Fokustema
Fokus: Åby Stora Pris
Läs senare

”Fantastiskt att komma tillbaka till högsta nivån”

Moni Viking satte världsrekordet 1.11,9 över 3.180 meter när han på oerhört imponerande sätt vann Harper Hanovers Lopp Elitloppshelgen. Nu är det dags för nästa långloppsuppgift, Åby Stora Pris.
– Nu möter ju Moni Viking hästar i absoluta eliten varenda gång, men i Åby Stora Pris är distansen till hans fördel, säger uppfödaren och ägaren Jan Lyng.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Full fart mot världsrekord och seger i Harper Hanovers lopp. Nu är det Åby Stora Pris som gäller för Moni Viking och Björn Goop, innan fokus ställs om mot vintermeetinget. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Full fart mot världsrekord och seger i Harper Hanovers lopp. Nu är det Åby Stora Pris som gäller för Moni Viking och Björn Goop, innan fokus ställs om mot vintermeetinget. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Moni Viking har blivit bättre för varje säsong och som sjuåring tagit klivet in i högsta europeiska eliten. I Björn Goops händer har starke Moni Viking vunnit två 3.140-meterslopp, där ibland Harper Hanovers lopp och därutöver varit trea-fyra i de finska storloppen Kymi GP och St Michel Ajo. Det sistnämnda loppet på 1.09,4a/1.609 meter.

Fakta

Moni Viking

norskfödd hingst sju år e. Maharajah – Jeunesse Doree e. Coktail Jet
42 st: 12–7–4
Rekord: 1.11,9l* – 1.09,4ak
Insprunget: 3.743.161 NOK
Uppfödare och ägare: Jan Lyng, Levanger, Norge
Tränare och körsven: Björn Goop, Färjestad
Skötare: Mikka Johansson

Expandera

– Jag tycker att det är fantastiskt att Moni Viking kunnat komma till högsta nivån med tanke på de allvarliga skador hästen haft, både en senskada och en allvarlig hovbensfraktur med dålig prognos, säger Jan Lyng.

Att det är lång distans som Moni Viking främst gör sig gällande på råder inga tvivel om och Åby Stora Pris ska bli det verkliga avstampet mot hästens tredje vintermeeting på Vincennes. Den bildsköne fuxen Moni Viking vann alltså Harper Hanovers lopp på världsrekordet 1.11,9 över 3.180 meter med voltstart. Propulsions 3.100-metersvärldsrekord med autostart på tusenmetersbana lyder 1.12,8.

Dags att spela huvudrollen även i Åby Stora Pris för Moni Viking? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Så logiskt, om Moni Viking gör en prestation i nivå med dem i Paralympiastayern och Harper Hanovers lopp, lär den som ska besegra Moni Viking denna lördag få inrikta sig på att det nog då behövs en putsning av världsrekordet…

 

Norrrmannen Jan Lyng, från orten Levanger i Tröndelag en bit norr om Trondheim, är uppfödare – nu med sex-sju fölston – hästägare och även amatörtränare. Moni Viking är en egen produkt, undan Menhammaruppfödningen Jeunesse Doree (e. Coktail Jet – Sweet Young Thing) som han köpte hösten 2005, när Jeunesse Doree var en ostartad treåring. Hon hade försökt kvala men galopperat och blivit ej godkänd.

Fakta

Startlistan i Åby Stora Pris

3.140 meter autostart. Förstapris 2.000.000 kr:

 1. Ble du Gers – Per-Oleg Midtfjeld (tränare: Frode Hamre)
 2. Cokstile – Wim Paal
 3. Handsome Brad – Carl Johan Jepson (Ulf Stenströmer)
 4. Pacific Face – Giuseppe Lubrano
 5. Velvet Gio – Jorma Kontio (Magnus Dahlén)
 6. Who’s Who – Örjan Kihlström (Pasi Aikio)
 7. Don Williams – Mika Forss (Markku Nieminen)
 8. Moni Viking – Björn Goop
 9. Mindyourvalue W.F. – Robert Bergh
 10. Makethemark – Ulf Ohlsson (Petri Salmela)
 11. Cyber Lane – Johan Untersteiner
 12. Very Kronos – Erik Adielsson (Svante Båth)
Expandera

– Jag gillade stammen. Jeunesse Doree såldes av Menhammar som fölstoprospekt på hösten då hon var tre år, men jag tränade henne under vintern och fick sedan fråga Menhammar om det var okej att jag började starta henne, eller om de sålt just med kravet att hon skulle vara fölsto. Det var okej att tävla och Jeunesse Doree gjorde det rätt bra, vann ett par norska V75-lopp och sprang in drygt 300.000 kronor, säger Jan Lyng.

De två första avkommorna när hon sedan sattes i avel, två döttrar efter Up Front Larry, blev ingen succé, men sedan kom Moni Viking (e. Maharajah) 2013. Han klev fram som av topparna i den fantastiska norska 2013-kullen som bland annat också innehåller Cokstile (e. Quite Easy U.S. – Joystile) vilken räknas som Moni Vikings svåraste antagonist om segern i Åby Stora Pris.

– Jag tränade Moni Viking själv till på sommaren då han var tre år. Då skickade jag hästen till Frode Hamre, för att han skulle förbereda hästen för Kriteriet. När man ska vara med i de största loppen måste man låta de bästa tränarna göra jobbet. Jag har varken kunskap eller träningsmöjligheter att kunna toppa för en stor uppgift som de bästa tränarna har. Det är ju så att de som blir de största och mest framgångsrika tränarna är de som har den förmågan och känslan. Hamre gjorde ett toppjobb och Moni Viking var tvåa i Kriteriet, säger Jan Lyng.

När man ska vara med i de största loppen måste man låta de bästa tränarna göra jobbet

Men vägen till stjärnorna blev långt ifrån spikrak.

– Nej, fyraåringsäsongen försvann på att Moni Viking ådrog sig en skada tidigt på säsongen. Jag tog hem hästen hit och funderade på vad som var lämplig rehabträning när jag träffade Lutfi Kolgjini på en resa i Danmark. ”Låt honom trampa vatten” var det tydliga råd jag fick, och då skaffade jag en sådan här träningsmölla som man kan fylla med vatten. Där fick Moni Viking jobba på för att komma tillbaka och bygga upp sig igen, berättar Jan Lyng.

Fakta

Moni Vikings karriär

2016: 10 st: 1–3–3, 1.12,7am, 708.923 NOK
2017: 2 st: 1–0–0, 1.14,7am*, 30.000 NOK
2018: 13 st: 1–4–0, 1.11,4am, 647.398 NOK
2019: 9 st: 4–0–0, 1.12,6am, 704.006 NOK
2020: 8 st: 5–0–1, 1.09,4ak, 1.652.834 NOK

Expandera

Han tränade hästen själv som femåring och Moni Viking var snabbt uppe på toppnivå. Han slutade tvåa i Europamatchen Oslo Grand Prix-helgen och var med i Solvallas Jubileumspokal.

– Där gick han 1.11,4 som oplacerad, men det var i starten efter, i V75 på Bergsåker, som Moni Viking på allvar visade vad han hade för kapacitet. Då gick han i dödens på Handsome Brad och var slagen med nos på 1.11,5, och förbi denne steget efter mål, säger Jan Lyng.

Planen på att prova i Frankrike hade då redan tagit form.

– Moni Viking hade varit på Vincennes som treåring som norsk representant i Europeiskt Treåringsmästerskap (slutade trea, reds.anm) och var också norsk representant där i Europeiskt Femåringsmästerskap två år senare.Det var lite roligt, Anders Lindqvist körde som den ambassadör han är runt oss och visade allt, och han sa väldigt tydligt: Se nu till att inte bli trea, för då blir hästen utestängd från alla vanliga lopp under vintermeetinget på grund av grupploppsspärren fransmännen har. Moni Viking slutade fyra…Pierre Vercruysse fick hästen i träning och gjorde ett fantastiskt jobb, säger Jan Lyng.

Moni Viking och Pierre Vercruysse vid en av vinterns segrar på Vincennes. Foto Gerard Forni

 

Moni Viking vann två lopp på Vincennes vintern 2018-19 men fick så sin andra allvarliga skada och Lyng fick användning för sin vattenträningsmaskin igen. När Moni Viking åter åkte till Pierre Vercruysse inför vintermeetinget 2019-20 hade Vercruysse ännu mer i tömmarna. Det blev tre segrar på Vincennes och ytterligare en på Enghien innan coronapandemin förändade alla förutsättningar och planer.

– Frankrike stängde och Norge stängde. Jag hade tänkt ta hem hästen hit som jag gjort säsongerna innan, men den enda travsport som var igång i våras var Sveriges. Så jag kontaktade Björn Goop och frågade om han ville ha hästen i träning.. Jag var full av beundran av vad Frode Hamre gjorde med Moni Viking, imponerad av Pierre Vercruysse arbete, och så kom Björn Goop. Vilka superproffs han och hela hans team är, Moni Viking har där blivit ännu bättre! Att han satte världsrekord i Harper Hanovers lopp var ”helt rått” och efter det finns det egentligen ingen återvändo. Nu måste Moni Viking möta de bästa i de största loppen. Det är väldigt tufft och jag är noga med att det inte blir för täta starter. Hästen har redan haft två allvarliga skador, det ska inte bli en till för att han matchas för tufft, säger Jan Lyng.

Den här vintern är det de största loppen som siktet ställs mot…

Målet framöver är dock klart:

– Det blir vintermeetinget i Paris och Vercruysse igen. Den här vintern är det de största loppen som siktet ställs mot…

Med andra ord: Prix d’Amérique.

 

Jan Lyng var för drygt tio år sedan med om en allvarlig olycka, då en tvååring sparkade honom illa väldigt illa i ansiktet med svåra frakturer som följd. Det var farhågor att Lyng kunde få men för livet. Men varken yrkeskarriären (som entreprenör) eller travträneriet behövde läggas åt sidan och de skadade delarna av ansiktet och pannbenet är återuppbyggda med titanplattor.

Jan Lyng har i intervjuer i norska media sagt att hästarna blev en viktig del i rehabiliteringen efter skadorna – när det är sommarljust i princip dygnet runt kunde han när han kände för det sela på en häst och ge sig ut på en långtur och bara njuta av sommarnaturen, dess ljus, ljud och dofter. Superrehabilitering för både kropp och själ.

Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Han har nu halvdussinet fölston och fyra egenuppfödda hästar i träning. Moni Vikings mamma Jeunesse Doree är dock inte kvar bland fölstona.

– Nej, hon togs bort i vintras. Men jag har kvar hennes två yngsta döttrar, de enda två föl hon fått efter att Moni Viking föddes. Den ena är fem år och efter Ready Cash och hon gick till avel redan förra året. Hon har ett hingstföl i år efter Born In The U.S.A. och eftersom han är efter Muscle Hill har fölungen den spännande korsningen Muscle Hill på ett Ready Cash-sto, som dessutom är syster med en topphäst…Det treåriga stoet är efter The Bank och går också till avel, säger Jan Lyng.

 

Moni Viking har inte startat i Norge i år och det har sina orsaker. Jan Lyng tackade nej till en inbjudan till Oslo Grand Prix. I ren protest! I vintras kom det nämligen fram att när spelbolaget Rikstotos förra direktör Harald Dörum fick sparken så utlöstes en fallskärm på flera miljoner kronor.

Detta samtidigt som norsk travsport i år tagit ett väldigt stort sparpaket – på grund av att Rikstoto haft svag ekonomisk utveckling och backat kraftigt de senaste åren – som slår hårt mot prispengarna.

Någon var tvungen att säga ifrån

– En toppdirektör fick en stor fallskärm samtidigt som de aktiva i sporten sliter och tappar en massa prispengar. Någon var tvungen att säga ifrån. Jag visade mitt missnöje genom att tacka nej till att låta Moni Viking vara med i Oslo Grand Prix, säger Jan Lyng.

Fakta

Jeunesse Doree

svenskfött sto 2002 e. Coktail Jet – Sweet Young Thing e. Nevele Pride
Död 2020
41 st: st: 9–3–3
Rekord: 1.15,2k – 1.16,7am
Insprunget: 336.100 NOK
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Jan Lyng, Levanger, Norge
Tränare: Jan Lyng (a)
Avkommor:
2009: Moni Up (sto e. Up Front Larry) ostartad, död, inga avkommor
2012: Moni Amoure (sto e. Up Front Larry), 11 st: 0–3–1, 1.17,3am, 36.244 NOK. Död, inga avkommor
2013: Moni Viking (hingst e. Maharajah), 42 st: 12–7–4, 1.09,4ak, 3.743.161 NOK
2015: Moni Paris (sto e. Ready Cash), 4 st: 0–0–0, 1.15,9am, 10.000 NOK.
En avkomma: hingstföl fött 2020 e. Born In The U.S.A.
2017: Moni Bank (sto e. The Bank). Ostartad, går till avel.

Expandera

 

 

Fokustema
Fokus: Inför Kriteriet & Oaks
Läs senare

”Jag har tvättat bort stämpeln”

Två segrar i Kriteriet.
14 segrar i E3.
Men ingen i Oaks.
– Jag fick en stämpel på mig att jag lyckades bättre med hingstar, men nu har jag jobbat ikapp och det har ändrat sig, säger Svante Båth.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Barbro Kronos och Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Barbro Kronos och Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svante Båths lista över storloppssegrar med unghästar är minst sagt lång. Svenskt Travkriterium har han vunnit 2002 med Malabar Circle Ås (e. Malabar Man) och 2016 med Deimos Racing (e. Quite Easy, och i E3-sammanhang finns hela 14 finalsegrar!

I Oaks står det fortfarande en nolla i kolumnen över antalet segrar. Kanske är det dags att årets långa E3-vinnare för ston, Barbro Kronos (e. Trixton), eller Beware Kronos (e. Muscle Hill) ändrar på den statistiken?

Det är precis som Roger Walmann som fick sin stämpel att han lyckades med ston

– Jag vet inte om det är lättare att träna hingstar än ston, men det är lättare att sälja hingstar. Jag köper in hästarna som föl och säljer dem sedan vidare till mina hästägare. När jag lyckades bättre med hingstar fick jag den stämpeln på mig. Det är precis som Roger Walmann som fick sin stämpel att han lyckades med ston. Nu har jag jobbat ikapp och på senare år har ston vunnit E3. Det har blivit en boom med stolopp pch fler ägar accepterar dem, säger Svante.

Fyra gånger tidigare har Båth-ston startat i Oaksfinalen med fjärdeplatser för Oktavia Staro (född 1994 e. J.R.Broline) och Facile Boko (född 2012 e. Virgill Boko) som bästa resultat.

– Oktavia Staro var ju med i varenda storlopp i stort sett, men räckte inte riktigt i finalerna. En gång hade jag verkligen segerförhoppningar, i Drottningpokalen 1998 där hon vann försöket, men kvällen före finalen satte hon en höboll i halsen och fick opereras på djursjukhus istället för att tävla i finalen, minns Svante.

I lördagens Oaks finns förhoppningarna där igen. Framför allt när det gäller Barbro Kronos. Hon visade tidigt talang och kvalade redan i juli som tvååring, vilket brukar föranleda en tvååringssatsning hos Båth. En start blev det också, men först i december.

Erik Adielsson och Barbro Kronos. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Meningen var att hon skulle tävla mer som tvååring, göra tre-fyra starter om allt hade gått vägen. Hon var en sådan talang att start i Uppfödningsloppet inte hade varit omöjligt, men det gäller att använda sin erfarenhet när allt inte går på räls och därför dröjde debuten, säger Svante.

Fakta

Barbro Kronos

Sto 3 år e. Trixton – Fama Currit e. Viking Kronos
Resultat: 7 st: 5–1–1
Rekord: 1.17,2m* – 1.12,9am*
Intjänat: 1.430.000 kr
Uppfödare: Allev. Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien
Ägare: Olof Brodin (Chartering) AB,Sollentuna
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Veera Ojaniemi

Expandera

En start i december (seger) följdes av två starter i mars (en seger), innan siktet ställdes in mot långa E3 med försök i Örebro och final på Bergsåker andra halvan av juni. Det slutade med imponerande segrar och karriärens första storloppsseger för Barbro.

Segern i Oakskvalet imponerade nästan ännu mer i ett försök som kördes i högt tempo lämnade Barbro sina konkurrenter över upploppet i bländande stil i livets sjunde start.

– Att skaffa sig rutin och hårdhet är en balansgång, vad som är rätt och fel. En treåring tål inte lika mycket som en fyraåring. Om man vill ha rejäl hårdhet och rutin ökar risken för en sliten häst. Jag har valt en mittemellanväg och hållit igen antalet starter. Barbro känns jättebra, är fräsch och fin efter försöket och lagom laddad inför finalen. Året är dock inte slut ännu och vi vet inte förrän bokslut ska göras om vi lyckats, säger Svante.

Den andra Oaksfinalisten Beware Kronos (e. Muscle Hill) ser vid en snabb anblick ut att ha en förträfflig väg till Oaks. Fem starter, tre segrar och inte sämre än tvåa sedan debuten i början av juli. Men…

Beware Kronos och Erik Adielsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Hon kan inte stava till kontinuitet. Det har varit massor av problem, men aldrig samma två gånger i rad. Vi har nog gått igenom hela FASS-katalogen efter allt från hovbölder till infektioner, säger Svante.

Fakta

Beware Kronos

Sto 3 år e. Muscle Hill – Pleasure Kronos e. Varenne
Resultat: 5 st: 3–2–0
Rekord: 1.16,1m* – 1.14,6am
Intjänat: 190.000 kr
Uppfödare: Allev. Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien
Ägare: Tord Olsson, Malmö
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Elin Nordqvist

Expandera

Han fortsätter:

– När hon började starta fanns inte Oaks på kartan för hennes del, men hon tog väldigt stora steg för varje start. Efter tredje starten i Örebro i mitten av augusti sa vi att vi skulle bestämma om det skulle bli en satsning mot Oaks och när hon vann på Romme i starten efter blev det klart. Hon tog så stora steg framåt och det kändes som hon kunde ta två kliv till, säger Svante.

Visst gjorde hon det. Finalplatsen bärgades som tvåa bakom Eagle Eye Sherry (e. Bold Eagle) ióch nu står hon inför karriärens största uppgift.

Båda Oaksfinalisterna köptes som föl av italienske uppfödaren Antonio Carraretto.

– Jag tittade på Antonios föl och Barbro var en som stack ut. Jag såg Viking Kronos i henne, det har jag inte gjort i Fama Currits tidigare avkommor, säger Svante och det är förklaringen till varför han föll för lilla Barbro som föl.

Svante Båth och Antonio Carraretto. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Viking Kronos-dottern Fama Currit är mamma till Barbro Kronos och var sin kulls stora dominant som fyraåring. Hon vann nämligen alla storlopp. Från Drottningpokalen och Stosprintern till Stochampionatet, Derbystoet och Breeders Crown! Dessutom slutade hon trea mot hingstarna i Europaderbyt. 15 starter den säsongen slutade med 13 segrar, ett andrapris och en tredjeplats i regi Halmstadtränaren Petri Puro.

Fama Currit gjorde bokslut som åttaåring efter 71 starter (32–11–5), 7.716.709 kronor insprunget och rekordet 1.10,5ak. Barbro Kronos är hennes fjärde avkomma och den mest framgångsrika, även om femåriga Zeta Kronos (e. Donato Hanover) närmar sig första miljonen intjänat efter sjätteplats i Oaks och fjärdeplats i Derbystoet förra året. Hon gjorde nyligen comeback för Björn Goop efter tio månaders uppehåll genom att vinna på 1.11,0ak.

De kom till Båths ettåringscamp i halländska Skottorp i början av sommaren och gjorde de andra ettåringarna som varit där sedan den 1 april sällskap.

– Det är väldigt bra bete i april/maj nere i Italien och därför får de stanna där lite längre innan de kommer hem när betet tagit fart här hemma, säger Svante.

Solvallatränaren har tre finalister på Solvalla. Valacken Twigs Honor (e. Voltigeur de Myrt) kvalade nämligen via andraplatsen bakom Head Run (e. Sahara Dynamite) in till Svenskt Travkriterium.

Twigs Honor är en häst Svante hållit högt hela tiden, men inte heller här har det varit raka vägen till succé.

Fakta

Twigs Honor

Valack 3 år e. Voltigeur de Myrt – Twigs Unique e. Scarlet Knight
Resultat: 7 st: 2–2–2
Rekord: 1.15,7m* – 1.13,5al
Intjänat: 175.500 kr
Uppfödare: Eva Skantz & Ingela Bodeby
Ägare: Lars Lindh, Eva Skantz & Christer Bodeby
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Elin Nordqvist

Expandera

– Jag är tacksam att ägarna inte börjat darra på manschetterna, utan jag fick börja om med hästen i somras, säger Svante.

Det började annars bra.

– Innan han kvalade kändes hästen så otroligt fin. Han gjorde en bra debut (seger), en okej andra start (trea efter galopp), men han hittade inte riktigt tillbaka till sig själv. Han tappade spänsten och var inte sig själv. Vi började om med honom och fick jobba extra. När han gjorde comeback på Romme i mitten av augusti fanns Kriteriet i tankarna, jag testade barfota runt om, hästen slog ihop och galopperade, men jag var väldigt nöjd med helheten. Vi gjorde en start till med bakskorna på och då var han tillbaka.

Twigs Honor spurtade vasst till andraplatsen i Kriteriekvalet, där han tog sig förbi Elegant Ima. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svante fortsätter:

– Det har varit en riktig berg- och dalbana, där han gått från toppen ner i botten och vi visste inte om tiden skulle räcka. Därför är det skönt med förstående ägare när det gått troll i det hela.

Hur stora förhoppningar fanns på lördagens finaltrio i mars när Sulkysport gjorde den stora genomgången Treåringskullen med de tio framgångsrikaste tränarna i landet?

Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Så här sade Svante Båth om hästarna då:

Barbro Kronos: ”En häst som hela tiden varit väldigt tidig och talangfull. Tyvärr har det varit några små fallgropar på vägen. Hon närmar sig årsdebuten”.

Beware Kronos: ”Rätt så fin travare som det har krånglat en hel del med. Var mogen för temposänkning nu i mars, men åkte på en infektion och har fått ta det lugnt ett tag”.

Twigs Honor: ”Visade bra fartresurser redan ifjol, men var inte riktigt samarbetsvillig och därför kastrerades han. Han har tränat på hela vintern och har gått två lite vassare rundbanejobb. Han är kvalklar och känns väldigt intressant”.

Det snackas om Oaks…

Det snackas om Kriteriet…

Fokustema
Fokus: Svenskt Travkriterium 2020
Läs senare

Nu ”spökar” hon igen!

Daniel Redéns två Kriteriefinalister – Brambling och Beacon Kronos – har verkligen sina papper i ordning och det har kommit den ena världsartisten efter den andra från två mödernelinjer som dykt upp i Sverige och Norden med jämna mellanrum.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Brambling vilar huvudet på en av sina hagkompisars rygg som unghäst. På lördag startar han i finalen i Svenskt Travkriterium. Foto: Lina Alm
Brambling vilar huvudet på en av sina hagkompisars rygg som unghäst. På lördag startar han i finalen i Svenskt Travkriterium. Foto: Lina Alm

Från Bramblings mödernelinje har det kommit många stjärnor och inte minst har ”stammodern” Impish spelat en stor roll i nordisk travsport. Hon är upphov till den i Danmark 16-faldige championhingsten Pay Dirt, Elithingsten Crowntron, vilken lämnade två Derbyvinnare och däribland Prix d’Amérique-ettan Queen L. och Stefan Melanders Hambletonian Stakes-etta Scarlet Knight.

Stefan Melander och Scarlet Knight vid segern i Hambletonian Stakes. Foto: Per Wallenius

Nu ”spökar” Impishs möderne igen i Bramblings stamtavla. Sonen till Bold Eagle som imponerade så stort vid sin seger i försöket till Svenskt Travkriterium för Örjan Kihlström.

Impish är en legendarisk travare. Hon såldes på Tattersalls-auktion i Lexington 1960 för 14.000 dollar. Far och son,Tom och Mel Eaton, bjöd emot varandra och det berodde på att de inte såg varandra under budgivningen, vilket gjorde att stoet blev ett antal dollarsedlar dyrare.

Impish och Sprite Rodney i tvåspann på Red Mile i Lexington 1962.

Dottern till Intruder sattes i träning hos legendariske Frank Ervin och Impish ingick i samma kull som Sprite Rodney, Spry Rodney och Worth Seein – de senare mormors mor till Peace Corps. I början av tvååringssäsongen dominerade Sprite Rodney och Spry Rodney bland de tvååriga stona, men den 29 september 1961 under Lexington-meetinget tog Impish över ledarrollen.

Dubbla världsrekord

Den dagen – i Hanover Filly Stakes ($18.155) – travade Impish under den dåtida drömgränsen 1.14,6 två gånger. I första heatet travade hon 1.13,7 och i det andra noterade Impish vinnartiden 1.14,3. Vid det tillfället var det den snabbaste tiden någonsin av en tvååring oavsett kön. Impish krossade hingsten Scott Frosts världsrekord 1.14,6 och stoet Yankee Lass time trial-rekord 1.14,4 med nio respektive sju tiondelar.

Impish med Frank Ervin efter världsrekordet för tvååriga ston i Lexington 1961.

Världsrekordet både för ett och två heat gav eko och påverkade i allra högsta grad priset på Impish halvbror Rodilo (e. Rodney), vilken såldes för 60.000 dollar i Lexington i samma veva och det var det högsta priset på auktion för en ettåring i USA 1961. Någon större stjärna blev inte Rodilo som tävlingshäst. Han sprang in 21.815 dollar och tog vinnarrekordet 1.17,7.

Senare skulle han bli morfar till Crowntron, vilken lämnade två Derbyvinnare i Sverige på sina två första kullar. Sans Rival (u. Pay Dirt-dottern Elle Dirt), 1.12,7ak/3.590.205 kr, vann det blå bandet för Erik Berglöf och den andra var Stig H Johanssons Queen L, 1.12,8am/17.470.695 kr, som senare skulle ta hem Prix d’Amérique.

 

Queen L. med Stig H Johansson. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Impish fortsatte sitt framgångståg som treåring och hon blev totalfyra i Hambletonian Stakes efter heatplaceringarna trea-femma. Coaching Club och Lady Suffolk vann hon också, men efter treåringssäsongen lade Impish tävlingsskorna på hyllan med vinnarrekordet 1.13,7 och 72.001 dollar på bankboken.

En svit på 16 år

Hennes första avkomma blev Pay Dirt (e. Star’s Pride), 1.14,8/$90.450, och den danska uppfödarföreningen lyckades förvärva honom och i dansk avel debuterade han 1969. Hans första hingstchampionat togs 1978 och det sista 1993. En svit på hela 16 år!

 

Pay Dirt.

En lång rad klassiska titlar var Pay Dirt inblandad i. Sex vinnare av Dansk Uppfödningslöpning, fem vinster i Derbyt och fyra i Kriteriet. Som morfar sju vinster i Uppfödningsloppet, fem i Kriteriet och fyra i Derbyt.

I Sverige hittar vi Pay Dirt i flera kända travare. Han är morfar till Remington Crown och Legolas, men även till Progress Value, Sacrifice, Sans Peur och tidigare nämnde Sans Rival.

Remington Crown och Robert Bergh. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Vägen till Hambletonian-vinnaren Scarlet Knight går via Impishs dotter Canny Imp, Crystal Lobell, Crown Thy Good och Ruby Crown.

Till Brambling går också vägen genom Canny Imp, men därefter via ostartade Catherine Lobell. Hon är mormor till dollarmiljonärerna Armbro Fling ($1.334.936) och Impeccable Image ($1.288.593), mormorsmor till Manofmanymissions ($1.215.000) och mormors mormor till Falls For You ($1.326.357), Dejarmbro ($1.135,723) och Armbro Barrister ($1.039.123).

Mormors mormor är hon också till Duke of York ($925.921), Hambletonian Oaks-segrarinnan Southwind Allaire ($876.199), Armbro Copenhagen ($708.833) och Bramblings mormor Pizza Dolce ($668.824).

Pizza Dolce (e. Conway Hall), 1.10,1*, var sin kulls suverän under första tävlingssäsongen och valdes till ”Årets Tvååriga Sto” efter ha vunnit Goldsmith Maid ($370.000), Matron Stakes ($224.452), Lexington Breeders Classic ($100.000) och Håkan Wallner Memorial ($82.000).

Pizza Dolce och David Miller som treåring.

Under treåringsäsongen besvärades hon av en dålig hals och genomgick en operation och kunde ändå räkna in vinster i Kentucky Futurity Filly ($88.000) efter skiljeheat, final i Kentucky Sire Stakes ($100.000), försök i Hambletonian Oaks ($25.000) och en division av Dunroven Stud ($87.500).

Sin kulls suverän

Som ettåring såldes Pizza Dolce undan ostartade Peace A Pie för 120.000 dollar. Fem av Peace A Pies avkommor kostade 100.000 dollar eller mer och allra mest – 300.000 dollar – betalades för Spumoni.

Pizza Dolce skulle precis som sin mor också bli en riktig kassapjäs i auktionssammanhang. Det vittnar priserna om för Capo Dolce ($415.000), Bene Bene ($400.000), Deepdish ($320.000), Ciao Dolce ($300.000), Ultimo Dolce ($270.000), Miss Paris ($210.000) och Boli ($110.000).

Pizza Dolces sista avkomma föddes 2015. Samma år lyckliggjordes hon med Kadabra utan att bli dräktig och hon tog sig inte heller med honom 2016 och det året gick Pizza Dolce ur tiden.

Resultatet lyckat många gånger

Även om hennes avkommor kostade mycket på auktion blev resultatet många gånger lyckat; Miss Paris (e. Kadabra), 1.10,5/$865.160, Bella Dolce (e. Kadabra), 1.11,1*/$730.384, For You Almost Free (e. Glidemaster), 1.10,1/$510.817, Boli (e. Kadabra), 1.10,7/$378.498, och Ciao Dolce (e. Credit Winner), 1.09,5/$173.809.

Stoet Deepdish köptes av Lennart ”Srf Stable” Ågren i Lexington och hon hade en kort karriär som tvååring i Nordamerika innan hon togs till Sverige. För Jonas Czernyson gjorde hon tre starter, tog två fjärdeplatser i försök i New Jersey Sire Stakes.

Deepdish när hon såldes som ettåring i Lexington. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Hon lämnade USA med rekordet 1.13,2 och 3.000 dollar på bankboken. Hos Roger Walmann blev det fem vinster på 18 starter innan hon gick till avel med vinnarrekordet 1.11,7 och 461.913 kronor på bankboken.

I avel sattes Deepdish 2016 och hennes första avkomma Brambling föddes året efter. På lördag travar han ut som en av favoriterna till segern i Svenskt Travkriterium.

***

Daniel Redéns andra finaldeltagare Beacon Kronos har också en stamtavla av högsta klass. Mormors mormor är självaste Delmonica Hanover – vinnare av dubbla VM och Prix d’Amérique.

Beacon Kronos och Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Dottern till Speedy Count och Delicious var nära att bli svensk. Det fattades bara 200 dollar…istället köptes hon av Delvin Miller för 5.000 dollar i Harrisburg 1970. När hon gick till avelsboxen gjorde hon det med vinnarrekordet 1.14,2 och 832.925 dollar.

Delmonica Hanover lämnade Hambletonian-vinnaren Park Avenue Joe, 1.11,8*/$666.311, flerfaldiga världsrekordhållaren Delmegan, TT 1.11,8/$496.593, och Hans Adielssons Hambletonian-deltagare Easy Lover, 1.13,2ak/1.909.064 kr.

Delmonica Hanover och Delvin Miller. Foto: Horseman

Vidare är Delmonica Hanover mormor till Beauty America (e. Pine Chip), 1.12,7ak/5.745.385 kr, och det är hon som leder till Beacon Kronos via dottern Only Kronos (e. Viking Kronos), 1.12,3ak*/897.064 kr, som också lämnat unghäststjärnan Vamp Kronos (e. Ready Cash), 1.11,2ak*4.576.377 kr.

Fokustema
Fokus: Derbyt
Läs senare

”Kihlström och Redén var nöjda”

Nio hästar i 2016-kullen och tre fyraåringar i Derbyfinalerna.
Uppfödarna Snogarps Gård, familjen Wihlborg, har en spännande söndag att se framåt.
– Vi är såklart väldigt nöjda med tre finalister, säger sonen Calle Wihlborg.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Calle Wihlborg. Foto Mia Törnberg
Calle Wihlborg. Foto Mia Törnberg

Jägersro är hemmabana för Calle Wihlborg och han hade upplevde en stor travdag för ett år sedan när Kiss Francais-hingsten Attraversiamo vann Svenskt Travderby.
– Då fick man dessutom vara på plats. Den söndagen förstod jag inte hur stort det var. Attraversiamo är som en askungesaga och en otroligt häftig häst som jag följt sedan han var liten. Derbysegern är ett minne för livet, berättar Calle Wihlborg.

Svante Båth-tränade Attraversiamo. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Förväntningarna var stora på Derbyt 2019 med revanschmötet mellan tuffingarna Attraversiamo och Conrad Lugauers Campo Bahia. Kulltopparna bjöd på härlig fight i Kungapokalen där Campo Bahia drog det längsta strået på 1.10,6a/2.140 meter. Attraversiamo var slagen med en tiondel och sedan var det långt ner till tredje häst (Thrust Control).

– Båda hästarna var mycket bra i Kungapokalen, men jag kände efteråt ”låt Derbyt komma så ska vi visa vem som är bäst”. Därefter var Attraversiamo grymt bra i Prix Readly Express på Solvalla och då kände jag att Campo Bahia måste vara sjukt vass i Derbyt för att slå oss.

Finalen blev inte vad travpubliken hade hoppats på, men jag tänker inte be om ursäkt för att Attraversiamo vann

Men i uttagningarna blev Attraversiamo ”bara” tvåa och Conrad Lugauers stjärna var stor favorit i finalen.
– Efter försöket gick nästan all luft ur ballongen, men på Derbydagen hade vi flax. Finalen blev inte vad travpubliken hade hoppats på, men jag tänker inte be om ursäkt för att Attraversiamo vann.

Tre av fem uppfödningar till final

Åter till 2020. Familjen Wihlborg, Snogarps Gård, hade fem uppfödningar i uttagningarna till Derbyfinalerna och kunde glädjas åt tre finalbiljetter. Gazoline Mearas, slutade trea, och Fort Knox, galopp i spets, blev utslagna.

Guzz Mearas (e. Muscle Mass-Intensity Kronos) är Skåne-uppfödarnas bidrag i Svenskt Travderby. Hästen var tapper tvåa uttagningsloppet, slagen på målfoto av Hail Mary. I finalen har den sistnämnde innerspår och ser ut att sitta i favoritpositionen. Guzz Mearas börjar från spår tolv med sin tränare Johan Untersteiner.
– Johan har gjort ett kanonjobb med hästen och det var extremt surt att han inte vann försöket. Det är en jämn och bra kull och slutar Guzz femma-sexa har han gjort ett fantomlopp. Jag hoppas att det blir ett rivigt lopp för som sagt är det grymma fyraåringar i den här kullen.

”Jag hintade tidigt att jag vill köpa tillbaka stoet”

Milady Grace (e. Ready Cash-Khao Manee) är en omdöpt Mearas-uppfödning, som tidigare ägdes av Rolf ”Readly Express” Andersson och tränades av Peter Untersteiner.
– Rolf är inte intresserad av avel och jag hintade tidigt att jag vill köpa tillbaka stoet när hon hade tävlat färdigt. Sedan har jag påmint honom några gånger för att han inte skulle glömma.

Milady Grace och Örjan Kihlström. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

I mitten av maj galopperade Milady Grace i ett Breeders Crown-lopp i Halmstad och dagen efter kontaktade Andersson Calle Wihlborg. De kom överens och nu äger Calle stoet tillsammans med Johan Arneng.
– Milady Grace var inte redo att bli dräktig och tiden gick. Vi kände att vi var tvungna att hitta på något.

Enligt avtalet med Rolf Andersson har Wihlborg rätt att tävla med hästen mot att Andersson får tio procent av det Milady Grace springer in.
– Johan föreslog att vi skulle flytta hästen till Daniel Redén, som i sin tur tyckte att det var en fin häst som han gärna provade.

Hästen gjorde comeback i den nya regin med ett sjundepris på Axevalla under Stochampionatshlegen. Calle Wihlborg var kanske inte helt övertygad.
– Men både Örjan Kihlström och Daniel Redén var nöjda och det skulle visa sig att de hade rätt.

Hästen har haft bekymmer med fräschören och det är lite oroande med täta starter

I starten efter var Milady Grace segermogen och hon följde upp med att vinna sitt uttagningslopp till Derbystoet. Kihlström kör kullettan Diana Zet från spår tre i finalen, medan Milady Grace har spår närmast utanför och får Björn Goop i sulkyn.
– Hästen har haft bekymmer med fräschören och det är lite oroande med täta starter, men hon har vunnit med krafter kvar på sistone. Det ska bli kul att se vad Goop kan hitta på i finalen.

Två finalister från bricka tolv

I Derbystoet startar även Gina Mearas (e. Cantab Hall-Innocent Face) och Johan Untertsteiner – även här från spår tolv.
– Det är en fin häst som alltid gör sitt, men stoet är beroende av bra resa. Kapacitetsmässigt tillhör hon de bästa och med tur kan hon sluta trea, fyra, femma eller sexa, men normalt blir det tufft att vinna. Milady Grace har jag störst förhoppningar på, men alla tre hästarna tillhör den absoluta kulltoppen, menar Calle, som inte får vara på plats i år.

– Det är tufft att inte få vara på plats för mig som älskar travsporten. I Elitloppet var jobbigt att inte få vara på Solvalla när Attraversiamo var med och nu får jag inte vara på Jägersro trots att vi bara bor 30 minuter från banan. Jag är trött på det här…

Som ändå vill plussa på sin hemmabana.
– Jägersro har ansökt om att få ha ägare och uppfödare på banan och fått nej. Nu har de hyrt en restaurang inne i Malmö och då går det bra eftersom det är ett slutet sällskap. Jägersro har gjort vad de kan och ska ha en stor eloge för det.

Men Calle Wihlborg kommer att hålla sig hemma.
– Jag lever mig in för mycket i loppen och vill vara själv…

Största kullen hittills

För dagen har Snogarps Gård drygt 20 fölston. I år har uppfödarna fått 14 avkommor, vilket är den hittills största kullen.
– Ambitionen är att ligga på 18 ston och få cirka 15 föl per år.

Darling Mearas och Stefan Persson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ett spännande nyförvärv i stoparken är 1.08-travaren Darling Mearas (e. Cantab Hall-Khao Manee). Hos Stefan Persson vann hon Svenskt Trav-Oaks, EM för ston och slutade tvåa i Stochampionatet. Hon avslutade tävlingskarriären hos Åke Svanstedt i USA och där sprang Darling Mearas rekordet 1.08,2a/1.609 meter.
– Hon är dräktig med Chapter Seven. Stoet är kvar i USA och det är inte bestämt om hon kommer hem till Sverige eller blir kvar i USA.

Startlistor till helgens tävlingar.

”Känslan blir inte annorlunda”

”Snopet att inte få vara på plats”

Krönika