av del anledningen har vi matchat henne ganska lugnt. Hästen har fått hitta stilen på hemmaplan och när hon sprang 1.12 i comebacken i maj förstod jag att hon var på gång. Lady Youline har vuxit i sin kropp och är mogen att möta tuffare motstånd. Det kändes lämpligt att prova Breeders Crown där hon möter flera som tävlat mycket och kan vara lite slitna. Min häst är fräsch och fin.

Tar upp kampen med de bästa i kullen

I mitten av oktober åkte Visbytränaren till Breeders Crown-loppet på Axevalla och säkrade en plats till semifinalen. Fyraåringen fick trava i dödens på Global Upper Style och höll bra som sexa på 1.13,5a/2.140 meter.
– Utvändigt ledaren var inte vad vi hade hoppats på och det blev en lång resa för Lady Youline till Axevalla, men insatsen var mycket bra och jag var såklart nöjd. Hästen gav sig aldrig och det blev egentligen fel med långsamt förstavarv och full fart andra rundan.

Hur har hon tagit lopp och resa?
– Hästen är fantastiskt fin, både pigg och glad. Jag jobbar henne inte tufft utan hon går mycket mängdträning. Därför blir hästen allt piggare och går framåt med loppen i kroppen.

Fakta

Lady Youline

Kön: mörkbrunt sto
Född: 21 mars 2014
Härstamning: Fast Photo-Premium Lady
Intjänat: 411.500 kronor
Resultat: 20 st: 10-4-0
Rekord: 1.12,0k* – 1.12,8am
Ägare: Team Hoffman HB, Tingstäde
Uppfödare: Henrik & Leo Hoffman, Maria Högberg
Tränare: Henrik Hoffman, Visby
Skötare: Maria Högberg

Expandera

Nu vankas semifinaler på Solvalla på söndag och Lady Youline har lottats till spår ett.
– Vi hade tävlingar hemma på Visby när det var anmälningarna i måndags och jag gick och väntade på spåren. Jag hade förväntat mig spår elva eller tolv och blev väldigt glad när jag såg att hon fick bricka ett. Det var en lättnad efter att ha gått och oroat sig ett par timmar.

Även om hon startar i ett tufft heat mot miljonärerna Dibaba, Violet Bi, Mily, Mellby Free och Vanquish Kronos har Hoffman förväntningar.
– Vi åker söndag morgon och hinner med sista färjan hem till Gotland på kvällen. Det är perfekt upplägg. Jag hoppas och har goda förhoppningar att hon ska gå vidare till finalen. På Axevalla senast öppnade hästen snabbare än innan och taktiken är upp till Claes Sjöström att bestämma. Lady Youline är segstark och just styrkan är hennes vapen. Hon blir sällan eller aldrig trött och är gynnad om det blir körning hela vägen. Det ska bli otroligt skoj att vara med i semifinalen på söndag.

De tre främsta från varje semifinal går vidare till finalen i Eskilstuna söndag den 11 november. Som premiechansad har Lady Youline chans att tjäna 1,6 miljoner kronor i en eventuell final på Sundbyholm.

Satsar på uppfödning

Henrik Hoffman kör ett träningsjobb med Simb Rouge 2007. Foto Lasse Oloffson/Bellux

Förutom Premium Lady äger Henrik Hoffman fölstoet Simb Rouge (e. Turbo Thrust). Hon vann 14 lopp och sprang in 629.300 kronor, mestadels med Hoffman som tränare.
– Det är familjemedlemmar som vi behåller själva.

Med sin bror Magnus har Henrik sex fölston.
– När jag föder upp med min bror är det för att sälja. Det är fantastiskt kul med uppfödning och för ett par år sedan bestämde vi oss för att satsa lite, men det är en svår bransch att slå sig fram i.

Brödernas hittills främsta uppfödningar är stona Stelina (e. Order by Fax), 688.350 kr och Izara (e. Gigant Neo), 769.229 kr. Båda har varit finalister i Stochampionatet.
– Stelina har vi köpt tillbaka som fölsto, berättar Henrik Hoffman innan han ska ge sig ut på torsdagseftermiddagens sista körtur.

– Jag ska träna Lady Youlines ettåriga lillasyster Miss Youniverse (e. Dream Vacation). Jag har kört henne i drygt två månader och det är en mycket trevlig häst att hålla på med.

Här finner startlistor till söndagens samtliga tolv semifinaler till Breeders Crown.

Fokustema
Fokus: Historia
Läs senare

Från 900 dollar till seger i Elitloppet

Priset spelade ingen som helst roll så länge det inte översteg 1.000 dollar.
Inte om det var en pacer eller travare, eller hingst eller sto.
Klubban slogs på 900 dollar och det var början på en lång resa som skulle leda hela vägen till seger i Elitloppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
51 år har gått sedan Fresh Yankee och Joe O'Brien triumferade framför Solvallas närmast överfyllda läktare i Elitloppet 1969. Foto Lars-Erik Lundqvist/Stalltz.se
51 år har gått sedan Fresh Yankee och Joe O'Brien triumferade framför Solvallas närmast överfyllda läktare i Elitloppet 1969. Foto Lars-Erik Lundqvist/Stalltz.se

Harrisburg 1964. Auktion. När nummer 628 kom upp i ringen – ett sto efter Hickory Pride och Pert Yankee – hade Sanders ”The Preacher” Russell högsta budet.

Fresh Yankee när hon bjöds ut i Harrisburg 1964.

Sanders Russell hade fått i uppdrag av skotten och i Kanada boende timmermagnaten Duncan MacDonald att köpa en ettåring. Inte för att träna, utan enbart ett rent och skärt köpuppdrag.

Från början var det tänkt att Duncan MacDonald skulle träna Fresh Yankee på egen hand i Cape Breton i Nova Scotia, men han ändrade sig när han fick veta att transporten skulle gå på lika mycket som han betalt för stoet. Han frågade om inte Sanders Russell kunde ta hand om stoet istället:

– Om jag ska träna Fresh Yankee så vill jag att hon ska stå kvar i några stakes för ston. Hon kanske blir bra och det blev hon också!

En del journalister verkar tro att jag levt de senaste 200 åren

Sanders Russell var redan till åldern kommen – 64 år – när han fick Fresh Yankee i träning, eller som han själv uttryckte saken:

– Nej, jag körde inte Narragansett pacers för George Washington. En del journalister verkar tro att jag levt de senaste 200 åren, men jag har tagit hand om travare och pacers nästan en tredjedel av den tiden.

Under flera år arbetade Sanders Russell sida vid sida med Hanover Shoe Farms grundare och ägare Lawrence B. Sheppard. Deras första stjärna tillsammans var Farand Hanover och den sista Elitloppsvinnaren Dart Hanover! Russell körde också A.C.’s Viking till seger i Hambletonian Stakes 1962, vilken senare kom till Sverige som avelshingst.

Fresh Yankee och hennes första tränare Sanders Russell.

Dart Hanover köptes av Ulf ”Fläkten” Moberg för försäkringspengarna från Leahy Hanover, vilken omkom i en trafikolycka. Moberg betalade 500.000 kronor för Dart Hanover – den då högsta summa som en svensk köpt en travare för. Omgående skulle det visa sig vara väldigt välinvesterade slantar.

Håkan Wallner dammsög marknaden i USA i jakten på en ny travare för ”Fläktens” räkning och Dart Hanover fanns inte på radarn från början, men Wallner fick nys om hästen, åkte till Roosevelt Raceway, mutade Dart Hanovers skötare med 20 dollar och han spände för hingsten och det blev kärlek vid första ögonkastet.

Debuten för sin nya ägare slutade med seger i American-National och sedan blev det triumfer i en rad andra storlopp och däribland Elitloppet och Prix d’Amérique.

Fakta

Fresh Yankee

Sto e. Hickory Pride-Pert Yankee e. Titan Hanover
Född 8 maj 1963 – död 9 augusti 1991
Rekord: TT 1.12,8ak (4 år)
Prissumma: 1.294.252 dollar
Resultat: 191 st: 89-44-24
Uppfödare: Charles E. Keller
Ägare: Duncan MacDonald, Kanada
Titlar: Årets Sulkyhäst i USA 1970, Årets Travare 1970, Årets Sto 1969, 1970, 1971, 1972. Årets Sulkyhäst i Kanada 1969. Årets äldre travare 1968, 1969, 1970, 1971, 1972. Invald i Hall of Fame i Kanada 1976 och 1998 i USA. Vinstrikaste travare i USA 1970 och 1971.
Världsrekord: Fyra (TT 1.12,8 på milebanan Red Mile 1967 för fyraåriga ston, 1.14,2 respektive 1.13,9 på tusenmetersbanan Liberty Bell Park 1969-1970 för äldre ston, Hollywood Park 1.13,1 1971)

Expandera

Sanders Russell tackade för sig som tränare när Fresh Yankee var fyra år och istället blev det Joe O’Brien som fick ta över stoet. Han utvecklade henne till en världsstjärna, men trots att hon blev den första dollarmiljonärskan i USA knakade det i fogarna mellan ägaren Duncan MacDonald och Joe O’Brien flera gånger och efter Roosevelt International ($125.000) 1972 tog det rent hus i helsike.

VM-loppet fick ett ganska märkligt efterspel på flera olika plan. Fransmännen var inte nöjda med hur den amerikanska tullen behandlat Une de Mai när hon kom till USA. Hennes resehandlingar var inte i ordning när hon anlände till New York och det amerikanska jordbruksdepartementet gav henne 48 timmars extra karantän.

Fortsättningsvis ska jag köra mig egen häst och förhoppningsvis ännu bättre

Fresh Yankees ägare var å sin sida ursinnig på Joe O’Brien och det slutade med att VM-revanschen Challenge Cup bytte namn till Challenge Match.

Endast tre hästar ställde upp samtidigt som varje ägare plockade upp 25.000 dollar ur egen ficka, vilket betydde att Challenge Match ($150.000) fick högre prissumma än själva VM-loppet…

”Returmatchen” Challange Match med högre prissumma än VM-loppet – och ägaren Duncan MacDonald i sulkyn bakom Fresh Yankee.

Duncan MacDonald avsatte helt enkelt Joe O’Brien i sulkyn och valde att sparka honom eftersom han tyckte att O’Brien inte utnyttjat stoet startsnabbhet i VM-loppet, där stoet slutade trea efter Speedy Crown och Une de Mai.

– Fortsättningsvis ska jag köra mig egen häst och förhoppningsvis ännu bättre, deklarerade Duncan MacDonald, då 59 år.

Fresh Yankees ägare skällde ut Joe O’Brien efter noter i lobbyn på Island Inn Motel dagen efter VM-loppet och beskyllde O’Brien inte bara för att han inte utnyttjat stoets kvaliteter, inte kört henne för bästa möjliga placering, utan också för att en av hans andra hästägare i stallet ägde en liten del i Speedy Crown och att O’Brien tänkt mer på den ägaren än Duncan MacDonald.

Det blev för mycket för Joe O’Brien att någon ifrågasatte hans integritet. Han bad helt enkelt Duncan MacDonald att dra åt helvete:

– Duncan MacDonald var heltokig. Jag sade till honom att det var hans sto och att han kunde behålla henne.

Fakta

Fresh Yankees stora segrar

1965: Nancy Hanks
1966: Hanover Filly Stakes, Bloomsburg Fair Stakes, Horseman & Fair World Trot, Fred Egan Trot
1969: Elitloppet, Grosser Preis von Bayern, Civic Holiday Trot, Columbian Trot, American Classic, Challenge Cup, Gotham Trot,
1970: International Trot, Civic Holiday Trot, American Classic, Challenge Cup, United Nations Trot, Roquepine Trot, Volo Van Trot, Campbeville Trot, Star’s Pride Trot
1971: Titan Cup,  Pacific Trot, Volmite Trot, Goldsmith Maid Trot, Leaside Trot
1972: Fort George Trot, Woolley Memorial Trot
Urval andraplatser: Elitloppet 1971, VM 1967, 1971, 1972
Urval tredjeplatser: VM 1968, 1969

Expandera

Ledningen för Roosevelt Raceway var väl medvetna om den dramatiska uppkomna situationen och banans pressavdelning – travhistoriens vassaste med 25 anställda! – utnyttjade situationen till fullo och låg bakom idén med Challenge Match.

Alan Levitt, då talesman för den nyligen syndikerade Speedy Crowns ägargrupp, föreslog att varje ägare skulle putta in 25.000 dollar och alla tre enades om kompromissen.

Samma eftermiddag som Challenge Match skulle avgöras började Duncan MacDonald vekna. Han var beredd att göra avbön och ”förlåta” Joe O’Brien, men ångrade sig och det blev alltså han själv som skulle sköta tömmarna bakom Fresh Yankee.

– Vi får se ikväll om jag har rätt eller fel.

Howard Beissinger och Jean-René Gougeon kommer att äta honom levande

Nu var det inte så att Duncan MacDonald kom in direkt från gatan utan han hade kört och tränat hästar i mer än 25 års tid, men aldrig tävlat på den här höga nivån.

– Howard Beissinger och Jean-René Gougeon kommer att äta honom levande och jag förstår inte hur någon kan ifrågasätta O’Briens integritet. Om det är någon som står för ärlighet i den här sporten är det Joe. Han skulle slå sin egen mormor i ett lopp om han fick chansen, kommenterade stortränaren George Sholty händelsen.

Alla sympatier låg hos Joe O’Brien och även hos Speedy Crowns körsven och tränare Howard Beissinger:

– Vem som än ifrågasätter Joe O’Briens integritet är helt enkelt galen. Joe O’Brien är den sista mannen i världen du någonsin skulle anklaga för någon form av fusk.

Fresh Yankee flög till ledningen när bilen släppte iväg hästarna och fick Une de Mai på utsidan. Duncan MacDonald hade bestämt sig för att köra i spets, men en pressande Une de Mai på utsidan var knappast något önskescenario för någon häst i världen vid den här tidpunkten i travhistorien.

Jag kunde lika gärna låtit min tolvårige son Orin suttit i sulkyn

I sista sväng började Fresh Yankee falla tillbaka och Une de Mai hade inte orken att stå emot Speedy Crown sista biten. Han vann med en längd, medan Fresh Yankee var akterseglad med 14 längder. Segertiden 1.15,6/2.011 meter var bara två tiondelar från gällande världsrekord över distansen på 800-metersbana.

– Det här var det enklaste storlopp jag någonsin vunnit och jag kunde lika gärna låtit min tolvårige son Orin suttit i sulkyn, sade Howard Beissinger.

Ett stort ögonblick! Fresh Yankee och Joe O’Brien vinner VM-loppet före Tidalium Pelo inför över 39.000 åskådare på Roosevelt i juli 1970.

Ett nytt revanschmöte skulle det bli efter Challenge Match på Greenwood Raceway i Toronto och Maple Leaf Trot, men utan Fresh Yankee på startlinjen. Une de Mai (trea) och Speedy Crown (tvåa) åkte till Kanada, men fick stryk av Flower Child och Joe O’Brien. Samma Flower Child som senare kom till Solvalla och fick se sig besegrad av Ego Boy.

Fresh Yankee stannade kvar i New York och debuterade för sin nya tränare George Phalen på Yonkers Raceway. Hon inkom sexa, men flyttades ner som åtta och sist efter ha stört en konkurrent i första kurvan. Placeringen blev Fresh Yankees sämsta genom tiderna.

Därmed hade stoet gjort sitt allra bästa på banan, men Fresh Yankee hade tidigare lagt hela travvärlden under sina hovar.

Den svenska travpubliken fick stifta bekantskap med henne i Elitloppet 1969. För första gången i Elitloppets historia dök två helamerikanska ekipage upp på Solvalla. Förutom Fresh Yankee och Joe O’Brien deltog även Delvin Miller med Larengo Hanover.

Försöket vann Fresh Yankee efter en resa i vinnarhålet och i finalen fick hon stenhård press av utvändige Toscan för att inte kunna spara sin världsberömda speed. Fresh Yankee hade inte bara en ettrig spurt utan ett hjärta av renaste guld. I finishen kunde hon sträcka på sig till seger.

Svenske fotografen Einar Andersson och hans fru Inga överlämnar en segerpokal till Fresh Yankees ägare Duncan MacDonald efter en seger med Joe O’Brien på Roosevelt 1970.

Efter Elitloppet 1969 var Fresh Yankee travvärldens drottning sedan Roquepine – då världens vinstrikaste travare – fått ge vika för Une de Mai.

– På tisdagen efter segern i Elitloppet reste hon till USA, fick stå 48 timmar i karantän i New York efter flygresan utan sin skötare, flögs till Chicago och på lördagen vann hon Colombian Trot ($25.200) på 1.16,0 på Sportsman’s Park. Ingenting tycktes henne omöjligt. Säg den häst som klarar av något sådant på sex dagar, säger Joe O’Brien i boken ”The Horseman from Alberton.”

Fresh Yankee kom tillbaka till Elitloppet året efter också, vann sitt försök men i finalen kunde hon inte stå emot Eileen Eden och Johannes Frömming.

Mannen bakom Yankeeland Farm och uppfödare till Fresh Yankee var Charles E. Keller. Fyra gånger vann han World Series i baseboll med New York Yankees. Foto Yankeeland

När Fresh Yankee lade tävlingsskorna på hyllan var hon den vinstrikaste amerikanskfödda travaren någonsin med 1.294.252 dollar. Redan den 21 augusti 1971 – och efter andraplatsen bakom Une de Mai i International Trot – hade hon nått den gränsen. En överkvinna hade hon i världen – Une de Mai med 1.834.274 dollar.

Även om Joe O’Brien och Duncan MacDonalds vägar skiljdes åt efter VM-loppet så ändrade O’Brien aldrig uppfattning om Fresh Yankee:

– I stallet var hon som en kattunge och på tävlingsbanan hade jag aldrig någonsin en häst med sådan vilja att vara först. Jag har alltid sagt att Scott Frost är den bästa travaren jag har haft, men Fresh Yankee är huvudet högre än alla mina ston med det eventuella undantaget för Armbro Flight som gick till avel och aldrig nådde den potential som fanns inombords.

När Fresh Yankee avslutade sin karriär tackades stoet av i Halifax och det blev ett känslomässigt farväl. Hennes första tränare Sanders Russell höll i tömmarna när hon travade den engelska milen på 1.16,6 och när hennes skor plockades av i Sackville Downs vinnarcirkel innan hon flyttade till sin nya bostad på Armstrong Brothers.

En hyllning till Fresh Yankee på Joe O’Briens museum på banan Charlottetown Driving Park.

Joe O’Brien missade Fresh Yankees avskedsföreställning, men det berodde inte på någon ovilja mot stoets ägare, utan helt enkelt att O’Brien låg till sängs och på sin läkares inrådan inte fick flyga.

Däremot skickade O’Brien ett telegram från sin bostad i Kalifornien:

”I am under doctor’s order and cannot travel, otherwise I would be with you today to honour Fresh Yankee in person.”

Att Fresh Yankee låg Joe O’Brien varmt om hjärtat in i det sista behövde ingen ifrågasätta.

Fakta

Fresh Yankees karriär

Ålder – År – Resultat – Segerrekord/Dollar
2 år: 1965 – 12 st: 4-3-0 – TT1.16,3/7.440
3 år: 1966 – 20 st: 11-2-4 – 1.15,0/46.700
4 år: 1967 – 20 st: 1-8-3 – TT1.12,8/69.450
5 år: 1968 – 26 st: 8-6-5– 1.13,4/118.700
6 år: 1969 – 27 st: 15-3-6 – 1.13,0/255.288
7 år: 1970 – 31 st: 20-11-0 – 1.13,1/359.002
8 år: 1971 – 30 st: 18-8-3 – 1.13,1/293.950
9 år: 1972 – 25 st: 12-3-3 – 1.14,2/143.415
Totalt: 191 st: 89-44-24 – 1.294.252 dollar

Expandera

***

Ett fyndköp för 900 dollar trots att Fresh Yankee kommer från ett av travsportens gyllene möderne. Mormors mormor är självaste Margaret Arion.

Margaret Arion.

Margaret Arion (e. Guy Axworthy) – född 1923 – med rekordet 1.21,1 i timetrial gick hon till avelsboxen och blev en pyramidal succé. Hon var det första stoet att producera två Hambletonian-vinnare och tre segrare i Kentucky Futurity.

The Marchioness (e. Peter Volo), 1.14,1*/$55.721, vann både Hambletonian Stakes och Kentucky Futurity 1932. The Ambassador (e. Scotland), TT 1.15,8/$21.014, tog hem Hambletonian 1942. Vidare segrade Protector (e. Peter Volo), 1.14,1*/$34.319, och Princess Peg (e. Volomite), 1.15,0*/$12.350, i Kentucky Futurity 1931 respektive 1934.

Margaret Arion dog 1946 på Walnut Hall Farm och hennes största bedrift leder till Valley Victory via dottern Princess Peg.

Vägen till Fresh Yankee går via ostartade Princess Margret (e. Peter Volo), vars dotter Royal Mary (e. Darnley), 1.24,2*/$1.135, tog sitt rekord i passgång. Fresh Yankees mor Pert Yankee (e. Titan Hanover) kom däremot aldrig ut på tävlingsbanan.

Fresh Yankees karriär innehållande 89 vinster på 191 starter och fyra världsrekord. Det första sattes i time trial som fyraåring på Red Mile 1967 med tiden TT 1.12,8.

Två år senare var det dags för ett nytt världsrekord på 1.14,2 på Liberty Bell Parks tusenmetersbana och i det loppet besegrade hon självaste Nevele Pride i hans näst sista framträdande på tävlingsbanan. Ett år senare – på samma bana – förbättrade hon tiden med tre tiondelar till 1.13,9.

George Phalen satt i sulkyn vid segern i Rossevelt Open Trot 1970 före Ulysse Mab.

Fresh Yankee sattes i avel 1973. Hennes förstfödda Grand Mira Belle (e. Speedy Scot) kom aldrig ut på tävlingsbanan, medan hennes andra – Mac Breton (e. Speedy Scot) – skulle bli Fresh Yankees överlägset bästa av hennes sju avkommor. Han tog vinnarrekordet 1.13,6 och sprang in 224.601 dollar.

Senare skulle Fresh Yankee bli mormor till Irish Texan (e. Texas-Grand Mira Belle), 1.14,0*/$110.055, och mormors mor till Canadian Trotting Classic-vinnaren Trustworthy (e. Worthy Bowl u. Tulip One), 1.11,7*/$336.692, men det var aldrig någon av Fresh Yankees ättlingar som kom i närheten av hennes höga kapacitet och prestanda.

Fresh Yankee dog på Hempt Farms i Mechanicsburg i Pennsylvania den 9 augusti 1991 och blev 28 år gammal.

Här är alla tiofaldiga miljonärskor

Fokustema
Fokus: Hästen i fokus
Läs senare

Supertalang med Elitloppsvinnare i blodet

Mormors mormor vann Elitloppet 1976.
Pappan har löpningsrekordet i Solvallas storlopp.
Här är den nya supertalangen hos Kolgjini!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Hannibal Face hade stor uppvisning när han vann sin debut på fina 1.15,2/2.140 meter tillsammans med Lutfi Kolgjini. Foto Mikael Rosenquist/ALN
Hannibal Face hade stor uppvisning när han vann sin debut på fina 1.15,2/2.140 meter tillsammans med Lutfi Kolgjini. Foto Mikael Rosenquist/ALN

Igår på Jägersro presenterade Adrian Kolgjini en av stallets treåriga flygmaskiner i franskfödde Hannibal Face (e. Bold Eagle-Casualty of Love), som pappa Lutfi körde till ledningen direkt.

Väl där blev det en klassisk uppvisning av sann Kolgjini-karaktär när treåringen dundrade ifrån konkurrenterna i många längders ledning. Efter lugna 1.18,4 första 500 meterna skärptes tempot rejält och via 1.14,4 sista 1.700 meterna i avstannande stil vann Hannibal Face hur enkelt som helst på 1.15,2/2.140 meter.

– Vilken häst! säger Lutfi Kolgjini.

Det här kändes som en flygmaskin. Men så började han trava allt sämre

Hannibal Face kvalade i augusti på 1.21,2 med galopp, men det har varit en del bekymmer på vägen.

Fakta

Hannibal Face

Franskfödd hingst tre år e. Bold Eagle-Casualty of Love e. Goetmals Wood
Resultat: 1 st: 1–0–0
Rekord: 1.15,2m*
Intjänat: 50.000 kr
Uppfödare och ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Körsven: Lutfi Kolgjini, Jägersro

Expandera

Så här sade tränare Adrian i Sulkysports serie treåringskollen i mars:

”Det här kändes som en flygmaskin. Men så började han trava allt sämre. Fyra veterinärer har letat efter fel utan att hitta något.”

Ett alternativ var att kastrera hästen, men Kolgjini hittade rätt med Hannibal Face. Planerna för hästens framtid är stora och i höst och vinter står Frankrike på agendan om utvecklingen fortsätter för den franskfödde hästen.

Lutfi Kolgjini ropade in modern Casualty of Love (e. Goetmals Wood) som ettåring på auktion i Deauville och klubban slogs på 75.000 euro. Hannibal Face är första avkomman och var utbjuden som slutnumret på Kolgjini Sale 2018.

– Casualty of Love representerar en av de absolut bästa familjerna i Frankrike och hästar som jag betalt mycket pengar för, sade Lutfi Kolgjini inför auktionen.

Hannibal Face bjöds ut på Kolgjini Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hannibal Face ropades dock tillbaka för 1,1 miljoner kronor och är fortsatt i ägo av Lutfi Kolgjini AB.

Casualty of Love inledde med två raka galopper i juni som treåring i Sverige, innan hon sändes söderut till Kolgjinis franska filial. Där blev det 16 starter, tre segrar (alla som treåring) och 382.569 kronor intjänat innan tävlingsskorna lades på hyllan redan på våren som fyraåring.

Hon betäcktes per omgående med Bold Eagle och resultatet visade alltså upp sig igår!

Casualty of Love har även två franskfödda helsystrar till Hannibal Face i Isolde Face (född 2018) och Justine Face (2019). Isolde Face ropades in för 360.000 kronor av danske Jens Glud Hansen på Kolgjini Sale förra året.

Mödernet får det verkligen att vattnas i munnen – här är det toppklass rakt igenom. Det handlar om Elitloppsvinnaren Dimitrias (e. Mario) mödernelinje och vinnaren i Solvallas storlopp 1976 är mormors mormor till Hannibal Face.

– Det första Elitloppet såg jag på tv, men då råkade vi mest ha tv-appraten på hemma och jag hade inte fattat tycke för trav. Om jag minns rätt så slog Dimitria Stig H Johanssons Duke Iran i finalen, har Lutfi Kolgjini berättat och minnet svek inte.

Elitloppssegern togs efter en resa utvändigt om ledaren Duke Iran och Stig H Johansson.

Fakta

Dimitria

Här är ett urval av Dimitrias storloppssegrar:
Treåring 1972: Prix Victor Regis
Fyraåring 1973: Prix de Tonnac-Villeneuve, Prix de Selection
Femåring 1974: Prix Doynel de Saint-Quentin, Prix Marcel Laurent
Sexåring 1975: Lotteria, Costa Azzurra
Sjuåring 1976: Elitloppet, Matadoren-Rennen, Prix du Bois du Vincennes

Expandera

Dimitria tränades och kördes av Leopold Verroken och tjänade cirka två miljoner kronor på tävlingsbanan och travade 1.15,1k som snabbast innan hon 1978 bjöds ut till försäljning på auktion i Frankrike. Efter hård kamp med Henri Levesque vann Gösta Valentin – mannen bakom Stall Hernö och även ordförande i Svenska Travsportens Centralförbund en tid – budgivningen, sedan klubban slagits på cirka 300.000 kronor.

För Gösta Valentin blev Dimitria en guldgruva i aveln – och för många andra också.

Policy of Truth med Ulf Ohlsson i sulkyn svarade för en fin årsdebut. Foto Mia Törnberg
Policy of Truth. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Dottern Louison H. (e. Jorky) lämnade styrkefenomenen Au Revoir H. (e. Nuclear Kosmos), 1.1.12,2/2.490.315 kr, och Rapide H. (e. Nuclear Kosmos), 1.14,5/2.353.450 kr. Den sistnämnda har fört arvet vidare som mormor till toppstoet Princess Face (e. Muscle Hill), 1.12,2am/4.642.084 kr, som vann Drottningpokalen och slutade tvåa i Oaks. En annan dotter till Louison H – Valentina (e. Larabello) – är mormor till unghäststjärnan Policy of Truth (e. Explosive Matter), 1.09,6ak/5.903.400 kr.

Louison H. och hennes styrkedemonstrationer till trots – det är via hennes syster Une Crown (e. Speedy Crown), 1.19,4/177.515 kr, som de största stjärnorna kommit. Gösta Valentin använde möjligheten att betäcka Dimitria med amerikanske Speedy Crown under 20/20-uppgörelsen och Une Crown blev resultatet av det mötet.

Face Time Bourbon vid segern i Prix d’Amérique i vintras. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Efter två segrar på tävlingsbanan klev hon i avelsboxen och första avkomman Etta Extra (e. Florestan) född 1992 blev ett av världens bästa fölston. Kolla bara det här urvalet bland hennes tolv avkommor!

 • Mara Bourbon (sto e. And Arifant), 1.10,4/1.657.405 euro – Oslo Grand Prix-vinnare och mor till Follow You (e. Rady Cash), 1.11,7/335.050 euro
 • Qualita Bourbon (sto e. Love You), 1.12,3/1.538.050 euro – Europaderbyvinnare och mor till Tast of Bourbon (e. Donato Hanover), 1.11,0/266.273 euro
 • Sam Bourbon (hingst e. Goetmals Wood), 1.11,6/373.430 euro – avelshingst
 • Kamera Bourbon (sto e. Cezio Josselyn), 1.13,7/196.015 euro – mor till Scala Bourbon (e. Love You), 1.10,5/556.608 euro och mormor till årets Prix d’Amérique-vinnare Face Time Bourbon (e. Bold Eagle), 1.10,6/1.651.050 euro!
 • Racer Bourbon (hingst e. Love You), 1.15m0/38.930 euro – avelshingst

Men nu var det vägen från Dimitria till Hannibal Face det skulle handla om…och den går också via Etta Extras mamma Une Crown. Hennes dotter Ma Crown (e. Full Account), 1.14,5/105.480 euro, är mamma till Casualty of Love.

Snacka om att familjen Kolgjini har en riktig guldklimp i Hannibal Face – både på tävlingsbanan och som framtida avelshingst!

Källa: worldwidepedigree.com
Fokustema
Fokus: Championship von Europa
Läs senare

Det bortglömda Elitloppet

Idag är Elitloppet den största sprinterfesten för äldre travare i världen, men redan i slutet av 1800-talet lockades hästar från andra sidan Atlanten till Europa för att tävla i Baden i Österrike. Heatloppet Championship von Europa hölls första gången 1895 och var den tidens mest prestigefyllda löpning tillsammans med Matadoren-Rennen i Berlin, men knäcktes av det Första världskriget.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Codero och Ettore Barbetta vinner Championship von Europa i Baden 1912.
Codero och Ettore Barbetta vinner Championship von Europa i Baden 1912.

USA-födda travare dominerade i Championship von Europa och det dröjde till 1909 innan franskfödde Jockey (e. Azur) bröt den amerikanska sviten.

Första vinnaren i det österrikiska storloppet var Spofford – en 15-årig valack efter Kentucky Prince – och det krävdes tre heatvinster för att ha hem totalsegern. Valkyr vann det första heatet, därefter segrade Spofford på nya Europarekordet 1.24,4/1.609 meter och han tog även hem de två kommande heaten.

Det var både första och sista gången valacker var tillåtna att deltaga i Championship von Europa.

Valkyr.

Nio heat och två dagar

Den andra upplagan av Championship von Europa blev en udda historia. Det krävdes hela nio heat – och två dagar – innan tioåriga stoet Mattie H. (e. Abdallah Mambrino) kunde avgå med segern.

Trav i Baden 1894.

De första fem heaten hade lika många olika vinnare – Honeywood, Eddie Hayes, Autrain, Maggie Sherman och Mattie H. – och när det började skymma avbröts loppet och kom i mål först tre dagar senare.

Europarekord

Mattie H, Autrain och Maggie Sherman vann de kommande tre heaten och Maggie Sherman satte nytt europeiskt rekord med 1.24,3. I det nionde heatet kunde Mattie H. avgöra Championship von Europa.

Året efter skrevs reglerna om. Nu räckte det med två vinster för att ta hem slutsegern och efter tre heat var loppet över. Bravado (e. Kentucky Wilkes) vann två heat och Colonel Kuster ett.

Första gången under 1.20

Que Allen (e. Champion Medium) tog hem de två kommande upplagorna i Championship von Europa och blev den enda travaren som lyckades ta en dubbel i löpningens kortvariga historia.

Första året vann Que Allen efter skiljeheat mot Athanio och Colonel Kuser. Året efter gjordes reglerna om igen och nu krävdes det tre heatvinster igen för att ta hem slutsegern. Återigen fick loppet avgöras över två dagar.

Under söndagen kördes tre heat – Que Allen vann två och Athanio ett – och Que Allen fick vänta ytterliga två dagar innan han kunde avgöra loppet i femte heatet. Han vann på 1.19,8, vilket var första gången en travare klev under 1.20-strecket i Europa. Hans rekord stod sig i hela nio år!

Nya regler

Nytt år och nya regler. Ledningen för Baden-banan hade lärt sig av sitt misstag och nu var man tillbaka till två heatsegrar. Caid (e. Highwood) vann det första heatet – Athanio det andra – och det tredje heatet. Caid hade köpts av Wiens Travbaneförening som avelshingst, men tävlade också.

Vinnarmedaljen i Championship von Europa

Athanio (e. Junio) hade vunnit heat i Championship von Europa både 1899 och 1900. 1901 var hans år och han vann i två raka heat. Hans bästa vinnartid var 1.20,7 – den näst snabbaste tiden i loppets historia. Året efter var det Greenbrinos tur och Woodbrino-sonen vann heat ett och tre. Däremellan segrade Caid.

Fyraåring i topp

Caid vann även heat 1903 och det krävdes skiljeheat mellan honom, Freund Fritz och Wig Wag, där den sistnämnde – blott fyra år gammal – avgick med segern.

Wig Wag tog sig även till skiljeheat 1904 tillsammans med duon Contralto (e. The Conqueror) och Wainscott. Contralto tog hem slutsegern för Giuseppe Rossi, vilken gick under namnet ”Der rote Wauwau” – den skällande hunden – med anledning av sina röda tävlingsfärger och inte för att han var argsint…

Bästa någonsin

1905 års upplaga av Championship von Europa beskrevs som den bästa någonsin fram till Första världskriget. Återigen vann en fyraåring och stoet Alta Axworthy (e. Axworthy) vann under miserabla förhållanden. Contralto vann första heat och sedan segrade Alta Axworthy i två raka heat.

Travbanan i Baden.

Wig Wag var på jakt efter sin andra seger 1906, men dog dagen innan loppet på grund av kolik. Wainscott (e. Alcy Wilkes) vann i två raka heat.

Avelshingst i Österrike

Kirkwood Jr. (e. Silverthome) förlorade det första heatet 1907 till Contralto, men vann de två kommande. Senare uppstallades Kirkwood Jr. som avelshingst i Österrike. Icon – en dotter till självaste Peter the Great – tog hem 1908 års upplaga efter skiljeheat mot Grattan Bells och Onward Silver.

Jockey.

1909 var året då Frankrike klev in på allvar. Jockey (e. Azur) vann i två raka heat för Flaminio Brunati. Jockey blev senare en firad avelshingst. Han var champion i Italien 1927-1930 och fortfarande idag körs en löpning – Prix Jockey – på Vincennes för att hedra hans minne!

Lou Dillon på besök!

1909 var också året fick också Baden besök av självaste Lou Dillon, travvärldens första 1.14,6-travare (1903). Hennes tävlingskarriär var över – hon hade fått föl både 1907 och 1908 – men hon gick gall 1909 och följde med C.K.G. Billings stall på en propagandaturné till Europa.

Lou Dillon i Baden.

Hon uppträdde i Berlin på Ruhleben-banan inför den tyske kronprinsen och i Moska visades hon upp inför tsar-familjen. Hon hann också med ett besök i Baden innan hon återvände till USA!

Franskt blev det också 1910 genom Fred Leyburn (e. Kalmia), vilken också segrade i raka heat. För Custer (e. Narquois) – också franskfödd – krävdes det skiljeheat mot Bob Douglas och Vito 1912.

Fred Leyburn.

Rikaste loppet i Europa

Efter tre raka franska segrar var det dags för en ny USA-vinst. Italienaren Ettore Barbetta och Codero (e. Bingen) vann efter skiljeheat mot Custer och Soprano. 1913 fick Soprano (e. Bellini) sin revansch. Glückstern vann det första heatet och därefter blev det två raka vinster för det sjuåriga stoet.

Codero och Ettore Barbetta.

Året efter – 1914 – höjdes förstapriset till 20.000 österrikiska kronor och skulle bli det rikaste loppet i Europa. Baden-banan stängdes dock i slutet av juli samma år. Första världskriget stundade. Den 28 juli 1914 bröt kriget ut och mordet på ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike – tronarvinge i Österrike-Ungern – en månad tidigare av en serbisk nationalist var den omedelbara utlösande faktorn till kriget.

Baden-banan var stängd i två år. 1916 slog Baden upp portarna igen – 34 tävlingsdagar hölls – och det gjordes ett försök att återuppliva Championship von Europa, men det saknades ekonomiska resurser i krigets spillror och löpningen gick i graven.

Fakta

Championship von Europa 1895-1913

År – Namn – Ålder/kön/stamtavla – Körsven

 • 1895 Spofford (US) – valack 15 e. Kentucky Prince-Dispatch – Giuseppe Lamma
 • 1896 Mattie H. (US) – sto 10 e. Abdallah Mambrino-Ella Hopkins – Giovanni Gerini
 • 1897 Bravado (US) – hingst 10 e. Kentucky Wilkes-Alicia – Egisto Tamberi
 • 1898 Que Allen (US) – hingst 8 e. Champion Medium-Lady Raven – Albert Moser
 • 1899 Que Allen (US) – hingst 9 e. Champion Medium-Lady Raven – Albert Moser
 • 1900 Caid (US) – hingst 7 e. Highwood-Nikita Cossack – J. Miller
 • 1901 Athanio (US) – hingst 9 e. Junio-Athalie – Ira Ryerson
 • 1902 Greenbrino (US) – hingst 11 e. Woodbrino-Jenny Patchen – Burdett Tappan
 • 1903 Wig Wag (US) – hingst 4 e. Wiggins-Edgelight – McDowell
 • 1904 Contralto (US) – sto 8 e. The Conqueror-Red Rose – Giuseppe Rossi
 • 1905 Alta Axworthy (US) – sto 4 e. Axworthy-S. Alta Thomas – Eddie Mitchell
 • 1906 Wainscott (US) – hingst 7 e. Alcy Wilkes-Sorceress – Francesco Mauro
 • 1907 Kirkwood Jr. (US) – hingst 12 e. Silverthome-Leah – Giuseppe Lamma
 • 1908 Icon (US) – sto 6 e. Peter the Great-Alberta – A.C. Pennock
 • 1909 Jockey (FR) – hingst 6 e. Azur-Amazone – Flaminio Brunati
 • 1910 Fred Leyburn (FR) – hingst 5 e. Kalmia-Helen Leyburn – Egisto Tamberi
 • 1911 Custer (FR) – hingst 9 e. Narquois-Misty Morning – Flaminio Brunati
 • 1912 Codero (US) – hingst 9 e. Bingen-Jolly Bird – Ettore Barbetta
 • 1913 Soprano (US) – sto 7 e. Bellini-Operetta – Burdett Tappan
Expandera