TRAVVECKAN I HOTING
Lördag 6 juli: Travtävlingar
Söndag 7 juli: Ponnytävlingar
Tisdag 9 juli: Travtävlingar
Onsdag 10 juli: Ponnytrav
Fredag 12 juli: Travtävlingar
Dagstrav på lördagen, kvällstrav på tisdagen och lunchtrav på fredagen. Däremellan ponnytrav under söndagen och åter ponnytrav på onsdagen.
– Vi har kört tre dagar under vår travvecka sen år 1968. Året innan började vi tävla på den befintliga banan och då hade vi två dagar och körde lördag-söndag, säger Sven-Olof Lindman.
I Hoting är det travveckan som är det centrala och sätter tonen för hela året.
– Här pratar vi om före och efter travveckan, inte före och efter nyår.
Ett annat bevis på att allting är som det alltid varit är att en viss Leif ”Loket” Olsson dyker upp. Något han gjort varje år sedan 1996 för att hålla i mikrofonen och skapa en trevlig stämning runt ovalen.
– Vi talades vid för några månader sen. Då frågade han om Anders Lindqvist skulle komma och när han fick höra att så blir fallet så sade han att ”då kommer jag också”. Han tillhör inventarierna här och det känns jättekul att hälsa dem båda välkomna ännu ett år. De kompletterar varandra bra. Dessutom kommer Jan Norberg närvara som är mångårig champion här. Nu har han ju slutat köra lopp, men som han sade när vi talades vid ”inte en sommar utan Lycksele och Hoting” så det känns jättekul att kunna göra något ihop med honom också.
Belönas för bra banspel
För Lindmans egen del började engagemanget kring Hotingtravet redan år 1969 då han blev sekreterare. Det är 50 år sen och 70-åringen hymlar inte om att travet varit en väldigt stor del av hans liv. Idag sitter han som såväl ordförande som kassör och släpper aldrig Hoting hel tur tankarna oavsett vilken tid på året det än må vara.
– Jag kan tycka att vi småbanor anses vara ännu viktigare idag. Vi är etablerade och har ett berättigande rent ekonomiskt som underlättar. Sen är det dock lite smolk i bägaren i år kring det här med de nya totomaterna… Vi har många förstagångsbesökare – så kallad ny publik – som man säger sig värna om så mycket och jag tycker att den här hanteringen skötts väldigt dåligt från centralt håll vilket jag också varit tydlig med att framföra. Jag tror att man hade kunnat få till en dispens för småbelopp via Lotterieinspektion, men att man väntade för länge med att söka dispens.
Vad har du fått för respons från ATG och ST?
– Jag fick ett brev med ett svar som… ja, det var ungefär som de skickat en förklaring till någon som inte viste nånting om det här. Nu har vi i alla fall haft så pass bra banspel att vi fått åtta apparater istället för fyra som Oviken och Lycksele tilldelats. Tidigare har vi haft 16 apparater så det blir en viss skillnad, men vi nyttjar personal från Bergsåker och Dannero till dessa nu som är vana att hantera dem och även är vana att hantera den kritik som kan framföras. Jag hoppas det ska gå bra.
Publikrekord med Järvsöfaks
På en direkt fråga hur många procent av publiken som är årligen återkommande uppskattar Lindman det hela till ”60-65 procent”.
– Det är många hemvändare som gärna lägger sin semester här.
Publikrekordet uppgår till 4.100 personer. Det var år 2007 som Hoting hade trippla jubileum. Dels för att det hade arrangerats travtävlingar i bygden i 100 år, men därtill var det 50 årsjubileum för travsällskapet och 40 årsjubileum för själva travbanan.
– Vi slog på stort och hade 50.000 kronor i förstapris i såväl ett varm- som kallblodslopp. Jan-Olov Persson kom hit med Järvsöfaks vilket givetvis är ett minne för livet. Han tog med hästen in på publikplats, var till och med inne i VIP-tältet och lät folk klappa honom. Väldigt uppskattat och oförglömligt.
Även om tävlingsupplägget är snarlikt vad det varit de senaste åren så finns en nyhet att presentera. Något som rör en idag utsatt grupp i form av B-tränarna som sannerligen inte blir fler och fler.
– Tillsammans med Lycksele och Oviken har vi en serietävling för B-tränade hästar med en Prix d’Amerique-resa år 2020 för två personer i förstapris. Det pratas mycket samarbete från centralt håll och det är kul att kunna göra något extra för B-tränarna.
Just B-tränare finns det på banan även till vardags. Rakbanan är öppen året runt vilken de aktiva kring banan själva får underhålla. Allt mellan fyra till tio hästar finns på banan på regelbunden basis vilket kan jämföras med de 15-20 som det varit när aktiviteten varit som störst.
Medan såväl Elitloppssöndagen som Sprintermästardagen regnade bort tycks Hoting klara sig ifrån regnet enligt de nuvarande prognoserna.
– Och det gör inget om det inte blir alldeles för varmt heller för då kan folk fara iväg och bada istället. Och så får det gärna blåsa lite lätt så myggen försvinner, då blir det perfekt, säger Sven-Olof Lindman.
Efter 358 dagar travfritt är det åter full aktivitet på Hoting under morgondagen.
Planeringstiden är över liksom väntan, nu är det skarpt läge i Hoting.
Precis som det varit runt ovalen sen 1967 och som det kommer vara under många, många år till.
HOTING & TRAVET I KORTHET
Hoting är en tätort i Tåsjö distrikt (Tåsjö socken) i Ångermanland, som sedan 1974 ligger i Strömsunds kommun, Jämtlands län.
Hoting ligger omkring 50 kilometer nordost om Strömsund, och har omkring 700 invånare. Orten, som ligger vid Inlandsbanan och Europaväg 45, är ett stationssamhälle och en industriort. Pendling sker främst till Strömsund och Dorotea (Källa: Wikipedia).
Hotingtravet
Banlängd: 800 m
Bredd: 18,0 m (2140 m), 17,0 m (1640 m)
Upplopp: 160 m
Regerande kuskchampion: Ove A Lindqvist
Visste du att...
…Hotingtravet år 2000 fick besök av en tysk man vid namn Herman Hoting! Hans efternamn hade gjort honom nyfiken på den lilla orten i Sverige varpå han hamnade på travbanan. Mr Hoting skänkte ett par stora bronshästar som gått som vandringspris i såväl kall- som varmblodsklasser!