Tvåa i långa Breeders Course-finalen. Fyra i korta motsvarigheten. Sexa i Svenskt Travkriterium och så finalist i Breeders Course.
Paul Hagoorts 2023:
I år har Paul Hagoorts hästar gjort 79 starter på svensk mark, segrat i 18 av dessa och tjänat 4.760.250 kronor.
Chelsea Boko-sonen Monastery Boko följde upp en andraplats i Svensk Uppfödningslöpning som tvååring med deltagande i de flesta stora sammanhang under treåringssäsongen, men Paul Hagoorts häst inledde inte alls denna säsong på ett sätt som gav ”Derbyvibbar”.
– Fram tills de två senaste starterna har inget gått hans väg och vi var på väg att ge upp med honom, säger Paul Hagoort krasst och fortsätter:
– Hästen var till salu tidigare i somras. Jag var glad och nöjd över de framgångar vi haft med hästen och trodde helt enkelt att hans jämngamla konkurrenter kommit ikapp honom i utvecklingen. Det var dock ingen som ville köpa honom till det pris som begärdes så han blev kvar.
Från barfota till skor
Medan många hästar har en tendens att gå från att tävla med skor på hovarna som treåringar till att få springa barfota som fyraåringar så har framgångsreceptet för Monastery Boko varit att gå den motsatta vägen.
– Först behövde vi en acklimatiseringsperiod för att reda ut hur vi skulle träna våra hästar som står uppstallade på Julmyra gård i Sverige och Monastery Boko fick helt enkelt inte till det. Jag hade inte varit så involverad i hans träning inför näst senaste starten på Åby, men vi tog ett beslut om att slå på honom pg-skor igen och bara göra den där starten för att se om vi hade anledning att starta i derbykvalen över huvud taget.
Det hade man. Monastery Boko flög fram över spurtrakan till seger i Ragnar Thorngrens Minne och vann sitt derbykval av bara farten.
– Han gjorde det på den långsammaste segertiden, men är klart gynnad av längre distans och skulle han få rätt lopp i högt tempo så kan allt hända. Innerst inne tror jag dock att det finns konkurrenter här som är bättre hästar, men jag har inte gett upp.
”Lugnat ner sig”
Monastery Boko kunde alltså ha lämnat stallet tidigare i somras, men blev kvar och istället kom det in en annan häst som fanns på marknaden i form av svenskfödda Julia Sisu (e. Kadabra).
– Det var en ägare som köpte henne som brukar ha hästar hos en annan tränare, men jag fick henne i träning och var glad och nöjd över det. Jag hade faktiskt ganska stora förväntningar på henne för hon hade besegrat Look of Love i ett lopp i Wolvega i starten innan som jag vet är en riktigt bra häst.
Succén blev omedelbar. Julia Sisu klev ut och vann såväl försök och final av Stosprintern, men lös med sin frånvaro i Stochampionatet.
– Jag tror hon kostade lika mycket för de nya ägarna som hon sprang in i Stosprintern och det fanns ingen anledning att starta i Stochampionatet så tätt inpå. Jag tror dessutom att hon är som bäst över just 1.640 eller 2.140 meter och jag tycker att hon blir bättre på alla områden hela tiden. Hästen är faktiskt kvar i Holland så jag har uppsikt över henne hela tiden för det är en speciell dam som agerat hetsigt, men nu har hon faktiskt lugnat ner sig.
Vänder hem i oktober
Att Hagoort har större förväntningar på Julia Sisu än Monastery Boko medger han.
– Ja, det har jag. Julia Sisu är snabbare från start och kan sitta bättre till i loppet, men jag är säker på att ledningen inte är något måste utan hon kan även anfalla bakifrån. Vi får se hur hon hamnar till i loppet, men allt verkar fortsatt bra med hästen och hon har klarat av långresor väl.
På svensk mark står 15 hästar på Julmyra gård utanför Stockholm. Hagoort medger att det här året har innehållit en del utmaningar.
– Det är svårt att komma till ett nytt ställe och veta direkt hur man ska träna. Det tar tid innan det sätter sig, vilket system man ska använda och vilka hästar som passar in på stället. Totalt sett tycker jag att det har gått bra och nu kommer vi vara kvar fam tills slutet av oktober. En vinter i Sverige är inget alternativ för mig när det blir mörkt så tidigt på kvällarna. Jag tyckte det var prövande bara för någon vecka sedan då jag var i Sundsvall och det började bli mörkt klockan åtta på kvällen, avslutar Paul Hagoort med ett skratt.