Svante Båth-tränade Super Sarah är nämligen blind på ena ögat, men det har inte hindrat henne för att visa sig på styva linan. Så sent som i lördags vann hon ett V75-lopp i sitt livs fjärde framträdande. Nu ståtar hon med tre raka vinster efter ha galopperat i debuten.
– Om Super Sarah har överraskat mig? Ja, men jag har alltid gillat henne. Hon har lätt för sig och så har hon plockat fram lite nya saker ur sin verktygslåda. Hennes fighteregenskaper som vi såg i lördags gick inte att veta om på förhand. Hon var tufft anmäld i loppet – bara tre starter i kroppen – och därtill släppte hon direkt på sig hästarna från 20-volten, säger Svante Båth.
En stillastående start…
– Hon gick 1.25,3 första 200 meterna, 1.09,9 sista 200 och avgjorde på ett sådär jätteläckert sätt trots att hon är orutinerad. Som tränare kan du inget annat än gilla ett sådant uppträdande. Nu får hon gå ut på lördag igen, men det är inte optimalt. Jag hade gärna sett att det varit en vecka till mellan loppen.
Bakterier i ena ögat
Super Sarah var inte blind på ena ögat från födelsen utan det drabbade henne ifjol.
– Förra vintern fick hon in någon bakterier i ena ögat och istället för att starta i somras blev det ögonoperation. Först svarade hon väldigt bra på behandling även när vi bytte preparat, men efter ett tag blev hon immun och släppte dessutom hornhinnan. På en rak fråga till ägarna frågade jag hur vi skulle göra med henne och det slutade med att ena ögat togs bort.
Svante Båth har tidigare varit med om hästar som varit blinda på ena ögat och har inte upplevt det som några stora problem.
– Ganska snabbt lär de sig att acceptera och leva med detta och framför allt går det enklare om hästen är förnuftig. Från början är det inte ovanligt att de kan vara lite rädda för att de inte ser helt från andra sidan, men samtidigt har ett hästöga väldigt bra vidvinkelseende. Det viktiga är att den ska kunna känna sig trygg och lita på den som kör hästen.
Släpptes ut i hagen med ponny
Super Sarah har lärt sig att leva med sitt handikapp på ett bra sätt.
– Mia (Båth, reds. anm.) hade hand om Super Sarah från början och var väldigt noga inledningsvis med att bara släppa ut henne i en hage tillsammans med en ponny. Detta för att hon skulle lära sig hur hon skulle uppträda mot andra hästar, men också för att inte göra sig illa själv och veta var hennes kompisar befann sig i hagen, säger Svante Båth, och fortsätter:
– Väldigt, väldigt snabbt lärde hon sig att leva med ett öga och det har varit mycket små bekymmer med Super Sarah, även om hon tvekade lite i första starten (galopp, reds. anm.) för oss. Successivt har hon blivit bättre och bättre.
”Fantastisk inställning”
Hästar som varit blinda på ena ögat och som gjort bra ifrån sig på tävlingsbanan är inte helt ovanligt. Erik Adielsson har kanske kört den svenskfödda travare som tjänat mest med bara ett öga. Hans Adielsson-tränade Grace Ribb (e. Quick Pay-Grevinnan Ribb), 1.14,1ak/2.029.820 kr, vann 33 lopp på 96 starter och däribland Sto-SM.
– Grace Ribb var kanske inte hästen med den bästa tekniken, men hon hade en fantastisk inställning. Utanför banan var hon oerhört snäll, men när det skulle tävlas var hon en riktig fighter, berättar Erik Adielsson.
Andra hästar som har gjort bra ifrån sig med ett öga är tidigare Joakim Lövgren-tränade Elsa Ur Dijon (e. Super Arnie-Tick Tack Dijon), 1.12,8ak/1.069.510 kr, och Roger Walmanns Pimpinette Face (e. Ken Warkentin-Indeed Kronos), 1.11,5ak/551.100 kr.
Anders Lindqvist tar också fram en enögd travare ur sina gömmor. Don Stefan (e. Gundalf-Donna Maria), 1.17,4k/218.000 kr, vann 28 lopp på 244 starter.
– En gång vann jag med Don Stefan trots tredjespår hela vägen. Jag tog upp hästen i sista sväng för att jag trodde att vi var slagna, men istället fick Don Stefan förnyade krafter och vann loppet. Hästen galopperade bort mycket pengar och hade han inte varit blind på ena ögat hade Don Stefan haft ett helt annat resultat , minns Anders Lindqvist.
En annan häst värd att nämna är italienska galopphästen Laghat, som var blind på högra ögat och hade fem procents syn på det andra. När han pensionerades i november 2015 hade han vunnit 26 lopp på 123 starter och sprungit in 112.000 euro. Horse & Hound har skrivit om Laghat.
Helblind vann lopp
Ingen slår dock amerikanske Senator Ford på fingrarna. Han var helblind när han vann sitt enda lopp i Norge, men därefter gjorde han något som ingen annan avelshingst lyckats med någonstans – han tog 21 raka hingstchampionat i Norge åren 1938-1958.
I november 1928 – då var Senator Ford två år gammal – bjöds han ut på Old Glory Sale-auktionen i New York. Då hade Senator Ford gjort sju starter, vunnit ett lopp – Horse Review Stake – i Goshen, tagit vinnarrekordet 2:10 (1.20,8) och tjänat 2.500 dollar.
I Owner’s Statement i auktionskatalogen stod ingenting om att hästen hade nedsatt syn. Dansken Peter Hansen ropade in Senator Ford (e. The Senator-Alice Ford) för 3.500 dollar. Senator Ford var halvbror med topphästen Peter Speedway (e. Peter the Great), som funnit vägen till vår sida av Atlanten. Han satte europeiskt rekord med tiden 1.18,3 och vann dåtidens största lopp i Europa – Matadoren-Rennen – 1926.
Till avel som treåring
När Senator Ford togs till Danmark – det skriver Lars Donatzky i artikeln ”Rekorder for 3-og 4-års hopper fra 1901 til 1968” – var han nästan blind. Han gjorde därför inga starter i Danmark, men användes i aveln redan som treåring och blev far till åtta avkommor.
1932 föddes tvillingarna Senator Great och Senator Little, men de döptes om till Rob Roy och Robinson. Anledningen var att Senator Little skulle ha en roll i folklustspelet Odds 777 med den mycket populära Liva Weel som kusk. Det var hon som sjöng refrängen i ”Gå med i Lunden”, som spelades på Charlottenlunds travbana i flera generationer.
Rob Roy vann 16 lopp och tjänade över 50.000 danska kronor på 1930-talet och senare avelshingst med avkommor som Leo Roy och Silvie Roy, 1.20,1/76.650 danska kronor. Den förstnämnde blev dansk mästare fyra gånger!
Fick startförbud
Senator Ford blev inte långlivad i Danmark. Han blev såld till Norge 1931 och köptes av den dåtida storhästägaren Tryge Bohn Andersen. Om detta kan läsas i Reidar Andersens artikel om ”den blinde hingsten som ble champion” i Trav-og Galopp-Nytts Årsrevy från 2004.
Senator Ford såldes vidare till Fin Ulven – pappa till tränarbröderna Alf, Per och Knut – och han ingick i ett paket om 20 travare. När Senator Ford kom till Norge var han helt blind, men startade en gång på Momarken. Året var 1932 och Senator Ford blåste förbi konkurrenterna på upploppet och vann på 1.25,6 för Leif Haslie. Efter det loppet var det dock stopp för allt tävlande!
– Det var strid om championatet på Bjerke det året och konkurrenterna anade en segermaskin i Senator Ford. En protest lämnades in mot att en blind travare tilläts starta och protesten gick igenom, berättar Per Ulven i Trav-og Galopp-Nytts Årsrevy från 2004.
21 raka hingstchampionat
Därmed var karriären på tävlingsbanan över, men sedan skulle Senator Ford få en annan levnadsbana som saknar motstycke i världen – i alla fall i antalet raka hingstchampionat.
Hela 21 raka hingstchampionat tog han i Norge. Närmast när det gäller raka championat är Diamond Way i Tyskland med 18, medan Sveriges bästa avelshingst genom tiderna – Bulwark – tog tolv championat i rad, åren 1945-1956.
Andra championhingstar med långa sviter runt om i världen som kan nämnas är Pay Dirt/Danmark (16), Sundon/Nya Zeeland (16), Sharif di Iesolo/Italien (15), Fuschia/Frankrike (14), Proven Freight/Österrike (14) och Speedy Crown/USA (13).
Senator Ford behöll sin position som Norges ledande avelshingst fram till sin död 1958. Den bedrift han stod för har ingen varmblodig travhingst i Europa eller övriga travvärlden mäktat med.
Fotnot: efter artikeln publicerades kan också nämnas att Fonzie Sund (e. Songcan-Quo Vadis Sund), 1.13,4ak/1.392.910 kr, var enögd.