Vad Jean-Pierre Barjon ska åstadkomma är en öppen fråga, men brännpunkten är fastställd:
– Allt vi ska göra måste ha hundraprocentigt kundfokus. Och kunderna är alla som spelar på trav och galopp.
Det berättar han i den stora intervjun med Sulkysport som publicerats i det färska Avelsnumret. Här kommer hela intervjun!
För att försöka ta det lite översiktligt och hyfsat snabbt från början: att Jean-Pierre Barjon blev ordförande i det franska travförbundet berodde väldigt mycket på det inflytande den opinionsbildande tankesmedjan equistratis fått via sajten equistratis.org och digitala medier.
Det tog fart på allvar för drygt tre år sedan då flera tongivande och namnkunniga häst-
ägare, uppfödare och andra aktiva i trav- och galoppsporten gick samman i nätverket equistratis. Det kan liknas vid födelsen av en rörelse, proteströrelse om man så vill, mot det sittande etablissemanget och hur det styrde både sporten och spelbolaget PMU. Med flera tunga namn i sporten på ”medlemslistan” växte equistratis.
Tankesmedjan
>> Så här beskrivs tankesmedjan Equistratis på hemsidan equistratis.org:
”En socioprofessionell rörelse för att reformera hästkapplöpningsindustrin.”
Socioprofessionells närmaste översättning gällande den svenska trav- och galoppsporten är att kalla det ”de hästsportaktiva.”
>> Reformerna har fyra huvudpunkter:
• Relansera hästkapplöpning med banbesökare
• Ändra styrningen av institutionerna
• Minska driftskostnaderna
• Sälj eller gör filial av sportspel och poker
Den sistnämnda punkten handlar om det av trav- och galoppsporten ägda spelbolaget PMU, Frankrikes motsvarighet till ATG. Till skillnad från hur trav- och galoppförbundet i Sverige äger ATG har det franska trav- och galoppförbundet 50 procent var av PMU. Liksom ATG har PMU även sportspel och casino i sitt utbud.
>> Equistratis mål åren 2020-2022:
• Lägga fram förslag som stöds av majoriteten av de aktiva
• Att säkerställa genomförandet av reformer
>> Equistratis baseras på:
• Forskning och expertis
• Kommunikation och inflytande
• Driva förändringar
Som en viktig isolerad händelse kan nämnas att det blev ett herrans liv när den franska trav- och galopp-tv-kanalen Equidia i sitt timslånga diskussionsprogram på måndagskvällar varje vecka ämnade släppa fram equistratis-representanter att berätta om nätverket och vad de ville åstadkomma.
Det franska travförbundet gick i taket och krävde att också få vara med i diskussionsprogrammet. Travförbundet ville inte låta Equistraris få stå oemotsagt och ha hela agendan i ett tv-program med trav- och galoppintresserade som målgrupp. Slutet på historien blev att det inte blev något tv-program alls. Men eftersom episoden kan sägas ha avslöjat hur ”lågt i tak” hästsportförbundens ledare ville ha för vad kunde sägas av vem och var gavs tveklöst väldigt bra bränsle åt equistratis som opinionsbildande organ.
Equistratis har spelat sina kort väl och tajmade attacken mot att få avgörande inflytande i sportens beslutsfattande rätt. I december skulle travförbundets mångårige ordförande – den främsta representanten för det ”konservativa sittande etablissemanget” – Dominique de Bellaigue avgå med ålderns rätt efter 22 år på presidentposten. Han föreslogs – av etablissemanget – efterträdas av Philippe Savinel. Mot denne lanserades nu samordnat via equistratis Jean-Pierre Barjon.
Barjon har varit framgångsrik som både uppfödare och hästägare: Han har nu den stora montéstjärnan Bilibili i sina grön-vita ägarfärger.
Barjon har en Prix d’Amérique-seger med Meaulnes du Corta. Han är dessutom internationellt orienterad, till exempel som uppfödare och ägare till Björn Goops Uppfödningslöpningsvinnare Mister J.P. och även som köpare av toppstammade fölstoet Graceful Touch för 560.000 dollar på auktion i Harrisburg.
En anekdot till kan sägas beskriva hur Barjon tänker som hästägare: När Meaulnes du Corta vann Prix d’Amérique 2009 var hästens tränare Pierre Lévesque uppbunden att köra Offshore Dream som jagade sin tredje raka seger i Pd’A.
Levesque ville ha Pierre Vercruysse som kusk – denne hade då kört Meaulnes du Corta några gånger tidigare – när Jean-Pierre Barjon ingrep och istället ville ha den då uppåtgående stjärnan Franck Nivard som kusk på sin häst.
Läge för konflikt – som dock Barjon avväpnade effektivt:
– Om du väljer kusk till min häst i Prix d’Amérique ligger den kuskens lojalitet främst hos dig som hästens tränare. Väljer jag kusk är dennes lojalitet främst till mig som hästägare, sade Barjon till Levesque.
En minst sagt snygg formulering av att Barjon inte ville riskera att behöva se sin Meaulnes du Corta bli ”hjälptrupp” till Offshore Dream i dennes jakt på tredje raka Prix d’Amérique-segern.
Pierre Levesque accepterade utan protester och att Barjon och Levesque fortfarande är nära varandra bevisas av att Pierre Levesque nu är en av de som ingår i ”Barjons lag” i det franska travförbundet.
Min fru känner sig lite lurad på vad hon förväntade sig när jag sålde mitt företag
Jean-Pierre Barjon har byggt de ekonomiska förutsättningarna för sitt hästägande genom att vara en framgångsrik företagare med läskedrycksmärket Lorina som bärande varumärke. Detta är nu sålt och Barjon kan därför med full kraft gå in i sitt nya förtroendeuppdrag i hästsporten.
– Men min fru känner sig lite lurad på vad hon förväntade sig när jag sålde mitt företag. Istället för för att bli pensionär med en massa ledig tid jobbar jag nu väldigt mycket mer, obetalt dessutom, än vad jag gjorde när jag så att säga jobbade för att tjäna pengar, säger hon. Men det är vad det här uppdraget kräver, skrattar Jean-Pierre Barjon.
När det som kallas för ”de socioprofessionella” i oktober förra året valde representanter till sina 25 platser i den beslutande församlingen gällande bland annat styrelsevalet i SECF vann Jean-Pierre Barjons anhängare en jordskredsseger.
Av de 16 platser som kallas ”comité national” tog Barjon-anhängare alla 16. Av de som kallas ”comités regionaux” tog Barjons trupper sex av nio platser. 22 av 25 sammanlagt. Ett fullständigt sensationellt resultat och plötsligt förstod alla vad som höll på att hända: det var möjligt att motkandidaten kunde besegra etablissemangets presidentkandidat i styrelsevalet.
– Det är nästan omöjligt att gå emot en kandidat som är nominerad av den sittande församlingen. I utgångsläget sitter den kandidaten med 66 procent av rösterna bakom sig, säger Jean-Pierre Barjon.
Men det omöjliga hände. I en gastkramande röstningsprocedur stod till slut Barjon som segrare med mandatsiffrorna 25-23. Och inte bara det. Runt honom i styrelsen och de kommittéer som verkar under styrelsen ersatte ”hans folk” de tidigare sittande.
Förutsättningarna finns därför för att verkligen åstadkomma något under de fyra år som ordförandemandatet gäller.
Vad är det då Jean-Pierre Barjon och de med honom likasinnade som nu sitter runt honom i de styrande organen i sporten vill ska hända? Ja, det är faktiskt i dimma dolt. Svävande. Hur kan det vara så?
Jo, för att Barjon helt enkelt vill att flödet av idéer, initiativ, de reella praktiska förändringarna som ska märkas i vardagen, ska komma underifrån. Från folket, de som röstade fram honom i opposition mot etablissemangets representant. Han är inte vald med en färdig agenda, utan med ett uppdrag att samla upp och kanalisera goda krafter och idéer, vilket i sin tur förväntas skapa långvarigt intresse och lidelse för hästsport när de många som tidigare känt sig utanför besluten plötsligt får känna att de kan vara med och påverka.
Vi har skapat en digital plattform där vem som helst kan skriva in och lämna förslag
– Det är en process som startat. Vi har skapat en digital plattform där vem som helst kan skriva in och lämna förslag under fyra olika flikar och ämnen. En flik handlar till exempel om djurvälfärd, en om sportens regelverk, en om spelinnovation. Vi räknar med att det ska bli några tusen förslag och inlägg, och det kan handla om precis allt.
– Vi kan moderera och gradera förslagen i hur viktiga folk anser de är, lyfta vissa till diskussions- och omröstningsfrågor. Det ska sedan sammanställas och resultera i en agenda till ett stort rådslag som är planerat till april. Detta rådslag ska i sin tur definiera saker och ting inför framtiden, vad som ska göras och kanske även i vilken prioriteringsordning, säger Jean-Pierre Barjon.
Han kallar det för en form av ”nationell brainstorming” gällande hur trav- och galoppsporterna framgångsrikt ska ta sig in i framtiden, dessutom en transparent sådan eftersom det som läggs in på plattformen ska vara öppet och läsbart för alla.
Plattformen öppnade den 17 februari på adressen www.assisesletrot2020.com.
– Det är nödvändigt att göra förändringar och det brådskar. Förra året minskade prispengarna med tio procent, för att PMU haft dåligt resultat i flera år och sporten under denna tid levt på fonder som tog slut. Den tidigare ledningen och strukturen förmådde inte vidta åtgärder innan de ekonomiska konsekvenserna av att PMU under flera år i följd gick sämre drabbade sportens aktiva. Basen i sporten är därför nu hotad. Fransk travsport består av massor med tränare som har fyra-fem hästar och de får inte gå förlorade. Det är bråttom att göra förändringar innan det är för sent, säger Jean-Pierre Barjon.
Det hela kan till sitt upplägg se ut som att det som föreslås och kommer fram på den digitala plattformen lär spreta åt en så väldig massa olika håll att det i sig omöjliggör förändring och alltså i så fall blir kontraproduktivt.
Jean-Pierre Barjon är medveten om det och försöker förklara genom att hålla upp händerna vid ögonen som att han skulle ha på sig ett helstängt huvudlag.
Vi måste fokusera på det som är det gemensamma och det viktigaste
– Så här har det fungerat: här har tränarna stått och drivit sina saker och hjärtefrågor (…tar ett steg åt vänster…), här står hästägarna (…ett steg till…), här står banorna, och så vidare. De olika särintressena i sporten har vart och ett fokuserat på sina egna frågor utan att se till varandra och till helheten. Det är det som lett fram till situationen där vi är idag, med en hästsport i ekonomisk kris. Vi måste förändra vårt tankesätt och börja fokusera på det som är det gemensamma och det viktigaste, bygga en ny filosofi, säger Jean-Pierre Barjon.
Denna, vad som kan kallas minsta gemensamma nämnare, kokar ner till en klassisk formel för företagande: att sätta kunden i centrum.
– Vi måste förstå vilka det är som försörjer och skapar intresset för sporten. Det är spelarna och ”turfisterna”, alltså de som besöker banorna. Allt vi gör måste utgå från dem, att ta hand om kunderna. Uppdraget jag fått handlar därför inte bara om att styra sporten utan även om att styra PMU. Så här fungerar det: PMU har ansvar för att ta hand om kunden fram till att denne gjort sitt spel. Så fort spelaren lämnat totomaskinen är det sporten, banan, de aktiva, som tar över ansvaret för kunden. När loppet gått i mål återgår ansvaret till PMU, för vinstuthämtning, och att kunden ska vilja spela i nästa lopp också. Schematiskt är det enkelt, men för att kunden ska vara nöjd med att spendera sin tid och sina spelpengar just i hästsporten och inte vilja spela på något annat måste alla tre delarna fungera och haka i varandra, säger Jean-Pierre Barjon.
För att ta något konkret: om det i den där stora nationella brainstormingen som nu ska göras visar sig att många vill öppna den franska stamboken för amerikanskt blod på ena eller andra sättet – vad händer då?
– Det är hypotetiskt, och jag förstår vart du vill komma, du är ju svensk…men just nu finns inte den frågan på vår agenda och jag tror inte det kommer att bli aktuellt. Den franska travaren är vad den är, en egen ras, och det finns ingen anledning att ändra den saken. Som fransman och fransk hästägare är jag samtidigt helt fri att välja vilka lopp och vilka travhästar jag vill äga och tävla med, de lopp som är för franska hästar eller de lopp som är öppna, på samma sätt som ni i Sverige antingen kan komma hit med era hästar och tävla i de lopp som finns för de hästarna, eller köpa franska travare och vara med i loppen som bara är för de hästarna.
Att öppna franska stamboken skulle faktiskt ta bort exklusiviteten för er!
– Jag själv har valt att vara med i båda systemen, jag har fölston med amerikansk stam i den svenska stamboken och jag har hästar i träning i Sverige, har ju till och med vunnit er Uppfödningslöpning med Mister J.P., som också var trea i Kriteriet – bakom Readly Express som sedan vann Prix d’Amérique för övrigt – och är nu avelshingst. Friheten finns redan där! Avelsmässigt håller jag med om att i Sverige och Norden råder en priviligerad situation, där kan man blanda blodet från franska och amerikanska hästar som ingen annanstans i världen. Det är ju också Readly Express ett exempel på med Ready Cash som pappa och amerikanskstammad moder. Det kanske ni ska tänka på. Att öppna franska stamboken skulle faktiskt ta bort den exklusiviteten för er!
Hur ser du på samarbetet mellan PMU och ATG? Till exempel fick de svenskar som ville spela till fasta odds till Prix d’Amérique vända sig andra spelbolag än hästsportens eget eftersom ATG på grund av hur samarbetet med PMU ser ut inte kunde ha någon pool med fasta odds. Är inte det märkligt?
– Spelinnovation är en av de saker som finns med specifikt i det insamlingsarbete av förslag som nu pågår. Personligen tror jag att vi går mot en framtid där PMU har fasta odds på trav och inte bara totalisatorspel. Det borde i så fall vara lösningen på det problem du just beskrev.
Första tiden som president i förbundet har inte endast inneburit att måla upp de stora övergripande framtidsfrågorna utåt utan även att sätta sig in i detaljerna i hur det praktiska arbetet i förbundet fungerar.
– Ja, jag sitter mycket tid på förbundskontoret nu. Det är massor med jobb, organisationsfrågor och att hitta hur vi ska samarbeta med PMU i framtiden. Efter rådslaget i april hoppas jag att bilden är klar med förslag och reformer som vinner stöd hos majoriteten och som alla då gemensamt kan börja sträva mot att genomföra och uppfylla. Allt med kunden – de som gillar hästsport och att spela på hästsport – i centrum. Det kommer helt säkert att innebära en hel del förändringar, vissa små, vissa förmodligen också stora. Men förändringar och reformer är nödvändiga.
För ett halvår sedan fanns det inte i min tankevärld att jag skulle få det stora förtroendet
Jean-Pierre Barjon hoppas också på förståelse för att han behöver lite tid på sig att bli varm i kläderna som travförbundspresident även om det samtidigt brådskar med att få igång ett reform- och förändringsarbete.
– Ja, alla ska ju veta att för ett halvår sedan fanns det inte i min tankevärld att jag skulle få det stora förtroendet att bli framröstad till den här ansvarsfulla positionen. Jag känner mig förstås väldigt hedrad, men eftersom det gått så fort har jag också mycket att snabbt försöka sätta mig in i och förstå. Jag har ju bara varit ordförande ett par månader…