Fokustema
Fokus: Extra helgläsning: Sagan om Lucifer Lane
Läs senare

En biljett in i finrummet

ÖREBRO/AXBERG. Hon är uppväxt med hästar och smörgåstårtor.
Köpte ett fölsto för att få Thomas L Nilsson på kroken.
På söndag kommer Christine Larssons Lucifer Lane och bonussonen Johan A Nilsson ut i Breeders Crown-finalen från bästa slagläge.
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
Lucifer Lane och Christine Larsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Lucifer Lane och Christine Larsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Ett höstigt och regnigt landskap passerar på väg till Örebro, men väl där har molnen skingrat sig och solen tittar fram. Framme på Örebrotravet är det bara att fortsätta förbi stallbacksgrindarna i cirka 50 meter så hittar man fram till Thomas L Nilsson stall. Här har hans sambo Christine Larsson precis lastat av sin stjärna Lucifer Lane. Det är nu, fyra dagar efter semifinal-segern till Breeders Crown, dags att åter sätta på honom selen.

– Jag förstår det fortfarande inte – vilken fantastisk häst vi har. Johan fick ta omtag i första sväng då Lucifer blev alldeles för pigg och kastade samtidigt pisken. Jag frågade om han köpt ny pisk nu, men han svarade bara med att ”såg det ut som att jag behövde den senast?” Haha, det får han se till att göra till på söndag, säger Christine Larsson.

Klockan slår tio och hästägare, bekanta och släkt börjar droppa in till det dagliga förmiddagsfikat. Det bullas upp med allsköns möjliga fikabröd och bröd. Claes Broberg (sportchef på Örebrotravet reds. anm.) ringer och kollar om de ska boka någon buss till Eskilstuna? Christine har redan börjat kolla och det bestäms att han ska skriva ut det på hemsidan, samt ordna med biljetter och program.

– Jag känner en kille som har bussar och det blev väldigt lyckat då vi bokade en resa till E3-finalerna på Romme. Även om Lucifer blev sist i mål den gången var det drygt 40 personer som åkte med. Den resan krockade tyvärr med Thomas systers 50-årsfirande, så vi kanske kan fylla bussen den här gången?

Det här med att Lucifer Lane har en egen ”fanclub” började egentligen redan då han startade på V75 på hemmaplan i maj.

 Jag anmälde honom och oj vad många det var som dömde ut mig för det! Men jag sket i dem.

– Vi brukar alltid vara och grilla vid stallet den dagen och jag tänkte att jag gör en liten kul grej runt det och beställde 50 kepsar att dela ut. Sedan dess har det blivit totalt 250 kepsar som alla gått åt och det börjar bli dags att beställa nya, berättar Christine samtidigt som hon går ner och börjar sela på Lucifer.

Fakta

CHRISTINE LARSSON

Namn: Christine Larsson

Ålder: 45

Yrke: Kallskänka och administrativt arbete på Smörgåsbutiken AB

Familj: Sambon Thomas Nilsson, dottern Madeleine, 20 år, och sonen Alexander, 22. Bonusbarnen Johan, Zandra, Zara och Josefine. Tolv hästar, tre hundar och tre stallkatter. 

Kuriosa: Christines pappa Kurt Larsson höll på med travhästar, avel, dansband (bandet Kurre Larssons) och startade smörgåsbutiken tillsammans med hennes mamma.

Expandera

– Jag har bara kört honom tre gånger själv. Innan San Montreal blev skadad tränade vi alltid dem tillsammans och då körde jag alltid San Montreal och fick se Lucifer från sidan. Sedan då San Montreal blev skadad blev det så att Thomas fortsatte köra honom och jag nöjer mig med att sela, säger hon medan Lucifer Lane gör sitt bästa för att få sig en munsbit av henne.

– Han var jättebusig och småbråkig då han var yngre och han har inte alltid varit helt lätt att ha att göra med. Men så fort man ställer honom på gången så står han blick stilla.

 

Thomas ansluter då Lucifer börjar vara färdigselad och berättar om hur de fick tag på hans mamma, Montreal Lane.

– Jag och Håkan ”Lillis” Olsson hade gett Ole Bach i uppdrag att ropa in henne på Harrisburg-auktionen. Hon såg inte mycket ut för världen stam- eller resultatmässigt, men var dräktig med Kadabra och det var det vi gick på. Vi fick henne för 5.000 dollar och jag minns att Bach sa ”Ni har stulit henne”.

Montreals första avkomma döptes till Send In the Clowns och tjänade nästan en miljon kronor.

– Efter ett tag blev ”Lillis” trött på att hon lämnade så små avkommor och 2012 fick Christine köpa henne av oss för 25.000 kronor när San Montreal var en månad gammal, säger Thomas medan med ett skratt Christine fyller i:

– Sedan dess har hon bara fått stora avkommor.

Uppvärmningen består av två varv på skogsslingan innan det blir sex intervaller på rakbanan och Lucifer Lane ser oförskämt pigg och fräsch ut! Kusken låter nöjd när han kommer tillbaka till stallet. Härnäst väntar ett jobb på rundbanan, där norskt huvudlag kommer testas för första gången, och ännu ett rakbane-
jobb som sista finslipning innan söndagens drabbning på Sundbyholmstravet.

– Lucifer har aldrig haft några problem med benen eller fräschören. Eller jo. Efter starten på Bergsåker tog jag honom till veterinären för en genomböjning. Då var han en halv grad halt på ett framben och en halv grad i ett bakknä. Då behandlade vi bakknäet, men förutom det har det aldrig varit något, säger Christine.

Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

 

 

Efter dusch och lite vila i boxen är det bara att lasta och köra hem till gården 2,5 mil bort. Släktgården som Christines mormors pappa byggt och där Lucifer och hans syskon är födda och uppväxta på.

– Jag kör alltid med släp, Lucifer vägrar gå upp på en hästbuss. Både det här släpet och bilen har Lucifer ”köpt” åt mig. Det har fjädring på alla fyra hjulen och riktigt gott om plats, så här åker han som en kung, säger Christine medan hon låser de små dörrarna längst fram i hästtransporten.

 Jag lärde mig den hårda vägen redan på debutresan till Färjestad att jag måste låsa dem då han öppnar dem annars… Mitt på motorvägen såg jag att en dörr flaxade i vinden och en krubba hängde ut, så det var bara att stanna och låsa.

Christine Larsson kom i kontakt med travet genom sin pappa Kurt redan då hon var sju år gammal. Han köpte en avdankad travare som ridhäst åt henne och hon hoppade varje dag på bussen, fullt påklädd i sina ridkläder och med en sadel över armen, för att rida sin häst.

– Det är så lustigt. Min pappa och Thomas pappa Otto var kompisar och Thomas var här i samma stall redan på den tiden. Han är åtta år äldre än jag och det var ju aldrig aktuellt på den tiden precis. När jag var åtta år och han 16 kunde jag inte precis tänka mig att vi skulle hitta igen varandra senare. Nu är det 16 år sedan vi träffades och den storyn är lite lustig…

 

Christine jobbar ”till vardags” på familjeföretaget Smörgåsbutiken AB och hon stod där en dag och tänkte: ”Va fasiken, ensamstående med två barn är ju ingen hit. Nu är det över för min del.”

– Då sade en kollega till mig att Thomas var nyskild och även om jag visste vem han var kände jag egentligen bara hans bror Kenneth sedan tidigare. Jag började fundera lite hur jag skulle göra för att få kontakt med honom.

Det här var ju före Tinder och Facebook och allt det där.

Då fick jag vara lite påhittig och ringde helt sonika till honom och frågade om han hade något fölsto till salu?

Det hade Thomas och det bestämdes att de skulle åka och titta på henne tillsammans.

– Jag kom körandes i min nya V70, tror den hade gått typ 400 mil, och hämtade upp honom. När vi kom fram till hagen stod hästarna längst ner i en lerig grop mitt i hagen och jag hade piffat upp mig ordentligt och hade en lång kappa och högklackat, haha. Thomas sa att det är den svarta där och jag kisade ut mot hagen och sa: Den där blir perfekt, henne tar jag. Då frågade Thomas om vi inte skulle gå och titta på henne? Hrmm, sa jag medan jag skruvade lite på mig, nej då, jag tar henne, haha.

Och på den vägen var det. Nu bor paret tillsammans på Christines släktgård med sina tre hundar och hästar, medan alla sex barn numera är utflyttade.

– Min ena dotter klagar ibland på att vi aldrig kan göra något tillsammans, men jag säger att nu är det hästarnas tid. Sedan Lucifer debuterade i februari har hans tävlingsschema styrt allt annat. Jag och Thomas tog faktiskt en veckas semester på Cypern i samband med min 45-årsdag i augusti, men det var mest för att komma bort från firandet och att Thomas hade fått resecheckar då han fyllde 50 för tre år sedan som var på väg att gå ut. Tidigare har jag alltid försökt komma iväg till Thailand någon gång per år, men nu är det som sagt hästarnas tid.

 

Innan vi ska gå in och avnjuta Smörgåsbutikens signum, smörgåstårta, stannar vi i hagen och hälsar på Lucifers mamma och lillasyster.

– Hon ser inte mycket ut för världen min Montreal, men hon lämnar fina hästar.

De kommer nyfiket fram och lillasyster Lucia Lane är även hon efter Infinitif.

– Nu ligger det ett litet föl efter Raja Mirchi här inne, säger Christine medan hon ömt klappar Montreal på magen.

– Jag har gjort något jag aldrig brukar göra. Jag har redan bokat hingst till henne nästa år, S.J.’s Caviar, och det är ju egentligen att be om att något ska gå snett. Men, men…om allt går enligt plan blir det hennes nästa partner i aveln. Jag har aldrig sysslat med uppfödning för att sälja utan jag gifter mig med hästarna. Jag hade dock lite funderingar på att sälja Quickly Jade på auktion då vi börjar ha väldigt mycket hästar här, men då protesterade min dotter högljutt eftersom hon namngett honom. Och Lucia är Montreals enda sto. Jag kan ju inte sälja den enda bra modersstam vi fått fram här på gården.

Bud har dock kommit på Lucifer Lane, både från stortränare och utländska intressenter.

– Det ringde en engelsktalande herre och bjöd 600.000 kronor för honom efter att han hade inlett karriären med tre raka segrar. Då jag sa att hästen inte var till salu svarade han med ”Visst vet du att han kan bryta benet i morgon?”. Hur kan man säga så? Sedan gick Lucifer ut och vann Margaretas tidiga unghästserie och då kände jag verkligen att jag gjort rätt som tackade nej. Inte för att pengarna egentligen betyder något, men vilken resa vi har fått tillsammans med Lucifer… Tidigare har man ju varit glad bara någon häst ens tagit sig till start.

Montreal Lane gick tom året efter hon fått Lucifer.

– Han var så himla stor och jag lovade henne vid fölningen att om hon bara klarade sig skulle hon få vila ett år. Vi hade förlorat ett sto vid en fölning och det var så himla jobbigt. Vi frågade veterinärerna om vi kunnat göra något annorlunda för att rädda henne, men de sa att man har 30 sekunder på sig att vrida fölet rätt. Fy fasiken, den känslan när vi skulle vinscha ut henne ur boxen var inte rolig. Och i boxen längst in var hon ju förstås. Usch det var jobbigt. Att se henne på gången och dra ut henne meter för meter. Thomas körde faktiskt iväg sitt sto året efter det, men nu gör vi allt här hemma, säger Christine medan det syns att minnet av händelsen fortfarande gör ont.

På söndag gäller det. Lucifer Lane ligger för tillfället som häst nummer 16 på listan över Sveriges vinstrikaste treåringar och som tvåa bland de segerrikaste.

Hur många placeringar klättrar han efter Breeders Crown-finalen?

Sulkysport bjuder på extra helgläsning. Det här reportaget av Cecilia Kristoffersson och fotograf Jeannie Karlsson publicerades i Sulkysport nr 35/2017.

 

Fokustema
Fokus: Historia
Läs senare

Galopp-VM gav travets Breeders Crown

Upplägget var hämtat från USA och var inget som skulle få en plats i svenskt travsport, enligt travförbundet 1985.
Sex år senare gjorde ändå Breeders Crown entré.
Ett nytt storlopp var fött.
Av
Claes Freidenvall
Här är historien om hur Breeders Crown kom till Sverige. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Här är historien om hur Breeders Crown kom till Sverige. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Breeders Crown är ett amerikanskt påfund. Galoppen (Breeders’ Cup) var först ut 1984 och senare samma år var det sulkysportens tur att ta rygg. I Sverige tog det ytterligare några år innan centralbyråkratins kvarnar hade malt klart. 

Idén till Breeders’ Cup i USA kläcktes vid en lunch i samband med Kentucky Derby 1982 av John R. Gaines (1928-2005) som ville skapa ett slags mästerskap i slutet av året för nordamerikanska galoppörer, men också locka topphästar från andra delar av jordklotet till Nordamerika.  

Mannen bakom Breeders Crown: John R Gaines.

John R. Gaines tankar väckte från början motstånd, men med stort stöd av den legendariske fullblodstränaren John Nerud lyckades de göra verklighet av Breeders’ Cup. 

Prissumman skulle finansieras genom nomineringsavgiter som betalades av hingstägarna. En årlig avgift för avelshingsten (fölavgift) plus ett tilläggsbelopp om hingsten fick fler än 50 föl under angivet år. En engångsavgift skulle också uppfödaren stå för om det resulterade i ett föl. 

John R. Gaines kom från en trav- och galoppfamilj, men valde senare bort travet när han tog över Gainesway Farm från sin farfar Thomas och far Clarence 1962. Året efter köpte han sitt första fullblod.

Åter tillbaka till travet… John R. Gaines var arkitekten bakom syndikeringen av 1948 års Hambletonian-vinnare Demon Hanover. Hela 500.000 dollar syndikerades Dean Hanover-sonen för efter avslutad karriär ($187.344) i oktober 1957, vilket var det högsta belopp vid den tidpunkten för en travare i världen. 

Gaines födde också upp Hambletonian-vinnaren Kerry Way (1966) och delägde 1967 års Hambletonian-etta Speedy Streak.

Classical Way vid segern i VM-loppet 1980. Foto Stalltz.se

Det kan också nämnas att John R. Gaines var uppfödare till Classical Way, världsrekordhållare, vinnare av International Trot (VM), Kentucky Futurity och Prix de France. Classical Way kom senare i svensk ägo. 

Mantorps dåvarande ordförande och framlidne Arne Eriksson (pappa till Per) var den svensk som först av alla som såg möjligheterna med Breeders Crown i Sverige, men också för att placera Mantorp på travkartan. En formell ansökan lämnades in till STC med detaljerade förslag om utformingen av Breeders Crown. 

Redan 1985 började det diskuteras Breeders Crown i svensk travsport. Huvudlinjerna var att försöka hitta en ny form av finansieringskälla (läs hingstägarna), men också förlänga säsongen och ge hästar möjligheter till nya inkomster. 
Avelsföreningen tog upp Breeders Crown på sitt årsmöte 1984 och beslutade att arbeta vidare med frågan. Kort efteråt presenterade snabbfotade Håkan ”Lillis” Olsson ett förslag för STC med två finaler för treåringarna, uppdelade på ston och hingstar/valacker med höga prissummor.

Håkan ”Lillis” Olsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

En utredning tillsattes av travförbundet, men styrelsen i dåvarande STC fann i sin politiska utvärdering, att man inte skulle satsa på treåringarna och angav följande skäl: 
”Även om denna löpning förläggs i slutet av året så är treåringssäsongen ändå så mättad att ytterligare löpningar med höga prissummor ej gynnar den samlade svenska travsporten.”

Den ”svenska modellen” gällande äldre travare skulle försvaras till varje pris och styrelsen såg hellre att Breeders Crown skulle decentraliseras till ett antal banor samt att prissummorna per löpning sätts så att loppen skulle bli en färgklick i vardagslunken.

Den definitiva spiken i kistan för Breeders Crown slogs vid ett STC- och BAS-möte i mitten av april 1985. 

Men nya tider skulle komma…

Sex år senare kördes de första Breeders Crown-finalerna på Axevalla  för treåringar och numera finns det Breeders Crown-lopp för två- tre- och fyraåringar på svensk mark. Idag är det heller ingen som ifrågasätter Breeders Crown och ”den svenska modellen” talas det numera tyst om.

Fokustema
Fokus: Breeders Crown
Läs senare

”Höstens storlopp som fokus”

Admiral As, Bank Wise As, Manny Muscle. Ingen av de tre blir favorit i sina Breeders Crown-finaler men känns som bra nog att kunna ta hem storloppen.
– Det blir väl som alltid löpningsförlopp och positioner, och dagsform förstås, som avgör, säger Reijo Liljendahl.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Reijo Liljendahl kvalar ett intressant nyförvärv imorgon på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Reijo Liljendahl kvalar ett intressant nyförvärv imorgon på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Reijo Liljendahl har tre finalister i Breeders Crown på Sundbyholm på söndag. Tre formstarka hästar också, som gjorde väldigt bra lopp i semifinalerna och som verkar gå i mål i storloppssäsongen utan att vara negativt märkta av tidigare drabbningar i årgångsloppen.

– De här hästarna har haft höstens storlopp som fokus. Admiral As var tidigt ute och med i Kungapokalen i maj, men i somras fick fick han ett oplanerat avbrott på grund av att hästen hade fått känning av en lös benbit och opererades. Av den anledningen blev Breeders Crown det naturliga målet även för honom, säger Reijo Liljendahl.

Reijo Liljendahl värmer upp Admiral As. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Två av de tre finalisterna, fyraårige valacken Admiral As och treåriga stoet Bank Wise As är födda i Italien och sålunda inte med möjlighet till dubbla prispengarna i Breeders Crown-finalen med hjälp av premiechansen. Treårige hingsten Manny Muscle däremot är svenskfödd och premiechansad.

Fakta

Admiral As

valack fyra år e. Ready Cash – Galiera As e. S.J.’s Photo
17 st: 10–1–0
Rekord: 1.15,7l* – 1.11,3ak*
Insprunget: 839.500 kr
Uppfödare: Allevamento Della Serenissima, Italien
Ägare: SRF Stable
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Pernilla Sundling
Admiral As Breeders Crown-starter i år: Oplacerad efter galopp i försöket i Rättvik 20 juni på 1.16,0a/2.140. Seger i försöket på Solänget 1 september på 1.12,7a/2.140. Andraplats i semifinalen på Solvalla 25 oktober på 1.11,4a/2.140.

Expandera

SRF Stable, Lennart Ågren, äger Admiral As och Bank Wise As och båda är resultatet av inköpsräder på den stora italienska ITS-auktionen i Milano. Admiral As (e. Ready Cash – Galiera As) var rekorddyr, 360.000 euro, 2017 medan stoet Bank Wise As (e. Muscle Hill – In Wise As) kostade 80.000 euro året efter.

Admiral As har tränats av Reijo Liljendahl hela tiden, men Bank Wise As fick åka till USA och Marcus Melander under tvååringssäsongen. Hon gjorde det okej med en seger och 270.000 kronor insprunget utan att vara med i de största sammanhangen.

Fakta

Bank Wise As

sto tre år e. Muscle Hill – In Wise As e. S.J.’s Caviar
15 st: 4–3–5
Rekord: 1.12,6ak*
Insprunget: 898.022 kr
Uppfödare: Allevamento Della Serenissima, med flera, Italien
Ägare: SRF Stable
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Anna Andersen
Bank Wise As Breeders Crown-starter i år: Seger i försöket på Solänget 1 september på 1.14,1a/2.140. Tredjeplats i försöket i Örebro 6 oktober på 1.14,7a/2.100. Seger i semifinalen på Solvalla 25 oktober på 1.13,7a/2.140.

Expandera

– Admiral As och Bank Wise har jag ju valt ut som ettåringar men Manny Muscle (e. Muscle Hill – Naughty Nanny) ägs fortfarande av sin finska uppfödare Hannu Laakonen, säger Reijo Liljendahl.

Laakoknen ägde också mamman Naughty Nanny (e. Self Possessed – Aupair Affair), vilken sprang in nästan en miljon kronor i Stig H Johanssons träning.

– Det här är väldigt fina hästar med bra stammar också, två efter Muscle Hill och en efter Ready Cash. Jag kan förstås bara vara tacksam över att jag har hästägarnas förtroende att träna sådana hästar, säger Reijo Liljendahl.

I veckan har Reijo letat nya toppunghästar på den stora höstauktionen i USA som normalt äger rum i Harritsburg, men som av coronapandemiskäl flyttades till Maryland. Liljendahl ropade in hingsten Heroic Story (e. Chapter Seven – Bankette) för 145.000 dollar, hingsten Temporal Hanover (e. Walner – Think Twice) för 55.000 dollar och stoet The Grey Queen (e. Walner – Lady Grey) för 40.000 dollar.

 

Admiral As har varit en snackhäst ända sedan han fick den rekordhöga prislappen 360.000 euro på ITS-auktionen 2017. Det är en häst med stor utstrålning, och dessutom tveklöst också hög kapacitet. Stark och tuff.

Att Admiral As, med tio segrar på 17 starter, ännu inte kommit till miljonen i insprunget när fyraaåringssäsongen lider mot sitt slut känns som att han underpresterat i förhållande till vad som synes finnas inombords.

Men efter operationen av den lösa benbiten i somras verkar ”växellådan ha utökats”. Två segrar och en toppinsats som tvåa bakom Guzz Mearas från dödens i Breeders Crown-semifinalen har det blivit efter ingreppet.

Det är svårt att säga vad som är orsak och verkan

– Det är svårt att säga vad som är orsak och verkan och vad att nu fungerar bättre kommer sig av.. Admiral As har varit valpig och omogen och agerat spänt ibland. Det har inte haft med benbiten att göra. Om anledningen att det nu fungerar bättre för honom är att han helt enkelt mognat, eller om det var att den där benbiten nu är borta är svårt att säga. Jag tror absolut att Att Admiral As fortfarande har mycket framför sig, säger Reijo Liljendahl.

 

Bank Wise As gjorde sin sista start i USA i början av oktober som tvååring, kom till Reijo Liljendahl i november och årsdebuterade som treåring i E3-uttagningarna i mitten av juni.

Bank Wise As och Örjan Kihlström vid segern i BC-semin. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Att det dröjde till juni innan hon kom ut var planerat. Bank Wise As skulle i år gå E3, italienska Oaks och Breeders Crown. Hon började bra med fjärdeplats i långa E3 utan att på något sätt vara toppad då. I uttagningarna till korta E3 galopperade hon och sedan fattade vi beslutet att stå över italienska Oaks. Det kändes som en för äventyrlig och osäker resa under rådande smittläge, så hon fick fokusera på Breeders Crown istället. Att hon var så bra i semifinalen (vann från ledningen, reds.anm.) kändes därför väldigt bra, säger Reijo Liljendahl.

Kändes som en för äventyrlig och osäker resa

Det är härligt driv i Bank Wise As steg, nästan så att det ser ut som att hon är överambitiös och slösar med krafterna?

– Hon kan vara lite pigg, men är väldigt stark och orkar till mål.

Manny Muscle och Ulf Ohlsson var på väg mot seger i sin BC-semi, men fick ge sig med knapp marginal mot Bandido Gar och Jorma Kontio. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Manny Muscles treåringssäsong består inför Breeders Crown-finalen av åtta placeringar bland de tre främsta på nio starter. Den enda plumpen kom vid ett dåligt tillfälle: Kriteriet. I Breeders-semifinalen gick han en stark långspurt, kopplade grepp oh blev upphunnen på mållinjen av Bandido Gar.

Fakta

Manny Muscle

hingst tre år e. Muscle Hill – Naughty Nanny e. Self Possessed
9 st: 3–3–2
Rekord: 1.15,7m* – 1.12,4am
Insprunget: 473.000 kr
Uppfödare och ägare: Ravitalli H Laakonen Oy & ML Stable Oy, Finland
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Pernilla Sundling
Manny Muscles Breeders Crown-starter i år: Tredjeplats i försöket i Rättvik 20 juni på 1.14,1a/2.140. Andraplats i semifinalen på Solvalla 25 oktober på 1.12,4a/2.140.

Expandera

– Hästen hade oturligt en liten infektion i kroppen i Kriteriet. I övrigt har han gjort det bra varje gång och matchat kulltoppar när han mött dem. Manny Muscle är ändå fortfarande färsk och omogen och det här en häst för framtiden, säger Reijo Liljendahl.

Ingen av Liljendahls Breeders Crown-finalister blir alltså favoriter, men kan definitivt ”vara med och köra om det”.

– Med tanke på hur de tre tränat eter semifinalerna måste jag också tro på att kommer att göra bra lopp. De känns väldigt fina.

 

Fokustema
Fokus: Treåringskollen
Läs senare

Untersteiner: ”Upp till bevis på tävlingsbanan”

2019 sprang Peter Untersteiners treåringar in 5.821.408 kronor.
Det räckte till en sjundeplats i tränarligan för 2016-kullen och i år har Halmstadtränaren 53 nyblivna treåringar för att klättra på listan.
Möt den första tränaren i Sulkysports serie "Treåringskollen".
Av
Pär Gustafsson
Henriette Larsen bakom Vasco (e. Bold Eagle-Red Red Red). Foto Mia Nilsson
Henriette Larsen bakom Vasco (e. Bold Eagle-Red Red Red). Foto Mia Nilsson

Förra året hade Peter Untersteiner ett par storloppsfinalister bland treåringarna, men ingen kulltopp och Halmstadtränaren kunde inte gissa att hästarna nådde nästan sex miljoner kronor.

Peter Untersteiner. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Jag är överraskande att det blev så mycket pengar med treåringarna. Vi hade inga toppar, men det visar att det var jämna hästar och flera som var med och högg, säger 59-åringen.

Fördel med mild vinter

Den milda vintern har varit till fördel för att forma talangerna.
– Man kan säga att vi haft en fransk vinter med plusgrader och regn. Det har bara varit en eller två frostnätter och rent träningsmässigt har det varit ett plus. Mina treåringar börjar komma ut i mars-april, vilket är normalt.

I år har Untersteiner 53 hästar födda 2017 under sina vingar.
– Det vore märkligt om det inte finns ett par fina treåringar, men det är svårt att jämföra kullar. Det är upp till bevis på tävlingsbanan som gäller. Je T’aime Express (e. Symphonic Hanover), 1.11,2ak/3.852.323 kr, visade inget i januari som treåring, men han vann Kriteriet och blev en bra tävlingshäst.

Tyskfödde Ready Cash-sonen Toto Barosso debutvann i Halmstad i november. Foto Lars B Persson

Nytt för 2020 är att Halmstadtränaren blickar mot de tyska Derbyt, som avgörs i augusti för 2017-kullen. Hingsten Toto Barosso (e. Ready Cash) samt stona Summertime S. (e. Muscle Hill) och Kaitlin Way Scott (e. Ready Cash) har ropats in på auktion.
– Målet är att vinna båda Derby-finalerna. Av mina tyskfödda ston är det för tillfället lite fördel Kaitlin Way Scott.

Peter Untersteiners treåringar 2020

Adiagos Bella – sto e. Weingartner–Indiana Brave
Ägare: Adiago Group AB, Alingsås
Hon är ny och inte kommit så långt kommen. Fin i lugna intervaller.”

Balashi – valack e. The Bank–Too Fat For Credit
Ägare: Semab Holding AB, Göteborg
Har varit trög, lat och inte släppt till, men det har börjat hända lite de senaste två-tre månaderna. Han behöver mer tid och blir en sommarhäst.

Bella Follo – sto e. Raja Mirchi–Effi Follo
Ägare: Ivar Kvernröd, Danmark
Hästen har tålt träningen och bör gör det bra. Hon känns fin och det är realistiskt att kvala i april.”

Borups Useful – hingst e. Triton Sund–Borups High
Ägare: Borupsgänget HB, Klågerup
Kommit in sent i träning. En trevlig häst som rör sig bra. Startar till sommaren.”

Charlotta S.H. – sto e. Zola Boko–Fast Allegro
Ägare: Sikroma Horse AB, Växjö
Storebror Adde S.H. (e. Nu Pagadi), 1.11,6ak/643.200 kr, var sexa i Sprintermästaren ifjol.
En fin travare som jag är nöjd med. Hästen behöver ett par månader till och kvalar kring april/maj

Dynamike Savoy – valack e. Conway Hall–Love You So Much
Ägare: Brundin Travkonsult AB, m fl
Kostade 120.000 kronor. på Elitauktionen.
En storvuxen Conway Hall-son med mycket fin exteriör. Hästen skadade en hov som tvååring och tappade ett halvår. Han jobbar fint och behöver drygt fem-sex månader till.

Han är lika liten som sin mor, men jag tror att det är bra styrka

Eagle Princess – sto e. Bold Eagle–Neona Princess
Ägare: AB Ybena, Aneby
Neona Princess (e. Gigant Neo), 1.11,5ak/4.082.360 kr, vann Stochampionatet och Derbystoet.
Hästen har varit rullig och kort i steget. I höstas var han stel och risig och det visade sig att han hade borrelia i kroppen. Eagle Princess behandlades och nu jobbar han förbättrat. Han är lika liten som sin mor, men jag tror att det är bra styrka även om han behöver mer vikt.”

Flat Broke – valack e. Ready Cash–Caddie Heart
Ägare: Bro Byggnads AB, Stockholm
Hästen tränade fint i höstas, men blev bakhalt. Han har haft en liten blödning på ett gaffelband och bekymmer med ett muskelfäste i ryggen. Flat Broke ska gå vattenträning ytterligare en-två månader och han blir ett senare projekt.

Forever Shadow – hingst e. Orlando Vici–Ramblin Rose Zet
Ägare: Stall Racing Luck HB, Lundin & Persson
Danskfödd, klubbades för 100.000 danska kronor på Derbyauktionen. Elitstoet Margit Lobell är mormors mor.
Jag har en eller två danskfödda hästar i varje årgång och hoppas att Forever Shadow ska bli nästa danska stjärna. Vi har ganska nära till Charlottenlund och det är roligt att prova i Danmark också. Eftersom det är färre hästar har man större chans att lyckas i årgångsloppen. Forever Shadow tränade 1.25 som tvååring, men fick en downperiod och lite vila. Hästen tränar fint igen och behöver ett par månader.”

Furies Rain inledde karriären på bästa sätt med seger på 1.16,4k i november. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Furies Rain – hingst e. Muscle Hill–Alexia Ås
Ägare: Leif Bergwall AB, Glumslöv
Modern segrade i Svenskt Trav-Oaks. Helsystern Ganga Bae, 1.13,2am*/2.279.000 kr, vann Breeders Crown ifjol. Furies Rain gjorde en start som tvååring och segrade på 1.16,4ak.
Hästen vann som tvååring utan att vara som bäst den dagen. Han har bra motor.”

Gilmore Trot – hingst e. Muscle Hill–Caddie Geisha
Ägare: Svante Racing KB, Mariestad
Han kvalade på 1.20,9 som tvååring och är försigkommen. Allt ser bra ut, om det går som jag önskar en av de tidigaste som startar som treåring.”

Global Brilliance – sto e. S.J.’s Caviar–Pledge Allegiance
Ägare: Don Corleone Trotting AB, Göteborg
Mormor Share the Promise (e. Donato Hanover) har lämnat Global Welcome (e. S.J.’s Caviar), 1.12,0am*/4.800.500 kr och Global Un Poco (e. Conway Hall), 1.11,0ak/1.890.200 kr.
En liten modell som är smidig och har bra gång. Hästen tränar fint och planen är att kvala i april.”

Global Broadway – sto e. Broadway Hall–Global Negotiation
Ägare: Stall Grålle
En fin travare, som fått lite bakslag för dagen och vi har fått backa bandet lite. Hon blir intressant framåt sommaren.”

Global Businessman – valack e. S.J.’s Caviar–Global State
Ägare: Wendt Konsult & Försäljnings AB, Båstad
Han har ihållande halsproblem och är konvalescent. Fin travare.”

H.G.H.Am – sto e. Bold Eagle–Good Enough
Ägare: AB Tourrettes, m fl
Modern har lämnat Mr Picolit (e. Scarlet Knight), 1.10,2ak/3.625.853 kr och Mr Vida (e. Express It), 1.11,0ak/1.869.262 kr.
Hon kom in i december och var stel och kantig. Det visade sig att hästen hade borrelia i kroppen. Joggar för dagen.”

Havbergs Classic – valack e. Classic Photo–Havbergs Mimi
Ägare: Lime Stable
Stor och gänglig. Hästen har haft småskavanker, men nu tränar han riktigt fint. Han har fint kliv och behöver nog jobbas sex månader till.”

Helena Fagra – sto e. Love You–Lissie’s Lassie
Ägare: Stall Skytten
Snyggt Love You-sto. Hade en down-period i höstas, men nu tränar hon för fullt och känns bra. Klar framåt sommaren.”

Hästen känns riktigt fin och målet är att kvala i april

Hickodelicious – sto e. Readly Express–Champagne
Ägare: Väsby Häst AB, Stockholm
Modern har lämnat Policy of Truth (e. Explosive Matter), 1.09,6ak/5.903.400 kr.
En härlig märr. Liten modell, men det är ju Readly Express som far. Hästen känns riktigt fin och målet är att kvala i april.”

Highbury – sto e. Muscle Hill–Celine Boko
Ägare: Theorema Scand. AB & Fasab Mark AB
Mormor är Elitstoet Flordalie (e. Minou du Donjon), som lämnat kulltopparna Vala Boko (e. Alf Palema), 1.12,2am/3.941.997 kr och Wellino Boko (e. Express Ride), 1.11,2ak/4.229.856 kr samt Ypsilon Boko (e. Express Ride), 1.13,7am*/1.841.337 kr.
En mindre modell som är lite inkorrekt. Hästen hade det jobbigt från början, men hon kämpar starkt och gör det helt okej i träningen nu.

Hippolito G.R. – valack e. Amaru Boko–Kassandra
Ägare: Stall Gubbröra HB, Stockholm
En liten modell som är stänkrädd. Det är bra tåga och hästen tränar riktigt fint. Han har opererat en benbit och blivit valack. Därför är han lite sen.”

Honey Mearas. Foto Jenny Nilsson

Honey Mearas – sto e. Readly Express–Khao Manee
Ägare: Snogarps Gård AB, Ystad
Modern har lämnat Darling Mearas (e. Cantab Hall), 1.08,2ak*/7.337.561 kr.
Hon är lite överbyggd. Hästen var fin i kvalet på 1.21-tid ifjol och blir intressant att följa framöver.

Hydrangea – sto e. Love You–Cyklamen
Ägare: Stall Skytten
Mormor Tindrana (e. insert Gede) har lämnat färske Prix de Paris-trean Earl Simon (e. Prodigious), 1.10,4am/€763.610.
Blev halt sensommaren ifjol och vi fick operera karpaltunnlarna. Hon var konvalescent ett par månader, men nu jobbar hästen och ser fin ut. Eftersom stoet tappade ett par månader blir hon en sensommarhäst.”

Idoanythingforlove – sto e. Andover Andover–Eve of Destruction
Ägare: Stall Sarakibra KB, Västra Frölunda
En väldigt trevlig häst som vi haft drygt en månad. Hon rör sig fint, men det har inte handlat om några tuffare test.”

Kaitlin Way Scott. Foto Mia Nilsson

Kaitlin Way Scott – sto e. Ready Cash–Action Transs R.
Ägare: Theorema Scandinavia AB, Glimåkra
Född i Tyskland. Kostade 80.000 euro på Derbyauktionen i Berlin.
Ett härligt Ready Cash-sto och med tanke på sin far är hon förhållandevis snäll. Drömmen är att vara med i Derbyt i Tyskland i augusti, vilket vi tränar för.”

La Sassicaia – sto e. Bold Eagle–Conrads Linsan
Ägare: Theorema Scandinavia AB, m fl
Ett fint Bold Eagle-sto. Hon var rullig från början, men kommer fint och kvalar under våren.”

Leia Diablo – sto e. Habitat–Play It Diablo
Ägare: Speediablo AB & Leif Bergwall AB
Mormor Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, har lämnat Kriterie-tvåan Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.
Rätt så stor häst efter Habitat. Hon tränade fint i höstas, men fick en mindre skada. Nu är hon igång igen och det är bra driv i hästen. Vi siktar mot sommaren.

Leon de Castella – valack e. Weingartner–Peye de Castella
Ägare: Pettersson & Company KB, Vännäs
Ganska stor och lite klumpig. Han är lite efter, men tränar klart godkänt. Det bli ingen tidig häst.”

Lucifer Sam – valack e. Habitat–Vision B.Happy
Ägare: Peresam HB, Malmö
Det är mycket bra tåga. Hästen svarade för en del riktigt bra träningspass som tvååring och kvalade på 1.21 i november. Som det ser ut i nuläget blir han en av de tidigaste treåringarna som startar.”

Luke Diablo – valack e. Habitat–Elviria Diahblo
Ägare: Speediablo AB & Leif Bergwall AB
Mormor Giant Rhytm har lämnat Giant Diablo (e. Supergill), 1.08,5ak*/13.260.619 kr.
Han är lite klen i kroppen, men börjar bli grövre. Hästen blev valack för ett par månader sedan och har mått bra av det ingreppet. Han rör sig fint och behöver lite mer tid.”

Mellby Invest – sto e. The Bank–Merit Lane
Ägare: Mellby Gård AB, Malmö
Hästen fick en skada som tvååring, fick stå över en del och hamnade lite efter. Hästen tränar 1.28-1.30-tider och behöver ett par månader till.”

No Limit Express – hingst e. Readly Express–Isabell Sund
Ägare: Christoff Racing Invest KB, Vara
En liten modell, men det är en trevlig häst som gör det bra. Jag har haft honom i cirka två månader och han jobbar i 1.30-tempo.”

Our Pleasure – hingst e. Brad de Veluwe–Our Precious
Ägare: Easy KB, Uppsala
Peter tränade Our Precious (e. Pearsall Hanover), 1.11,5ak/1.019.900 kr, som var trea i Oaks bakom D’One.
Hästen blev valack i januari och det tror jag är ett stort plus. Han har varit trög av sig och nu börjar han släppa till. Hans mor var en extrem travare som hade en kanonsäsong som treåring. Jag gillar Our Pleasure och hoppas det blir kval i vår.”

Princess of Aloha – sto e. Father Patrick–Nissan Broline
Ägare: Don Corleone Trotting AB, Göteborg
Jag tränade Nissan Broline (e. Quite Easy), 1.13,1am/593.440 kr. Stoet var riktigt bra och Princess of Aloha är hennes första avkomma. Treåringen har varit hetsig och nervös, men på sistone verkligen tagit till sig träningen. Hästen slappnar av och tränar fint. Det är en liten modell med bra tåga och planen är att kvala framåt april-maj.

Princess Tile – sto e. Cantab Hall–Riveting Rosie
Ägare: Stall Kennys Andelshästar 70
Riveting Rosie (e. Muscle Mass), 1.10,1*/$973.336, valdes till Årets Sto i Kanada både som två- och treåring.
Hon var stel och kantig från och till som tvååring. Det visade sig att även hon hade borrelia. Det här året har hästen känts allt bättre, men hon blir inte tidigt. Framåt sommaren blir Princess Tile aktuell.”

Troligen blev han lite billigare på auktionen på grund av det

Ready To Go – hingst e. Readly Express–Social Princess
Ägare: Sven-Göran Sjöström, Lindome
Klubbades för 250.000 kronor på Kriterieauktionen.
Medelstor häst efter Readly Express. Han har behövt tid och tar för sig allt bättre. Jag är nöjd med hästen och vi siktar på kval under våren. När jag såg honom på auktion kändes det som att han skulle kunna växa fram till en fin häst, vilket han också har gjort. Ready To Go har fint huvud och vettigt möderne, men han hade en hovbensfraktur som föl. Det har hästen ingen känning av idag, men troligen blev han lite billigare på auktionen på grund av det.”

Ready Tonight – hingst e. Muscle Hill–Fleetfoot Hanover
Ägare: Leif Bergwall AB, Glumslöv
Fleetfoot Hanover (e. Andover Hall), 1.09,9ak/2.338.731 kr, tävlade med framgång under två år hos Peter Untersteiner.
En liten modell som inte riktigt tålt träning utan vi har fått backa bandet flera gånger. Annars är det en snygg häst och jag har härliga minnen från Fleetfoot Hanover. Vi siktar mot sommaren.”

Rey Diablo – sto e. Trixton–Chanson d’Inverne
Ägare: Speediablo AB, Helsingborg
Modern har lämnat Kriterie-tvåan Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.
En fin märr. Vi gick ta bort en lös benbit i höstas och hon tappade lite tid. Hon tränar fint och är redo framåt sommaren.

Rizzi Brodda – sto e. Infinitif–Ronda Brick
Ägare: Caj Rindmo, Domsten
Kostade 150.000 kronor på Kriterieauktionen. Modern har lämnat kulltoppen Racing Brodda (e. Prodigious), 1.12,1am*/5.378.250 kr.
Hon är snygg som en tavla och jag är glad att vi fick köpa henne på auktion. Hästen kvalade på 1.20,0 som tvååring på fint sätt. Hon har fina anlag och tillhör mina tidigaste treåringar.

Peter Untersteiner. Foto Lars B Persson

Son Hugo Pellini – hingst e. Muscle Hill–Anna Karin’s Girl
Ägare: Stall Carota
Numera är han valack, vilket är bra för honom. Hästen kvalade på 1.21,0 som tvååring utan att vara som bäst den dagen. Efter kastration fick han vila en månad, men nu tränar han fint och borde tillhöra de tidigare.”

Special Broadway – sto e. Broad Bahn–Special Karen
Ägare: Stall Special Broadway – Easy
Hästen springer och håller igen och kan bromsa sig i galopp. I grunden är det en fin travare. Vi har tålamod och väntar ut honom och hästen borde vara redo framåt sommaren.

Stens Remind – sto e. Maharajah–Soldiers Memory
Ägare: Stens Trot AB, Nacka Strand
En talangfull häst som kvalade på 1.20-tid som tvååring. Hästen har lätt för sig och borde starta till våren.”

Stens Vilda – sto e. Maharajah–Sanne Rivner
Ägare: Stens Trot AB, Nacka Strand
Mormor är Elitstoet Divas Crown (e. Speedy Crown), hennes främsta avkomma är Namarra Boko (e. Viking’s Way), 1.13,1ak/2.426.845 kr.
Hästen har fått kämpa för att komma ner i tider och är lite efter. Han tränar helt okej och blir en sommarhäst.

Tyskfödda stoet Summertime S. Foto Mia Nilsson

Summertime S. – sto e. Muscle Hill–Sunshine Lane
Ägare: Theorema Scandinavia AB, Glimåkra
Tyskfödd, ropades in för 55.000 euro i Berlin.
En liten modell, men det är bara trav i henne. Hästen har samma ägare som Kaitlin Way Scott och drömmen är att ha henne i ordning till Stoderbyt i Tyskland.”

Toto Barosso – hingst e. Ready Cash–Bibi Barosso
Ägare: Leif Bergwall AB, Glumslöv
Tyskfödd. Var Derbyauktionens näst dyrast häst, klubbades för 140.000 euro. Modern tränades av Hugo Langeweg J:r, stoet vann bland annat på Jägersro och nådde över 1,9 miljoner kronor. Toto Barosso gjorde två starter som tvååring och slutade etta och tvåa.
Hästen gjorde två fina insatser ifjol och målsättningen är att vara med i Derbyt i Tyskland. Toto Barosso startar i april.”

Vasco var illa däran som tvååring och tvingades buköppnas. Hästen klarade ingreppet och är på gång. Foto Mia Nilsson

Vasco – valack e. Bold Eagle–Red Red Red
Ägare: Vasco Trotting HB, Göteborg
Red Red Red (e. Offshore Dream), 1.11,3am*/1.950.062 kr, vann Derbystoet.
Exteriört mycket fin. Gjorde en bukoperation som tvååring och höll på att stryka med. Han tappade ett par månader, men kommit över skadan. Hästen är busig och behöver mer tid. Nu är han valack, vilket han mått bra av.”

Versace Broline – hingst e. Quite Easy–Ibiza Broline
Ägare: Sven-Göran Sjöström, Lindome
Ibiza Broline (e. Varenne), 1.11,2ak*/1.433.500 kr, vann Breeders Crown.
Hästen hade lite växtvärk och var knackig som tvååring. Det är bra gång i honom och han kommer fint. Det blir en sommarhäst.”

Victory’s Cummin – valack e. Conway Hall–It’s Thyme
Ägare: Easy KB, Uppsala
Lite grov och något klumpig. Hästen hade växtvärk och lite problem som tvååring, men han har börjat släppa till. Hästen tränar helt okej och behöver drygt sex månader till.

Vinci Cool – hingst e. Quite Easy–Pelikan Trio
Ägare: Stall Da Vinci
Italienfödda Pelikan Trio (e. Friendly Face), 1.11,2ak*/1.245.192 kr, tränades under två år av Untersteiner.
Hästen tränade bra som tvååring och gick ett fint 1.24-jobb i höstas. Tyvärr fick han en senskada och var konvalescent i flera månader. Skadan läkte ändå snabbt, på drygt fyra månader, och nu joggas hästen.”

White Lady Broline – sto e. Classic Photo–Drinking Days
Ägare: Sven-Göran Sjöström, Lindome
Såldes för 100.000 kronor på Kriterieauktionen.
En fin modell och härlig travare. Hon hade lite svårt från början, men det är fina rörelser i hästen och hon börjat släppa till. Hon blir intressant att följa, redo framåt sommaren.”

Woodbury Wine – sto e. Father Patrick–Cutup Hanover
Ägare: Easy KB, Uppsala
En mycket fin travare med lite hetsiga tendenser. Hon är ambitiös och jag lite bekymrad över psyket. Det är annars en fin travare som kan springa fort, men vi måste jobba med psyket.”

Yngve är Perfect Cashs första avkomma och jag skulle bara ha honom

Yuvaraj – hingst e. Maharajah–Perfect Cash
Ägare: Ed Magic KB, Vara
Perfect Cash (e. Ready Cash), 1.13,1am*/435.400 kr, vann Stochampionatet Consolation 2014 och var finalist i Breeders Crown samma år. Yuvaraj kostade 450.000 kronor på Kriterieauktionen.
Perfect Cash var lika bra som Neona Princess, men gick sönder. ”Yngve” är Perfect Cashs första avkomma och jag skulle bara ha honom. Det är en mycket fin individ som kvalat på 1.21,1. Han blir tidig.”

Zola Love – sto e. Zola Boko–Super Love
Ägare: Stall 77
En fin travare och förnuftigt Zola Boko-häst. Framåt sommaren blir det en rolig treåring.

Ztinas Blaze – sto e. Pastor Stephen–Zerba G.
Ägare: Arne Jönsson, Källby
Peter vann med modern Zerba G (e. Zerberus), 1.12,2ak/582.300 kr.
Modern har två andra avkommor som är mer eller mindre skruvade i psyket, men Ztinas Blaze är hur trevlig som helst. Hästen tränar bra och blir intressant att följa. Hon kvalar i april-maj.”

Treåringstränare 2019

  1. ?
  2. ?
  3. ?
  4. ?
  5. ?
  6. ?
  7. Peter Untersteiner, Halmstad – 5.821.408 kr
  8. ?
  9. ?
  10. ?

Nästa tränare i Treåringskollen publiceras nästa vecka.

Premiär – här är treåringskollen!