Torbjörn Jansson driver numera ett litet träningsstall som håller ganska god kvalitet. Men han befinner sig långt från det rampljus han upplevde på 1980- och 1990-talet med hjälp av superstjärnor som Meadow Road, Atas Fighter L. och Peace Corps. Storsegrarna kommer fortfarande, men inte i lika strid ström. Ute i Seglinge är ”finstallet” med tolv boxar inte ens fullt.
Torbjörn rankar de bästa hästarna han kört
- Meadow Road (e. Madison Avenue)
- Victory Tilly (e. Quick Pay)
- Atas Fighter L. (e. Quick Pay)
- Peace Corps (e. Baltic Speed)
- Lisa America (e. Varenne)
– Jag tycker att de hästar jag har gör det bra. Självklart kan jag tänka mig att ha fler hästar, men det är svårt i dagsläget. Det gäller att synas på V75 om det ska hända något, säger Jansson.
I finstallet på gården finns alltså tolv boxar, men Torbjörn kan skaka fram några till om det skulle behövas. Men i nuläget finns helt enkelt inte efterfrågan hos hästägarna.
Vägen till finrummet
Torbjörn Janssons väg in i finrummet kom med Meadow Road. Segermaskinen som förlorade för första gången felfri i sin 19:e start. Samma år, 1984, vann han Graf Kalman och Nationernas Pris. Men han blev ”Medde” med hela folket 1985 då han först vann Olympiatravet och sedan Elitloppet. Trots hopplösa förutsättningar efter ett försök där hästen tappade en sko och tvingades börja från spår sju i finalen.
– Stefan Hultman brukar säga det titt som tätt, men Elitloppet var verkligen en pojkdröm. Det var en fantastiskt höjdpunkt som jag minns tillbaka på med stor glädje. Jag har förresten alltid mest känt tacksamhet när jag vunnit storlopp. Det är så otroligt många som håller på med det här som aldrig är i närheten av det jag har fått uppleva. Då ska man vara tacksam.
”Det har ingen gjort”
Torbjörn Jansson fick av Håkan ”Lillis” Olsson frågan inför Elitloppet 1985 om han kört en bättre häst än Meadow Road
Torbjörn Jansson har vunnit massor med storlopp och tagit över 4.000 segrar totalt. Men han dröjer inte en sekund på svaret när det gäller vilket lopp som är det märkligaste; VM-loppet 1992 som Torbjörn vann med Atas Fighter L.
– Det blev ju en olycka och jag trodde att de skulle blåsa av. 1.100 meter före mål körde jag fram utvändigt den ledande jänkaren och frågade; är det avblåst? Då svarade han ”go for it”.
Tre hästar stod upp efter kraschen och fortsatte jakten på VM-titeln. På filmen ser man trion runda liggande ekipage strax före slutsvängen. Jansson hittade dessutom fritt fram invändigt och hann fram till segern.
Se VM-loppet
https://www.youtube.com/watch?v=QEwHXMo-LUw
– Men inte ens efter målgång var jag säker på att loppet verkligen fortsatt. Jag körde bort till olycksplatsen där Carmine Abbiatello stod och hjälpte till med de hästar och kuskar som låg i backen. Han tittade på mig och frågade om jag vann? Då sa han, kör till vinnarcirkeln! Först då förstod jag att det var avgjort.
I helgen avgörs Prix de France, ett lopp som Torbjörn Jansson var förste svensk att vinna. Även här var segervapnet Atas Fighter L. och året 1992.
– Prix de France var urhäftigt. Jag var första svensk att vinna loppet, dessutom med egentränad häst. Vi hade spår åtta, men fick en bra resa och hann upp Ultra Ducal på mållinjen. Det var egentligen ingen överraskning, hästen var grymt bra i Prix d’Amérique två veckor före, men då var han lite för dåligt tränad och hängde dessutom först i tredjespår.
Man märker att Torbjörn Jansson pratar lite snabbare och vill inte gärna släppa ordet när Atas Fighter L. kommer upp.
– Atas Fighter L. var en fantastisk häst, svår att hålla fräsch, men otroligt kapabel. Han var en av de bästa hästar jag kört, men han gjorde ju också de flesta av sina topplopp utomlands. På den tiden var det svårare för folk att hänga med och han kanske inte fick det erkännande i Sverige som han förtjänade.
”Alldeles oerhört överdrivet”
Torbjörn Jansson är folkkär.
– Är jag, det vet jag inte. Är jag verkligen det?
Japp, varför tror du att det är så?
– Det skulle kunna vara att jag står med båda fötterna på jorden. Det kanske folk uppskattar.
Du har också en arg sida?
– Det där är alldeles oerhört överdrivet och jag tycker faktiskt att det skadat mig genom åren. Jag kan knappt gå på middag utan att folk tar upp något jag skulle ha sagt för 35 år sedan. Nej, det där snacket gillar jag inte alls.
Men varför tror du att det blivit så här?
– Alltså. För mig är trav ingen lek, det är allvar. Visst blir jag förbannad, men inte mer än någon annan. Möjligen är jag lite sämre på att dölja när jag blir arg.
Ångrar du något?
– Jag kanske är lite för impulsiv och säger vad jag tycker och det har jag fått betala ett pris för. Även om jag oftast har haft rätt…
Torbjörn-fakta
Ålder: 62 (fyller 63 17 juli)
Hästar i träning: 8
Totalt antal kusksegrar: 4348
Första segern: 1973 med Way, ägare syster Birgitta, platsen Årjäng
Storlopp i urval: Uppfödningslöpningen (Gardens Mack), Kriteriet (Malabar Circle Ås), Derbyt (Beau Mec), Elitloppet (Meadow Road) VM-loppet (Atas Fighter L.), Olympiatravet (Meadow Road), Åby Stora Pris (Lisa America), Nationernas Pris (Atas Fighter L., Meadow Road)
Torbjörn Jansson har blivit digital på gamla da’r. Han har en hemsida http://www.torbjorntrav.se och har även dykt upp på travfolkets nya favorit bland sociala medier: twitter.
– Hemsidan har jag hållit igång länge, twitter är bara de tre senaste veckorna. Jag var körledig en kväll hemma och gick ut på twitter. Jag tyckte det verkade kul och så blev det. Jag skriver lite om de hästar jag kör och det blev väldigt uppskattat. Förvisso verkar det ibland tolkas lite annorlunda; som att när jag skriver att hästen bör streckas så är den ”stenklar”.
Och du har inte upplevt några negativa sidor med sociala medier?
– Nej, inte med twitter ännu. Fast när jag lanserade min hemsida så tillät jag kommentarer, men det blev jag tvungen att ta bort. Folk som förlorar pengar på spel blir ibland vidriga i sina uttalanden, det fungerade helt enkelt inte.
Samlingen är komplett
Ifjol blev Torbjörn Jansson förste kusk att vinna lopp på samtliga svenska travbanor.
– Egentligen var det inget jag gick och tänkte på, men så kom frågan upp någon gång och jag insåg att jag inte hade många svenska banor kvar. Så då blev det väl en liten ”grej” att har vunnit på alla och i juli ifjol fick jag vinna lopp på Karlshamn, så nu är svenska samlingen ”komplett”.
Hur många banor har du kört på totalt?
– Det är nog över 100, även om jag inte har perfekt koll.
Janssons träningslista
Aldebaran Teal 4 år
sto e. Going Kronos – Jeune Fille
82.500 kr/1.14,6a
Hot Puma 7 år
sto e. Exploit Caf – Karina Diamant
35.100 kr/1.15,1a
Majet av Djupmyra 5 år
sto e. Quaker Jet – Magica Af Djupmyra
90.144 kr/1.14,4ak
Origo Tilly 6 år
valack e. Super Arnie – Regina Tilly
1.600.700 kr/1.10,7ak
Picasso Tilly 5 år
hingst e. Kadabra – Infra Tilly
343.900 kr/1.12,9ak
Quadrille Tilly 4 år
sto e. Ready Cash – Hillary Tilly
2.100 kr/1.20,5
Quickly S.W. 2 år
sto e. Make It Happen – Caribou
Victor A.U. 6 år
hingst e. Quite Easy U.S. – Victoria A.U.
828.900 kr/1.11,3ak
Du har vunnit i snitt 100 lopp per år sedan första segern 1973. Hur står du dig i konkurrensen idag?
– Det där blir ju lite subjektivt. Men jag tror faktiskt att jag är en bättre kusk idag än vad jag var för 30 år sedan. Skillnaden är att då körde jag ofta bästa hästen, det gör jag inte så ofta längre. Jag är lite kyligare idag, ja, jag är nog till och med bättre kusk idag än jag var då.
Framtiden?
– Som jag känner mig idag, som kroppen känns, så ser jag inget slutdatum. Jag tycker fortfarande att det här är så otroligt kul, inte minst att träna häst. Jag skulle kunna tänka mig att ha fler hästar i träning och köra lite mindre, men det där bestämmer ju efterfrågan. Jag tycker i alla fall att mina hästar i träning går jäkligt bra!