Den 31-åriga Solvallaamatören får anses gå lite under radarn trots att hon har 17 hästar på träningslistan.
Att det skulle bli just travsport som hon skulle ägna sig åt var inte helt givet från början. Någon travkoppling i familjen har nämligen inte funnits.
– Men ridhästar har vi alltid hållit på med. När jag växte upp bodde vi ganska nära Tommy Hannés gård så jag åkte helt enkelt dit som tonåring och testade på travet. Jag kände faktiskt redan första gången jag körde en häst att det här var det jag ville hålla på med.
Har drivit ett familjeföretag som håller på med uthyrning av maskiner
Under studieperioden tillbringades helgerna med extrajobb hos Tommy Hanné och efter gymnasiet började hon jobba heltid för Solvallatränaren.
– Det är i det proffsstallet som jag har varit i och arbetat. När jag slutade där så jobbade jag på kontor i ett par år och har drivit ett familjeföretag som håller på med uthyrning av maskiner. Sedan skaffade jag en gård där jag bor fortfarande. Nu är jag i princip bara hemma och jobbar hemma.
Och jobb finns så det räcker till och blir över. Liselotte Olsson har 17 hästar på träningslistan, men det stannar inte där.
– Det är rätt stor verksamhet. Jag har 30 hästar totalt då jag även föder upp hästar så det tillkommer ju fölston och föl. Vi är tre stycken totalt som arbetar här och som tur är har ju dygnet många timmar.
Har planen varit att ha en sådan här stor rörelse från start?
– Nej, det har eskalerat det här med tävlingsbiten. Planen var inte riktigt att ha såhär mycket hästar. Planen var inte heller att ha såhär stor gård, men… ja, det blir sällan som man tänkt sig.
Går du rentav i proffstränartankar?
– Nej, jag vill träna mina egna hästar. Jag vill inte ha kunder utan jag kan styra saker som jag vill vad gäller träning, att de inte ska stressas fram eller ständigt behöver behandlas. Det är ett privilegium att kunna ha det såhär, det är jag väl medveten om och det är vad som passar mig.
Jag har kommit på hur fort jag kan köra utan att de går sönder, hur mycket de tål
Gården ligger belägen mellan Enköping och Heby. Här har Erik Svensson tidigare huserat, men även Global Farm.
– Jag har rivit ut alla stallar och byggt nya boxar. Dessutom har jag byggt en djupsandbana och lagt om de banor som fanns. Det har varit ganska mycket renovering på gården.
Det här med djupsandbana pratar många om tar tid att lära sig. Hur har den omställningen varit för dig?
– Djupsandbanan har jag haft i två år. Den har satt sig mer nu och är finare att köra på idag. Nu tycker jag att jag har kommit rätt på det; jag har kommit på hur fort jag kan köra utan att de går sönder, hur mycket de tål. Jag har en rakbana med en backe också, sedan tränar vi en hel del rundbana också. Ja, och nu i dagarna har vi lagt en ny rakbana – en ren rakbana – så det finns att välja mellan.
Även om Liselotte Olsson samlat på sig allt fler hästar och utökat verksamheten har det inte alltid varit guld och gröna skogar.
På en rak fråga när hon tyckte att det började vända kommer svaret väldigt snabbt.
– För något år sedan. Idag har jag många hästar ute på lösdrift och det var när vi fick ut dem där började det lossna. De blev friskare, fräschare och man kunde träna dem hårdare. Framförallt har de varit mycket friskare sedan dess; det är A och O. Det spelar ju ingen roll vad du gör i foderväg eller hur du tränar; är de sjuka så är de sjuka. Historiskt sett har mina hästar varit mycket sjuka tycker jag, men det har blivit en stor skillnad sedan lösdriften kom till.
En häst som uppenbarligen trivs som fisken i vattnet är Gitte Silvåkra (e. Classic Photo). Det sexåriga stoet har inlett 2021 med fyra segrar på sex starter och blivit känd för travarna efter ett par onsdagstriumfer.
– Jag tycker att hon gjort något bra lopp nästan hela tiden under sin karriär, men sedan har hon varit lite sjuk i perioder och inte kunnat tränas så hårt som hon behöver. Numera tränar jag henne tuffare än alla andra hästar i stallet. Det är faktiskt så att hon i princip bara galopptränar; något som även Tommy Hanné gjorde mycket när jag var där och som jag har med mig från den tiden. Hästen har verkligen utvecklats och fått ut det jag trott ska finnas i henne.
Däremot har träningen sett lite annorlunda ut just den här veckan.
– Hon har tränat lite mer för vagn eftersom det är voltstart och jag vill att hon travar. Hästen är glad och pigg och det är jag som är lite orolig för det här med voltstart; inte kusken. Troels har sagt att ”det är bara att anmäla, inga problem” så han verkar inte vara det minsta tveksam.
Någon påtaglig nervositet inför lördagens Diamantstoförsök tycks inte Liselotte Olsson känna. Det var längesen man pratade med en amatörtränare som har en så pass betrodd häst inom V75 som tog det så långt.
– Nej, det känns som vanligt. Jag är ganska lugn så och att åka iväg och tävla med henne är alltid väldigt roligt eftersom hon är bra, i form och det flyter på. Det är mer nervöst att åka på breddlopp med en strulig häst som hamnat där av en anledning och det är lite negativt runt omkring redan från start. Det här ska bara bli kul.
Verkligen tillfreds med henne och ser större potential i Izola än Gitte Silvåkra
Även om Gitte Silvåkra i nuläget är stallets stora stjärna så kan hon komma att bli utmanad på allvar framöver. Lillasyster Izola Silvåkra (e. Zola Boko) vann nämligen lopp som treåring och visade talang.
– Hon har haft en jättebra vinter. Hästen blev opererad i en has som rensades och sedan dess har hon varit mycket finare. Hästen har sprungit rakt och blivit starkare i kroppen. Jag är verkligen tillfreds med henne och ser större potential i Izola än Gitte Silvåkra, avslutar Liselotte Olsson.
Ta det som ett tips med tanke på hur Gitte Silvåkra presterat!