Nej, Erik Killingmo var inte särskilt hoppfull om att Todin (e. Lome Elden) skulle vara en häst för den yttersta eliten när han under fjolåret fick den då sjuårige hingsten i träning.
Bakom sig hade Todin 13 raka starter utan seger och såg ut att vara förpassad till att spela en statistroll i vardagslopp hemma på Bergen Travpark.
– Mitt första intryck av hästen? Nej, jag hade inga större tankar än att det kunde vara en hygglig starthäst som jag kunde ta med till Sverige för att tjäna hyggliga premier på svenska banor. Det var min grundkänsla fram tills jag körde ett träningsjobb två månader efter att han kommit till stall. Då ändrades allt, säger Erik Killingmo.
Intrycket som Todin sände gjorde att han snabbt fick en känsla av att hästen gick att jämföra med den betydligt mer meriterade stallkamraten Ådne Odin.
– Direkt efter det banjobbet kände jag att den här var lika bra som honom och att Todin var bättre än jag hade trott. Jag var spänd på hur han skulle uppträda i första starten för mig och därefter har det faktiskt bara blivit bättre och bättre.
I Killingmos regi har det blivit åtta segrar på 13 starter och 543.888 norska kronor i insprungna prispengar.
I genrepet på Bjerke förra onsdagen satt Todin fast med rubbet sparat bakom självaste Odd Herakles (e. Moe Odin); superstjärnan som nu startar 20 meter bakom honom i lördagens Östfoldpokalen.
”Såg lite tung ut”
Om det försprånget är tillräckligt för att hålla Odd Herakles stången låter Killingmo vara osagt, men det hörs mellan raderna att han inte gett slaget förlorat.
– Jag tror vi har bra chans att antingen ta ledningen av egen kraft eller få ta över ledningen av Järvinn S.K. som inte är en häst som ska köras i ledningen över medeldistans. Sedan får vi se om Odd Herakles kommer fram tidigt eller om man avvaktar. Kommer han inte tidigt så kan jag se Vidar Hop dra på ganska tufft i tidigt skede och göra det surt för Odd Herakles. Jag tyckte han såg lite tung ut i comebacken efter sin skada vilket är fullt naturligt; det kan ju vara så att det behövs några lopp innan han är på topp.
Försvarar titeln?
Inom V75-spelet har Killingmo även Park View (e. Self Possessed) till start i det inledande stayerloppet, men där ligger han lågt.
– Det är en häst som alltid gör sitt bästa och jag kan se honom vara allt från tvåa till femma. Det känns som ett naturligt mål, men att det ska bli seger det tror jag inte.
Killingmo startade en duo inom svenska V75 på Åby i lördags och lär bli en flitigt sedd gäst på blågul mark även framledes. Med hem i transporten från Åby hade han nämligen Best ofdream Trio (e. Nad Al Sheba) som vann ett Klass I-försök på Axevalla i februari och som slutade tvåa bakom Amalencius B.B. (e. Amaru Boko) i Bronsdivisionen på just Åby.
– En jättespännande häst givetvis och tanke är att vi ska åka till Solvalla nästa lördag för att starta honom i finalloppet. Jag har bara kört en träningstur med honom, men kan inte hitta några fel såhär långt så vi har stora förhoppningar om att vi köpt en häst som ska kunna fortsätta tävla på lördagarna både på norsk och svensk mark.
Siktar mot Sverige
Mot just sitt östra grannland riktar Killingmo ofta blickarna. Antalet starthästar han köpt på sig från Sverige genom årens lopp är många, många till antalet.
– Mitt bästa köp får jag säga är M.T.Good Looking (e. From Above) 1.12,6ak/753.940 kr som vi gav 75.000 kronor för på internetauktion. Hon var ett av de bättre stona här i Norge under flera år, men även Vitro Diablo (e. Bold Eagle) 1.10,9ak/985.629 kr som vann på en 1.10-tid på Åby för två veckor sedan tycker jag är värd att nämna.
Den brutala verkligheten är att man ska förberedda dem under ett par års tid med alla de kostnader som det medför utan att veta om det blir bra i slutändan
Killingmo satsar helt enkelt friskt för dagen och har även köpt på sig tio stycken fölston, samtliga av dem är svenskfödda, men avkommorna kommer registreras in i den norska stamboken.
– Av hästarna som står på min träningslista är det få som är unghästar, men jag har ett gäng som jag har översikt över som kommer komma in vad det lider. Att satsa på unghästar är dock inte enkelt. Den brutala verkligheten är att man ska förberedda dem under ett par års tid med alla de kostnader som det medför utan att veta med bestämdhet att det kommer bli något bra i slutändan.
Fram tills ynglingarna slår ut i full blom ser Killingmo ut att ha en hel armé av spännande starthästar att resa runt med och då gör han gärna turen över till Sverige.
– Vi har har bara 18 mil till Färjestad, tio till Årjäng, 15 till Åmål och inte heller långt till varken Arvika eller Örebro. Det är enkelt att köra till Sverige, det är inga vägtullar, finare vägar och bättre prispengar så jag ser många fördelar, avslutar Erik Killingmo.