Jägersros verkställande direktör Kent Öhlander kunde pusta ut efter att tisdagkvällens höstmöte, utan att det fanns någon opposition, tog beslutet att genomföra markförsäljningen. Ett beslut som kan blåsa ny optimism i den skånska hästsporten.
– C.L.Müller skapade det Jägersro som funnits i över 100 år och nu har vi kanske lagt grunden för att Jägersro kommer att finnas i 100 år till. Ambitionen måste vara att bygga Europas bästa hästsportanläggning, dessutom i en storstad. Det finns många framsynta och engagerade Jägersro-ledare genom åren som ska tackas för att de gjorde det möjligt att vi nu har den här chansen, säger Kent Öhlander.
Främst tänker han då på förvärvet 1983 av det som var det militära övningsfältet för regementet Lv4, vilket låg granne med Jägersro. Övningsfältet, 635.000 kvadratmeter mark, såldes av kommunen, köptes av travsällskapet och gjordes om till träningsanläggning för både trav och galopp. Travsällskapets ordförande var då Kurt Gusten Bertmark och ”motparten” var kommunstyrelsen med ordföranden Nils Yngvesson. Priset var 3,5 miljoner kronor (källa: boken Jägersro 100 år)! Vilket alltså kan jämföras med att travsällskapet nu säljer 400.000 kvadratmeter mark för 775 miljoner till just kommunen…
Det är på det 1983 köpta gamla militära övningsområdet den nya tävlingsarenan ska byggas när nuvarande Jägersro istället blir bostadsområde.
Det är deras ledarskap som grundlagt den situation vi nu hade att göra bästa möjliga av
– Det är de som ledde Jägersro då, när det markköpet gjordes, som alla nu ska tacka. Det är deras ledarskap som grundlagt den situation vi nu hade att göra bästa möjliga av, med en miljon kvadratmeter mark belägen i stadsmiljö. Markpriserna har ju, för att nu använda en underdrift, gått upp lite sedan 1980-talet. Så när vi satte oss ner för att titta på hur framtidens Jägersro ska se ut kom vi fram till att vi ska kapitalisera på vårt attraktiva markinnehav för att skapa ekonomiska förutsättningar att bygga det vi vill ha, med hästen i centrum, säger Kent Öhlander.
Redan 2011 började Travsällskapets ledning tänka i de här banorna. Först 2015 satte denna process äntligen fart när Malmös kommunala bostadsbolag MKB visade seriöst intresse för att komma över mark travsällskapet ägde för att bygga en ny stadsdel. När det hela till slut konkretiserats handlade det om 40 hektar mark för 775 miljoner kronor. Malmö stad köper det som är tävlingsbanorna för trav och galopp, läktare, hela nuvarande stallbacken, och den stora parkeringsplatsen. Där ämnar man bygga en ny stadsdel med 3.400 bostäder.
På det som nu är träningsområdet ska istället det som går under namnet Jägersro Malmö Hästcenter byggas. Visionen som tagits fram innehåller travbana som är 1.350 meter lång, galoppbana på utsidan om travbanan och ridbanor på travbanans innerplan. En samlingsplats för all hästsport helt enkelt, dessutom alltså fortfarande placerat i direkt stadsmiljö.
– De senaste åren har vi fått ta del av stora framtidsidéer för andra banor, Åby, Örebro och till exempel Mantorps utbyggnadsplaner. Samtidigt har vi suttit och hållit på med det här, under sekretess. Det har känts lite som att sitta instängd i tredje invändigt med allt sparat. Förra veckan kunde vi äntligen gå ut med planerna till travsällskapets medlemmar och vi var naturligtvis väldigt spända hur det skulle tas emot. Det känns nu fantastiskt bra att det råder enighet om att det är det här vi ska gå in i framtiden med, säger Kent Öhlander.
Det finns ännu vare sig konkret tidsplan eller några kalkyler på vad Jägersro Malmö Hästcenter kommer att kosta att bygga. Det beror bland annat på om galoppen hänger med på detta eller om den sporten, vilket man haft planer på, hellre lokaliserar sig någon annanstans. Förutom själva tävlingsbanorna ska det byggas ett stall enligt samma modell som Åby, alltså ett renodlat gäststall för tävlingar, och publikfaciliteter anpassade för modern (häst)sportpublik.
Kent Öhlander vill inte ge sig in på några beräkningar om vad den nya anläggningen ska kosta, men man kan ta bygget av Bro Galopp som riktmärke. Det bygget landade i den storleksordning Skånska Travsällskapet nu säljer mark för.
I idéskisserna råder ingen tvekan om att man sneglat mot Bro. Till exempel är läktaren på bilderna som finns till denna artikel placerad mellan de tänkta trav- och galoppbanorna, precis som man tänkte på Bro om det blivit både trav och galopp där.
I utgångsläget pratar vi Europas modernaste arena
– Men det ska ses som just en idéskiss. Vad det i slutändan blir och hur mycket det kommer att kosta beror ju på vad vi bygger, vad vi vill bygga. I utgångsläget pratar vi Europas modernaste arena. Men det här ska inte jag sitta och säga egentligen, det är travsällskapet som är beslutande och uppdragsgivare, och nu blir fortsättningen att konkretisera och sedan projektera allting utifrån de riktlinjer travsällskapet bestämmer sig för, säger Kent Öhlander.
Jägersro Malmö Hästcenter
Han hoppas förstås att en ny modern arena ska gynna intresset för hästsporten.
– Det gäller ju att få cirkeln att växa. Med en modern arena där man trivs finns chansen att bygga intresse för hästsport, och därmed kan man även få intresset för att äga häst att öka, vilket i sin tur smittar av sig med fler uppfödare, tränare, och så vidare. Att paketera det här som ”hästcenter” känns helt rätt, det var när vi började tänka i de banorna det lossnade på allvar med att få bitarna på plats. Ambitionen med Jägersro Malmö Hästcenter ska vara att vinna fler människor till hästsporten, säger Kent Öhlander.
Jägersro har genom de drygt 100 år banan funnits bitvis varit ledande gällande innovationer och utveckling och nu kan man väl säga att man ger sig själva chansen att ta täten i Sverige avseende hästsportens framtid.
– Perspektivet är att Jägersro Malmö Hästcenter ska kunna stå klart framåt 2022-23. Det handlar om hur snabbt processerna går, inte minst de kommunala. Vi ska också bygga det nya klart innan staden tar över den mark vi säljer. Nu tar vi upp matchen på allvar gällande att leda utvecklingen och som det känns har travsällskapets enhälliga beslut igår gett den travsport som funnits på Jägersro i över 100 år chansen att fortsätta finnas i 100 år till. Det är en väldigt skön känsla! säger Kent Öhlander.