Sakta i backarna nu, hade duon garanterat sagt om de ställdes inför påstående ovan. Eller åtminstone Malin. Inför morgondagens E3 Revansch för ston i Gävle ligger hon lågt trots förra veckans fenomenala uppvisning på Åby.
– Jag är nöjd om hon travar runt och ser söt ut. Där skiljer jag mig från Anton, men visst hoppas jag också att hon gör en riktigt bra prestation och är med långt fram. Man drömmer om seger, men tar hon pengar är vi nöjda, säger Malin Karlsson.
När Anton Johansson själv pratar om deras samspel så utmålar han sig själv som den som gasar på.
– Om jag är ”vi slänger på helstängt och jänkarvagn” så är Malin mer ”vi kör med öppet och vanlig vagn”. Vi brukar väl mötas någonstans på halva vägen, menar han.
På sistone har det onekligen varit en framgångsrik taktik. Tillsammans tränar paret sex hästar och några ”ynglingar” som är på tillfälligt besök för att sedan slussas vidare till proffstränare.
Utöver morgondagens profilhäst Sunwapta Goj (e. Sahara Dynamite) har även Ritzo (e. From Above) vunnit dubbelt i Örebro under de senaste sex veckorna och Enjoy the Life (e. Enjoy Lavec) segrade på Axevalla i tisdags.
Det trots att han drog undan med ett 1.11-varv initialt över full väg och bitvis ledde med 100 meter!
– Men det är en fruktansvärd moral i den här hästen. Han har ger alltid allt. Det är en fruktansvärd kraft i honom och nu siktar vi mot klass II-försöket på Åby den 3 februari. Den dagen det stämmer för honom kan han vinna i det sammanhanget också, säger Anton som fått se just den nämnda hästen vara trea, femma, sjua och oplacerad inom rikstoton under år 2017.
Omlagd träning, ett höbyte för åtta veckor sedan och regelbundna laserbehandlingar lyfts fram som förklaringar till de förbättrade resultaten.
”Inga konstigheter”
En ny V75-start är det alltså tal om i morgon. Sunwapta Goj ska få besöka Gävle ihop med sina nya tränare som huserar på en gård en dryg halvmil från Axevalla travbana.
SUNWAPTA GOJ
3-årigt brunt sto e. Sahara Dynamite-Mrs Meyer Landsky e. Sugarcane Hanover
Statistik: St: 12: 5–3–1, 373.500 kr, *15,2m 12,1ak 14,2am
Ägare: Stall Obsessed HB, Axvall (Leasingtagare)
Uppfödare: Olofsson Johnny & Gunilla
Främsta meriter: Femma i korta E3-finalen för ston efter att ha vunnit sitt försök, tvåa i Oaks Consolation.
I Malins fall efter att ha jobbat hos såväl Anders I Jonsson som Ulf Stenströmer på Axevalla, i Antons fall efter fem år hos Stenströmer där han en period hade ansvaret för tvååringarna och därtill en period som privattränare för Lars Järpedal på Vargön.
– Jag förstår att folk undrar hur det blivit såhär. Vi har god kontakt med Helena Rogowski som är den som behandlar våra hästar med laser och det är genom en bekant till henne den här chansen har uppstått. Hästen köptes från Sten O Jansson på vår rekommendation och sedan har vi upprättat ett leasingkontrakt med köparen. Det är inga konstigheter och det är ingen hemlighet, säger Anton Johansson.
Tar man en titt på historikfliken på Sunwapta Goj på travsport.se så kan man konstatera att det är en Lennart Bengtsson som står bakom köpet av stoet.
– Vi har bara pratat med den här mannen i telefon än så länge, men han verkar ha förtroende för det vi håller på med så det känns bra, säger Johansson.
”Stor brun travhäst”
För Sunwapta Gojs del har livet sett annorlunda ut sedan hon blev västgöte, något som också gjorde att paret var nervösa inför tävlingsdebuten i deras regi.
Nervösa i onödan visade det sig…
– Jag var inte nervös för att det skulle gå dåligt utan mer nervös för att man ville att det skulle gå så jäkla bra. När man köper en sådan här häst för de pengarna vill man inte att det ska strula. Det är så lätt att man börjar tänka massa och komma in på fel banor om det blir en dålig start, menar Malin.
Sunwapta Goj ska därtill ha gått på lösdrift hela sitt liv och nu fått vänja sig med ”stallivet” på ett helt annat sätt. Något som inte nödvändigtvis behöver bli en lyckad förändring.
– Men det verkar ju ha gått bra också. Hon gör inte så mycket väsen av sig som typ betraktat. Det är en typisk stor, brun travhäst. Genomsnäll, tacksam och ingen man lägger märke till speciellt så i stallet, men så medveten om vad som gäller när det är tävling. Där växte hon en klass, säger Malin.
Efter svepningen på Åby stod det klart att man skulle fullfölja planen och gå mot E3 Revanschen i Gävle. Där är man nu och dessutom i en position med en av de mer betrodda hästarna i loppet.
– Det ska bli tre minusgrader och lite snö så nu får hon starta med brodd bak för första gången. Det är en supertravare så jag tror inte det ska ha någon betydelse, avslutar Malin Karlsson.
Om mindre än ett dygn påbörjas resan mot Gävle.
En resa där ett nytt kapitel ska skrivas i Sunwapta Gojs travliv.
I KORTHET...
Ni har Greenleaf Slim (e. Andover Hall) 1.996.099 kr/1.11,2aK i träning. Hur mår han?
– Jag hade honom som passhäst hos Ulf Stenströmer. Han har varit här en månad nu och det är mer glädje i hon igen. Han gick ett bra provlopp i lördags mot nollhästar som motivationshöjare och nu handlar det främst om att köra snällt och se till att han tycker det här är roligt igen. Hästen startar på Färjestad på måndag, säger Malin.
Hur hittade du in i travet?
– Jag har alltid varit travintresserad och min pappa jobbade som tidtagare åt Mats Ahlqvist och senare åt Göran Borgås när de refererade på Axevalla. Jag blev dock biten av en ponny på Sommarland som barn och höll mig ifrån hästarna tills jag träffade Malin. Då körde jag häst för första gången som 19-åring. Malin jobbade hos Anders I Jonsson då och som den toffelhjälte man är så följde jag med ut till stallet på helgerna och hjälpte till, säger Anton.
Andra halvan av året (231.300 kronor in) har gått klart bättre än den första (102.700 kronor), någon förklaring till varför?
– Höbytet för åtta veckor sedan har varit centralt, men därtill så har vi haft några problemhästar tidigare som varit inne i uppbyggnadsperioder eller helt enkelt inte gått att få ordning på. Då blev det en mellanperiod, men nu går ju hästarna som tåget igen, säger Malin.
Tiden hos Ulf Stenströmer och Lars Järpedal, hur vill du beskriva den?
– Hos Ulf fick man ju köra oerhört mycket hästar och att just köra många olika typer lär man sig väldigt mycket av. Lars Järpedal är en jäkligt schysst person att jobba för, jag fick sköta om banorna också utöver själva hästarna och det var något nytt och nyttigt att lära sig med. Dock var vi inte helt överens om hur hästarna skulle tränas, men det är inga hard feelings mellan oss på något vis, säger Anton.