Hur har Patrik Österberg fått ihop det här?
– Det här var chansen att få tag i ett fölsto med sådana blodslinjer som jag aldrig skulle ha råd att köpa annars. Så fast min sambo väldigt bestämt sagt ifrån att det inte skulle köpas någon ny häst slog jag till ”på timmen” när Georgia Am kom ut på hästnet för 15.000 kronor. Jag messade Moa att hon skulle komma med hästtransporten, för vi hade en ny häst att ta hem, säger Patrik Österberg.
Georgia Am
sto fem år e. Timoko – Extraordinaire e. Duke Of York
8 st: 2–4–1
Rekord: 1.16,0m – 1.17,3am
Insprunget: 135.500 kr
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Stockholm
Ägare: Moa Nilsson, med flera
Tränare: David Persson (a), Axevalla
Körsven: Stefan Persson, Halmstad
Skötare: Frida Karlsson
Hur reagerade hon?
– Med att blir vansinnigt arg! Men två jobbarkompisar här på kontoret (Åbytravet, där Patrik efter att ha börjat som sportassistent nu är försäljningsansvarig, reds.anm.) ville vara med i hästen direkt, och så även min mamma, som är otroligt travintresserad. Så det räddade upp mig, jag kunde lugna Moa med att jag inte ensam hade köpt Georgia Am, skrattar Patrik Österberg.
Georgia Am var då alltså tre år. Det var oktober och hon hade inte kommit till start, och skulle inte komma till start på länge heller, enligt sin dåvarande tränare Ken Ecce i Danmark.
Vi tar nu en del i den här historien därifrån i kronologiskt fel ordning:
Mark och Tonny Henriksson köpte i mars 2019, när Georgia Am var tre år, stoet på ASVT:s internetauktion för 66.000 kronor. Idén var att skaffa en häst som kunde komma till start rätt snart, i klartext som treåring. Georgia Am flyttade från Sandra Loumala till Ken Ecce och när det blev sommar och höst stod det alltså klart att förhoppningen om treåringsstart inte skulle uppfyllas.
– Det var inte vad ägarna tänkt sig och först bjöd de ut henne för 60.000 kronor, alltså vad de gett, men ingen nappade. Jag uppmärksammade henne redan då och tänkte att Georgia Am är en drömfölmärr, med den fantastiska Conch-mödernelinjen och Timoko som pappa, säger Patrik Österberg.
Hennes ettårige broder Informed Am, med Bold Eagle som pappa, hade då en kort tid tdigare gått för en miljon på Kolgjini Sales, köpt av SRF Stables. Aetos Kronos som kommer från samma gren på Conch stamträd hade vunnit både E3 och Breeders Course och då gått världsrekord.
– Men 60.000 kronor, sådana pengar kan jag inte köpa häst för. Ingen annan köpte Georgia Am heller för 60.000 kronor och par månader senare kom hon ut en gång till på hästnet, för 15.000. Då kunde jag inte stå emot utan agerade direkt, säger Patrik Österberg.
Ännu längre tillbaka i händelsekedjan finns att Georgia Am såldes på Kolgjini Sales 2017 för 160.000 kronor, till Darko Stankovic. Han köpte tre hästar på den auktionen, en var Gulfstream Am (e. Trixton – Nectarine) för 530.000 kronor. Denne har för Conrad Lugauer hittills sprungit in 630.000 kronor och var i höstas med i Breeders Crown-finalen för fyraåringar.
Georgia Am däremot, blev alltså avyttrad ur Stankovics hästägande tidigt som treåring. Efter den där avstickaren till Danmark fanns hon ett halvår senare nu hos Patrik Österberg och Moa Nilsson.
– Det stod snabbt klart att Georgia Am hade ett stort problem: ont i ryggen. Vi lät en kiropraktor jobba med henne samtidigt som vi bara skrittade hästen hemma. Men det var så att en kiropraktor som kom med ett par veckors mellanrum inte räckte, här behövdes daglig handpåläggning om ryggen skulle kunna bli bra. Eftersom min gamla barndomskompis Robert Wilhelmsson och hans sambo Madelen Johansson är väldigt duktiga på hästar med sådana problem och jobbar med laser och akupunktur skickade vi henne dit. Det var ju några månader kvar tills det skulle bli vår och aktuellt att betäcka Georgia Am, säger Patrik Österberg.
Snart kom det positiva rapporter från Gävle och Robert Wilhelmsson.
– Ja, han sa att det här blir bra…men samtidigt hade han träningsmässigt mer eller mindre fått börja om med Georgia Am och bara kört henne försiktigt samtidigt som de jobbade på med att komma till rätta med ryggproblemen.
Framåt mars-april var det dags att bestämma om det skulle bli avel för Georgia Am förra året.
– Robert testade henne i ett provlopp och efter att hon hängt med och skött sig på 1.22 kvalade hon i mitten på april i Bollnäs. Det blåste väldigt kraftigt och hon mer eller mindre lunkade, i total ensamhet 1.17,8 i kvalloppet! Vi blev förstås helt eld och lågor, trodde inte våra ögon. Vad i hela världen var detta, vi hade plötsligt en jättespännande häst, säger Patrik Österberg.
Nu var förstås avel inte att tänka på och Georgia Am inledde med en seger och tre andraplatser, varav två från dödens där hon slog ledaren men blev nerspurtad, hos Robert Wilhelmsson.
– Sedan hände en grej som verkade banal till en början. Hon hade fått en spark i hagen och ett litet sår högt upp på ett ben. Såret läkte inte, och en veterinärkoll gav besked om att det var en liten fraktur, en benbit som måste tas bort. Hanna Lähdekorpi fick göra operationen, som gick bra, och sedan tog vi hem Georgia Am till vår gård under rehabiliteringen, säger Patrik Österberg.
Men det fungerade inte jättebra.
– Nej, Georgia Am började uppträda stressat. Det fanns bara tre hästar på gården, och det verkade vara för lite för att hon skulle trivas. Georgia Am var van i att vara i stall med fler hästar och blev väldigt bekymrad då det vid ut- och insläpp och sådant kunde hända att hon blev ensam en stund.
”Han var superpositiv redan från dag ett och har skruvat upp våra förväntningar väldigt högt”
Georgia Am är en storvuxen dam, någonstans mellan 1.65 och 1.70 i mankhöjd, och Patrik fick en plan klar i huvudet.
– Att ha Georgia Am kvar hemma var alltså inte så lyckat och samtidigt tydde mycket på att hon skulle kunna passa perfekt med djupsandsträning. Vi skickade henne därlör till David Persson på Bjertorp. Han var superpositiv redan från dag ett och har skruvat upp våra förväntningar väldigt högt. Därför känns resultaten hittills i år, en seger, en andraplats, en tredjeplats och en sjundeplats en dag då inte fick det att stämma alls på ett svårt banunderlag, och någon dag efteråt hade blodvärden som var alldeles knasiga, så hon var också nedsatt av något, nästan som ett misslyckande. Det är ju helt sjukt egentligen att vi känner så, med tanke på vad förutsättningarna var när vi köpte henne. Efter andraplatsen i Örebro sa David självkritiskt ”det här är en häst som ska springa in en miljon i år och jag kan inte ens få henne att vinna ett vanligt lopp i klassen upp till 100.000 kronor”. Samtidigt har hon haft otur med banunderlag och yttre förhållanden som ett par gånger inte alls passat henne, det var till exempel tjällossning när hon var trea på Åby, och hon försökte med sin stora kropp ta sig fram där på sina sulor och järnskor…
Det är emellertid nu det ska hända: Till denna veckas V75-start på Åby (Diamantstoloppet, V75-2 där Georgia Am är en av tre hästar på start som tjänat upp till 150.000 kr, med tolv på tillägg där hästarna har upp till 450.000 kr i samlad prissumma) aviseras dels skoryck runt om och dels första gången med rycktussar.
Georgia Ams starter hos David Persson
- Örebro 1 januari. För hästar med högst 85.000 kr. Kusk: Rikard N Skoglund. Sjua på 1.17,3a/2.100. Insprunget: 2.000 kr. Anföll i tredjespår på slutvarvet, utan draghjälp där ute genom slutkurvan, kunde inte förbättra sig.
- Åby 20 januari. För hästar med högst 370.000 kr, tillägg 20 meter vid 125.001 kr. Kusk: André Eklundh. Trea på 1.18,3/2.140 på något tung bana. 11.000 kr insprunget. Bestämde i ledningen, slagen in på upploppet av två tilläggshästar, höll farten till tredjeplatsen.
- Örebro 2 februari. För hästar med högst 715.000 kr, tillägg vid 100.001 och 250.001 kr. Kusk: Rikard N Skoglund. Tvåa på 1.17,1/2.140, med galopp, 15.000 kr insprunget. Placerades utvändigt ledaren 1.500 kvar efter kort startgalopp, kunde inte ta ner ledaren, höll undan för resten till andraplatsen.
- Axevalla 16 februari. För ston med högst 300.000 kr. Tillägg vid 120.001 kr. Kusk: Rikard N Skoglund. Seger på 1.16,8/2.140. Insprunget: 25.000 kr. Övertog ledningen efter 600 meter, säkert undan utan att se bottnad ut.
– Skorycket har vi gått och längtat efter, det blir otroligt spännande att se hur hon ser ut och rör sig barfota med tanke på hur tungt skodd hon har tävlat fram till nu. Och tussrycket, det provade David i ett jobb förra veckan, med precis den effekt han hoppades på och trodde. Georgia Am har liksom mest sprungit på i loppen, utan att riktigt ta i, ser det ut som. Har vi tur har hon fått ärva en av pappa Timokos bästa egenskaper, den att det när han var som bäst alltid tycktes finnas en växel till att peta i när det begärdes fartökning av honom, säger Patrik Österberg, som också konstaterar att det även propositionsmässigt klaffade till bra med det här stoloppet.
Skorycket har vi gått och längtat efter
– De som börjar på tillägg är hårdare än vår häst som bara gjort åtta starter…samtidigt har vi stora förväntningar på vad de här nya växlarna vi provar nu får för effekt. Blir det som vi hoppas kan det bli tufft att ta 20 meter på henne. Jag gissar att Stefan Persson får försöka köra en del ”på klockan”, bjuder man in tilläggshästarna i sådana här lopp så att de har kontakt in på upploppet är de tuffa att stå emot, säger Patrik Österberg
Georgia Ams avelskarriär får alltså vänta, och eftersom Patrik egentligen var ute efter en fölmärr när han köpte henne har stallkamraten Hashtag One (e. Lovely Lidob – Rutan Ping), 1.14,6am*/165.000 kronor, fått ta den rollen istället.
– Ja, i söndags körde vi henne för betäckning med Orlando Vici. Hashtag Ones yngre syster At First (e. Symphonic Hanover – Rutan Ping), 1.14,3ak/73.000 kr, är också hos David Persson nu, säger Patrik Österberg.
Georgia Ams möderne
- 2013 Datastrom Am (valack e. Gift Kronos) 1.15,3k/259.789 kr
- 2014 Ellipsis Am (sto e. Gift Kronos) 1.14,1ak/268.007 kr
- 2015 Felix Am (valack e. Joke Face) 1.12,9ak/435.300 kr
- 2016 Georgia Am (sto e. Timoko) 1.16,0m/135.600 kr
- 2018 Informed Am (valack e. Bold Eagle)
- 2019 Jannah (sto e. Raja Mirchi)